[Warszawa], AoS, 12.09.2015, Szturm #9 - Hobbystyczny

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
YoungOlo
"Nie jestem powergamerem"

Re: [Warszawa], AoS, 12.09.2015, Szturm #9 - Hobbystyczny

Post autor: YoungOlo »

misha pisze:
YoungOlo pisze:
Durant pisze:Czy mogę wystawić bohatera imiennego (nieskonwertowanego) jako generycznego jeśli nie wystawiam innego jego modelu jako imiennego?
Nie, to się nazywa proxowanie :-)
jakos na szturmach Manfred czy Vlad pieszy mógł robić za wampira killera :P i nie robiles z tego proxa
sam przeciez gralem tak albo modelem Morathi jako zwykla czarodziejka
Misha, wtedy gdy ty byłeś na Szturmie, grane były inne zasady - Warhammer 8 edycja. W razie czego można było zerknąć do rozpiski. W Age of Sigmar nie ma listy armii. Nie ma do czego zajrzeć podczas bitwy żeby sprawdzić jako co był wystawiony dany model. Wyobraź sobie, że ktoś wystawia do bitwy Mannfreda jako nie-imiennego wampira, po czym w trakcie bitwy zaczyna nim grać jako Mannfredem. Jego przeciwnik wzywa sędziego i mamy sytuację w której wygląda na to, że gracz VC ma rację, bo ma model Mannfreda i chce użyć jego zasad. Podczas gdy tak na prawdę to jest wałek. Sędzia pyta obu graczy, każdy twierdzi swoje. Jak byś to rozstrzygnął?

Dlatego jest bezwzględny zakaz proxowania.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

ja wierze w doroslosc ludzi i dobre intencje
jak ktos chce w trakcie bitwy zmieniac zasady swoich modeli i walowac to nie jest impreza dla niego :)

powodzenia w kazdym razie
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord

Post autor: Glonojad »

A w czym problem, żeby stworzyć listę zabranych zwojów?
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
YoungOlo
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: YoungOlo »

Glonojad pisze:A w czym problem, żeby stworzyć listę zabranych zwojów?
Ale po co? Żeby ludzie mogli proxować?

Kerwantes
Mudżahedin

Post autor: Kerwantes »

Przestańmy przenosić do AoS to co było kiepskie w WFB. Nie ma proxowania to nie ma i koniec. Jak będę chciał grać jakimś Herosem to sobie go kupuję, maluję i gram.

Durant
Falubaz

Post autor: Durant »

Rozumiem i teraz muszę się zgodzić z organizatorem. Chciałem sobie odjąć trochę pracy ale w sumie to dobrze będzie wyzwanie :D

Kerwantes
Mudżahedin

Tak samo jestem za pełnym WYSYWIG, w 40tce nie mają z tym problemu to i w AoS damy radę :)

Durant
Falubaz

Z WYSWIG mam jeden problem, np. Stormvermin mają tylko jako broń halabardy ale już model muzyka i sztandarowca nie ma opcji żeby ją posiadać.

Więc WYSWIG tak ale z pewną furtką na modele "specjalne" albo na CMD group....

Kerwantes
Mudżahedin

Durant pisze:Z WYSWIG mam jeden problem, np. Stormvermin mają tylko jako broń halabardy ale już model muzyka i sztandarowca nie ma opcji żeby ją posiadać.

Command grupy nie rzutują, ważne jest to co masz na oddziale żeby przeciwnik bez problemu mógł określić broń jaką posiada dana jednostka albo Heros.

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Post autor: Bobson »

Kerwantes pisze:Przestańmy przenosić do AoS to co było kiepskie w WFB.
Hahaha. Serio?

Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord

Post autor: Glonojad »

YoungOlo pisze:
Glonojad pisze:A w czym problem, żeby stworzyć listę zabranych zwojów?
Ale po co? Żeby ludzie mogli proxować?
Nie, zeby wiedziec, co ma się w armii. Nie wiem, czy wiesz, ale zdarzaja sie sciaz tufnieje w WFB z zakazem proxow* a mimo to rozpiski armijne tam wystepuja. Nie rozumiem pytania, serio.

* - nie mylic z zakazem modeli alternatywnych
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Elvis is (un)dead
Oszukista

Post autor: Elvis is (un)dead »

Panowie, wiedzony wrodzoną ciekawością, chciałbym dopytać: skoro nie ma ograniczenia wielkości armii, ile figurek powinienem ze sobą zabrać? Walizkę, dwie, cały bagażnik? Mam wszystko pomalowane, żadnych proxów, mam figurki i bohaterów genderowych i imiennych, ale nie potrafię określić ile mam tego wziąć... :/

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Elvis is (un)dead pisze:Panowie, wiedzony wrodzoną ciekawością, chciałbym dopytać: skoro nie ma ograniczenia wielkości armii, ile figurek powinienem ze sobą zabrać? Walizkę, dwie, cały bagażnik? Mam wszystko pomalowane, żadnych proxów, mam figurki i bohaterów genderowych i imiennych, ale nie potrafię określić ile mam tego wziąć... :/
That's AoS! :D

Też ostatnio rozmawiałem z kolegą o tym jak można dobrze czuć się taktycznie grając w AoS, próbując dopasowywać się do sytuacji na polu (czyli co przeciwnik wystawił) i wyszło, że trzeba by nosić ze sobą szafę z figurkami. No bo mam, są pomalowane to fajnie by było mieć zawsze odpowiedź na wszystko skoro AoS daje takie możliwości... czyż nie?

Awatar użytkownika
Elvis is (un)dead
Oszukista

Post autor: Elvis is (un)dead »

Hmm... jak będzie wyłaniany zwycięzca bitwy? Skoro obaj nie mamy ograniczenia modeli to musze się liczyć z tym ze przeciwnik wystawi ich w opór

Durant
Falubaz

Niekoniecznie, pamiętaj że dostajesz od przeciwnika punkty za grę, czyli jeśli zastawisz całą wolną przestrzeń figsami, to może się to przeciwnikowi nie spodobać i dostaniesz 0 pkt. za grę.

Wygrana to 3 pkt+0pkt za grę
Przegrany dostanie od ciebie pewnie 3 pkt (albo 2 pkt.) więc wyjdzie na to samo (lub prawie) :D

Poza tym jak wystawisz tyle to przeciwnik weźmie sobie Sudden Death, i wygra.
Ty masz 0pkt+0pkt. za grę
On ma 3pkt. + 2 pkt. za grę

A teraz inny przykład ktoś gra z przeciwnikiem przy równej/porównywalnej ilości modeli wygrywa
3pkt. + 3pkt za grę i to on wygra turniej.

Podsumowując taka strategia nic a nic ci się nie opłaca ;)
To inny system i inaczej się w niego grać powinno.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Tylko, że Sudden Death to nie jest auto win. I nie jest sprawiedliwy. Moje 10 szczurów bije się pewnie podobnie jak 5 sigmarinsów. Dostaję SD. Rozumiem, że bardziej fair by było jakbym wystawił abomkę i verminlorda, po czym sam zawołał SD. Inna sprawa, że jak ktoś skończy wystawianie na 3 modelach i powie SD to zadaniem przeciwnika jest mu to SD uniemożliwić - do czego potrzeba jak najmocniejszej armii. Sądzę że to raczej przeciwnik wołający SD bardziej sprowokowałby do wystawienia szafy figurek niż sama możliwość zrobienia tego przy świadomości zagrożenia jakim jest SD.

Durant
Falubaz

Użyłem skrótu myślowego, tak SD to nie auto win ale daje możliwość wygrania przy zdecydowanej przewadze przeciwnika.

W AoS dużo zależy od graczy będziesz wystawiał wszystko co masz na przeciwnika z jednym oddziałem, to długo sobie nie pograsz bo nikt nie będzie z tobą chciał grać. Na turnieju też raczej nic nie osiągniesz a funu w grze z taką przewagą ja nie widzę...

mohomor
Pseudoklimaciarz

Post autor: mohomor »

Kerwantes pisze:
Durant pisze:Z WYSWIG mam jeden problem, np. Stormvermin mają tylko jako broń halabardy ale już model muzyka i sztandarowca nie ma opcji żeby ją posiadać.

Command grupy nie rzutują, ważne jest to co masz na oddziale żeby przeciwnik bez problemu mógł określić broń jaką posiada dana jednostka albo Heros.

Czy nie jest tak że command grupa nie zawsze ma to co reszta oddziału? poprostu te modele mają inną funkcję i inne skille w zamian za podstawową broń?

mohomor
Pseudoklimaciarz

Post autor: mohomor »

Teraz to WFB używa modeli do AoS, zerknij na stronie producenta jak nie wierzysz :)

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

WFB nie ma producenta. Zerknij na stronę jak nie wierzysz.
Obrazek

ODPOWIEDZ