WFB: Reworked and Rebalanced
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Re: Warhammer 9 edycja?!
Mnie się podobają wszystkie AB. Jeśli mógłbym coś zasugerować odnośnie HE, to dałbym opcję Sea Helmowi na Skycutterze wzięcia tej Balisty z S5, którą mają Skycuttery latające bez herosa. Może ktoś to wystawi wreszcie
Ostatnio zmieniony 14 sie 2015, o 20:30 przez Azurix, łącznie zmieniany 2 razy.
Ma taką opcję.Azurix pisze:Mnie się podobają wszystkie AB. Jeśli mógłbym coś zasugerować odnośnie HE, to dałbym opcję Sea Helmowi na Skycutterze wzięcia tej Balisty z S5, którą mają Skycuttery latające bez herosa. Może ktoś to wystawi wreszcie
O ile nie czuję się kompetentny wypowiadać o innych AB, to WE gram od 5 edycji i do dziś innych armii nie tykałem ; P
Będę mówił tylko o balansie wewnętrznym między jednostkami w obrębie AB.
O zewnętrznym między różnymi AB będzie można mówić dopiero wtedy kiedy już wszystkie AB się ukażą.
Poprawki bardzo mi się podobają.
Widać intencje autora, które umożliwiają składanie armii na wiele różnych sposób i otwierają drogę takim jednostkom jak driadom, eternalom, wardancerom i wildwoodom oraz drzewcom.
Bardzo ciekawie pomyślane synergie bohaterki driad i wardancerów, które otwierają kolejne ciekawe wybory i kombinacje.
Przedmioty również bardzo udane.
W pierwszej chwili nie wiadomo co brać - co jest bardzo dobrym symptomem.
Z uwag pierwsza narzuca się sama.
Otóż łucznicy na Warhawkach nie posiadają opcji wykupywania strzał.
Tu chodzi o pewną konsekwencję - skoro glade ridersi i scouci posiadają te opcje to jeźdźcy na warhawkach również powinni.
Brak tej opcji przy warhawkach wydawał mi się "przeoczeniem" autora piszącego AB do WE.
Ogólnie nie widzę powodów, aby jeźdźcy na warhawkach nie posiadali tej możliwości wykupu strzał.
Dwie jednostki odstają względem reszty wyborów.
Chodzi o Warhawki i Treekiny.
Koszt Warhawków powinien być niższy.
Być może łatwiej będzie mi się odnieść do ich kosztu kiedy będę mógł porównać koszty innych jednostek tego typu w pozostałych AB np. terradonów czy pegazów bretońskich.
Uważam, że warto jeszcze rozważyć siłę 5 na treekinach.
Z drugiej strony siła 5 będzie się kłóciła ze statystyką siły drzewca.
Bez tej statystyki ciężko mi powiedzieć, jak treekiny mogą konkurować z innymi jednostkami WE.
3 punkty za tarcze wild riderów to za drogo.
Koszt pierwszych dwóch opcji wyboru zaczarowanych strzał wydają mi się za drogi.
Będę mówił tylko o balansie wewnętrznym między jednostkami w obrębie AB.
O zewnętrznym między różnymi AB będzie można mówić dopiero wtedy kiedy już wszystkie AB się ukażą.
Poprawki bardzo mi się podobają.
Widać intencje autora, które umożliwiają składanie armii na wiele różnych sposób i otwierają drogę takim jednostkom jak driadom, eternalom, wardancerom i wildwoodom oraz drzewcom.
Bardzo ciekawie pomyślane synergie bohaterki driad i wardancerów, które otwierają kolejne ciekawe wybory i kombinacje.
Przedmioty również bardzo udane.
W pierwszej chwili nie wiadomo co brać - co jest bardzo dobrym symptomem.
Z uwag pierwsza narzuca się sama.
Otóż łucznicy na Warhawkach nie posiadają opcji wykupywania strzał.
Tu chodzi o pewną konsekwencję - skoro glade ridersi i scouci posiadają te opcje to jeźdźcy na warhawkach również powinni.
Brak tej opcji przy warhawkach wydawał mi się "przeoczeniem" autora piszącego AB do WE.
Ogólnie nie widzę powodów, aby jeźdźcy na warhawkach nie posiadali tej możliwości wykupu strzał.
Dwie jednostki odstają względem reszty wyborów.
Chodzi o Warhawki i Treekiny.
Koszt Warhawków powinien być niższy.
Być może łatwiej będzie mi się odnieść do ich kosztu kiedy będę mógł porównać koszty innych jednostek tego typu w pozostałych AB np. terradonów czy pegazów bretońskich.
Uważam, że warto jeszcze rozważyć siłę 5 na treekinach.
Z drugiej strony siła 5 będzie się kłóciła ze statystyką siły drzewca.
Bez tej statystyki ciężko mi powiedzieć, jak treekiny mogą konkurować z innymi jednostkami WE.
3 punkty za tarcze wild riderów to za drogo.
Koszt pierwszych dwóch opcji wyboru zaczarowanych strzał wydają mi się za drogi.
Furion,
Czy planowałeś (albo mógłbyś zaplanować) zrobienie w ten sposób podręcznika do Dogs of War? Może być na szarym końcu, bo pewnie zapotrzebowanie jest najmniejsze
O ile mnie pamięć nie myli, zaliczyłeś w przeszłości epizod w grze tą armią, a dodatkowo byłeś autorem fajnej kompilacji zasad. Tak więc materia jest Ci dobrze znana. Fajnie by było gdyby w końcu ktoś kompetentny odkurzył tą klimatyczną armię i dostosował ją do nowych realiów. Byłby to fajny prezent dla wszystkich, którzy jeszcze ją posiadają i łudzili się, że GW kiedyś ją może odświeży.
Czy planowałeś (albo mógłbyś zaplanować) zrobienie w ten sposób podręcznika do Dogs of War? Może być na szarym końcu, bo pewnie zapotrzebowanie jest najmniejsze
O ile mnie pamięć nie myli, zaliczyłeś w przeszłości epizod w grze tą armią, a dodatkowo byłeś autorem fajnej kompilacji zasad. Tak więc materia jest Ci dobrze znana. Fajnie by było gdyby w końcu ktoś kompetentny odkurzył tą klimatyczną armię i dostosował ją do nowych realiów. Byłby to fajny prezent dla wszystkich, którzy jeszcze ją posiadają i łudzili się, że GW kiedyś ją może odświeży.
Furion teraz obiecałeś wampiry czekam z niecierpliwością jak podejdziesz do tematu bo Szwedzi trochę ich cofnęli w rozwoju wiec jestem ciekawy jak to z twojej inicjatywy wyjdzie
Klub Gier Bitewnych Toruń https://www.facebook.com/Triclinum/
Blog https://miniaturepaintingstudio.blogspot.com/
Każdą moją prace publikuje na YouTubie https://youtube.com/channel/UC6DW9zlhA9 ... zFQ/videos
Facebook https://www.facebook.com/miniatureps/
Instagram https://www.instagram.com/miniaturepaintingstudio/
Szukam kogoś do współpracy przy malowaniu modeli Toruń i okolice
Blog https://miniaturepaintingstudio.blogspot.com/
Każdą moją prace publikuje na YouTubie https://youtube.com/channel/UC6DW9zlhA9 ... zFQ/videos
Facebook https://www.facebook.com/miniatureps/
Instagram https://www.instagram.com/miniaturepaintingstudio/
Szukam kogoś do współpracy przy malowaniu modeli Toruń i okolice
Tak, zrobię to na 100%.ismael pisze:Furion,
Nie zabierałem się za to jeszcze, bo to najwięcej pracy - podręcznika nie ma, a zasady dostępne są BARDZO mocno w plecy.
Ale będzie
Celowe, ale jestem otwarty na propozycje. Może faktycznie trzeba by ujednolicić im zasady.ślivek pisze:Great Cave Squig ma zasadę Random Movement - przydało by się ujednolicenie ze zwykłymi hopperami. Chyba, że to było zamierzone pominięcie.
Nie wiem, nigdy nie grałem z dwarfami, zresztą nie lubię tej armii i na pewno będzie pocięta.Remo pisze:A czy będziesz Furion pamiętał przy podwyższaniu kosztów dwarfowych maszyn, że inne armie mają i magię i strzelanie a dwarfy tylko strzelanie?
Z góry dziękuję za pamięć.
Zmiany w WE bardzo na +
Ale mam par€ uwag:
Wildzi za 33pkt to za drogo 30-31 byloby ok
Przy takim koszcie strzalek koszt bazowy jednostek powinien poleciec w dol o 2 pkt
Wildwood powinni dostac mozliwosc brania sztandarow do 50 pkt
Sisterki prz obnizeniu WSv powinny dostac Quick to Fire
Jak ds działają siostry na orle?
Ale mam par€ uwag:
Wildzi za 33pkt to za drogo 30-31 byloby ok
Przy takim koszcie strzalek koszt bazowy jednostek powinien poleciec w dol o 2 pkt
Wildwood powinni dostac mozliwosc brania sztandarow do 50 pkt
Sisterki prz obnizeniu WSv powinny dostac Quick to Fire
Jak ds działają siostry na orle?
Wildzi przy 40 dopiero będą ok
Arachnarok - bardzo ok
Hopppppp Hopppppppppp Hopppppppppppppppppppp! rozkminiłęś to man, rozkminiłeś niech jeszcze sie w nich uderza na WS 4 i jest hit dobrze rozumiem że oni biegają na 20 cali? jak tak, to duzy sqiug raczej bedzie za mocny z tą zasadą
Arachnarok - bardzo ok
Hopppppp Hopppppppppp Hopppppppppppppppppppp! rozkminiłęś to man, rozkminiłeś niech jeszcze sie w nich uderza na WS 4 i jest hit dobrze rozumiem że oni biegają na 20 cali? jak tak, to duzy sqiug raczej bedzie za mocny z tą zasadą
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
- lwieserce85
- Szef Wszystkich Szefów
Ward czy as? Jesli as to wreescie domena metalu sie ptzyda
6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki
O ile wygryzie maga z 4 levl heavensem albo 4 levl shadow +6 do casta nie wróże tego aż tak szybkokangur022 pisze:Araloth 2+ Ward? Bedzie to generał nie do zabicia z 10LD i Stubbornem
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
Hmm - Furion, reanimujesz trupa. Póki co ta praca nie wytrzymuje konkurencji ze szwedami, ale trzymam kciuki i szacun za chęci. Aby to była 9ed należałoby napisać od nowa podręcznik, a potem pracować nad bookami armijnymi. Jak zaczniesz to zapodaj informację. Miałbym kilka konstruktywnych sugestii. Nawet więcej niż kilka.
osobiście nie jestem fanem takich dużych zmian, wolałbym znacznie uproszczoną wersję (po prostu obniżyć koszt niegrywalnych jednostek), ale cóż, człowiek często boi się tego czego nie zna. Nie mniej jednak zajebista robota Furion, dzięki.
Pisałem już chyba na youtube, może coś z tego ma sens i uwzględnisz
skulki - chyba 90pkt to przesada, akurat uważam że ten oddział jest już w miarę przyzwoicie wyceniony, szczególnie że potaniały inne odziały (np dogry)
gigant- mark of tzeentch za 15 pkt w porównaniu do nurgla czy khorna to lipa
chimera - regenka + breath za 310 pkt to chyba za dużo, argument jak przy skulkach
dogry - chaos armour + scaled skin da im 2+AS a to chyba trochę za mocno przy S7 swifcie i 4 W
psy - vanguard chyba nie moze byc w takiej samej cenie jak skin/poison, w sumie mało istotne
marasy - jednak chyba za tanio, boje się że jedynym słusznym wyborem w core będzie horda, warriorzy już totalnie na odstawkę
Demonic mount - za drogo, bo przy hero z bardingiem wychodzi 90 pkt, gdy sam bohater kosztuje 110.
Kholek - dopisz heavy armour zgodnie z erratą.
Hellfire sword - zmiana z 65 pkt na 50 to przesada, zwłaszcza że wykreślamy samookaleczenie. (używam tego przedmiotu od paru miesięcy)
poisonus slime/burning body - ciekawy temat, nie ogarniam jeszcze kombosow jakie można robić gdy te gifty dają 4+ ward z mark of tzeentch
nie wiem czy podrażanie demona jest dobrym tematem, natomiast widzę ze dodałeś gift podnoszący pkt na itemy, ciekawe....
lord chaosu podrożał o 20 pkt, przy droższych mountach, chyba za mocno, z drugiej strony ten gift dający mu 125 pkt na itemy...są nowe opcje do rzeźbienia
collar of khorne - no Panie, obroża musi być dostępna tylko na modelach khorna, natomoast wykreślenie jej z talizmanów jest super.
3rd eye - nie wiem po co zapis że demony Czincza mogą to mieć za 50 pkt. Mają ten rerol z bazy. Poza tym koszt jest skandaliczny.
Pisałem już chyba na youtube, może coś z tego ma sens i uwzględnisz
skulki - chyba 90pkt to przesada, akurat uważam że ten oddział jest już w miarę przyzwoicie wyceniony, szczególnie że potaniały inne odziały (np dogry)
gigant- mark of tzeentch za 15 pkt w porównaniu do nurgla czy khorna to lipa
chimera - regenka + breath za 310 pkt to chyba za dużo, argument jak przy skulkach
dogry - chaos armour + scaled skin da im 2+AS a to chyba trochę za mocno przy S7 swifcie i 4 W
psy - vanguard chyba nie moze byc w takiej samej cenie jak skin/poison, w sumie mało istotne
marasy - jednak chyba za tanio, boje się że jedynym słusznym wyborem w core będzie horda, warriorzy już totalnie na odstawkę
Demonic mount - za drogo, bo przy hero z bardingiem wychodzi 90 pkt, gdy sam bohater kosztuje 110.
Kholek - dopisz heavy armour zgodnie z erratą.
Hellfire sword - zmiana z 65 pkt na 50 to przesada, zwłaszcza że wykreślamy samookaleczenie. (używam tego przedmiotu od paru miesięcy)
poisonus slime/burning body - ciekawy temat, nie ogarniam jeszcze kombosow jakie można robić gdy te gifty dają 4+ ward z mark of tzeentch
nie wiem czy podrażanie demona jest dobrym tematem, natomiast widzę ze dodałeś gift podnoszący pkt na itemy, ciekawe....
lord chaosu podrożał o 20 pkt, przy droższych mountach, chyba za mocno, z drugiej strony ten gift dający mu 125 pkt na itemy...są nowe opcje do rzeźbienia
collar of khorne - no Panie, obroża musi być dostępna tylko na modelach khorna, natomoast wykreślenie jej z talizmanów jest super.
3rd eye - nie wiem po co zapis że demony Czincza mogą to mieć za 50 pkt. Mają ten rerol z bazy. Poza tym koszt jest skandaliczny.
Ostatnio zmieniony 15 sie 2015, o 09:13 przez Jędrul, łącznie zmieniany 1 raz.
MARK OF MARKI MARK