Kilka pytań początkującego v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
-
- Chuck Norris
Re: Kilka pytań początkującego v 2.0
Tu znowu się pojawia magiczne słowo "bearer" w opisie(przykład o którym mówisz), więc jednak chyba dostaje +1A i +1S.
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"
chyba nie.In_the_sea_of_blood pisze:Tu znowu się pojawia magiczne słowo "bearer" w opisie(przykład o którym mówisz), więc jednak chyba dostaje +1A i +1S.
swoja droga jak sie ma charmed shielda a w walce uzywa dwuraka, to ten tez wtedy nie dziala.
-
- Chuck Norris
Why?? Skoro w opisie przedmiotu jest "bearer", to znaczy, że musi posiadać przedmiot, żeby korzystać z jego zdolności.Shino pisze:chyba nie..In_the_sea_of_blood pisze:Tu znowu się pojawia magiczne słowo "bearer" w opisie(przykład o którym mówisz), więc jednak chyba dostaje +1A i +1S.
Ogólnie to nie jest problem, bo skoro masz taki przedmiot to z niego korzystasz, a w Bretce, możesz posiadać, a nie musisz korzystać. Mówię oczywiście o samych zasadach, bo uściśleń nie czytałem.
nie. mowisz o raw a nie o zasadach. ja mowie o rai i uscisleniach do zasad.
czy slann majacy miecz nie pozwalajacy na armour save oraz zadajacy d3woundy (ktory w zapisie ma bearer) powinine uzywac tego miecza podczas rzucania czarow twoim zdaniem?
czy slann majacy miecz nie pozwalajacy na armour save oraz zadajacy d3woundy (ktory w zapisie ma bearer) powinine uzywac tego miecza podczas rzucania czarow twoim zdaniem?
-
- Chuck Norris
Ogólnie, to nie wiem o czym mówisz, bo nie wiem co to jest rai, raw, pks, psl i inne takie .Shino pisze:nie. mowisz o raw a nie o zasadach. ja mowie o rai i uscisleniach do zasad.
Tak jak napisał lohost zostało to uściślone, więc nie będę się tutaj spierał w tej sprawie, mówię tylko z doświadczenia gracza krasnoludzkiego o różnicach między "wielder" a "bearer".
Wiem, że na zdrowy rozum nie powinno być tak, że nie używając broni masz z niej bonusy, ale w tej grze rzadko co się mierzy takimi kryteriami
Edit:
A co z Berserker Sword?? Czy jeżeli jednostka w 6" powoduje test paniki, to muszę go zdawać?? Chyba nie, bo "the bearer has the Frenzy special rule....", czyli nie ma go tylko na czas wymachiwania mieczem w CC, czyli ma ItP i nie zdaje paniki.
Tak więc czym się różni ten zapis od omawianego sword of anti-heroes "The bearer has +1 S and +1 A for every enemy character in base contact with him or his unit....". Nie mówie tu o oczywistej różnicy kiedy się odpala zdolność, ale zapis obydwu przedmiotów jest taki sam "the bearer has....", nie "the wielder has +1 S and +1 A.." a "the bearer has frenzy", więc dlaczego jeden przedmiot działa permanentnie a drugi nie??
-
- Chuck Norris
Pierwszy cytat odpowiada całkowicie na moje pytanie, a drugi tworzy kolejne, bo w przypadku sword of anti-heroes jest wyraźnie napisane kiedy odpala się jego zdolność (pogrubienie), czyli nie tylko kiedy uderza (podkreślenie).lohost pisze:to jest zassane ze strony nr 6 faq do RB
Q: Does a magic item or spell that gives a bonus to a characteristic,
do so bonus for all rules purposes (e.g. the effect of spells,
characteristic tests, etc)? (p4)
A: Yes, except for magic weapons or where the description of
the item or spell specifically says otherwise.
Q: Does a weapon that gives a bonus to a characteristic only give
that bonus when being used to attack a model?(p4)
A: Most weapons, including magic weapons, state when
the bonus is given. For example, a model with the Fencer’s
Blades will always have Weapon Skill 10 whilst a model with
a great weapon will only have +2 Strength when striking an
enemy in close combat. When a weapon does not say when the
characteristic bonus applies, then it only applies when striking,
or being struck, in close combat.
jest to takze nieaktualne:lohost pisze:to jest zassane ze strony nr 6 faq do RB
Q: Does a magic item or spell that gives a bonus to a characteristic,
do so bonus for all rules purposes (e.g. the effect of spells,
characteristic tests, etc)? (p4)
A: Yes, except for magic weapons or where the description of
the item or spell specifically says otherwise.
Q: Does a weapon that gives a bonus to a characteristic only give
that bonus when being used to attack a model?(p4)
A: Most weapons, including magic weapons, state when
the bonus is given. For example, a model with the Fencer’s
Blades will always have Weapon Skill 10 whilst a model with
a great weapon will only have +2 Strength when striking an
enemy in close combat. When a weapon does not say when the
characteristic bonus applies, then it only applies when striking,
or being struck, in close combat.
6.2. Q: Can a model ever benefit from a magic weapon or shield it is carrying but not currently wielding? Can you use a one use only magic shield as a shield after its special effects have been used?
A: No, this overrides the GW faq on Fencer’s Blade. Yes.
@Asmodai w raw jak i w rai r to pierwsza literka slowa rules (choc ogolne znaczenie sie nie zmienia tu)
-
- Chuck Norris
Ok, tak więc nie mam więcej pytań .
przy poprawce, że to co Shino wkleił to ETC FAQ.
Myślę, że jeśli ktoś nie jest zainteresowany ligowym graniem wg ETC to mu to zwisa i grać będzie wg GW FAQ i tak.
Myślę, że jeśli ktoś nie jest zainteresowany ligowym graniem wg ETC to mu to zwisa i grać będzie wg GW FAQ i tak.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
biorac pod uwage, ze teraz uscislenia polskie to etc, to mysle, ze jest to wystarczajaca mniejszosc turniejow, ze mozna je pominac.misha pisze:przy poprawce, że to co Shino wkleił to ETC FAQ.
I tak osoby z takowych nie pytaja z reguly na forum gdzie odpowiedzi padaja pod katem uscislen polskich bardziej niz etc.
wydaje mi sie ze moze byc sporo osob ktora czyta forum, ale nie gra turniejowo, to super kopalnia wiedzy o zasadach
ale masz racje oczywiscie ETC FAQ mamy obowiazujace jak dawne uscislenia
ale masz racje oczywiscie ETC FAQ mamy obowiazujace jak dawne uscislenia
-
- Plewa
Witam.
W podręczniku przy opisie broni Lanca/Kopia widnieje adnotacja:
"Kopii używa się tylko w turze, w której model szarżował do walki. W kolejnych turach (lub jeśli model nie szarżował) model używa broni ręcznej"
Więc pytanie jest takie. Czy kawaleria która już wykonała szarżę i np rozbiła przeciwnika wykonując drugą lub kolejną szarżę w grze walczy lancą ? Czy tylko bronią ręczną. Pytam bo twórcy gry często odwołują się do wyobraźni.. a jak wiadomo lanca w momencie szarży się łamię... więc skąd przy kolejnej szarży kawalerzyści biorą kolejną lance...
Z góry dziękuję za odpowiedź
W podręczniku przy opisie broni Lanca/Kopia widnieje adnotacja:
"Kopii używa się tylko w turze, w której model szarżował do walki. W kolejnych turach (lub jeśli model nie szarżował) model używa broni ręcznej"
Więc pytanie jest takie. Czy kawaleria która już wykonała szarżę i np rozbiła przeciwnika wykonując drugą lub kolejną szarżę w grze walczy lancą ? Czy tylko bronią ręczną. Pytam bo twórcy gry często odwołują się do wyobraźni.. a jak wiadomo lanca w momencie szarży się łamię... więc skąd przy kolejnej szarży kawalerzyści biorą kolejną lance...
Z góry dziękuję za odpowiedź
dalej masz lance bez obaw one nie są One Use Only
-
- Chuck Norris
Dokładnie jestem tego samego zdania, ale nie chciało mi się dalej brnąć w ten temat. Nie gram na ETC i dla mnie tak na prawdę to GW FAQ jest wykładnią, bo to jest ich cyrk i ich małpy.misha pisze:przy poprawce, że to co Shino wkleił to ETC FAQ.
Oczywiście z całym szacunkiem dla wszystkich odpowiedzialnych za ETC FAQ. Ludzie ci tworzą kawał dobrej roboty dla sceny turniejowej i chwała im za to, ze im się chce.
-
- Plewa
Pytanie.
Jednostka A znajduję się w odległości 10 cali od jednostki B i szarżuje ją. Dystans szarży to 15 cali. Jednostka B podejmuje ucieczkę, wynik ucieczki to 6 cali. Pytanie czy jednostka A może wykonać kolejny ruch pościgu tak jak w stosunku do wroga uciekającego w wyniku załamania po walce wręcz? Czy też w wyżej opisanej sytuacji jednostka szarżująca będzie w odległości 1 cali za plecami uciekających.
Jednostka A znajduję się w odległości 10 cali od jednostki B i szarżuje ją. Dystans szarży to 15 cali. Jednostka B podejmuje ucieczkę, wynik ucieczki to 6 cali. Pytanie czy jednostka A może wykonać kolejny ruch pościgu tak jak w stosunku do wroga uciekającego w wyniku załamania po walce wręcz? Czy też w wyżej opisanej sytuacji jednostka szarżująca będzie w odległości 1 cali za plecami uciekających.
-
- Chuck Norris
Trochę nie po kolei jest.
Najpierw jednostka A deklaruje szarżę. Tylko deklaruje, nic jeszcze nie rzuca.
Potem jednostka B deklaruje odpowiedź. W tym przypadku ucieczkę. Rzuca 6 i ucieka. Jest na 16".
I teraz jednostka A może zadeklarować, czy dalej chce szarżować tą samą jednostkę. Bo może jeszcze zmienić deklarację po udanym teście Ld. Jeśli nie zmienia to jest rzut. Jeśli jak piszesz w sumie Mv jednostki plus rzut daje 15 to niestety jednostka A ląduje 1" za jednostką B. Nie ma kolejnego dorzutu overruna.
Najpierw jednostka A deklaruje szarżę. Tylko deklaruje, nic jeszcze nie rzuca.
Potem jednostka B deklaruje odpowiedź. W tym przypadku ucieczkę. Rzuca 6 i ucieka. Jest na 16".
I teraz jednostka A może zadeklarować, czy dalej chce szarżować tą samą jednostkę. Bo może jeszcze zmienić deklarację po udanym teście Ld. Jeśli nie zmienia to jest rzut. Jeśli jak piszesz w sumie Mv jednostki plus rzut daje 15 to niestety jednostka A ląduje 1" za jednostką B. Nie ma kolejnego dorzutu overruna.