Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Morsereg »

tak na dobra sprawe nie ma sie o co klocic.
pamietaj, ze kolejnosc jest taka:
deklaracja szarzy -> zadeklarowanie reakcji -> wykonanie reakcji -> rzucenie koscmi na zasieg szarzy -> przesuniecie szarzujacego.
w momencie gdy wykonujesz S&S i spanikowales przeciwnika to on nadal stoi w miejscu gdzie sie wszystko zaczelo i dwa ostatnie kroki zamieniaja sie na:
rzucenie koscmi na zasieg ucieczki -> przesuniecie spanikowanego oddzialu.
tak wiec nie mozesz wykonac ucieczki od maksymalnego zasiegu broni gdyz przesuwanie szarzujacego nie jest wykonywane w tym samym momencie co stand and shoot.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

In_the_sea_of_blood
Chuck Norris

Post autor: In_the_sea_of_blood »

Rozumiem o co Ci chodzi, tylko (i teraz powiem coś co nijak ma się do tej gry) szukam sensu i logiki.
Abstrahując od poprzedniego przykładu, mam taki bardziej namacalny.
Jednostka kawaleryjska szarżuje na górników uzbrojonych w blasting charges.
Odległośc między nimi to 20". zasięg BC to 4". Kawaleria szrżuje na maks. zasieg (uznajmy, że to były fasty) i zostają spanikowane po drugiej stronie stołu bronią którą krasnoludy tak na prawdę rzucą sobie prawie pod nogi.
Rozumiem, że zasady mówią tak jak napisałeś, ale czy to zwyczajnie nie jest beznadziejnie głupie??
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

oczywiscie, ze jest ale uwierz, nie jest to pierwsza ani ostatnia glupia rzecz w WFB ;)

problem lezy tutaj:
In_the_sea_of_blood pisze:Rozumiem o co Ci chodzi, tylko (i teraz powiem coś co nijak ma się do tej gry) szukam sensu i logiki.
ta gra to nie jest idealne odwzorowanie warunkow bitewnych :) nie jest ani sensowna ani logiczna :) jest to po prostu fantasy.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Post autor: ^Karpiu^ »

Logicznie rzecz biorąc S&S powinno zostac rozegrane tak w tym przypadku że powinniśmy rozpatrywac całość po wejściu szarżującego w zasięg broni. to czy kontynuacja szarży jest możliwa powinno być rozpatrzona potem na odległości maksymalnego zasiegu i z tej odległości powinno sie wykonać rzut na możliwą ucieczkę jednak to jest WHFB i nagle broń o zasiegu 2 cali ma zasięg 20 :D

In_the_sea_of_blood
Chuck Norris

^Karpiu^ pisze:Logicznie rzecz biorąc S&S powinno zostac rozegrane tak w tym przypadku że powinniśmy rozpatrywac całość po wejściu szarżującego w zasięg broni. to czy kontynuacja szarży jest możliwa powinno być rozpatrzona potem na odległości maksymalnego zasiegu i z tej odległości powinno sie wykonać rzut na możliwą ucieczkę jednak to jest WHFB i nagle broń o zasiegu 2 cali ma zasięg 20 :D
A nawet wystarczyło by bez przestawiania figsów odmierzyć dystans ucieczki od maksymalnego zasięgu i dopiero przestawić, czyli tak jak w pierwszym przykładzie zamiast 6" do przodu i 9 do tyłu to tylko o 3 do tyły w innym kierunku. I już by było trochę sensowniej.

Draco
Chuck Norris

Post autor: Draco »

Witam,

pytanie może się wydać głupie i może nie być na nie jednej odpowiedzi ale nic nie zaszkodzi spróbować :) W ilu zazwyczaj rzędach i szeregach rozstawia się teraz 25-30 hamców bo muszę traya zrobić??( nie grałem od 6 edycji..:P )

Z góry dzięki

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Nie ma na to reguły, ale logicznym jest, by miec traye na 5 i 10 rzędów, bo to 2 formacje premiowane przez reguły gry.
Ponieważ młociarze maja "stubborn" i duzy "damaż ałtput", warto ich zazwyczaj ustawiać szeroko, aby maksymalizowac ilośc ataków.

Moim zdaniem, najlepszym rozwiązaniem, w przypadku trayów magnetycznych jest modułowość na treyach 5x2, pozwala to na relatywnie szybkie przechodzenie z hordy w szeregi.
Mój system trayów wykonał dla mnie uzytkownik el Victor, blaszki bardzo precyzyjnie wycięte, polecam.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Draco
Chuck Norris

Post autor: Draco »

Dzięki :)
Mam niestety pełno starych plastikowych tryów gw i muszę je wykorzystać:P

Awatar użytkownika
King Thorgrim
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: King Thorgrim »

Jak działa Fiery Ring of Thori?

Theo
Falubaz

Post autor: Theo »

dokładnie jak w booku, jest breath weaponem z siłą 4, czyli możesz zionąć templatką jak żyros raz na grę z s4 albo zamienić to na ataki w combacie o ilości 2d6 z taką samą siłą w inicjatywnie gościa jaki go nosi

In_the_sea_of_blood
Chuck Norris

Theo pisze:dokładnie jak w booku, jest breath weaponem z siłą 4, czyli możesz zionąć templatką jak żyros raz na grę z s4 albo zamienić to na ataki w combacie o ilości 2d6 z taką samą siłą w inicjatywnie gościa jaki go nosi
Jakieś znaki interpunkcyjne powprowadzaj, albo zmień szyk zdania, bo ktoś pomysli, że gyros zionie raz na grę.

Theo
Falubaz

sorry, nie to miałem na myśli :)
gyros może ziać co turę jak ma do czego i nie leciał ponad 10 cali, może to zrobić bo to nie breath weapon
chciałem się odwołać do myśli że to wspomniany wcześniej w zdaniu breath weapon o kształcie templatki jakiej normalnie używamy przy żyrach

Awatar użytkownika
King Thorgrim

tzn., że pierścień jest jednorazowego użytku?

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Jak każdy breath weapon.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
King Thorgrim

zdążyło się Wam go używać? Jest wart tych punktów?

duzypawel
Mudżahedin

Post autor: duzypawel »

Tak, fajnie się np trolle niszczy po zionięciu.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Moim skromnym zdaniem jest bardzo dobry w grach na małe punkty, z pociętą magią, gdzie możesz sobie poradzić z jednym smithem i bez niszczarki. W większych grach paradoksalnie brakuje mi na niego punktów.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Jest dobry, jesli rozpiska potrzebuje czegos, co nabije CR w CC, i dodatkowo zdejmie regenkę.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
WYRWENA
Chuck Norris

Post autor: WYRWENA »

panterq pisze:Moim skromnym zdaniem jest bardzo dobry w grach na małe punkty, z pociętą magią, gdzie możesz sobie poradzić z jednym smithem i bez niszczarki. W większych grach paradoksalnie brakuje mi na niego punktów.
Mądre słowa :P troszkę szkoda tej niszczarki.....

Theo
Falubaz

niestety z pierścieniem z mojego doświadczenia jest tak, że co jest miękkie to go unika a co jest twarde go ignoruje. mając movement 3 raczej nie wypalimy nim tam gdzie nam się podoba a gdzie przeciwnik pozwoli. U mnie we Wrocławiu jest pełno mobilnych armii, więc zazwyczaj nie zostaje odpalony, bo albo przeciwnik rzuca komete i stoi na całą długośćstołu ode mnie albo buja się po 16-20 cali i trzyma się poza zasięgiem ziania. Ewentualnie wpada woch i ziewa na ten pierścień swoimi wartiatami z wardami na 3+ czy innymi kholekami

ODPOWIEDZ