Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Re: Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Post autor: Talladil »

Barbarossa pisze:
Wojpajek pisze:Emocje są wtedy, kiedy zaplanujesz jakąś akcję i ci wyjdzie (albo i nie). To co widziałem na tym wideo nawet nie wiem do czego można porównać, jedyną równie bezsensowną grą, w jaką w życiu grałem, jest wojna. Jak miałem 4 lata, męczyłem dziadka, żeby w to ze mną grał. Tak się poświęcał, był w końcu dobrym szachistą, ale nie dawał po sobie poznać... Aż mi łzy w oczach stanęły.
Gra w WFB dwóch świeżaków, którzy po 3 godzinach są na etapie 3 tury też nie wygląda zbyt fascynująco...
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Ok po obejrzeniu raportu na yt, rzuca się kwestia dziur w zasadach, ogromnej ilości terenów, braku możliwości gry większych armii. Coś mi się wydaje że ta gra do mnie nie przemówi. I pora szukać nowego systemu. Kow wydaje się być ciekawy, a gdy weźmie się go za oficjalnego następcę WFB ludzie z etc szybko go polataja na potrzeby turnieji i pewnie będzie większy kontakt ich z wydawca niż zerowy z GW co doprowadzi do powstania najlepszej gry bitewno turniejowe pisanej przez fanów WFB
Obrazek

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Barbarossa pisze:
Po godzinie dość nudnego i monotonnego rzucania (rozstrzygany był jeden combat w grze reklamowanej jako szybka i bardzo dynamiczna) ktoś wygrał i nie do końca wie, dlaczego. Ok, to ja cię na 4+, na 4+ i na 4+... a teraz ty mnie na 4+, na 4+ i na 4+...

Prawie jak lotr :D więcej 6 wygrywa :D
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

m... ale nastąpi to w momencie gdy pojawi się godny następca, którego w chwili obecnej na rynku brak...
Być może na polskim rynku, który jest dość zaściankowy i hermetyczny... jeżeli chodzi o bitewniaki fantasy trzeba się tylko zapytać na TMP o takowy system i zapewne po kilku godzinach otrzymasz porządną listę takich systemów.
Natomiast propozycje obfitują w lepsze systemy niż młotek. Dość powiedzieć, że środowisko odrzuciło Warhammera Ancient Battles będącego nieco ulepszonym (mym zdaniem na plus) WFB...
Martin zapraszamy wiwatem czerwone kurtki na południową stronę barykady ;P
Jak będę miał czas i pieniądze, a KoW się jakoś przyjmie to chętnie złożę armię ludzi na figurkach Perry Miniatures. Poćwiczę n pełnej płycie nmm.

Wojpajek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Wojpajek »

Talladil pisze:]Gra w WFB dwóch świeżaków, którzy po 3 godzinach są na etapie 3 tury też nie wygląda zbyt fascynująco...
O nie, przepraszam, jak ja sie uczyłem gry z kolegą to miałem wypieki na policzkach, mimo że all time wertowaliśmy podręcznik :-)
Age of Sigmar - Skaven, Empire, High Elves
Hail Caesar - Republika Rzymska
Flames of War - Niemcy

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Kopyt pisze:Kow wydaje się być ciekawy, a gdy weźmie się go za oficjalnego następcę WFB ludzie z etc szybko go polataja na potrzeby turnieji i pewnie będzie większy kontakt ich z wydawca niż zerowy z GW co doprowadzi do powstania najlepszej gry bitewno turniejowe pisanej przez fanów WFB
Pomysł jest dobry ale wymaga bardzo dużego nakładu pracy... KOW w obecnym kształcie jest zbyt 0-1 i oferuje zbyt niski poziom taktyczny by stać się oficjalnym turniejowym następcą WFB... Jest natomiast chyba najlepszą bazą, która ma potencjał sprostać temu zadaniu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Gra w WFB dwóch świeżaków, którzy po 3 godzinach są na etapie 3 tury też nie wygląda zbyt fascynująco...
No nie zgodzę się. Widziałem kilka tego typu bitew i choć faktycznie realizowane są taktyki z dupy, a sprawdzanie zasad ciągnie się w nieskończoność, to przynajmniej na stole dzieją się rzeczy dynamiczne. Po prostu ludzie się dowiadują, że wystawienie się smokiem na działa to zły pomysł, a wampire lord w towarzystwie 20 zombie nie powinien szarżować na hordę Witchek, itd, itp.

Bo w WFB w gruncie rzeczy sytuacja, że dwie jednostki stoją i się tachają przez 6 rund combatu, zdarza się dość rzadko - zazwyczaj jedna jednostka ma jakąś dużą przewagę nad drugą, a do tego jest mechanika łamania po przegranej walce, a ogólnie trup się ściele gęsto. I jest jeszcze bardzo silna magia.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Important News :)

Warscrolle są już na stronie GW

http://www.games-workshop.com/en-PL/Warhammer

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

[/quote]Gra w WFB dwóch świeżaków, którzy po 3 godzinach są na etapie 3 tury też nie wygląda zbyt fascynująco...[/quote]
Tutaj po 3 godzinach kończysz ruch 120 modelami gdy grasz z doświadczonym cisnieniowcem. Wolę słuchać że źle ustawiłem klocek o cal i go przestawić niż kłócić się że model 17 22 25 i 30 został źle ustawiony i jego broń zachacza o inny model i ruch jest nielegalny
Obrazek

Awatar użytkownika
Drake
Chuck Norris

Post autor: Drake »

Azgaroth pisze:Important News :)

Kurde, nie widzę....

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Drake pisze:
Kurde, nie widzę....
Klikasz na obojętnie jaką jednostkę danej armii i po prawej stronie masz link do pdf. Ściąga od razu pdf dla całej armii :)

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Chłopaki, chodziło mi o to, że Ci kolesie nie wiedzieli co robią... popełniali błędy... można to było zagrać lepiej i szybciej... Dwóch doświadczonych graczy zapewne było by w stanie zagrać bardziej atrakcyjną grę pokazową...
Obrazek

Awatar użytkownika
Drake
Chuck Norris

Post autor: Drake »

Azgaroth pisze:
Drake pisze:
Kurde, nie widzę....
Klikasz na obojętnie jaką jednostkę danej armii i po prawej stronie masz link do pdf. Ściąga od razu pdf dla całej armii :)
Wiszę piwo!

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Klikając na elfy ściąga mi się plik demonów...
Obrazek

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Magowie chaosu znają czar przyzwania Daemon Prince - casting value 8 (dla przypomnienia czary rzucamy z 2k6 ) :P

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Azgaroth pisze:Important News :)

Militia:
High Elf Spearmen make 1 extra
attack if their unit has 20 or more models
Hmmm... czyli może tych figurek trochę będzie więcej...

Tak na szybko spojrzałem na HE.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

shaigan
Wałkarz

Post autor: shaigan »

Fanatycy są ukryci w oddziale :). I sa zasady dla brzuchatego Groma.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Te zasady wyglądają dużo ciekawiej, niż zasady oddziałów w podstawce.

A pdfy są źle podlinkowane, żeby się dobrać np. do dark elfów wpisałem po prostu w url dark-elves.pdf zamiast daemons-of-chaos.pdf
Ostatnio zmieniony 3 lip 2015, o 22:55 przez Barbarossa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

..a obowiazujacym scrollem dwarfow sa demony chaosu :mrgreen:

Awatar użytkownika
rimbo
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: rimbo »

Nie ogarniam. Czy dobrze widzę że mój Slann może przywołać każdą jednostkę lizaków? Dziwnie albo coś przeoczyłem

Zablokowany