Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Garland the Ironfart
Chuck Norris

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Garland the Ironfart »

Na jakiej zasadzie bombki ironów i deejków można użyć przy s&s, no i jak dokładnie je rzucam?

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

2.21. Q: Does the whole unit always stand & shoot at the maximum range of the shortest ranged weapon present in the unit, even if nobody uses it? Is cover determined as if the charger was in the range of the shortest ranged weapon?
A: Yes. No, cover and LoS are checked only from the charger’s initial position.

16.2. Q: Can the Steam Gun or Cinderblast Bomb Stand and Shoot?
A: Yes, but only if the unit is in range of the weapon. As long as you clip the target unit with the template, you may cover any amount of other enemies.

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Czyli jak to działa w praktyce? Szarżuje na mnie oddział kawy z 15 cali.
Daję s&s, aż tu nagle....

Proszę o pomoc :D

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

Czyli Dwarf rangers walą z kusz jak na krótkim dystansie przy S&S?

I co to jest "in range" w odniesieniu do bombki? Steam gum ma stały zasięg - ale bomba.... teoretycznie może wylądować dalej niż te 6"

edit
Co z sytuacją gdy jedna postać w odziale ma dwie bronie o różnym zasięgu, a szarżujący unit znajduje się w zasięgu jednej z nich i całego oddziału, ale poza zasięgiem drugiej broni.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Anadim pisze:Czyli Dwarf rangers walą z kusz jak na krótkim dystansie przy S&S?
(...)
edit
Co z sytuacją gdy jedna postać w odziale ma dwie bronie o różnym zasięgu, a szarżujący unit znajduje się w zasięgu jednej z nich i całego oddziału, ale poza zasięgiem drugiej broni.
Anadim. przeciez dostales odpowiedz tutaj:
Abrasus pisze:2.21. Q: Does the whole unit always stand & shoot at the maximum range of the shortest ranged weapon present in the unit, even if nobody uses it? Is cover determined as if the charger was in the range of the shortest ranged weapon?
A: Yes. No, cover and LoS are checked only from the charger’s initial position.
.
I co to jest "in range" w odniesieniu do bombki? Steam gum ma stały zasięg - ale bomba.... teoretycznie może wylądować dalej niż te 6"
ja to rozumiem tak, ze w tym przypadku najpierw sie podchodzi nastepnie, w momencie gdy znalazl sie w zasiegu templatki zatrzymuje oddzial szarzujacy, strzelamy i na koncu panikujemy albo konczymy szarze.
czyli cos jak z wypuszczaniem fanatykow.
czyli zmienienie zasad z RB gdzie jest jasno napisane, ze najpierw wykonujemy strzal a pozniej rusza sie szarzujacych.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Anadim
Chuck Norris

w RB strzelanie na "najkrótszym" zasięgu jest opisane, gdy szarża odbywa się spoza zasięgu broni. stąd moje pytanie. Np jak masz pistolety i drakegun a szarża z 9" to chyba nie rozpatrujesz jej, jakby była z 12"?

Ja bym tę drugą odpowiedź rozumiał tak, że użyć do S&S templatek można tylko gdy szarża startuje w obrębie ich zasięgu (niestety).

6" to środek templatki? czyli zasięg bombki to 7,5" ? czy na przykład 7,5 + max na kostce artyleryjskiej?

Jeśli rozpatrywać ruch -> bombka to co w sytuacji kiedy masz kilka templatkowych jednostek które będą szarżowane(np. dwa gyro obok siebie)? Ruszysz jednego szarżującego a przy następnym będzie protest, bo pierwszy szarżujący oberwie od kolejnej templatki, mimo że nie powinien bo zgodnie z sasadami nie powinien stać w zasięgu?

Znowu przykładanie templatek do startowej pozycji szarżującego może również sięgnąć jednostki poza legalnym zasięgiem - raczej wykluczone.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Jeśli rozpatrywać ruch -> bombka to co w sytuacji kiedy masz kilka templatkowych jednostek które będą szarżowane(np. dwa gyro obok siebie)? Ruszysz jednego szarżującego a przy następnym będzie protest, bo pierwszy szarżujący oberwie od kolejnej templatki, mimo że nie powinien bo zgodnie z sasadami nie powinien stać w zasięgu?
Czytaj rulebooka.
Najpierw jest deklaracja na pierwszego gyro, reakcja.
Potem deklaracja na drugiego gyro, reakcja.
Dopiero po wszystkich deklaracjach ruszasz szarżujących.

Anadim
Chuck Norris

Przeczytałem. To co cytujesz to odpowiedź na sugestię, żeby ruszyć jednostkę szarżującą w celu rozpatrzenia S&S gyro przed deklaracją kolejnych szarż - post Morserega

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Nie ma żadnych ruchów, dopóki nie nastapią wszystkie reakcje na deklaracje szarż.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

Czesc, czy rune of fire x2 i master rune of alarik mad sie kumuluja? Mam na mysli, ze wyplacajac np w CC breath weapon hity sa no save? Bo przy strzelaniu nie przysluguje?

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Armybook mówi, że przeciwnikowi nie przysługuje armor save od ran zadanych bronią z tą runą, tak że nie działa to na
rany zadane z breath weapon.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
cieniu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: cieniu »

czy herosi mogą dołączać się do war machine?

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Nie. Maszyny to oddzielene jednostki z wlasną podstawką. Ale mamy wyjątek - kowadło, gdzie jest bohater, a nawet lord, runelord.

Pozdrawiam

Garland

Ps warto pamiętać, że kowadło to maszyna bo tak stoi w ab, a co za tym idzie inżynier może je okopać :D

Awatar użytkownika
cieniu

To może zapytam inaczej: jak bronicie swoich maszyn przed lataczami bądź fast cavalery, zakładając że nie uda się zestrzelić?

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

Master Engeenerem, a jeśli go nie masz to musisz założyć, że maszyna jest stracona.
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Awatar użytkownika
cieniu

1. Czy jak organki mają rune na przerzut missfire, przerzucą, ale znów wypadnie missfire to czy mogę drugi rzut przerzucić dzięki ME?

2. Atakuje mnie unit elfów z GW. ASF i ASL się wzajemnie wykluczają. Gdy moje krasie mają baner z runą slowness x 3 dający w pierwszej turze przeciwnikowi ASL to w tym przypadku 2x ASL i 1 x ASF stackuje się na ASL ?

3. Czy ME z +1AS i dodatkowym pistoletem wystarczy do obrony maszyn czy coś mu więcej wrzucić?

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

ad 1 Nie możesz. Według rulebooka jest zakaz rerollów rerolla, obojętnie z jakichkolwiek źródeł by one nie wynikały.

ad 2 ASL nie stackuje się. Elfy z GW biją po inicjatywie.

ad 3 Jakieś śmieci może odstrzelić/spróbować przepchnąć/przytrzymać, ale z sensownymi kowbojami tak czy inaczej nie ma żadnych szans.
Obrazek

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Ad 3 Rune of Stone. Nic więcej. Koszt niewielki.

Awatar użytkownika
cieniu

jeżeli wstawię 3 lordów na tarczach do jednostki o szerokości 5 dwarfów, to jak ustawiam lordów?

a) dwóch z przodu, jeden z tyłu
b) trzech z przodu, jeden wystaje w lewo lub prawo o szerokość krasia

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Dwóch z tyłu, command musi być w pierwszym ranku.
W walce możesz zrobić make way i dostawić dwóch z przodu, jeden z tyłu.

ODPOWIEDZ