Rozpiski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wertus
Wałkarz

Post autor: Wertus »

nahar pisze:
Może być rozpiska. Choć bez klimatu - Averland to bogacze.
Chodziło mi o to czy czymś takim da się grać. Pomysł na bandę jest taki, że są to resztki regularnego oddziału. Po ciężkiej bitwie ze 100 chłopa została ta oto garstka, postanowiono że nie ma sensu wracać na "pańską" służbę, bo tam ni sławy ni bogactwa nie uświadczysz, lecz jak już krwi se upuszczać to za SWOJE złoto. Z tąd też takie mało urozmaicone uzbrojenie :P

hafing z toporem? nie sądzę by tak mikra istota mogła nim dobrze "robić" pałka sztylecik ewentualnie krótki miecz.

Ja po prostu nie lubie takich czysto podręcznikowych band ....

ale dzięki za komentarze

Awatar użytkownika
nahar
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: nahar »

Mag - rozumiem że to Warlock?
RT +16, wiec sie obaj myliliśmy.

Awatar użytkownika
Sirriel
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Sirriel »

Przemyślałem, co wy na taką wersję?

Wódz Beastmenów +axe + sword 80gc
Bestigor +axe + mace 53gc
Bestigor +axe + mace 53gc
Centigor +axe + mace 88gc
----
3 Psy 45gc
2 Ungory + mace 56gc
3 Gory +mace +mace 123gc

I jak teraz?

A, i przy okazji gdzie mogę zobaczyc ile potzrzeba na awans postaciom wodza, centigora, bestigora i gora? W moim (tym tłumaczonym) podręczniku tego nie ma...

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Ile potrzeba do następnego awansu, masz na karcie bandy. Każdy pogrubiony kwadracik to awans. Do pierwszego awansu wodzowi potrzeba 4 pkt., a bestigorom i centigorowi 3 pkt.

Rozpiska już dużo lepsza. Rozumiem, że magii nie lubisz? ;)

Awatar użytkownika
Dwalthrim
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Dwalthrim »

Sirriel - najlepiej jest od samego początku brać wszystkich herosów. Za każdego herosa masz po bitwie kostkę do exploracji-banda zarabia więcej po każdej grze. W Twojej rozpisce coś bym obkroił i dorzucił szamana. Jak pisała wcześniej Natalia magia chaosu jest b.poteżna :twisted:
Stronników zdążysz dokupić z czasem, a na herosa będziesz po prostu dłużej ciułać ;).
Obrazek

"JAH RASTAFARAI-SIGMAR HELDENHAMMER EMPEROR I!!!"

Awatar użytkownika
ysgarran
Mudżahedin

Post autor: ysgarran »

wracajac na chwile do moich opetanych

@ Skavenblight & M.T. - O MOJ BOSZSZSZE! WIEDZMA NIEOFICJALNA! no to koniec, teraz przyjdzie do mnie niespodziewana inkwizycja z GIEWU i spali na stosie... ;)
gram glownie z kumplami i dopuszczamy wlasciwie wszystko co wisi na stronie SG do MH, nie mieszamy tylko settingow, wiec wiedzma sie nie przejmujcie
zreszta podobno GW ma sie calkiem z SG wycofac wiec z ta oficjalnoscia to niedlugo bedzie bardzo dowolnie
@ M.T. - tam jest po jednym biscie i brethrenie z 2 nozami kazdy wiec wymienic sie nie da
@ Skavenblight - bez jaj, jak dla mnie opetani to niezbyt zrownowazeni kolesie ktorzy biora co im w rece wpadnie i ida utoczyc krwi dla swoich bogow, wiec wszelkiego rodzaju noze, kosy, tasaki, polamane miecze (czyli daggery) i znaleziona/wyrwana umierajacym/improwizowana bron w roznym stanie rozkladu (czyli palki) sa jak najbardziej na miejscu
a tak z ciekawosci to jaka bron uwazasz za klimatyczna dla nich?
komplet bohaterow prawie jest, inwestycja w 2 possestow z mutacjami jest niestery dosyc wyczerpujaca finansowo

po 3 grach nimi stwierdzam ze 2 possestow ma kopa, niestety jakos trzeba dociagnac ich do 9 modeli bo rout testy po 2 trupach sa malo fajne

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

ysgarran pisze:gram glownie z kumplami i dopuszczamy wlasciwie wszystko co wisi na stronie SG do MH, nie mieszamy tylko settingow, wiec wiedzma sie nie przejmujcie
Nie przejmujemy, tyle że większość najemników z tego kręgu jest przegięta, więc zmienia nieco bandę - klimatem wiedźma faktycznie pasuje ;)
ysgarran pisze:zreszta podobno GW ma sie calkiem z SG wycofac wiec z ta oficjalnoscia to niedlugo bedzie bardzo dowolnie
Nie strasz! Przyjdzie potem taki z bandą Gwałcicieli z Badlands ze specjalnym dramatisem Rocco Saffredo z Tilei i będzie kiszka ;)
Mówiłam tylko, jak to się ma do turniejów :)
ysgarran pisze:@ Skavenblight - bez jaj, jak dla mnie opetani to niezbyt zrownowazeni kolesie ktorzy biora co im w rece wpadnie i ida utoczyc krwi dla swoich bogow, wiec wszelkiego rodzaju noze, kosy, tasaki, polamane miecze (czyli daggery) i znaleziona/wyrwana umierajacym/improwizowana bron w roznym stanie rozkladu (czyli palki) sa jak najbardziej na miejscu
a tak z ciekawosci to jaka bron uwazasz za klimatyczna dla nich?
Chodzi o to, że sekta powinna im finansować lepszą broń niż dwa noże. Jakaś pałka, jakiś topór... jakiś miecz dla wodza... ale ja mam w ogóle bandę w klimatach s/m i aż wstyd mówić, ile cycków magister ma na różdżce :P
ysgarran pisze: po 3 grach nimi stwierdzam ze 2 possestow ma kopa, niestety jakos trzeba dociagnac ich do 9 modeli bo rout testy po 2 trupach sa malo fajne
Żeby MiSiO tak oblewał routy po 2 trupach, to bym wygrała z nim na Dragonie :( ale to te jego przeklęte kostki! :x

Awatar użytkownika
ysgarran
Mudżahedin

Post autor: ysgarran »

kumpel cos mowil ze podobno GW chce sie calkiem wycofac z SG, jakby wrzucenie paru pdf'ów rocznie na siec bylo takim strasznym wysilkiem... :?

co do finansowania sekty to zalezy od wizji opetanych, czy maja byc zbrojnym ramieniem bogatych mieszczan wyznajacych cichaczem mrocznych bogow, czy tak jak u mnie banda oberwancow ktorzy mieli pecha wpasc w oko shadowlord'owi i poddali sie jego wplywowi

a na przyszlosc wiecej szczescia przy routach przeciwnikow ;)

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

ysgarran pisze:kumpel cos mowil ze podobno GW chce sie calkiem wycofac z SG, jakby wrzucenie paru pdf'ów rocznie na siec bylo takim strasznym wysilkiem... :?
Bo to prawda. Ale gra nie umiera, jeśli są gracze. Wzięliśmy sprawy we własne plugawe ręce i robimy własną erratę - jest jak Kingsajz dla każdego, choć "narzucać" ją będziemy pewnie tylko u nas w Warszawie.
ysgarran pisze:co do finansowania sekty to zalezy od wizji opetanych, czy maja byc zbrojnym ramieniem bogatych mieszczan wyznajacych cichaczem mrocznych bogow, czy tak jak u mnie banda oberwancow ktorzy mieli pecha wpasc w oko shadowlord'owi i poddali sie jego wplywowi
No tak - ja mam niezależne wyzwolone kobiety o nietypowych preferencjach :lol2:

Awatar użytkownika
Wertus
Wałkarz

a jak byście skomentowali takie oto szczórki:

Assasin Adept + pazurki

2 x black skaven +proca,miecz sztylet

mag +proca 2 sztylety

2x night runer +proca, miecz sztylet

5 x clan raty + proca miecz dager
1x clan rat + proca pałka

w sumie 495 -> dzięki Telchar za wyłapanie błęda coś musiałem źle policzyć)

wiem że banda jest nudna i mało orginalna ale biorąc pod uwagę że ma iść na dłuuuuuuugą kampanię jej ksztalt będzie się stopniowo zmieniał na coś bardziej klimatycznego
Ostatnio zmieniony 15 paź 2007, o 20:20 przez Wertus, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Poprawna i nudna do bólu ;)

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

Jak dla mnie to nielegalne bo grubo ponad 500 gc ;). Albo coś źle liczę...

Awatar użytkownika
Wertus
Wałkarz

dobrze liczysz mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa ...... wyszło 598 zara skoryguję

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

Skoro już mowa o nudnych, sztampowych rozpiskach to ja preferuje coś takiego:
Skaven Clan Eshin - Official Warband

1 Assassin Adept @ 87 GC
Free Dagger; Sling; Throwing Stars; Sword (x1)

1 Black Skaven @ 75 GC
Free Dagger; Fighting Claws

1 Black Skaven @ 52 GC
Free Dagger; Sling; Sword (x1)

1 Eshin Sorcerer @ 55 GC
Free Dagger; Halberd (x1)

1 Night Runner @ 25 GC
Free Dagger; Sling; Club (x1)

1 Night Runner @ 25 GC

2 Verminkin @ 50 GC

2 Verminkin @ 50 GC

2 Verminkin @ 50 GC

1 Warlock @ 30 GC

Warband Rating: 120

Number of models: 13

IMO clawsy sprawdzają się bardziej na blacku, w hth ma on takie same staty jak assassin, a miło czasem wykorzystać BS 4 szefa. No i warlock potrafi sporo namieszać (chociaż mój ostatnio mnie wkurza ;)). No i przy 13 rzucasz routa przy stracie 4 typa.

Awatar użytkownika
Sirriel
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Sirriel »

Co powiecie na tą bandę?

AVERLAND
Kapitan +lekka zbroja +tarcza +miecz +łuk 85zk
Sierżant +tarcza +topór 35zk
2 Bergjager +łuk 90zk
Młodzik +tarcza +pałka 23zk

3 Halflingi +łuki 90 zk
Moutain Guard +halabarda 40zk
Moutain Guard +tarcza +topór 40zk
2 Moutain Guard +tarcza +pałka

Zaznaczam że gram na zasadach erraty dot zbroji, dzięki czemu kapitan ma sv na 4+ a reszta z tarczami na 5+
Proszę o kometnarze.

Awatar użytkownika
Wertus
Wałkarz

dla berjagerów KONIECZNIE long bowy kosztują po 5 koron więcej ale możesz strzelać do gości z kuszą , kapitan aż się prosi o kuszę co do zasad : czy je dobrze widzę lekka zbroja + tarcza to save na 4+ (prawdopodobieństwo 50%)? nie to żebym się czepiał ale to chygba lekka przesada.
ja bym zrezygnował z 1 mountain guarda i dozbroił strzelających

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Post autor: Kapitan Hak »

Wertus pisze: czy je dobrze widzę lekka zbroja + tarcza to save na 4+ (prawdopodobieństwo 50%)? nie to żebym się czepiał ale to chygba lekka przesada.
Jeżeli Sirriel gra na opcjonalne zasady opracowane przez nas w sąsiednim temacie, to jest to jak najbardziej poprawne. Jednak uwaga! Tarcza daje save'a 5+ TYLKO w walce wręcz, przy założeniu, że w drugiej łapie trzymamy broń. Czyli gdy strzelamy do gościa, to ma on tylko save'a na 6+ (ze zbroją na 5+).

Nie sądzę, by to była przesada - nadal w mordce mamy 1000 zasad zdejmujących save'a - począwszy od toporów, dużej siły, a skończywszy na krytykach. A tak to przynajmniej w minimalnym stopniu zbroje będą w użyciu. Swoją drogą, wspomnijcie Bazyla z rzutem na 3+, którego na ten przykład dwaj zabójcy Mecenasika w turę krytykami zaszlachtowali. Na innych stołach też długo nie pożył.

Co do moich sugestii odnośnie Twojej rozpiski, do tego, co napisał Wertus o długich łukach, poleciłbym Ci - w miarę możliwości - zakup strzał łowieckich chociaż dla jednego z myśliwych. Co prawda 35 gc, ale wystarczy na całą kampanię i jest mordercze - nieraz się o tym przekonałem... na 4+ posyłasz kolesi do piachu - zwraca się bardzo szybko. Warto też stopniowo dążyć do wyposażenia w przyszłości wszystkich, nawet MG, w łuki, przydałby się też jakiś zakapior z garłaczem... ale to już moje prywatne, skromne, sugestie...
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Karpiu
Pseudoklimaciarz

Post autor: Karpiu »

Co sądzicie o takiej rozpisce krasnali?

Szlachcic- krasnoludzki topór + pistolet + Free dagger= 115gc
(ewentualnie zamiast krasnoludzkiego zwykły z tarczą)
Inżynier- Kusza + młot + Free dagger= 78gc
Zabójca trolli- 2xmłot= 56gc
Zabójca trolli- dwuręczna =65gc
2x Gromowładny- kusza + młot + free dagger = 136gc
krótkobrody- włócznia lub halabarda= 35gc
Niziołek zwiadowca=15gc

w sumie 500gc notowanie 95

rozpiska fabularna później:)

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Post autor: Kapitan Hak »

Jeżeli masz wybór włócznia albo halabarda dla krasnoludów, zawsze bierz to drugie. Raz, że bardziej pasuje do brodaczy klimatem niż włócznia, dwa, że włócznie po erracie straciły jakąkolwiek użyteczność dla postaci z niską inicjatywą.
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
ObrazekObrazekObrazek

mecenasik
Wałkarz

Post autor: mecenasik »

Karpiu>
-Krasnoludzki topor jest przereklamowany :) - w zyciu mi sie nie sprawdzil a kosztuje majatek
-dwureczna bron jest zla :) - lepiej miec dwa ataki niz jeden, poza tym Slayer moze szybko dorobic sie fajnego skila co daje mu odpowiedniego kopa w walce - slowem jednym super wypasnym ciosem z sila 5 i tak i tak nie zdejmiesz RO/Trolla itd (od tego sa kusze) a mozesz miec pecha i nawet jak zaszarzujesz na badziewnego ludzika to on walac pierwszy swinskim fartem zdejmie slayera (zasady 2hnaded sa..hmm..kiepskie :) )
-jest Cie za malo - 8 to najbardziej pechowa liczba w tej grze. polecam zrezygnowac z jednego strzelacza na rzecz krotkobrodych..z moich obserwacji wynika ze i tak i tak czesciej spotykasz sie topor w topor niz na odleglosc (wiem wiem..reikland :) no i strzelcy walcza nawet lepiej niz strzelaja..tylko ta cena) - tutaj to czysta kalkulacja i zasady gry wchodza
- wlocznia/halabarda - jak dla mnie zawsze beda lepsze dwa ataki niz jeden..ale to moje zdanie i kwestie wyboru pozostawiam Twoim doswiadczeniom z gry
- a moze inny najemnik - polecam Marksmena (tanie wsparcie ogniowe),Warlocka (moze i kluci to sie z krasiami ale potrafi namieszac u wroga),Roadwarden (rzeznik :) ) - przy drobnych korektach da sie zmiescic prawie kazdego

polecac konkretnej rozpiski nie bede - sam gram wypracowanym (bynajmniej nie "upowszechnionym" przeze mnie) "standardem".
slowem grac grac i grac..po kilkunastu testach bedziesz wiedzial co na start i w co warto inwestowac

i nie moglem sie powstrzymac :) :
Bo to prawda. Ale gra nie umiera, jeśli są gracze. Wzięliśmy sprawy we własne plugawe ręce i robimy własną erratę - jest jak Kingsajz dla każdego, choć "narzucać" ją będziemy pewnie tylko u nas w Warszawie.
- zycze powodzenia :)

a to ze GW sie wycofa z SG (bo nawet pogloski o pre-paintach sa i blisterkach jak do DD i SW) nie bedzie oznaczalo ze ortodoksi pozwola na granie wszystkim co tam kiedys ktos wymyslil..bo jak tak bedzie mozna to ja mam calkiem fajne pomysly na krasie :)

pzdr

ODPOWIEDZ