Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Re: Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Post autor: Kopyt »

No i wystawiam 2 slany i engine of God i gg. Przyzywam jednostki co turę do tego mam gratis następna turę za darmo i w gratisie summon nowych modeli modeli.
Równie dobrze mogę przyjść z.kostką szescioscienna z samymi 12 na ściankach wziąść dzwonek i gg. To tak jak by pchać ślepego przez ruchliwa autostradę. Tylko po co
Obrazek

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

30 piechurów pewnie go rozbiera.
Zauważcie, że teraz różnice pomiędzy performensem jednostek są bardziej subtelne, a takie np. gobliny w dużej ilości rozbiora każdego twardziela dużo szybciej, niż miały szansę w WFB.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

crazygandalf
Chuck Norris

Post autor: crazygandalf »

PiotrB pisze:
Dębek pisze:Ciekawe ile jest baboli w tych PDFach. Ja już znalazłem 2.
Konie questów mają 1 przebicia, co odczytuję jako bonus do sejwa dla przeciwnika. :mrgreen:
W wielu grach tak jest że niektóre bronie jak np szczęki i kopyta konia są na tyle słabe że zwiększają pancerz wroga :) Serio! :)
W Mordheiemie atak sztyletem również zwiększał pancerz wroga. Nie uważam tego za błąd, a celowe działanie.
Sprzedaję ORKI, WoCh, HE, VC. Zapraszam!

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Hoax pisze:Wystawiam Bloodka generała i mówię stop. Come get some :P
a to nie jest tak ze wystawiasz caly Organization ?
wiec wystawiasz:
A Daemon Cohort of Khorne
consists of the following units:
• 1 Bloodthirster of Insensate
Rage, Bloodthirster of
Unfettered Fury, Wrath of
Khorne Bloodthirster or
Khorne Daemon Prince
• 1 Blood Throne of Khorne,
Herald of Khorne or Herald of
Khorne on Juggernaut
• 3 units of Bloodletters
of Khorne
• 1 unit of Flesh Hounds,
Skull Cannons of Khorne or
Bloodcrushers of Khorne

Nawet jezeli mozna wystawic tylko 1 pick - przeciwnik wystawia reszte swojej armii. Aby wygrac musisz przed gra zdecydowac -> przezyje 6 tur (14W z 4+save), zatluke bohatera (do ktorego sie trudno dobrac bo zaslaniaja go oddzialy), zatluke oddzial, wlece w deployment przeciwnika w 4 turze (10" ruchu, dobrze ze latam wiec omine przeszkadzajki)
poza tym dostaniesz np z trebka (ma 2 strzaly w fazie na 48" zasiegu) gdzie zostaje ci save na 6 i kazdy zadaje d6W. powiedzmy łykniesz 5-6W przed HtH. Mozna tez dostac Arcane boltem (d3W bez save). Albo ugrzęźniesz w oddziale piechoty - jak wszystko trafisz, wszystko zranisz, nie bedzie savów to zabijasz 10. General mowi ze nie bedzie rzutu na Battleshock (wiec bez "brejków") a przeciwnik tez oddaje. Blodek nie broni sie juz swoim wysokim WS/T. to 14W z 4+ save i spadajaca liczba ataków.

np 20 lucznikow bretonskich (taki przyklad bo dokladnie wyczytalem sie w zasady tej armii) -> moze oddac salwe 80 strzalow na 20". 4+ trafienie (bo bedzie paladyn), 4+ rany (z przerzutem 1). 40 trafien, 23 zranienia, statystycznie 11-12 ran na blodku.
no przejebana taktyka.
Ostatnio zmieniony 4 lip 2015, o 20:14 przez quas, łącznie zmieniany 1 raz.

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Na jednego blodka i stop, odpowiadasz wystawiając 2 blodki i stop. Bądz jednym unitem np slejwów np w ilości 200+

Awatar użytkownika
PAWEL.KAROLAK
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: PAWEL.KAROLAK »

Gracz o 1/3 mniejszej armii może, ale nie musi wybrać jeden cel z Sudden Death Table!
Na przykład ten, w którym po 4 turach model jest w odległości 3" od wcześniej obranego za punkt stratetegiczny terenu! :lol2:

Przykład niech każdy wymyśli pod swoją armię :wink:
High Elves
Wojna o Brodę!

Awatar użytkownika
szirer
Kontakt:

Post autor: szirer »

tyle że wg warscrolli jestem w stanie napchac tyle jednostek w swojej strefie rozstawienia że nić się dno niej nie wiciśnie :) ten brak ograniczenia co do ilości to jest dla mnie jakaś paranoja :)

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

Dokładnie ktoś Ci wystawi na tego blodka klocek jakiś LSG czy innej smiesznej jednostki i po blodku

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Ale przynajmniej jak masz wąsy to masz przerzut :roll:

Nikogo nie dziwi, że komuś zapłacono prawdziwe pieniądze za wymyślanie takich rzeczy :D ?
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Dzisiaj miałem grać ze znajomymi w Age of Sigmar, to gracze bardzo pozytywnie nastawieni do GW, od paru dni planowali ze mną przetestować nowy system. Dzisiaj usiedli do kompa i postanowili przeczytać nowe zasady i zobaczyć Warscrolle - raptem okazało się że żaden z nich nie pojawi się dzisiaj na spotkaniu. To o czymś świadczy.

Najbardziej jednak zastanawia mnie po co niektórzy próbują walczyć i naprawiać ten system - przecież jak ktoś wydaje grę to powinien zadbać o to aby reguły były zbalansowane i dawały każdemu z graczy szansę na wyrównaną walkę - tego w tym systemie nie ma. GW ostatecznie wysłało jasny sygnał, że są producentem modeli a nie twórcą gier, te zasady to taki miły bonusik nie mający kompletnie ładu i składu. Żeby ta gra nadawała siędo czegokolwiek należałoby ją napisać kompletnie od nowa.

Do tych którzy zastanawiają się jak tu pisać rozpiski - tu się rozpisek nie pisze, wystawiasz wszystko spontanicznie w odpowiedzi na to jak rozwija się sytuacja w fazie deployment'u, to jeden z elementów gry któremu bliżej do karcianki niż do bitewniaka - jak wcześniej wspominałem, jeśli oczekujesz następcy WFB to nie jest ten system, ta gra nie ma właściwie żadnych istotnych cech, które łączyłyby ją z WFB.
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

-DE-
Mudżahedin

Post autor: -DE- »

Po prostu GW wprowadza do gier bitewnych nowa jakosc i pozbywa sie zbednego balastu lat 80., czyli kosztow punktowych. Nie wiem, moze jest to zbyt duza rewolucja i gracze mentalnie do tego nie dorosli. Moze GW wyprzedza swoja epoke i za 20 lat wszystkie systemy beda bezpunktowe. A moze nastanie ogolnoswiatowy pokoj i granie w gry bitewne zostanie zakazane...

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Ale podoba mi się, jak wszyscy zagorzali hejterzy compu nagle rzucili się do pisania swoich zasad, by ugrywalnić to fiasko. Na razie najsensowniejsza sugestia, jaką widziałem, to budować armie zgodnie z zasadami 8 ed. Tym niemniej wygląda to tak:
Obrazek

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

:D :D :D
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Do tych którzy zastanawiają się jak tu pisać rozpiski - tu się rozpisek nie pisze, wystawiasz wszystko spontanicznie w odpowiedzi na to jak rozwija się sytuacja w fazie deployment'u, to jeden z elementów gry któremu bliżej do karcianki niż do bitewniaka - jak wcześniej wspominałem, jeśli oczekujesz następcy WFB to nie jest ten system, ta gra nie ma właściwie żadnych istotnych cech, które łączyłyby ją z WFB.
chyba nie do konca.
z jakiegos powodu sa organization batalionu ktorym grasz. to ten fragment na koncu pdf z oddzialami. warto poczytac do konca.
i tam tez masz specjalne zasady "armijne" (dotyczace calego batalionu)

problemem nie jest mala ilosc lecz duza. imo Sudden Death ma rekompensowac przegiecia typu 100 troopsow w oddziale (problem tez u "starych graczy" posiadajacych przepastne zasoby figurkowe ale nie jest to problem w grach "z kumplem, nieturniejowo" )

-DE-
Mudżahedin

Post autor: -DE- »

Tia, dopiero co bylo biadolenie, ze comp niszczy lorhamera i to z jego powodu firma zakonczyla WFB, a teraz ze bez compa nie da sie grac 8)

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

JarekK pisze:
Hoax pisze:Wystawiam Bloodka generała i mówię stop. Come get some :P
+1
](*,) Obu Panom proponuje czytanie ze zrozumieniem instrukcji - tego co piszę oraz warscroli - nie tylko swoich armii :)... niestety popełniłem błąd wdając się tu w dyskusje - już go naprawiam więc :-#
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Zaleś

Post autor: Zaleś »

Powiem szczerze , ręce mi opadły , nawet odechciało mi się malować. Sorry , ale nie potrafię wykrzesać nawet odrobiny entuzjazmu do tego czegoś. Cały ten AOS brzmi dla mnie jak ponury żart GW pod tytułem " My was tak urządzimy , że możecie sobie o swoich zpiździałych turniejach i różnych smiesznych Etc zapomnieć , hahahahh , pamiętajcie to gra for fun pod piwo i precle , nie ważne aby grało się w zbalansowaną grę , ważne abyście kupowali , kupowali , kupowali , kupowali i otrzymywali coraz mniej za coraz więcej pęgi " CHLIP CHLIP

Awatar użytkownika
Punisher17

Post autor: Punisher17 »

Ostrzeżenie za język. G.
Jak nie jeden to sto jeden

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

quas pisze:
chyba nie do konca.
z jakiegos powodu sa organization batalionu ktorym grasz. to ten fragment na koncu pdf z oddzialami. warto poczytac do konca.
i tam tez masz specjalne zasady "armijne" (dotyczace calego batalionu)
No właśnie ja przeczytałem, Ty najwyraźniej nie.

Co z tego, że te informacje na końcu spisu war scrolli mam? Zgodnie z zasadami mogę wystawiać co mi się tylko rzewnie podoba - nie wiem po co są te kompozycje na końcu podane, nikt nie raczył zamieścić odpowiedniej reguły jaki jest sens tych kompozycji i z jakiego powodu tam się znajdują. Mogę się jedynie domyślać, że jeżeli wystawię co najmniej te jednostki w trakcie rozstawienia zyskam dodatkowe bonusy.

Natomiast jeśli z tych szczątkowych informacji wyciągasz wniosek, że to ma być konkretna i jasno określona zasada kompozycyjna to nic tylko pogratulować - bogatej wyobraźni do wymyślania bajek.
Ostatnio zmieniony 4 lip 2015, o 21:03 przez Embir, łącznie zmieniany 1 raz.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Punisher17 pisze:...
ile bitew masz za soba?
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Zablokowany