WFB: Reworked and Rebalanced
Re: Warhammer 9 edycja?!
Zacznijmy od tego, że imperialne działa niekoniecznie muszą rozwiązywać wszystkie problemy przed którymi staje armia dwarfów.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
-
- Chuck Norris
i imperialny moze mieć jeszcze bonusy do hita i hejta w walce wręcz.
@Furion, jak przejrzałem wstępnie twoją pracę nad Dwarfami, to powiedziałem sam do siebie: wow...
Widać, że się przyłożyłeś do tematu aby dać tej armii powiew świeżości - gratulacje.
Niektóre przedmioty wydają się aż za dobre ale z drugiej strony wszystko ma swoją cenę. Armię można zrobić drogą i elitarną ale z wygarem i do tego mobilną - to jest duży plus.
Dobrze, że zmieniłeś debilną zasadę "hate na 5+". Jeśli mógłbym jednak coś doradzić, to żeby ona w ogóle miała sens to zmieniłbym początek na "The Dwarf General and the unit he is with..." inaczej można z niej w ogóle zrezygnować bo po co sobie zawracać głowę specjalnym rzutem przed bitwą o to czy jeden model będzie miał hate do jednego regimentu czy do trzech. Generał i jego świta pomagająca w zemście - to już bardziej pasuje.
Droższe żyrki - jestem za. Były za tanie na swoje możliwości.
Droższe organki i cannon - sam nie wiem, bo to i tak nigdy nie był ich ostateczny koszt gdyż dochodziły koszty run i inżyniera żeby ta cała impreza mogła narobić tyle szkód co niektóre czary rzucone od tak z ifką... Do przetestowania.
Nowe runy na anvil - super.
Powiem, że się obawiałem co tam "urwiesz" dwarfom a potraktowałeś ich "z sercem".
Takie moje pierwsze odczucia. Dzięki.
Widać, że się przyłożyłeś do tematu aby dać tej armii powiew świeżości - gratulacje.

Dobrze, że zmieniłeś debilną zasadę "hate na 5+". Jeśli mógłbym jednak coś doradzić, to żeby ona w ogóle miała sens to zmieniłbym początek na "The Dwarf General and the unit he is with..." inaczej można z niej w ogóle zrezygnować bo po co sobie zawracać głowę specjalnym rzutem przed bitwą o to czy jeden model będzie miał hate do jednego regimentu czy do trzech. Generał i jego świta pomagająca w zemście - to już bardziej pasuje.
Droższe żyrki - jestem za. Były za tanie na swoje możliwości.
Droższe organki i cannon - sam nie wiem, bo to i tak nigdy nie był ich ostateczny koszt gdyż dochodziły koszty run i inżyniera żeby ta cała impreza mogła narobić tyle szkód co niektóre czary rzucone od tak z ifką... Do przetestowania.
Nowe runy na anvil - super.
Powiem, że się obawiałem co tam "urwiesz" dwarfom a potraktowałeś ich "z sercem".

generalnie Furion robi najlepsza robote dla biedabooków - nudne DF, nudne OG. Czekam na ogry i bretkę
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Jeśli mogę mieć parę uwag do Dwarfów:
1. Czy Daemon Slayer nie powinien mieć również zasady "Here be dragons"? Podobnie Ungrim Ironfist, dla którego również należałoby dodać "Merely flesh wound" dodając mu do statystyk +1W.
2. Red Axe of Karak Eight Peaks. Pozostawiłbym terror tylko dla Skaven i O&G. To jednak lokalna broń. Choć zdaję sobie sprawę, że to czysto fluffowy argument
3. Rune of Cleaving - zgubiło się "a" w "A weapon engraved with a Rune of Cleaving".
4. Jak w punkcie 3 - Rune of striking.
5. Rune of Dismay - jak w punkcie 3.
6. Nowo dodane runy - Jakoś nie współgrają z całą resztą. Ale to tylko tzw. IMHO.
7. Rune of Disguise - oryginalny opis runy do usunięcia - obecnie nie koresponduje z zasadą jej przypisaną.
8. Stalwart Rune - jak w punkcie 7.
9. Quarrellers - koszt wzięcia GW pozostał na poziomie 2 pkt., gdzie dla pozostałych jednostek został podniesiony do 3.
10. Slayer Doomseeker - zasada Whirlwind of Death wymaga przeredagowania. Dodatkowo jeśli dobrze interpretuję zapis to Doomseeker zadaje D3 ran również samotnym modelom piechoty lub bohaterom ludzkiej wielkości.
1. Czy Daemon Slayer nie powinien mieć również zasady "Here be dragons"? Podobnie Ungrim Ironfist, dla którego również należałoby dodać "Merely flesh wound" dodając mu do statystyk +1W.
2. Red Axe of Karak Eight Peaks. Pozostawiłbym terror tylko dla Skaven i O&G. To jednak lokalna broń. Choć zdaję sobie sprawę, że to czysto fluffowy argument

3. Rune of Cleaving - zgubiło się "a" w "A weapon engraved with a Rune of Cleaving".
4. Jak w punkcie 3 - Rune of striking.
5. Rune of Dismay - jak w punkcie 3.
6. Nowo dodane runy - Jakoś nie współgrają z całą resztą. Ale to tylko tzw. IMHO.
7. Rune of Disguise - oryginalny opis runy do usunięcia - obecnie nie koresponduje z zasadą jej przypisaną.
8. Stalwart Rune - jak w punkcie 7.
9. Quarrellers - koszt wzięcia GW pozostał na poziomie 2 pkt., gdzie dla pozostałych jednostek został podniesiony do 3.
10. Slayer Doomseeker - zasada Whirlwind of Death wymaga przeredagowania. Dodatkowo jeśli dobrze interpretuję zapis to Doomseeker zadaje D3 ran również samotnym modelom piechoty lub bohaterom ludzkiej wielkości.
@scoutmaster
Kiepsko, popracuj nad warsztatem.
Niestety, krasie bez artylerii nie mają odpowiedzi na wiele oddziałów latających po stołach, o dziwo większość z nich to potwory.
Imperium ma oprócz dział magię ofensywną i parę oddziałów, które są w stanie się przez nie przegryźć przy wsparciu magii i buffów z wózków itp.
Kiepsko, popracuj nad warsztatem.
Niestety, krasie bez artylerii nie mają odpowiedzi na wiele oddziałów latających po stołach, o dziwo większość z nich to potwory.
Imperium ma oprócz dział magię ofensywną i parę oddziałów, które są w stanie się przez nie przegryźć przy wsparciu magii i buffów z wózków itp.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Ale właśnie ta lepsza załoga jest tańsza, nie na odwrót.Kołata pisze:Bez przesady. Gdyby imperialista miał opcje zmiany załogi na krasnoludzka za te 15 pts to i tak by na tym przyżydził. W orkach nikt bulliego nie wystawia mimo że nieraz by się przydał. Artyleria jest do strzelania, a nie do walki wręcz. Im taniej tym lepiej.
Jednostki w warhammerze powinny być porównywalne. Dzięki temu istnieje balans pomiędzy bookami.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
Dzieki temu wlasnie nie istnieje....jak dwarfy beda mialy 2 banishmeny albo heaven lusterko czy co tam jeszcze to dostana drozsze dziala
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
nieRemo pisze:Każdy Daemon Slayer jest od razu Dragon Slayerem więc ma tą zasadę.argh pisze:1. Czy Daemon Slayer nie powinien mieć również zasady "Here be dragons"? .
To co mi nie pasuje w krasiach to ten marsz x3... Przeciez jak dostana boost od anvil+3 move to np slayer bedzie marszowac 21"? Wg mnie nie powinno byc zadnych kombinacji z marszem, taki jest urok tej armii ze porusza sie wolniej, a tu nagle maszeruje szybciej niz wieszosc jednostek piechoty WFB... Zasady zasadami,ale odniesienie do klimatu krasi powinien tez byc molziwie w jak najwiekszym stopniu zachowany.
regrowth zostaje w pierwotnej wersji z RB? Zrezygnowałeś z erraty na niego?
Zapomniałem. Oczywiście po erracie. Dzięki.Kosa pisze:regrowth zostaje w pierwotnej wersji z RB? Zrezygnowałeś z erraty na niego?
Słuszna uwaga. Absurd wynika z tego, że zmiana z marszem pojawiła się później niż zmiana z kowadłem.Magnus pisze:To co mi nie pasuje w krasiach to ten marsz x3... Przeciez jak dostana boost od anvil+3 move to np slayer bedzie marszowac 21"? Wg mnie nie powinno byc zadnych kombinacji z marszem, taki jest urok tej armii ze porusza sie wolniej, a tu nagle maszeruje szybciej niz wieszosc jednostek piechoty WFB... Zasady zasadami,ale odniesienie do klimatu krasi powinien tez byc molziwie w jak najwiekszym stopniu zachowany.
Zmienię w kolejnym update na +2.
Nie wiem, musiałbym się zastanowić. Na chwilę obecną nie. Musiałbym ten lore jeszcze bardziej zmienić, co mam w planach.Dydu pisze:Planujesz dać branchwraiths i Drysze dostęp do Athel Loren?