Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
ślivek
Kretozord

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: ślivek »

podczas realizacji szarży możesz wykonać jednego wheela poza domknięciem szarży. Po prostu. Nie wiem w jakim kontekście używasz słowa darmowy.
jednostka z zasadą lot może wybierać czy szarżuje lecąc czy poruszając się po ziemi. Wykorzystuje wtedy adekwatną wartość ruchu i lecąc może przelatywać nad oddziałami a po ziemi musi je omijać.
zanim rzucisz kośćmi możesz zmieniać cel szarży. Działa to tak - deklarujesz szarżę, odpowiedź na szarżę, jeśli to ucieczka to od razu turla na ile ucieka a ty decydujesz czy gonisz czy zmieniasz cel. Jak już zadeklarujesz wszystkie szarże to w tej kolejności w jakieś deklarowałeś realizujesz czyli rzucasz na zasięg, sprawdzasz czy wystarczyło itd.
jednostka kawalerii nie. Jednostka lekkiej kawalerii bądź jednostka harcowników tak, jednak z zachowaniem normalnych zasad przeprowadzania reorganizacji.

kuriozalne nie są. dość standardowa oznaka nie czytania podręcznika przed zadaniem pytania ;)
Obrazek

valve
Mudżahedin

Post autor: valve »

Czy ten wheel kosztuje jakiś ruch ? tzn chodzi mi o skręcanie i odejmowanie cali od wyniku szarży?

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Pytanie o generowanie czarów. Gdy losuje czar już w trakcie gry i dubluje się on z czarem którymznam muszę zmienić na 0 czy mogę wybrać jaki chce. Jeśli musi być 0 co z przypadkiem gdy znowu będzie dubel a 0 już mam.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2015, o 12:53 przez Kopyt, łącznie zmieniany 3 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

valve pisze:Czy ten wheel kosztuje jakiś ruch ? tzn chodzi mi o skręcanie i odejmowanie cali od wyniku szarży?
Nie darmowy jest. Mierzymy najbliższą odległość, np 10 cali i jeśli po rzucie masz te 10 to dochodzisz choć ruch z zakrętem wyniesie więcej nie ma to znaczenia.
Obrazek

valve
Mudżahedin

Kopyt pisze:Pytanie o generowanie czarów. Gdy losuje czar już w trakcie gry i dubluje się on z czasem którym muszę zmienić na 0 czy mogę wybrać jaki chce. Jeśli musi być 0 co z przypadkiem gdy znowu będzie dubel a 0 już mam.
Jeżeli wylosujesz dwa takie same czary np : 3,3 jedna trójka zostaję a drugi może zostać wybrany na jaki chcesz. Pamiętaj, że możesz tą trójkę zamienić na przypisany.

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Tak to wiem ale czy to samo tyczy się losowania czaru już podczas gry. I co gdy masz już 0
Obrazek

valve
Mudżahedin

Ile można mieć scrolli w armii ? Czy zwykła jednostka może posiadać scrolla?

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Każdy magiczny przedmiot można mieć tylko 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

valve pisze:Czy zwykła jednostka może posiadać scrolla?
WTF? Czytałeś podręcznik? :P
Sam czasem zadaję głupie pytania, bo jakiś kawałek akurat tylko przekartkowałem, albo zamiast czytać oglądałem litery i nic, no ale bez przesady :P

valve
Mudżahedin

Hoax pisze:
Sam czasem zadaję głupie pytania, bo jakiś kawałek akurat tylko przekartkowałem, albo zamiast czytać oglądałem litery i nic, no ale bez przesady :P
Tak czytałem podręcznik... Lecz przy grze czasami wole zapytać się tutaj i pokazać przeciwnikowi niż się kłócić. I nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi jak Twoje...

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

valve pisze:
Hoax pisze:
Tak czytałem podręcznik... Lecz przy grze czasami wole zapytać się tutaj i pokazać przeciwnikowi niż się kłócić. I nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi jak Twoje...
Ofensywnie :P
Nie, jednostka nie może mieć scrolla, ponieważ jednostka może mieć jedynie magiczny sztandar i to tylko wtedy gdy ma sztandarowego i jest zaznaczone, że może wziąć magiczny sztandar. Scroll może być tylko jeden, ponieważ nie można dublować przedmiotów magicznych. Ponadto może go mieć tylko mag, ponieważ scroll jest arkanem i tylko niektórzy bohaterzy mogą go mieć. Skoro czytałeś i jesteś pewien, a pomimo tego i tak musisz przeciwnikowi udowadniać, to proponuję pokazać zapis w podręczniku.

Alavarin
Wałkarz

Post autor: Alavarin »

Jak to w końcu jest z tym Line of Sight (w trakcie strzelania)?
Obowiązuje 360* czy tylko strefa przednia?
Czy jeśli ktoś zaszarżuje strzelców od tyłu/flanki to jest możliwość reakcji stać i strzelać?

Czy w przypadku ataku na flankę liczy się kolumny jako szeregi i strzela wynikła z tego (mniejszą) liczbą wojów?

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Strzelasz tylko do przedniej strefy.
Reszta pytań jest już zbędna.
Obrazek

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

Uciekająca wybiega za stół. Czy inne jednostki w promieniu 6 cali od ostatniej pozycji na stole uciekającej jednostki (w miejscu jej zetknięcia z krawędzią) rzucają na panikę, tak jakby ta uciekająca jednostka uległa zniszczeniu ?

crazygandalf
Chuck Norris

Post autor: crazygandalf »

Rzucają. Oddział został zniszczony.
Sprzedaję ORKI, WoCh, HE, VC. Zapraszam!

valve
Mudżahedin

Szarża na jednostkę wroga (bez przeszkód itp itd). Czy atakujący dostawia się do frontu obrońcy?

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Przeczytaj podręcznik albo wydrukuj go i pokaż kolegom. Tam są na prawdę odpowiedzi na wszystkie pytania wraz z obrazkami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

valve pisze:Szarża na jednostkę wroga (bez przeszkód itp itd). Czy atakujący dostawia się do frontu obrońcy?
a jak jest napisane w podreczniku?

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

valve pisze:Szarża na jednostkę wroga (bez przeszkód itp itd). Czy atakujący dostawia się do frontu obrońcy?
Tak
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

valve
Mudżahedin

Dzieki za odpowiedz. pytam bo. Pierwszy raz spotkalem się z ustawieniem regimentow tak zeby jednostka byla specjalnie ustawiona pod obronce ktory pozniej moze szarzowac w swojej turze nawet od flanki.

ODPOWIEDZ