WFB: Reworked and Rebalanced

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
valve
Mudżahedin

Re: Warhammer 9 edycja?!

Post autor: valve »

Dobra robota ! Oby tak dalej !

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Murmandamus pisze:hehe no normalnie komunizm battlowy się robi :D Wszyscy po równo.
Komunizmu nie będzie, balansu na poziomie jednostka vs jednostka nie będzie. Będzie balans na poziomie armia vs armia. Zbalansowanie warhammera na poziomie jednostka vs jednostka czy stałym koszcie punktowym jest niemożliwe, ponieważ - dla przykładu - buff +1 do trafienia inaczej zmienia wartość bojową 10 halabardników a inaczej 50.

No i przestańcie te jałowe dyskusje o spearmenach. Postaram się, żeby było ok.
Meekee pisze:
@Furion
Pytanie zasadnicze:
- czy przewidziane jest zaangażowanie jeszcze kogoś do prac, albo do pomocy przy pracach, albo umozliwienie stworzenia shareowanej listy propozycji do kolejnych AB ?
Oczywiście, już teraz tworząc te armybooki konsultowałem się z wybranymi graczami. Sam nie jestem w stanie tego zrobić dobrze, muszę się z kimś konsultować.

meekee pisze: Wiele osób chciałoby więcej AB już teraz..
andrzej pisze: A ty furion ciśnij, im szybciej skończysz booki i zaczniemy w to grać na turniejach, tym większa szansa, że się przyjmie :)
WIP
Jarlaxle pisze:
Wygląda dobrze. Jeśli każdy book zostałby przerobiony na podobieństwo HE, mogłoby się to upowszechnić.
Dragoni z 4 siły, 2 ataki i 9M :mrgreen:

Aż jestem ciekaw podręcznika do DE :mrgreen:
Ja jestem ciekaw, czy będzie to grało. Bo od kiedy jest ta 8ma edycja, to na stole tego nie widziałem.

Andrzej pisze:Najśmieszniejsze jest to, że najgłośniej w tym temacie krzyczą i krytykują osoby, które nie mają żadnego pojęcia o tej grze, jej mechanice a często nawet o podstawowych zasadach z RB :D Bełkotu co po niektórych nawet nie da się czytać, jakieś wyliczenia kosztu jednostek z dupy, dziwne obliczenia i teorie poparte zerowym doświadczeniem w grze z topowymi graczami. Szczególnie rozwala mnie to, że krytykuje się AB, które nawet nie wyszły :D Serio ludzie, ogarnijcie się i rozmawiajcie o tych bookach które już są, a jeśli się nie znacie, to lepiej milczeć niż pisać bzdury ;)

pozdro
Janus pisze:Raczej chodzi o to, aby został stworzony zespół co najmniej 3 ludzi, którzy by te podręczniki przerabiali/ pisali. W przypadku 1 osoby mimo nawet dużych chęci, nie będą one wystarczająco obiektywne, czyli też zbalansowane. Dobry pomysł był z PKS- polskimi ograniczeniami, bo tam było zebranych kilkunastu najlepszych graczy armiami i razem dochodzili do porozumienia.
Na tą skalę projektu, to podejście nie ma szans.
Ostatecznie jest to trochę living project, który będzie update'owany. Wyniki turniejów są obiektywne i przy zgromadzeniu ostatecznie dużej puli wyników można z tego wyciągnąć jakieś wnioski.

Robię kolejne podręczniki.
Mam nadzieję, że się będzie podobać.

Raltariki
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Raltariki »

Jak zbalansować armie? Wzorem niektórych gier komputerowych: niech każda strona ma identyczne jednostki o identycznych parametrach. Jeśli zamaskujemy to nazewnictwem i wyglądem modeli, to może nikt się nie zorientuje...

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Ale strasznie spłyci to gre.
Obrazek

Awatar użytkownika
Meekee
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Meekee »

Furion pisze:Robię kolejne podręczniki.
Mam nadzieję, że się będzie podobać.
Uważam, zapewne nie tylko ja ;), że przydałoby się w pierwszym podsumowującym poście jakieś info nad czym trwają obecnie prace i jaki będzie następny jeden bądź dwa AB.

Raltariki
Powergamer Rozpiskowy

Odoamar pisze:Ale strasznie spłyci to gre.
Pisałem ironicznie. :)

Awatar użytkownika
ddr
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ddr »

@Furion: Jak definiujesz balans (np. na poziomie armia-armia)?

Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

Raltariki pisze:Jak zbalansować armie? Wzorem niektórych gier komputerowych: niech każda strona ma identyczne jednostki o identycznych parametrach. Jeśli zamaskujemy to nazewnictwem i wyglądem modeli, to może nikt się nie zorientuje...

Empire/Napoleon/Shogun2/Rome2 Total War? :lol2:
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Raltariki
Powergamer Rozpiskowy

...i Age of Wonders, na przykład. A i tak pewnie znaleźliby się malkontenci narzekający na brak balansu...

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Szachy też są niezbalansowane, białe mają wieksze szanse...

Raltariki
Powergamer Rozpiskowy

Fluffy pisze:Szachy też są niezbalansowane, białe mają wieksze szanse...
A metodą radzenia sobie z tym jest losowanie koloru lub granie na zmianę. To jest myśl...

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Fluffy, białe czasami wolą oddać tępo w debiucie, są gracze którzy wolą grać czarnymi, czarne mają masę otwarć, dzięki, którym po debiucie mogą zyskać tępo.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Tępo to ty po słownik ortograficzny sięgasz #-o http://sjp.pwn.pl/sjp/tempo;2529324.html
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Obrazek
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Adwokat diabła. Zło wcielone.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Swietna sprawa. Tylko te skany nie przejda.

Na poczatek jest ok ale pozniej trzeba jakiejs lepszej metody sporzadzania tych plikow.
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Zestaw nalepek do podręcznikó GW :lol2:

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

diuk pisze:Swietna sprawa. Tylko te skany nie przejda.

Na poczatek jest ok ale pozniej trzeba jakiejs lepszej metody sporzadzania tych plikow.
Mam to rozkminione. Narazie jest jak jest, potem będzie to ładnie wydane, za free, w PDF.

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

Całkiem mi się ten Furhammer wydaje interesujący.

Kiedy zrobisz coś mojego? Bretka, DE?

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Mag gobliński na czariocie za 55pkt? To po co brać normalne charioty goblińskie jak za 5pkt masz maga? ;-)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

ODPOWIEDZ