Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Re: Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Wreszcie zostane wynagrodzony za dwie dekady noszenia brody!!! :)

Wracam do malowania krasnali!
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Drake
Chuck Norris

Post autor: Drake »

Embir pisze:
Bocian pisze:Te zasady są idiotyczne, tu nie ma cienia balansu, nawet nie próbowano go stworzyć. Jeślibyście chcieli to jakkolwiek ugrywalnić,musielibyście napisać nową grę .Będziecie wymyślać koszt pkt do każdej jednostki? Ograniczycie Warscrolle? I co, poświecicie 1000h na playtesty? ;-) No bez jaj.

W relacji do KoW czy nawet 8ed to dzieło sześciolatka w porównaniu do profesjonalnie zaprojektowanej gry. Rzeczywiście,jakby porównać Wojnę do Brydża. A Wy się jaracie, bo jednostki dostały nowe cyferki.
+1

Przecież ta gra w tej formie to się do niczego nie nadaje. Pomijam już nawet aspekt turniejowy. Nawet w grach planszowych, w których z reguły nie ma turniejów, balans zawsze stara się być zachowany. Tutaj ze względu na nieograniczoną liczbę jednostek po prostu robi się syf - w teorii mogą powstawać najbardziej chore kombinacje.
Jeśli to jest całość zasad i GW nie ma w planach żadnego innego podręcznika to słabo wróżę temu systemowi. Bo na razie to dostaliśmy jakiegoś ogryzka z niepełnymi zasadami.
Jeszcze szaty podrzyj i uklęknij, 100% Rejtana.

Swoją drogą to GW jedną rzecz udało się zrobić: kupujesz dowolnego boxa, kumpel kupuje dowolnego boxa, i gracie. GRACIE OD PIERWSZEGO BOXA gdzie wejście w WFB to było ich kilka-kilkanaście.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Brushlicker pisze:Błagam, niech ktoś w to zagra i da raport, jestem mega ciekaw jak to hula...
Dzisiaj we Wrocku będą chyba ogarniali AoS :)

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Drake pisze:
Embir pisze:
Bocian pisze:Te zasady są idiotyczne, tu nie ma cienia balansu, nawet nie próbowano go stworzyć. Jeślibyście chcieli to jakkolwiek ugrywalnić,musielibyście napisać nową grę .Będziecie wymyślać koszt pkt do każdej jednostki? Ograniczycie Warscrolle? I co, poświecicie 1000h na playtesty? ;-) No bez jaj.

W relacji do KoW czy nawet 8ed to dzieło sześciolatka w porównaniu do profesjonalnie zaprojektowanej gry. Rzeczywiście,jakby porównać Wojnę do Brydża. A Wy się jaracie, bo jednostki dostały nowe cyferki.
+1

Przecież ta gra w tej formie to się do niczego nie nadaje. Pomijam już nawet aspekt turniejowy. Nawet w grach planszowych, w których z reguły nie ma turniejów, balans zawsze stara się być zachowany. Tutaj ze względu na nieograniczoną liczbę jednostek po prostu robi się syf - w teorii mogą powstawać najbardziej chore kombinacje.
Jeśli to jest całość zasad i GW nie ma w planach żadnego innego podręcznika to słabo wróżę temu systemowi. Bo na razie to dostaliśmy jakiegoś ogryzka z niepełnymi zasadami.
Jeszcze szaty podrzyj i uklęknij, 100% Rejtana.

Swoją drogą to GW jedną rzecz udało się zrobić: kupujesz dowolnego boxa, kumpel kupuje dowolnego boxa, i gracie. GRACIE OD PIERWSZEGO BOXA gdzie wejście w WFB to było ich kilka-kilkanaście.
To ja ci radzę przestawić tok myślenia z nachalnego komiwojażera GW i spojrzeć na to z perspektywy gry jako następcy WFB.
Gdzie tu masz zbalansowanie? Jak chcesz grać jak jeden teoretycznie może wystawić 100 generałów na gryfie a drugi w tymczasie wystawi 100 goblinów i zgodnie z zasadami jest to wyrównana gra?
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Morok

Post autor: Morok »

a ktoś mi odpowie czy jednak kwadratowe podstawki znikają

Awatar użytkownika
Hejnewar
Pseudoklimaciarz

Post autor: Hejnewar »

Podobno możesz grać na dowolnych podstawkach.

-DE-
Mudżahedin

Post autor: -DE- »

Wreszcie! Wreszcie jakas firma bitewniakowa przyjela do wiadomosci, ze polityczna poprawnosc rzadzi swiatem i dostosowala sie do wymogow rynku! Panowie (i panie; albo nie, panie nie, bo nie nosicie zarostu)! GW wydalo pierwsza w swiecie gre, ktora jest skierowana do downow! Nawet oni grajac w AoS, beda sie swietnie bawic i miec spore szanse na zwyciestwo!

Przy okazji otrzymalem informacje, ze w przyszlym roku czterdziestke czeka podobna zmiana i teraz ta gra bedzie skierowana do srodowisk LGBT, ktore to beda otrzymywac spore bonusy do rzutow. Jako wyrownanie szans i zadoscuczynienie za lata szykan.

Brawo, GW! Swiat Zachodu jest z ciebie dumny!

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Nikt nie mówił że to mają być prawdziwe zarosty... GW zacznie sprzedawać i produkowac po sobie właściwych cenach brody, wąsy, kaptury i złote kielichy czeki łapówkarskie.
Zawsze to + bo jak AoS nie przejdzie to przerzucą się na LARPy i Halloween

Awatar użytkownika
Drake
Chuck Norris

Embir pisze:
To ja ci radzę przestawić tok myślenia z nachalnego komiwojażera GW i spojrzeć na to z perspektywy gry jako następcy WFB.
Gdzie tu masz zbalansowanie? Jak chcesz grać jak jeden teoretycznie może wystawić 100 generałów na gryfie a drugi w tymczasie wystawi 100 goblinów i zgodnie z zasadami jest to wyrównana gra?

Cóż, nie wiem jak Ty, ale mam ogarniętych kumpli którzy mi nie odpieprzą akcji typu "100 generałów na gryfie" tylko wystawią się fluffowo i klimaciarsko by "fajnie się turlało kostki".

Jestę komiwojażerę :D

Lenczek
Mudżahedin

Post autor: Lenczek »

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Hejnewar pisze:Podobno możesz grać na dowolnych podstawkach.
Podstawki nie mają znaczenia (tylko podtrzymują model na stole) bo mierzy się i tak od modelu do modelu :)

Btw zasad, jest chyba jeszcze jeden kwiatek - jeśli jesteśmy w walce wręcz to teoretycznie nic nam nie broni jako jednostce strzelającej żeby strzelać po tej samej lub innej jednostce w polu widzenia w fazie strzelania...czy się mylę ? ;)

-DE-
Mudżahedin

Azgaroth pisze:
Hejnewar pisze:Podobno możesz grać na dowolnych podstawkach.
Podstawki nie mają znaczenia (tylko podtrzymują model na stole) bo mierzy się i tak od modelu do modelu :)

Btw zasad, jest chyba jeszcze jeden kwiatek - jeśli jesteśmy w walce wręcz to teoretycznie nic nam nie broni jako jednostce strzelającej żeby strzelać po tej samej lub innej jednostce w polu widzenia w fazie strzelania...czy się mylę ? ;)
Broni ci honor AoS-niaka. Wyobrazasz sobie oddzial lucznikow w zwarciu z nieprzyjacielem, ktory usiluje oddac strzalu w kierunku celu kilkadziesiat metrow dalej? Bo ja nie. Wiec czemu chcialbys to robic? Troche kultury! Tu graja powazni ludzie, a ze gadamy do modeli i drzemy jape na cale osiedle, to tylko oznaka naszego wczucia!

Lucid
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lucid »

Cooler, gracz chaosu znany z battlereportów swoich, miniwargaming, guerillaminaturegames i innych zagrał jedną grę z Ashem Barkerem na nowych zasadach i wrzucił filmik z recenzją (nie przejmujcie się Mount & Bladem): https://www.youtube.com/watch?v=XYoNhQevx08

TL;DR : Zero balansu, zero przyjemności, nuda nuda i nuda, każda jednostka jest praktycznie taka sama tylko różni się statlinem, zero taktyki i robienie z siebie debili na każdym kroku
Ostatnio zmieniony 4 lip 2015, o 09:42 przez Lucid, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
WoC W9 D1 L6

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Drake pisze:
Embir pisze:

Cóż, nie wiem jak Ty, ale mam ogarniętych kumpli którzy mi nie odpieprzą akcji typu "100 generałów na gryfie" tylko wystawią się fluffowo i klimaciarsko by "fajnie się turlało kostki".

To Ty nie potrzebujesz gry, bo się po prostu z kolegami bawisz w żołnierzyki - nie ma w tym nic złego, ale do tego to Ty gry nie potrzebujesz.
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

W zasadzie jak pozostawic te rzeczy do ugadania + jakis sedzia w zasiegu wzroku i jazda

W anglii podobna graja bez LSów i tego typu rzeczy i obgaduja je przy stole i jakos sie tam gra... :P
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

-DE-
Mudżahedin

W Anglii? A ja slyszalem, ze w Bangladeszu. Jedziemy? Tam to sa dzentelmeni, nie to co europejskie kmioty, co to graja w gre BITEWNA, zeby zmierzyc sie w rownej walce i niech wygra lepszy. Tfu!

Jedno mnie zastanawia - jak ta mechanika niby wspiera duze bitwy? Ktos sobie wyobraza przesuwanie stu pojedynczych modeli na strone na ture, a co gorsze - pamietanie o przestrzeganiu dziesiatek absurdalnych zasad specjalnych w kazdej walce? Przeciez to jakas kpina.

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Jak wcześniej mówiłem, ta gra nie jest następcą Warhammera, bo to zupełnie inny rodzaj gry, bardziej karcianka niż bitewniak.

Niemniej, ta gra nawet nie ma sensu jako figurkowa karcianka, którą de facto jest - nawet jeśli założymy, że możesz wystawiać na stół karty o nierównej mocy, tak jak masz to w karciankach, to nie ma tu żadnych ograniczeń odnośnie wielkości talii. Masz nieograniczoną ilość warscrolli i nieograniczoną liczbę jednostek w zagrywanej karcie. To jest totalny ogryzek zasad.

Awatar użytkownika
Drake
Chuck Norris

Embir pisze:
Drake pisze:
Embir pisze:

To Ty nie potrzebujesz gry, bo się po prostu z kolegami bawisz w żołnierzyki - nie ma w tym nic złego, ale do tego to Ty gry nie potrzebujesz.
Dzięki że wyjaśniłeś mi sens mojego życia. Potrzebowałem tego.

dagreenboy
Wałkarz

Post autor: dagreenboy »

Azgaroth pisze:
Brushlicker pisze:Błagam, niech ktoś w to zagra i da raport, jestem mega ciekaw jak to hula...
Dzisiaj we Wrocku będą chyba ogarniali AoS :)
W Krakowie też :D

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Tez wieczorem poprowadzim Waaaagh
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Zablokowany