WFB: Reworked and Rebalanced

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
panterq
Masakrator

Re: Warhammer 9 edycja?!

Post autor: panterq »

Zacznijmy od tego, że imperialne działa niekoniecznie muszą rozwiązywać wszystkie problemy przed którymi staje armia dwarfów.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

scoutmaster
Chuck Norris

Post autor: scoutmaster »

i imperialny moze mieć jeszcze bonusy do hita i hejta w walce wręcz.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

@Furion, jak przejrzałem wstępnie twoją pracę nad Dwarfami, to powiedziałem sam do siebie: wow...

Widać, że się przyłożyłeś do tematu aby dać tej armii powiew świeżości - gratulacje. =D> Niektóre przedmioty wydają się aż za dobre ale z drugiej strony wszystko ma swoją cenę. Armię można zrobić drogą i elitarną ale z wygarem i do tego mobilną - to jest duży plus.

Dobrze, że zmieniłeś debilną zasadę "hate na 5+". Jeśli mógłbym jednak coś doradzić, to żeby ona w ogóle miała sens to zmieniłbym początek na "The Dwarf General and the unit he is with..." inaczej można z niej w ogóle zrezygnować bo po co sobie zawracać głowę specjalnym rzutem przed bitwą o to czy jeden model będzie miał hate do jednego regimentu czy do trzech. Generał i jego świta pomagająca w zemście - to już bardziej pasuje.

Droższe żyrki - jestem za. Były za tanie na swoje możliwości.

Droższe organki i cannon - sam nie wiem, bo to i tak nigdy nie był ich ostateczny koszt gdyż dochodziły koszty run i inżyniera żeby ta cała impreza mogła narobić tyle szkód co niektóre czary rzucone od tak z ifką... Do przetestowania.

Nowe runy na anvil - super.

Powiem, że się obawiałem co tam "urwiesz" dwarfom a potraktowałeś ich "z sercem". :) Takie moje pierwsze odczucia. Dzięki.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

generalnie Furion robi najlepsza robote dla biedabooków - nudne DF, nudne OG. Czekam na ogry i bretkę
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

argh
Wałkarz

Post autor: argh »

Jeśli mogę mieć parę uwag do Dwarfów:
1. Czy Daemon Slayer nie powinien mieć również zasady "Here be dragons"? Podobnie Ungrim Ironfist, dla którego również należałoby dodać "Merely flesh wound" dodając mu do statystyk +1W.
2. Red Axe of Karak Eight Peaks. Pozostawiłbym terror tylko dla Skaven i O&G. To jednak lokalna broń. Choć zdaję sobie sprawę, że to czysto fluffowy argument :)
3. Rune of Cleaving - zgubiło się "a" w "A weapon engraved with a Rune of Cleaving".
4. Jak w punkcie 3 - Rune of striking.
5. Rune of Dismay - jak w punkcie 3.
6. Nowo dodane runy - Jakoś nie współgrają z całą resztą. Ale to tylko tzw. IMHO.
7. Rune of Disguise - oryginalny opis runy do usunięcia - obecnie nie koresponduje z zasadą jej przypisaną.
8. Stalwart Rune - jak w punkcie 7.
9. Quarrellers - koszt wzięcia GW pozostał na poziomie 2 pkt., gdzie dla pozostałych jednostek został podniesiony do 3.
10. Slayer Doomseeker - zasada Whirlwind of Death wymaga przeredagowania. Dodatkowo jeśli dobrze interpretuję zapis to Doomseeker zadaje D3 ran również samotnym modelom piechoty lub bohaterom ludzkiej wielkości.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

@scoutmaster
Kiepsko, popracuj nad warsztatem.

Niestety, krasie bez artylerii nie mają odpowiedzi na wiele oddziałów latających po stołach, o dziwo większość z nich to potwory.
Imperium ma oprócz dział magię ofensywną i parę oddziałów, które są w stanie się przez nie przegryźć przy wsparciu magii i buffów z wózków itp.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

argh pisze:1. Czy Daemon Slayer nie powinien mieć również zasady "Here be dragons"? .
Każdy Daemon Slayer jest od razu Dragon Slayerem więc ma tą zasadę. :wink:

Awatar użytkownika
Vlad
Wałkarz

Post autor: Vlad »

Czyli mamy droższą piechotę bo są wózki, droższe działa, bo są wózki. To może wywalmy te wózki z AB i zostanie Imperium oparte na taniej pichocie, prochu i rycerstwie :)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Kołata pisze:Bez przesady. Gdyby imperialista miał opcje zmiany załogi na krasnoludzka za te 15 pts to i tak by na tym przyżydził. W orkach nikt bulliego nie wystawia mimo że nieraz by się przydał. Artyleria jest do strzelania, a nie do walki wręcz. Im taniej tym lepiej.
Ale właśnie ta lepsza załoga jest tańsza, nie na odwrót.

Jednostki w warhammerze powinny być porównywalne. Dzięki temu istnieje balans pomiędzy bookami.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Dzieki temu wlasnie nie istnieje....jak dwarfy beda mialy 2 banishmeny albo heaven lusterko czy co tam jeszcze to dostana drozsze dziala

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Ah te przegiete krasie i plewne biedne empire :(
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Remo pisze:
argh pisze:1. Czy Daemon Slayer nie powinien mieć również zasady "Here be dragons"? .
Każdy Daemon Slayer jest od razu Dragon Slayerem więc ma tą zasadę. :wink:
nie

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

To co mi nie pasuje w krasiach to ten marsz x3... Przeciez jak dostana boost od anvil+3 move to np slayer bedzie marszowac 21"? Wg mnie nie powinno byc zadnych kombinacji z marszem, taki jest urok tej armii ze porusza sie wolniej, a tu nagle maszeruje szybciej niz wieszosc jednostek piechoty WFB... Zasady zasadami,ale odniesienie do klimatu krasi powinien tez byc molziwie w jak najwiekszym stopniu zachowany.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

regrowth zostaje w pierwotnej wersji z RB? Zrezygnowałeś z erraty na niego?
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

a czemu nie?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Kosa pisze:regrowth zostaje w pierwotnej wersji z RB? Zrezygnowałeś z erraty na niego?
Zapomniałem. Oczywiście po erracie. Dzięki.
Magnus pisze:To co mi nie pasuje w krasiach to ten marsz x3... Przeciez jak dostana boost od anvil+3 move to np slayer bedzie marszowac 21"? Wg mnie nie powinno byc zadnych kombinacji z marszem, taki jest urok tej armii ze porusza sie wolniej, a tu nagle maszeruje szybciej niz wieszosc jednostek piechoty WFB... Zasady zasadami,ale odniesienie do klimatu krasi powinien tez byc molziwie w jak najwiekszym stopniu zachowany.
Słuszna uwaga. Absurd wynika z tego, że zmiana z marszem pojawiła się później niż zmiana z kowadłem.

Zmienię w kolejnym update na +2.

Jędrul
Chuck Norris

Post autor: Jędrul »

Czy kholek suneater dostanie heavy armour zgodnie z errata?
MARK OF MARKI MARK

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Planujesz dać branchwraiths i Drysze dostęp do Athel Loren?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Dydu pisze:Planujesz dać branchwraiths i Drysze dostęp do Athel Loren?
Nie wiem, musiałbym się zastanowić. Na chwilę obecną nie. Musiałbym ten lore jeszcze bardziej zmienić, co mam w planach.

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Takie pytanko - jakieś zamierzenia do zmian zasad 8mej czy tylko kompilacja FAQ/uściśleń/errat itp+ewentualne poprawki?

Pytam, bo póki co sam system powoduje brak balansu - chyba, żeby oprzeć kompozycję każdej armii o jakiś sztywny komp.

ODPOWIEDZ