Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
-
- Chuck Norris
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
Na jakiej zasadzie bombki ironów i deejków można użyć przy s&s, no i jak dokładnie je rzucam?
2.21. Q: Does the whole unit always stand & shoot at the maximum range of the shortest ranged weapon present in the unit, even if nobody uses it? Is cover determined as if the charger was in the range of the shortest ranged weapon?
A: Yes. No, cover and LoS are checked only from the charger’s initial position.
16.2. Q: Can the Steam Gun or Cinderblast Bomb Stand and Shoot?
A: Yes, but only if the unit is in range of the weapon. As long as you clip the target unit with the template, you may cover any amount of other enemies.
16.2. Q: Can the Steam Gun or Cinderblast Bomb Stand and Shoot?
A: Yes, but only if the unit is in range of the weapon. As long as you clip the target unit with the template, you may cover any amount of other enemies.
-
- Chuck Norris
Czyli jak to działa w praktyce? Szarżuje na mnie oddział kawy z 15 cali.
Daję s&s, aż tu nagle....
Proszę o pomoc
Daję s&s, aż tu nagle....
Proszę o pomoc
Czyli Dwarf rangers walą z kusz jak na krótkim dystansie przy S&S?
I co to jest "in range" w odniesieniu do bombki? Steam gum ma stały zasięg - ale bomba.... teoretycznie może wylądować dalej niż te 6"
edit
Co z sytuacją gdy jedna postać w odziale ma dwie bronie o różnym zasięgu, a szarżujący unit znajduje się w zasięgu jednej z nich i całego oddziału, ale poza zasięgiem drugiej broni.
I co to jest "in range" w odniesieniu do bombki? Steam gum ma stały zasięg - ale bomba.... teoretycznie może wylądować dalej niż te 6"
edit
Co z sytuacją gdy jedna postać w odziale ma dwie bronie o różnym zasięgu, a szarżujący unit znajduje się w zasięgu jednej z nich i całego oddziału, ale poza zasięgiem drugiej broni.
Anadim. przeciez dostales odpowiedz tutaj:Anadim pisze:Czyli Dwarf rangers walą z kusz jak na krótkim dystansie przy S&S?
(...)
edit
Abrasus pisze:2.21. Q: Does the whole unit always stand & shoot at the maximum range of the shortest ranged weapon present in the unit, even if nobody uses it? Is cover determined as if the charger was in the range of the shortest ranged weapon?
.
ja to rozumiem tak, ze w tym przypadku najpierw sie podchodzi nastepnie, w momencie gdy znalazl sie w zasiegu templatki zatrzymuje oddzial szarzujacy, strzelamy i na koncu panikujemy albo konczymy szarze.I co to jest "in range" w odniesieniu do bombki? Steam gum ma stały zasięg - ale bomba.... teoretycznie może wylądować dalej niż te 6"
czyli cos jak z wypuszczaniem fanatykow.
czyli zmienienie zasad z RB gdzie jest jasno napisane, ze najpierw wykonujemy strzal a pozniej rusza sie szarzujacych.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
w RB strzelanie na "najkrótszym" zasięgu jest opisane, gdy szarża odbywa się spoza zasięgu broni. stąd moje pytanie. Np jak masz pistolety i drakegun a szarża z 9" to chyba nie rozpatrujesz jej, jakby była z 12"?
Ja bym tę drugą odpowiedź rozumiał tak, że użyć do S&S templatek można tylko gdy szarża startuje w obrębie ich zasięgu (niestety).
6" to środek templatki? czyli zasięg bombki to 7,5" ? czy na przykład 7,5 + max na kostce artyleryjskiej?
Jeśli rozpatrywać ruch -> bombka to co w sytuacji kiedy masz kilka templatkowych jednostek które będą szarżowane(np. dwa gyro obok siebie)? Ruszysz jednego szarżującego a przy następnym będzie protest, bo pierwszy szarżujący oberwie od kolejnej templatki, mimo że nie powinien bo zgodnie z sasadami nie powinien stać w zasięgu?
Znowu przykładanie templatek do startowej pozycji szarżującego może również sięgnąć jednostki poza legalnym zasięgiem - raczej wykluczone.
Ja bym tę drugą odpowiedź rozumiał tak, że użyć do S&S templatek można tylko gdy szarża startuje w obrębie ich zasięgu (niestety).
6" to środek templatki? czyli zasięg bombki to 7,5" ? czy na przykład 7,5 + max na kostce artyleryjskiej?
Jeśli rozpatrywać ruch -> bombka to co w sytuacji kiedy masz kilka templatkowych jednostek które będą szarżowane(np. dwa gyro obok siebie)? Ruszysz jednego szarżującego a przy następnym będzie protest, bo pierwszy szarżujący oberwie od kolejnej templatki, mimo że nie powinien bo zgodnie z sasadami nie powinien stać w zasięgu?
Znowu przykładanie templatek do startowej pozycji szarżującego może również sięgnąć jednostki poza legalnym zasięgiem - raczej wykluczone.
Czytaj rulebooka.Jeśli rozpatrywać ruch -> bombka to co w sytuacji kiedy masz kilka templatkowych jednostek które będą szarżowane(np. dwa gyro obok siebie)? Ruszysz jednego szarżującego a przy następnym będzie protest, bo pierwszy szarżujący oberwie od kolejnej templatki, mimo że nie powinien bo zgodnie z sasadami nie powinien stać w zasięgu?
Najpierw jest deklaracja na pierwszego gyro, reakcja.
Potem deklaracja na drugiego gyro, reakcja.
Dopiero po wszystkich deklaracjach ruszasz szarżujących.
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Nie ma żadnych ruchów, dopóki nie nastapią wszystkie reakcje na deklaracje szarż.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."
Armybook mówi, że przeciwnikowi nie przysługuje armor save od ran zadanych bronią z tą runą, tak że nie działa to na
rany zadane z breath weapon.
rany zadane z breath weapon.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
-
- Chuck Norris
Nie. Maszyny to oddzielene jednostki z wlasną podstawką. Ale mamy wyjątek - kowadło, gdzie jest bohater, a nawet lord, runelord.
Pozdrawiam
Garland
Ps warto pamiętać, że kowadło to maszyna bo tak stoi w ab, a co za tym idzie inżynier może je okopać
Pozdrawiam
Garland
Ps warto pamiętać, że kowadło to maszyna bo tak stoi w ab, a co za tym idzie inżynier może je okopać
1. Czy jak organki mają rune na przerzut missfire, przerzucą, ale znów wypadnie missfire to czy mogę drugi rzut przerzucić dzięki ME?
2. Atakuje mnie unit elfów z GW. ASF i ASL się wzajemnie wykluczają. Gdy moje krasie mają baner z runą slowness x 3 dający w pierwszej turze przeciwnikowi ASL to w tym przypadku 2x ASL i 1 x ASF stackuje się na ASL ?
3. Czy ME z +1AS i dodatkowym pistoletem wystarczy do obrony maszyn czy coś mu więcej wrzucić?
2. Atakuje mnie unit elfów z GW. ASF i ASL się wzajemnie wykluczają. Gdy moje krasie mają baner z runą slowness x 3 dający w pierwszej turze przeciwnikowi ASL to w tym przypadku 2x ASL i 1 x ASF stackuje się na ASL ?
3. Czy ME z +1AS i dodatkowym pistoletem wystarczy do obrony maszyn czy coś mu więcej wrzucić?
ad 1 Nie możesz. Według rulebooka jest zakaz rerollów rerolla, obojętnie z jakichkolwiek źródeł by one nie wynikały.
ad 2 ASL nie stackuje się. Elfy z GW biją po inicjatywie.
ad 3 Jakieś śmieci może odstrzelić/spróbować przepchnąć/przytrzymać, ale z sensownymi kowbojami tak czy inaczej nie ma żadnych szans.
ad 2 ASL nie stackuje się. Elfy z GW biją po inicjatywie.
ad 3 Jakieś śmieci może odstrzelić/spróbować przepchnąć/przytrzymać, ale z sensownymi kowbojami tak czy inaczej nie ma żadnych szans.
-
- Chuck Norris
Ad 3 Rune of Stone. Nic więcej. Koszt niewielki.