WFB: Reworked and Rebalanced

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marr
"Nie jestem powergamerem"

Re: Warhammer 9 edycja?!

Post autor: Marr »

Rozważałeś może dodanie opcji dokupienia chaos armour dla chaos ogrów?

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Czy efekty bound spelli z Anvil of Doom się stackują?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Stan pisze:Golgfag za 125pkt to must have - przy statystycznym rzucie na 2d6 może wziąć koronę lub inne itemy za 70pkt, a kosztuje tylko 125pkt.
Pozostałe zmiany bardzo na plus, próbuję złożyć rozpiskę i nie mogę się zdecydować co wziąć, bo wszystko jest syte. Dobra robota.

BTW zmieniłbym nazwę bull mournfang na rhinox.
1) - i ok, teraz jest niegrywalny :P poza tym nie mozesz brac przedmiotow z niego na innych hero wiec wiesz...

2) recht
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Z tymi ogrami to pojechałeś ostro...

Ogry corowe i Irongutci byli zbyt rzadko wystawiani, że tak mocno ich potaniłeś?
Irongut 43 -> 36pkt
Ogre 30 -> 21pkt,
wow, zwłaszcza że nie ma już słonka co by je tyrało...

Ten Golgfag z itemami, wybieranymi przed grą, dzięki czemu można dostosować do przeciwnika tylko 125pkt?? Jest w tej chwili równie niedoszacowany jak stary Ironblaster.

Gorger w corach?

Yhetee po 30pkt?

Ww. są źle zrobione. IMO
Irongut 40
Ogre 27
Yhetee 36
Gorger special
Golfgag 200

Reszta wydaje się ok.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: lwieserce85 »

Nie znam sie bo mlody jestem i nie wykształcony ale jeden ogr kosztuje tyle co 2 zaurusy?
a jakie szanse maja 2 zaurusy z 1 ogrem?
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Skąd wiesz ile będzie saurus u Furiona kosztować?
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Lucid pisze:jestem noobem i sie nie znam ale moze mi ktos wytlumaczyc sens 3x M dla krasi w marszu? Wiem ze ta armia jest zmuszana do kampienia w rogu przez brak mobilnosci ale kurde krasnoludy marszujace dalej niz kazda nieelficka piechota? Troche absurd. Reszta zmian mi sie mega podoba :) Nie moge sie doczekac az je przetestuje, gj Furion!
Ten zarzut powtarza się co chwila.
Od strony klimatu i fluffu wszystko jak najbardziej się zgadza.
Krasnolud to dla mnie synonim urodzonego legionisty z wbudowanym perkiem "dom na plecach".
Zważywszy na legendarną wytrwałość i upór krasnoludzki nie wyobrażam sobie szybszej armii w marszu.
Innymi słowy w pielgrzymce na Jasną Górę nikt nie dotarłby tam szybciej niż krasnoludzka drużyna ;P
To tyle jeśli chodzi o sens i klimat ; P

Jeśli zaś chodzi o grę to dzięki temu zabiegowi będzie sens grania krasiami na nieco bardziej ofensywnych rozpach i oddziałach.
Po drugie przy tak niemobilnej armii odpada masa fajnych pomysłów na scenariusze, które wymagają właśnie ruszenia się z tego rogu stołu.
Zasada marszu x3 + dobre scenariusze + wybór z dwóch lub więcej przygotowanych rozpisek = bardziej różnorodne rozpy niż ograniczanie się do tych związanych z kampieniem się w rogu.

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Karli pisze: Ogry corowe i Irongutci byli zbyt rzadko wystawiani, że tak mocno ich potaniłeś?
Nie wiem czy wiesz, ale Ogry w corach mają tylko ogry i irongutów, więc co innego mieliby wystawiać, hordy gnoblarów :P? Poza tym zwykłe ogry na dobrą sprawę i tak nie były nigdy wystawiane, it was all down to the ironguts.
Ogólnie to nie będę wypowiadał się na temat wszystkich zmian, tak naprawdę bez żadnych testowych gier to jak wróżenie z fusów, ale gorgery i leadzi w corach mi się mega podobają, w końcu ogry mogłyby zagrać na czymś innym niż na gutstarze!
Obrazek

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Karli pisze:Z tymi ogrami to pojechałeś ostro...

Ogry corowe i Irongutci byli zbyt rzadko wystawiani, że tak mocno ich potaniłeś?
Irongut 43 -> 36pkt
Ogre 30 -> 21pkt,
wow, zwłaszcza że nie ma już słonka co by je tyrało...

Ten Golgfag z itemami, wybieranymi przed grą, dzięki czemu można dostosować do przeciwnika tylko 125pkt?? Jest w tej chwili równie niedoszacowany jak stary Ironblaster.

Gorger w corach?

Yhetee po 30pkt?

Ww. są źle zrobione. IMO
Irongut 40
Ogre 27
Yhetee 36
Gorger special
Golfgag 200

Reszta wydaje się ok.
Kwestia czym kierował się Furion szacując te jednostki. Leadzi sa w core a biorąc pod uwagę obniżenie kosztów reszty nie są wtedy pewnym wyborem.

Jak dla mnie imiona trochę dziwne, szczególnie eteryczność dla łowcy. Lecz jest tu dużo fajnych pomysłów np to podwójne imię.
Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

lwieserce85 pisze:Nie znam sie bo mlody jestem i nie wykształcony ale jeden ogr kosztuje tyle co 2 zaurusy?
a jakie szanse maja 2 zaurusy z 1 ogrem?
Saurusy mają 4 ataki z s4 i predatory fighter, 4+ save, 6+ parry i 2 woundy, Ogr ma 3 ataki z s4, 5+ save, 6+ parry, 3 woundy i stompa, nie widzę, żeby był jakoś wieeele mocniejszy.
Obrazek

Jędrul
Chuck Norris

Post autor: Jędrul »

w krasnalach wystarczyłoby po prostu dać +1" do marszu i wtedy 7'' wyglądałoby przyzwoicie. Relentless charakteryzuje ich umiejętności w marszu.

krasnale maszerujące 9 cali to jakiś babol w stylu GW
MARK OF MARKI MARK

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Durin pisze:Skąd wiesz ile będzie saurus u Furiona kosztować?
17 pts

Update ogrów jutro, jak dostanę więcej feedbacku.

układ core / special / rare zostaje, to jedyna opcja, żeby wszystkie jednostki zagrały.
Danrakh pisze:Czy efekty bound spelli z Anvil of Doom się stackują?
tak

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Małe niedoprecyzowanie u Ogrów.
Skrag- usunąłeś zapis o tym że liczą się tylko zabite w walce wręcz, lecz nadal widnieje zapis o czarach. A jak inaczej Skrag ma tego dokonać.

Warto rozważyć u:
Stonehorna - pozwolić mu wykonać normalne ataki w turze której szarżował.
Firebellego - zwiększyć mu ward do 2+ lub zmodyfikować np. przerzut udanych zranień
Chaintrap - przy 3BS 12' zasięgu jest to słaba broń - np. zmienić na broń do walki wręcz jako bicz z KB
Hunter - dać opcję włóczni/lancy gdy jest na Stonehornie ponieważ tak można złożyć ten model
Blood Vulture - wzmocnić by konkurowało z resztą wyborów lub pozwolić dokupić osobno
Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Odoamar pisze: Hunter - dać opcję włóczni/lancy gdy jest na Stonehornie ponieważ tak można złożyć ten model
Hunter ma z bazy great throwing spear, to właśnie jest ta broń którą trzyma ten model :)
Obrazek

as1
Chuck Norris

Post autor: as1 »

Musze przyznać że kawał dobrej roboty chociaż mam dwa zastrzeżenia le to później.
Karlii
Czy wiesz co to jest Gutstar i na czym polega? Problemem ogrów jest właśnie brak jednostek które mogą się bić samodzielnie bez herosów więc spadek punktowo corowych unitów jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Masz albo gramy na gutstarach albo dajesz nam szanse walki oddziałami co w obecnym booku ogrowym nie istnieje.
A w sprawie słońca oznacza że nie znasz ani mety ani nie jesteś zbytnio miły mówiąc o czarze który jak to mówię z gówna robi diamenty.
Yeti mają zasadę flammable ale są troszeczkę za tanie jednak.
to czego ja się przyczepiam:
gorger 110 punktów dlaczego tyle? (a może szarżować już po wyjściu od razu)
25 za brace of handgun na menach (nie lepiej dać zapisek że tylko w wypadku wybrania snipera bo to o to chyba chodzi nie? 2 strzały za 75 punktów jaj nie urywają)

scoutmaster
Chuck Norris

Post autor: scoutmaster »

Book bardziej mi się podoba niż empire i niestety jeszcze bardziej uwidacznia braki w empire.
to tak z grubsza:
fajnie ze jest coś do jazdy dla tyrana a teraz o empire :mrgreen:
proponuję dodać Demigryfa dla grandmastera
zmniejszyć koszt broni specjalnej dla championa pistolersow i outraiderow o 5 punktów bo teraz nie ma sensu ich brać
grande lauching blunderbus- jest model a zasady są beznadziejne np powinien zadawać D3 woundów.
można dodać nowe jednostki w Special ach do empire
ogry i halflingi kiedyś były częścią flufu.

iron guci są za tani w stosunku do imperialnego jazdy do tej pory jazda nie ma z nimi praktycznie szans teraz jest jeszcze gorzej.
reiksguard- powinni mieć dodatkowy atak to jest najlepsze rycerstwo empire.
co do dwarfow można im dać kawalerię modele są

Ushi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Ushi »

Furion pisze: Ja zakładając temat oczekuję:
- komentarzy ogólnych aby wysondować, czy mam to w ogóle robić. Proste lubię to / nie lubię tego.
Lubię to !

Przy okazji:
Czy rożny koszt rydwanu dla Orc Big Boss (50) / Black Orc Big Boss (30) to pomyłka czy tak ma być ?
Pozdrawiam
Ushi

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Ushi pisze:
Furion pisze: Ja zakładając temat oczekuję:
- komentarzy ogólnych aby wysondować, czy mam to w ogóle robić. Proste lubię to / nie lubię tego.
Lubię to !

Przy okazji:
Czy rożny koszt rydwanu dla Orc Big Boss (50) / Black Orc Big Boss (30) to pomyłka czy tak ma być ?
tak ma byc

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

proponuję dodać Demigryfa dla grandmastera
Imperialny DM ? Plz no... :wink:
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

as1 pisze:Karlii
Czy wiesz co to jest Gutstar i na czym polega?
as1 pisze:A w sprawie słońca oznacza że nie znasz ani mety
Brawo as! Ciśnij NOOBA! :lol2:
Obrazek

ODPOWIEDZ