Rozpiski
Moderator: Kołata
Re: Rozpiski
Tak wiem. I zamianę łuków na bigunach na sweapony. NIE.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl
Co Ty gadasz, łuki sa dużo lepsze od xhw
Po prostu bolce sa dużo słabsze przez mapki ETC jeżeli chcesz na nich grać
Po prostu bolce sa dużo słabsze przez mapki ETC jeżeli chcesz na nich grać
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Totem sie nie splaca - bo nic Ci nie wpada w klocek z totemem Totem to straszak jak grasz na piechote. Za to totem w wagonie goblinow to juz sila ofensywna
Ale na powaznie, to raz mi sie totem splacil po uszy, bo koelga mi wpakowal tam caly zestaw herosow DE ktory po prostu zabiłem. (z s4 nie sa tacy mocni). A generalnie straszy, co do defensu jest jak znalazl. Cos jak ten Twoj przedmiot z rerollem hit na smoki - czy czesto wpadaja Ci w neigo smoki? no wlasnie
Ale na powaznie, to raz mi sie totem splacil po uszy, bo koelga mi wpakowal tam caly zestaw herosow DE ktory po prostu zabiłem. (z s4 nie sa tacy mocni). A generalnie straszy, co do defensu jest jak znalazl. Cos jak ten Twoj przedmiot z rerollem hit na smoki - czy czesto wpadaja Ci w neigo smoki? no wlasnie
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
Są też pewnie ludzie wchodzący w totem herosami z siłą i wardem pochodzącymi z przedmiotó - ale to raczej nie wpływa na to czy przedmiot warto brać czy nie, bo na poziomie nie powinno sie zdażyć.
Totem ksoztuje sporo, ale co za to masz to jest pytanie? Groszek ma 2 czuki - imo totem robi o wiele wiecej. O szczedzasz punkty na sprzecie dla BSB czy mr na klocku
Totem ksoztuje sporo, ale co za to masz to jest pytanie? Groszek ma 2 czuki - imo totem robi o wiele wiecej. O szczedzasz punkty na sprzecie dla BSB czy mr na klocku
Ja jestem z groszkiem o ile utrzymuje on jeszcze mr na klocku.
Imho Morkowa szmata jest niefajna i nie czuję jak ludkowie na tym grają. Fakt bohaterowie nie wpadną solo, chyba, że sprzątnąć BSB ale nie widzę zbyt wielu sytuacji w których to faktycznie przeszkadza przeciwnikowi. Mało gram, może przez to ale postarał bym się zrobić jakiś wywiad wśród przeciwników czy ten banner jest taki straszny.
Imho Morkowa szmata jest niefajna i nie czuję jak ludkowie na tym grają. Fakt bohaterowie nie wpadną solo, chyba, że sprzątnąć BSB ale nie widzę zbyt wielu sytuacji w których to faktycznie przeszkadza przeciwnikowi. Mało gram, może przez to ale postarał bym się zrobić jakiś wywiad wśród przeciwników czy ten banner jest taki straszny.
Lordowie i herosi DE - nic nie robią
Herosi WoC - bez wardów
Stubborny na pegazach EMP wylaczone
ASF z bretki sciagniety
1+ z rerollem zdjete do przynajmniej 1+ bez rerolla
ogre blade/giant blade
OTS na naszego black orca
annoited na feniksie - sila 4
tyle z glowy, kilka sie pewnie jeszcze znajdzie do tego mr w cenie
Herosi WoC - bez wardów
Stubborny na pegazach EMP wylaczone
ASF z bretki sciagniety
1+ z rerollem zdjete do przynajmniej 1+ bez rerolla
ogre blade/giant blade
OTS na naszego black orca
annoited na feniksie - sila 4
tyle z glowy, kilka sie pewnie jeszcze znajdzie do tego mr w cenie
mr słabszy bo może być co najwyżej tak samo dobry a w 1/3 przypadków jest gorzej (wliczając główkę).
Nie mówię, że nic nie robi - te przykłady przez Ciebie dane są ok. Jednak naprawdę nie powiedziałbym by którykolwiek w bohaterów tych wymienionych wpadający w savagy to dobra opcja nawet bez tego bannera.
Wciąż jednak - jak coś wpada i ma bsb z morkiem w zasięgu to będzie bił w niego po to by pozbyć się sztandaru i dlatego bo to bsb. Jak bsb ma pancerz zamiast banneru to po pierwsze jest mniej powodów by w niego bić oraz trudniej go faktycznie zabić więc może dłużej pożyć.
Nie piszę, że to punkty źle wydane. Po prostu uważam, że to niekoniecznie zawsze lepsza opcja.
Nie mówię, że nic nie robi - te przykłady przez Ciebie dane są ok. Jednak naprawdę nie powiedziałbym by którykolwiek w bohaterów tych wymienionych wpadający w savagy to dobra opcja nawet bez tego bannera.
Wciąż jednak - jak coś wpada i ma bsb z morkiem w zasięgu to będzie bił w niego po to by pozbyć się sztandaru i dlatego bo to bsb. Jak bsb ma pancerz zamiast banneru to po pierwsze jest mniej powodów by w niego bić oraz trudniej go faktycznie zabić więc może dłużej pożyć.
Nie piszę, że to punkty źle wydane. Po prostu uważam, że to niekoniecznie zawsze lepsza opcja.
Ja doświadczenia z morkiem mam takie że wpada byle co typu stardragon z frostem w bsb, idzie do bozi bsbków i sawadże są grzecznie dożynani. Nie dziękuję. A przez 3++ przepuszczam manglery i dożynam generałem.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl
Sprawdziłem rozpiskę, którą zamiesiłem jako ostatnią, tak w skrócie:
Grmigor i 23 czarnuchów
wurzzag,
BO z koroną,
SO BSB
ng shaman z ds'em
SO shaman z główką
37 savagy
38 goblinów ze spearami + 2 fanole
3 trolle
1 troll
2x DD
Mangler
Grimgor jak wpadał do combatu to w pierwszej turze konkretnie rezał, niestety przeżywało zazwyczaj mało czarnuchów i w pierwszej bitwie uciekli z kombatu, w drugiej i trzecie pobiegali coś poucinali, w czwartej nawet 2 tury wystali, ale nie przebili się przez blight knightów, w piątej, cóż to już inna histeria. Wurzaag z resztą orczej kadry w klocku savagy dawała radę, pocisk jako bonud spell i straszak na magów w 12", dobra rzecz, ale mr3 i przerzut miscasta to świetna sprawa( i tak raz się wessał :< )
NG ze spearami porażka, bez siatek, miękkie zero mocy. 3 trolle i 1 troll jako odginaczki/ straszaki/ żygacze na kawę sprawdzały się całkiem całkiem.
1 mangler to jednak za mało.
Ogólnie rozpiską grało się stosunkowo przyjemnie, najbardziej bolała mała przeżywalność BO. 3 bitwy przegrane z czego jedna prze moją głupotę(niedziela rano, taka sytuacja) A jedna, cóż przez magię. Grając z Laikiem po raz pierwszy odliczyliśmy ilość tur przez ilość wrzuconych ifek. Na 6 tur było 5 ifek przeciwnika, pitka zawsze z hitem. 6 ifki nie było bo nie było na co zaklęć rzucać:P Mag Laika wyparował dopiero w 5 turze:)
Podsumowując Grmigor z czarnuchami słaba opcja, bo nie może do nich dołączyć żaden bohater a Grmigor nie może dołączyć do żadnej innej jednostki. Morkowej szmaty jakoś mi nie brakowało, a Savage tym razem prawie zawsze dolatywały do combatu.
Grmigor i 23 czarnuchów
wurzzag,
BO z koroną,
SO BSB
ng shaman z ds'em
SO shaman z główką
37 savagy
38 goblinów ze spearami + 2 fanole
3 trolle
1 troll
2x DD
Mangler
Grimgor jak wpadał do combatu to w pierwszej turze konkretnie rezał, niestety przeżywało zazwyczaj mało czarnuchów i w pierwszej bitwie uciekli z kombatu, w drugiej i trzecie pobiegali coś poucinali, w czwartej nawet 2 tury wystali, ale nie przebili się przez blight knightów, w piątej, cóż to już inna histeria. Wurzaag z resztą orczej kadry w klocku savagy dawała radę, pocisk jako bonud spell i straszak na magów w 12", dobra rzecz, ale mr3 i przerzut miscasta to świetna sprawa( i tak raz się wessał :< )
NG ze spearami porażka, bez siatek, miękkie zero mocy. 3 trolle i 1 troll jako odginaczki/ straszaki/ żygacze na kawę sprawdzały się całkiem całkiem.
1 mangler to jednak za mało.
Ogólnie rozpiską grało się stosunkowo przyjemnie, najbardziej bolała mała przeżywalność BO. 3 bitwy przegrane z czego jedna prze moją głupotę(niedziela rano, taka sytuacja) A jedna, cóż przez magię. Grając z Laikiem po raz pierwszy odliczyliśmy ilość tur przez ilość wrzuconych ifek. Na 6 tur było 5 ifek przeciwnika, pitka zawsze z hitem. 6 ifki nie było bo nie było na co zaklęć rzucać:P Mag Laika wyparował dopiero w 5 turze:)
Podsumowując Grmigor z czarnuchami słaba opcja, bo nie może do nich dołączyć żaden bohater a Grmigor nie może dołączyć do żadnej innej jednostki. Morkowej szmaty jakoś mi nie brakowało, a Savage tym razem prawie zawsze dolatywały do combatu.
- GrimgorIronhide
- Masakrator
bo BO MAJĄ umierać, grunt by nie robili tego bez potrzeby, przeżyli na tyle 25% by utrzymać punkty i donosili Grimgora tam gdzie trzeba, zarębisty oddział, w odróżnieniu od Savagy kowboje-kozaki Wochu boją się w niego wpadać, co by z dwuraków 7S i reroll hita nie oberwać. Trzeba tym tylko umiejętnie grać a Grimgor zrobi resztę
Gobliny zwykle mało robią, czasem nawet z siatkami także tu bym nie rozpaczał, parry niewiele by dały, na hordy trzymające wroga włócznie to najlepsza opcja. No i kontratak z trolli wymagany
Za BO z koroną i pojedynczego trolla kupiłbym drugiego manglera i dopakował Immortulzów bo ich mała liczba to ból tej rozpy. 30 to optimum
Gobliny zwykle mało robią, czasem nawet z siatkami także tu bym nie rozpaczał, parry niewiele by dały, na hordy trzymające wroga włócznie to najlepsza opcja. No i kontratak z trolli wymagany
Za BO z koroną i pojedynczego trolla kupiłbym drugiego manglera i dopakował Immortulzów bo ich mała liczba to ból tej rozpy. 30 to optimum
Siaty sa OP xD ale lepiej na 2 unitach chyba
Grimgor jest niestety nieuniwersalny. unit do bicia za 800 punktow ktory raczej igdzie w powazne miejsce nie dojdzie to duza inwestaycja + na death grimgor schodzi w 2 tury, a bez OTS wielu rzeczy nie zabija
Grimgor jest niestety nieuniwersalny. unit do bicia za 800 punktow ktory raczej igdzie w powazne miejsce nie dojdzie to duza inwestaycja + na death grimgor schodzi w 2 tury, a bez OTS wielu rzeczy nie zabija
800 to chyba z obstawą 40 typa
Khanrad mial tylko 23 Czarnuchów
No szkoda, że marnie tam z Magic Resistance na tej obstawie.
Khanrad mial tylko 23 Czarnuchów
No szkoda, że marnie tam z Magic Resistance na tej obstawie.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
no 23 jest bez sensu tu trzeba czarnych za 450 a nie sie bawic w polsrodki
no pisalem o tym ale Khanrad nie mial modeli zeby ich zwiekszyc wiec pojechal do wloclawka pewnie z ta 23ka
a jak wstawisz 450 ptk Black Orkow no to cos musi wypasc innego i trzeba rozpiske przemodelowac
a jak wstawisz 450 ptk Black Orkow no to cos musi wypasc innego i trzeba rozpiske przemodelowac
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Jestem raczej początkującym graczem OnG i myślałem nad taką rozpiską:
Unnamed2400 Pts - Orcs & Goblins Army
1 Black Orc Warboss @ 253.0 Pts
General; Choppa; Heavy Armour; Shield
Dragonhelm [10.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Crown of Command [35.0]
1 Savage Orc Great Shaman @ 290.0 Pts
Frenzy; Magic Level 4; Warpaint; Big Waagh
Lucky Shrunken Head [50.0]
Fencer's Blades [35.0]
1 Savage Orc Big Boss @ 149.0 Pts
Frenzy; Great Weapon; Warpaint; Battle Standard
Armour of Silvered Steel [45.0]
1 Night Goblin Shaman @ 110.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]
1 Orc Big Boss @ 106.0 Pts
Great Weapon; Light Armour; Shield
Obsidian Lodestone [45.0]
1 Goblin Big Boss @ 56.0 Pts
Spear; Light Armour
Enchanted Shield [5.0]
1 Wolf @ [0.0] Pts
5 Goblin Wolf Riders @ 60.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield
38 Savage Orc Big 'Uns @ 453.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Warpaint; FCG
21 Night Goblins @ 98.0 Pts
Shortbow; Musician
1 Fanatic @ [25.0] Pts
30 Black Orcs @ 440.0 Pts
Heavy Armour; Shield; FCG
Standard of Discipline [15.0]
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
1 Goblin Rock Lobber @ 95.0 Pts
Bully
1 Bully @ [10.0] Pts
Choppa; Light Armour
1 Mangler Squig @ 65.0 Pts
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
Models in Army: 105
Total Army Cost: 2400.0
Wiem, że wszyscy wolą trolle od BO, ale mi się te modele tak podobają, że chciałbym spróbować choć raz nimi zagrać
Założenia:
- Generał, szaman i BSB będą z klockiem Savage.
- Orc Boss maszeruje z klockiem BO aby mieli warda na magię (czy może? nie widziałem zapisu, że nie ale wolę się upewnić...)
- Szaman gobliński w mini klocku nocników gdzieś tam z tyłu się plącze.
- dla BO będzie lepsza dyscyplina czy może Swiftness?
Unnamed2400 Pts - Orcs & Goblins Army
1 Black Orc Warboss @ 253.0 Pts
General; Choppa; Heavy Armour; Shield
Dragonhelm [10.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Crown of Command [35.0]
1 Savage Orc Great Shaman @ 290.0 Pts
Frenzy; Magic Level 4; Warpaint; Big Waagh
Lucky Shrunken Head [50.0]
Fencer's Blades [35.0]
1 Savage Orc Big Boss @ 149.0 Pts
Frenzy; Great Weapon; Warpaint; Battle Standard
Armour of Silvered Steel [45.0]
1 Night Goblin Shaman @ 110.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]
1 Orc Big Boss @ 106.0 Pts
Great Weapon; Light Armour; Shield
Obsidian Lodestone [45.0]
1 Goblin Big Boss @ 56.0 Pts
Spear; Light Armour
Enchanted Shield [5.0]
1 Wolf @ [0.0] Pts
5 Goblin Wolf Riders @ 60.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield
38 Savage Orc Big 'Uns @ 453.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Warpaint; FCG
21 Night Goblins @ 98.0 Pts
Shortbow; Musician
1 Fanatic @ [25.0] Pts
30 Black Orcs @ 440.0 Pts
Heavy Armour; Shield; FCG
Standard of Discipline [15.0]
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
1 Goblin Rock Lobber @ 95.0 Pts
Bully
1 Bully @ [10.0] Pts
Choppa; Light Armour
1 Doom Diver @ 80.0 Pts
Models in Army: 105
Total Army Cost: 2400.0
Wiem, że wszyscy wolą trolle od BO, ale mi się te modele tak podobają, że chciałbym spróbować choć raz nimi zagrać
Założenia:
- Generał, szaman i BSB będą z klockiem Savage.
- Orc Boss maszeruje z klockiem BO aby mieli warda na magię (czy może? nie widziałem zapisu, że nie ale wolę się upewnić...)
- Szaman gobliński w mini klocku nocników gdzieś tam z tyłu się plącze.
- dla BO będzie lepsza dyscyplina czy może Swiftness?
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.