Age of Sigmar - dyskusje, wrażenia, nadzieja i rozpacz

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Awatar użytkownika
syrius
Chuck Norris

Re: Age of Sigmar - dyskusje, wrażenia, nadzieja i rozpacz

Post autor: syrius »

Będzie zdalnie sterowany i to co zabije poruszając się jest Instant Deathowane.
Po chwili zastanowienia ... tak mieliśmy u Orków w 40k w drugiej (czy pierwszej?) edycji, gdzie można było wpychać na trucki tyle modeli ile tylko mogliśmy, te które spadły podczas przesuwania modelu ginęły od razu. :)

Awatar użytkownika
jachu_ka
Chuck Norris

Post autor: jachu_ka »

Filup pisze:Kiedys bylo 80zl za 16 figurek. Potem zrobili 10 za 140zl... a teraz 5 za 150zl... yhhh...
Tylko, że te 16 figurek to były praktycznie klony, przynajmniej w czterdziestce. Jak spojrzysz np na nowych orkowych megasów to różnica w jakości, ilości elementów i detali jest bardzo duża na plus tych nowych. Czy współmierna do wzrostu ceny to już inna sprawa, chociaż akurat plastikowi megasi wychodzą taniej niż metalowi.
syrius pisze:Po chwili zastanowienia ... tak mieliśmy u Orków w 40k w drugiej (czy pierwszej?) edycji, gdzie można było wpychać na trucki tyle modeli ile tylko mogliśmy, te które spadły podczas przesuwania modelu ginęły od razu. :)
W drugiej. I był zapis, że nie wolno używać taśmy klejącej. :mrgreen:
marchef w butonierce

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

ja tez juz po pierwszych testach (compozycja=organization z warscrolli, Kwiat Bretonskiej Wsi vs DE) :
1)szybciej dochodzi sie do zwary (ruch + szarza, opcja run)
2)herosi mimo ze mocni i dajacy bonusy to jednak biegaja solo i sa narazeni na rozne nieprzyjemne wypadki.
3)sam mechanizm walki mi nie przeszkadzal (brak WS/S/T, rend modyfikujący AS itp). Battleshocki to jednak nie to samo co breaktesty - mnie sie kojarzylo z odparowywaniem jak u demonow/undeadow niz tradycyjnym "brejkiem".

abstrachujac od systemu punktowego/kompozycyjnego:
1)system zmiany pierwszego gracza w turze jest intrygujacy. trudniej zaplanowac sobie kolejna ture.
z racji iz zarowno ja jak i moj oponent grywalismy w 2ed Confrontacji z ukladaniem kart do aktywacji i rzutem na inicjatywe przyjelismy to na czolo.
2) system dzialalby o niebo lepiej w systemie 1 tury np z naprzemiennym aktywowaniem warscrolli.
3) za malo terenow/ zbyt malo ingeruja w gre.
4) bez scenariuszy jest to glupia turlanka "na wyrzniecie". obecnie nie zaszarzowanie jest bez sensu - bo i co innego mialbym robic oddzialem do walki?

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Tez mi sie nie podoba granie dla wycinki, zdecydowanie brakuje w tej grze konkretnych scenariuszy.
Moja obawa jest taka, ze armie z kompendiów (dotychczasowe jednostki z 8ed) nie dostaną scenariuszy, i ze to co będzie wychodzić, będzie wydawane tylko pod kątem nowych jednostek i nowych armii.
Pierwszy suplement ma miec bodaj 8 scenariuszy, ale jesli wierzyc opisowi, sa one stworzone dla jednostek ze startera...

Tak wiec zostajemy z WFB, albo gramy w AoS na totalnym luzie, bez balansu, bez supportu. No chyba ze ktoś wymysli sensowny system bilansowania armii, i zostanie on przyjęty przez srodowisko..
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Takie oto foto, tylko co to za symbol który widnieje zamiast Slaanesha ?

Obrazek

dagreenboy
Wałkarz

Post autor: dagreenboy »

Azgaroth pisze:Takie oto foto, tylko co to za symbol który widnieje zamiast Slaanesha ?

Obrazek
no nie nie ma Slaanesha:(
http://www.belloflostsouls.net/2015/07/ ... right.html

-DE-
Mudżahedin

Post autor: -DE- »

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

No tak cycate demonice to nie dla dzieciaków (czyżby?), parady równości na ulicach miast ich na to nie przygotowały ?

A co do tego fragmentu, gdzie jest podkreślone z pojmaniem Slaanesha to fejk jak cholera. Te same słowa są w nowym White Dwarfie i akapit z Gorkamorką (WTF?!) jest fotoszopowany bo go tam nie ma.

Slaanesh myślę, że będzie - wszak jego nowego demona z biczem widzieliśmy na grupa zdjęciach w WD. Myślę, że to w kółku to znak slaanesha tylko przerobiony tak by się w kółku zmieścił

Lucid
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lucid »

Obrazek

Odpowiedź Mantica na złoty posąg sigmarine'a przed siedzibą GW :D
Obrazek
WoC W9 D1 L6

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Znak wygląda trochę jak korona Dark Elfów, coś jak Circlet of Iron Malekitha albo to co Morathi ma na głowie....
In the next white dwarf: The chaos rules ... but where is the dark prince ?
Slaanesh był zawsze określany mianem Dark Prince. Jeśli miałbym obstawiać to IMO zostanie zastąpiony przez Morathi....

Kamyk
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kamyk »

Generalnie to boxy 5 modeli na 40mm podstawkach kosztują oficjalnie po 150 od paru lat. Haha goście od lat nie kupili modeli i płaczą, ze system upadł :D poczytajcie sobie materiały informacyjne dla sklepów gw, sa dostępne na ich stronie, bo nie da sie czytać tych farmazonów co niektórzy tu wypisują. A i powodzenia w porównywaniu gw ktore ma 1000 własnych sklepów do corvus belli co nadal leje modele w garażu, a Polska jest ich 3 rynkiem zbytu i reszty gigantów wydawniczych. Nie ta skala chłopaki. A jak ktoś ma watpliwości kto utrzymuje gw to proszę sprawdzić ile kosztuje wynajęcie metra lokalu w złotych, kończą zawsze na plusie a 99% klientów to jednostrzałowe dzieciaki z rodzicami - jest tu paru byłych i obecnych pracownikow to potwierdza. Niech opowiedzą tez jak robili dile na 2 klocki bo tato musiał kupić wszystko razy 2 kiedy bracia sprzeczali sie kto co bedzie malował :)

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Post autor: Talladil »

Bearded Unclean 'Un pisze:No chyba ze ktoś wymysli sensowny system bilansowania armii, i zostanie on przyjęty przez srodowisko..
Chłopaki z miniwargaming stosowali ciekawym moim zdaniem system wyceny punktowej jednostek. Sumujemy wszystkie ataki i woundy modelu, a następnie mnożymy przez bravery (bravery x2 w przypadku characterów, maszyn i potworów). Tak poza tym rozegrałem kilka bitew na "open" AoS bez stosowania powyżej wymienionego czy innego compowania i niestety stwierdzam, że nie jest to gra dla mnie...
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

po kilkunastu latach czekania Warzone powrócił, kupiłem podręcznik, postawiłem na półce.
teraz chyba trzeba będzie do tego wrócić

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

Moim zdaniem ta kampania Mantica to jest nieporozumienie, powinni się cieszyć że GW napędza im klientów/zwiększa zainteresowanie i skupić się na promocji swojego produktu....a tak to wygląda żałośnie i mnie całkowicie zniechęciło do tej firmy.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Loremaster pisze:Moim zdaniem ta kampania Mantica to jest nieporozumienie, powinni się cieszyć że GW napędza im klientów/zwiększa zainteresowanie i skupić się na promocji swojego produktu....a tak to wygląda żałośnie i mnie całkowicie zniechęciło do tej firmy.
Mantic to z grubsza byli pracownicy i projektanci gier z GW. Pasjonaci i spece od zasad.
Odeszli sami, albo ich wywali kiedy GW usuwał takie działy jak specjaliście od gier.
Teraz mają z GW niezłą polewkę.
Ja tam się im nie dziwię.
Pewnie gdybym był byłym pracownikiem GW też bym skorzystał z okazji.
Mogą z GW sobie robić jaja, jak i promować swój system.
Ich "trollowania" nie odbieram za coś "nie profesjonalnego" i zniechęcającego.
Z konkurencją można walczyć na różne sposoby ;P.
GW też kiedyś z jajem podchodziło do wielu rzeczy.
Zanim przeistoczyło się w wyrachowane korpo.

Ponadto to "Południowcy" - czyli Ci "dobrzy" ;P
Gnuśnej i skrytobójczej korporacyjnej Północy - "co wie najlepiej" - nie lubimy z zasady, a przy tym jest za co ich nie lubić ;P

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

Moim zdaniem ta kampania Mantica to jest nieporozumienie, powinni się cieszyć że GW napędza im klientów/zwiększa zainteresowanie i skupić się na promocji swojego produktu....a tak to wygląda żałośnie i mnie całkowicie zniechęciło do tej firmy.
Mi natomiast się bardzo spodobało wykpienie tej "złotej' tandety sprzed siedziby GW.
W sumie figura mogła by się stać alegorią tej firmy - wielkie bezguście o złotej powłoce... natomiast w środku zapewne gips. :)

Awatar użytkownika
Theolog
Wałkarz

Post autor: Theolog »

Loremaster pisze:Moim zdaniem ta kampania Mantica to jest nieporozumienie, powinni się cieszyć że GW napędza im klientów/zwiększa zainteresowanie i skupić się na promocji swojego produktu....a tak to wygląda żałośnie i mnie całkowicie zniechęciło do tej firmy.
Loremaster, byłem przekonany że już wcześniej wymaksowałeś swoją "miłość' do Mantica :D

A wracając do AoS, mam nieodparte wrażenie, że o ile dotychczas polityka GW odnośnie WFB budziła złość i frustrację, to teraz budzi już powszechną śmieszność. Tak jak ten system.

Mam w domu pudełko Grail Knighst, metal, nie ruszone. Nie powiem, są przepiękne. Niedługo zabiorę sie za ich malowanie. Pytanie tylko, w jakim systemie ich użyje. Na pewno wszakże nie mam zamiaru podniosłym głosem pajacować przy stole :-)

Alavarin
Wałkarz

Post autor: Alavarin »

Pytając o to kiedy wyjdą stare figurki miałem na myśli sytuację, kiedy decyduję, że olewam AoS i gram dalej w 8ed - póki co nówki są jeszcze dostępne, zapewne do wyczerpania zapasów, co w sumie nie wiadomo kiedy nastąpi. Potem pozostaje drugi obieg, ale znając życie stare wzory osiągną niebotyczne ceny jako towar unikatowy i pożądany przez zgredów, czyli de facto głównych zainteresowanych :D

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Wręcz przeciwnie, kampania Mantica to najlepsza rzecz jaka mogła spotkać GW - taka karma.
Jak rozumiem obce są Ci powszechnie znane pseudo-monopolistyczne praktyki GW? Wysyłanie hordy prawników i walka z mniejszymi producentami figurek? Mówi Ci coś Chapterhouse?
GW to firma, która zasługuje na dużo gorsze traktowanie niż to co robi Mantic.

A wracając do tematu:
Sprawdza się dokładnie to co pisałem już na samym początku wydania AoS, GW nie wydało właściwie żadnych zasad za darmo, gracze dostali raczej wersję demo, taki ogólny zarys; aby móc się sensownie pobawić potrzebne będą pewnie dodatkowe, płatne podręczniki. Czyli de facto to tak jak byśmy w 8 edycji WFB dostali za darmo armybooki, tyle że bez kosztów punktowych, i podręcznik główny, tyle że bez żadnych zasad dotyczących warunków zwycięstwa. Ale tu przejawia się geniusz GW, wciskając ten gówniany ogryzek zasad, zdołali wmówić, że gracze dostają reguły za darmo, i teraz spokojnie będą mogli napełniać trzosy sprzedając "scenariusze" a tak naprawdę sprzedając po prostu elementarne zasady, bez których gra nie ma sensu.

Ciekaw jestem ile osób to łyknie.
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Nauczyli się od branży komputerowej wciskania DLC [-X
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Zablokowany