Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Re: Co zmieni się w 9 edycji?

Post autor: Embir »

Loremaster pisze: Embir Ty traktujesz jako kpinę Twoje prawo ale nie zabraniaj mieć innym swojego zdania. Ja nigdy nie narzekam na same turnieje na które jeździłem i zawsze szanuje ludzi którzy je organizują, ale dla mnie ETC razem z 8ed zabiło jakąkolwiek frajdę z gry na turniejach, nie dlatego że jest compem bo są różne compy tylko dlatego że jest dyktat turniejów ETC bo ktoś tam jedzie na jakieś mistrzostwa to wszyscy grają cały rok w kółko de facto to samo. Po raz kolejny przykład 6ed i 7ed też ale mnie były turnieje od 600 punktów, 1200 były fajnym formatem. Były turnieje Open z Special Characterami, były olbrzymie turnieje parowe jak WI. Teraz jest ETC, ETC które jest zazwyczaj idiotycznie te ograniczenia wprowadza i ciągle je zmienia jak tylko ktoś wpadnie na rozpiskę którą można wygrywać #-o
Zachowujesz się tak jakby środowisko miało wobec Ciebie zobowiązania i przez to powinno dostosowywać turnieje do Twojego widzimisię; otóż nie - środowisko organizuje się tak jak chce i gra tak jak chce bo ludzie którzy to wszystko w ogóle napędzają mają taką a nie inną wizję turniejowej gry. Nikt Ci nie broni organizowania turniejów open albo z wymyślonymi przez Ciebie regulacjami. Polska liga WFB to czysto hobbystyczny, niekomercyjny twór i w żaden sposób nie będzie Cię powstrzymywać; ba, jeśli Twoja koncepcja zyska szersze poparcie Twój hipotetyczny turniej będzie mógł być liczony do ligii!

Gdyby nie środowisko, nie miałbyś w ogóle turniejów, bo GW wychodzi z założenia, że w Warhammera Fantasy Battle grasz w domowym zaciszu i sami nic nie organizują ani turniejowej gry nie wspierają.

-DE-
Mudżahedin

Post autor: -DE- »

Loremaster pisze:No tak ale jak grają w klubach i na allegro kupują większość rzeczy to nie są jakimś super klientem dla GW.
Skad wniosek, ze kupuja na Allegro? Ja tam kupowalem wylacznie w sklepach. Ponadto - skads nowe pudelka na Allegro trafiaja, w kapuscie nie dojrzewaja.

Jaki ma zwiazek to, gdzie graja, z byciem "dobrym" klientem? Przeciez w zalozeniu Warhammey sa do grania w domowym zaciszu?
Ja nie mówię żeby olać weteranów ale z samych starych graczy GW się nie utrzyma, widać to po WFB.
WFB zylo tak dlugo wlasnie dzieki weteranom. Nowych klientow nie bylo, bo GW z pazernosci tak wywindowalo bariere wejscia najpierw 7., a potem 8. edycja, ze nikogo nie bylo stac na wejscie w system. Zamiast tego kupowali 40K, wiec pieniazki i tak trafialy do GW.
Przecież ja nie bronię GW firma zachowuje się jakby chciała upaść ale tak jak piszę sposób w jaki wprowadzają AoS mi się podoba i jest pierwszą (ok drugą po Harlekinach ) rzeczą którą naprawdę dobrze robią od dawna, dawna. Nie wiem czy sam produkt będzie dobry ale te informacje są optymistyczne bo każdy bez wydawania złotówki sobie sprawdzi. A prostsze zasady i mniejsza ilość figurek potrzebna do pełnoprawnej zabawy to ogromny plus przy zdobywaniu nowych klientów.
Fakt, pomysl dobry. Czy wykonanie? Czas pokaze. Oby zasady byly proste, a nie prostackie.

Pytanie, czy musialo sie to odbyc kosztem fanow WFB i czy odbije sie to negatywnie na sprzedazy. Mozna bylo wydac 9. edycje WFB z zasadami AoS i takimiz figurkami, nie trzeba bylo kasowac Starego Swiata.

Teraz sklep będzie mógł spokojnie np. zorganizować turniej gdzie po jednej stronie będzie po 15-30figurek możliwości promocji są, 8 edycja była nie do zaprezentowania na mniejsze punkty.
Wystaczylo napisac dobre zasady do 9. edycji, ktore by to umozliwialy.

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

-DE- pisze:
Cyel pisze:Zbyszku, a czemu uważasz, że Age of Sigmar nie jest dostosowany do docelowego klienta - nastolatka, który zobaczy cool epickie figurki, pewnie nie zagra, rodzice kupią mu parę pudeł i farby po czym niesklejone do końca figurki wylądują na dnie szafy ? Moim zdaniem jest idealny, ja już jestem przygotowany na słomiany zapał nowej, kilkunastoosobowej grupy podjaranych Age of Sigmar gimnazjalistów w przyszłym roku szkolnym w moim bitewniakowym klubie.
Bo ten mityczny target GW nie utrzyma firmy nad kreska. Gracze wszelkiej masci starzeja sie z roku na rok, i to jest fakt. Gledzenie o nastolatkach sliniacych sie na widok figurek to pobozne zyczenia. Te dzieciaki kupujace po pare pudel na krzyz i rezygnujace z grania po pol roku nawet w swojej masie nie wystarcza dla przezycia GW.
A jak to się ma do tego co napisałem ? Nie wiem czy wystarcza, wydaje mi się po prostu, że to produkt skrojony pod tego typu klienta i o tym jest mój post.
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Nie wiem skąd ten mit turniejowca kupującego tylko na allegro. Ok, ja sam jako biedalicealista (w sumie już exlicealista) dorabiający na skrobaniu figurek staram się kupować jak najtaniej. Z allegro mam jednak naprawdę nie więcej jak połowę figsów, a reszta to nówki - choć nie z GW stora, to choćby z GNOMa który jednak oficjalną dystrybucję prowadzi. Tymczasem większość turniejowców znajomych kupuje wszystkie nówki, wykłada jeszcze z dwa razy tyle na malarza - bo chcą pograć i ich stać i nie chrzanią się miesiącami szukając modeli po sieci, żeby zaoszczędzić kilka stówek. Inna sprawa to oczywiście pasjonaci staroedycyjnych pacynek, ale to raczej niszowa sprawa.

-DE-
Mudżahedin

Cyel pisze:
-DE- pisze:
Cyel pisze:Zbyszku, a czemu uważasz, że Age of Sigmar nie jest dostosowany do docelowego klienta - nastolatka, który zobaczy cool epickie figurki, pewnie nie zagra, rodzice kupią mu parę pudeł i farby po czym niesklejone do końca figurki wylądują na dnie szafy ? Moim zdaniem jest idealny, ja już jestem przygotowany na słomiany zapał nowej, kilkunastoosobowej grupy podjaranych Age of Sigmar gimnazjalistów w przyszłym roku szkolnym w moim bitewniakowym klubie.
Bo ten mityczny target GW nie utrzyma firmy nad kreska. Gracze wszelkiej masci starzeja sie z roku na rok, i to jest fakt. Gledzenie o nastolatkach sliniacych sie na widok figurek to pobozne zyczenia. Te dzieciaki kupujace po pare pudel na krzyz i rezygnujace z grania po pol roku nawet w swojej masie nie wystarcza dla przezycia GW.
A jak to się ma do tego co napisałem ? Nie wiem czy wystarcza, wydaje mi się po prostu, że to produkt skrojony pod tego typu klienta i o tym jest mój post.
Alez ja nie podwazam tego, ze kierownictwo GW w takiej wlasnie grupie docelowej widzi przyszlosc firmy. Podwazam tylko zasadnosc tej strategii, niepopartej zadnymi danymi ani faktami, a jedynie przeczuciem jakiegos bialego kolnierzyka z Nottingham.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Będzie się przyjmował lub nie. Premiera jak dobrze pójdzie za jakiś rok. Na razie podczas testów wypada obiecująco, co nie zmienia faktu że nie planuję dużych nakładów. W kategoriach dodatkowego biznesiku lepiej działać w niszy (albo jeszcze lepiej w niszy w niszy), bez ogromnych nakładów na marketing świata bitewniakowego się nie zwojuje.
PS. Moje dotychczasowe gry też się sprzedają a na dodatek prowadzę biznesik bez udziału crawdfoundingu.
To gratuluję sukcesu w tych dotychczasowych projektach i życzę kolejnych z Heroic Battles. Szczerze :)

Theo
Falubaz

Post autor: Theo »

podoba mi się ten shitflow. temat się zmieni w kolejnej edycji i jazda po gw po całości! jeszcze gra nie zobaczyła światła dziennego a już jest obsmarowana z góry do dołu. wylewajcie swoje frustracje gdzieś indziej, są tacy co nie chcą brnąć przez 10 stron offtopu by znaleźć 1 rumor ;)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Loremaster pisze:o dlatego że jest dyktat turniejów ETC bo ktoś tam jedzie na jakieś mistrzostwa to wszyscy grają cały rok w kółko de facto to samo.
ciekawe jest to, ze ludzie graja format euro, bo jest kompowany glownie. Graja to takze po etc a wiadomo, ze co roku ograniczenia sie zmienialy.

jako przyklad podam 6ed i 7ed gdzie pol roku przed dmp grywalo sie format dmp. A jakos nie uwazasz, ze srodowisko turniejowe zniszczylo system.

Tak swoja droga teraz tez sie pojawiaja turnieje na male pkty, bez kompa czy parowki

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Cyel pisze:Zbyszku, a czemu uważasz, że Age of Sigmar nie jest dostosowany do docelowego klienta - nastolatka, który zobaczy cool epickie figurki, pewnie nie zagra, rodzice kupią mu parę pudeł i farby po czym niesklejone do końca figurki wylądują na dnie szafy ?
Sam napisałeś - bo wylądują na dnie szafy. Właśnie dlatego. A dzieciaki mogłyby bawić się w taką grę na przerwach (jak w pokemony czy MTG), infekować mózgi kolegów i mieć presję na dokupywanie nowych ludków.

Taka gra musiałaby być gotowa do gry "z pudełka", wykorzystywać naprawdę niewiele modeli i oferować szybką rozgrywkę (5-10 minut?), a do tego mieć silny aspekt kolekcjonerski (zbierz je wszystkie!).
Ostatnio zmieniony 29 cze 2015, o 15:08 przez Barbarossa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kilkerin
Wałkarz

Post autor: Kilkerin »

Obrazek

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Jeśli to prawda, to wg mnie bardzo dobry ruch gw, może odwróci to trend odejścia od fantasy na rzecz sci-fi jak to się dzieje ostatnimi czasy.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Mnie to przede wszystkim martwią te zasady na 4 stronach...

Awatar użytkownika
Kilkerin
Wałkarz

Post autor: Kilkerin »

Co do tych zasad, to dodam że po sieci krąży plik jakichś 3-4 stron w pdf gdzie są skrócone zasady, przebieg tur i tabelki do 40k.
Trochę optymizmu ludzie, jak ktoś wcześniej napisał - proste zasady nie oznaczają prostackiej rozrywki

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Loremaster grubo przesadzasz z tym zwalaniem winy na ETC i 8 edycję. Już na prawdę oczy bolą od czytania tego...

Chyba zapomniałeś jak przez trefne zasady by GW część armii w ogóle się nie pojawiała na turniejach. Ja pamiętam, bo grałem orkami, które były w czarnej dupie i praktycznie zniknęły ze sceny turniejowej w 7 ed. Teraz gram beastmanami i bez boostów z zasad ETC (lub innych) nie ma sensu żebym w ogóle pakował walizkę na turniej.

Gdyby nie turnieje na zasady ETC, to by nie było po prostu prawie żadnych turniejów, bo zasady open nie nadają się do zbalansowanej gry. Wtedy zapewne bym skończył z tym hobby, bo dla mnie WFB = turnieje. Tylko dzięki zasadom ETC masa ludzi z tego forum jeszcze aktywnie gra w battla.

ps. A co do AoS, to cierpliwie czekam aż się wszystko wyjaśni. Mam nadzieję, że warhammer pozostanie nadal moim ulubionym hobby.

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Hoax pisze:Mnie to przede wszystkim martwią te zasady na 4 stronach...
Czemu ? Zasady szachów pewnie się mieszczą na jednej, a gra jest superzłożona.

Czy dlatego, że w wydaniu GW pewnie 3 strony z czterech zajmują losowe tabelki w stylu "jak określić komu spada na głowę meteoryt" ?
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

-DE-
Mudżahedin

Strzelam, ze beda to zasady typu quick start rules do WM, czyli okrojona chwilowka do czasu wydania wlasciwego podrecznika.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Jak dla mnie to te 4 strony bedzie takim zestawieniem najważniejszych zasad niezbędnych do gry. W tej 96 stronnicowej książce ma być zestaw scenariuszy i przykładów pokazujących jak grać i jak rozwiązywać problemy w określonych sytuacjach. A dodatkowo do każdej armii / pudełka z figurami ma być pełen zestaw zasad które je charakteryzują. Na przykładzie i czysto teoretycznie - jeśli dana jednostka ma np. zasadę fear, devastating charge itp to w pudełku będzie ich opis a nie odsyłanie do głównego RB...Zresztą zasady mają być ONLINE FREE :)

Mnie ciekawi czy ta oto plotka jest prawdziwa...
From a Spanish retailer: no restrictions whatsoever. So Skaven with humans would be allowed. Colour me sad about this...

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Kto z Wrocka to już w ten weekend będzie mógł pomacać, zagrać i ogarnąć nową edycję!!!

Planszóweczka w Kinie Nowe Horyzonty robi pokaz :D

https://www.facebook.com/events/333128926811141/
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Zagrałem w zeszłym tygodniu swoją pierwszą grę w 40k, przy pomocy zestawu DV. Tam skrót zasad też jest na 4 stronach. Rozegrałem mała potyczkę z pomocą kolegi i ubawiłem się świetnie przy okazji poznałem mechanikę gry. Jeżeli AoS będzie sukcesywnie rozwijany o army booki czy wspomniane juz wcześniej warscrolle dodające coraz to nowe zasady, nie powinno być tragedii.
Pamiętajmy, że mają zostać wydane zasady do wszystkich starych armi. Te 4 strony to może skrótowiec przed nadejściem pełnego rulebooka.

@Fluffy Nie wiem czy udało Ci się przeczytać mojego posta ze zrozumieniem, ale postaram Ci się ułatwić zadanie. Treść merytoryczna mojego posta to:
1. komentujcie figurki, a nie sytuację finansową GW, gdyż ten temat służy do komentowania figurek, a nie sytuacji finansowej GW.
2. każdy ma prawo do własnej opinii.
P.S. Teraz możesz mnie posądzać o zjadliwy ton.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Pełna nazwa startera:
WARHAMMER AGE OF SIGMAR: BATTLE FOR THE GATES OF AZYR (ENGLISH) Format Starter Set Box Order From 4-Jul-15 Release Date 11-Jul-15

Zablokowany