WFB: Reworked and Rebalanced

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Re: Warhammer 9 edycja?!

Post autor: Furion »

Slayer Zabójców pisze:Ja na waszym miejscu zająłbym się głównym problemem Warhammera, trzeba sprawić, żeby we wszystkich armiach potwory i bohaterowie byli dodatkiem do piechoty i konnicy, nie na odwrót.
Tak przecież robię. Jeszcze trzeba tylko trochę slotami pokombinować i nara.

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Furion pisze: Tak przecież robię. Jeszcze trzeba tylko trochę slotami pokombinować i nara.
Najprostszym sposobem byłoby poobcinać możliwości ofensywne większości lordów a pododawać dla nich różne zasady specjalne, żeby każdy z nich boostował oddział w którym się znajduje. Najlepszym tego przykładem jest General of the Empire czy Runelord. Wyjątkami mogliby być bohaterowie typu Chaos Lord Khorna, Daemon Slayer czy Treeman Ancient, oni jednak zamiast wspierać swoich ludzi wolą po prostu iść komuś wpier**lić.
Obrazek

scoutmaster
Chuck Norris

Post autor: scoutmaster »

dalej nie rozumiem następujących rzeczy:
Captain i generał mają Demigryfa a grandmaster nie mimo że jego cały zakon może na Demigryfach jeździć.
jeżeli już podniosłeś cenę demigryfów to warto zrobić to w trochę inny sposob: bazowa demigryf kosztuje 64 punkty i jest z halabardą wiec w walce wręcz ma sejwa 2+ można zastąpić halabardą Lancą i
koszt idzie w górę + 10 za model. Bo tak nikt nigdy nie będzie brał halabard. reiksguard powinien mieć ws 5 bo za ten koszt są mega drodzy w porównaniu do innej jazdy w specialach
baner of the world dragon 55 punktów ten sam numer co zrobiłeś z czołgiem. niby nic a jednak dużo. gość dający Worda 5+ im to Psychology i mr cały czas za tani złaszcza wobec luminarka.
Bez zmiany rulebooka to na razie wychodzi flayerhammer zwłaszcza u he.
Jeszcze jedna drobna uwaga jak chcesz osłabić grę bohaterami i
magią to masz Kings of War :D

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

scoutmaster pisze: jeżeli już podniosłeś cenę demigryfów to warto zrobić to w trochę inny sposob: bazowa demigryf kosztuje 64 punkty i jest z halabardą wiec w walce wręcz ma sejwa 2+ można zastąpić halabardą Lancą i
koszt idzie w górę + 10 za model. Bo tak nikt nigdy nie będzie brał halabard.
W sumie na to samo cierpią Mourny z great weaponami, jeszcze nigdy na nich nie grałem i nigdy na stole nie widziałem :P
Obrazek

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Slayer Zabójców pisze:
Furion pisze: Tak przecież robię. Jeszcze trzeba tylko trochę slotami pokombinować i nara.
Najprostszym sposobem byłoby poobcinać możliwości ofensywne większości lordów a pododawać dla nich różne zasady specjalne, żeby każdy z nich boostował oddział w którym się znajduje. Najlepszym tego przykładem jest General of the Empire czy Runelord. Wyjątkami mogliby być bohaterowie typu Chaos Lord Khorna, Daemon Slayer czy Treeman Ancient, oni jednak zamiast wspierać swoich ludzi wolą po prostu iść komuś wpier**lić.
W KoW postarano się, aby bohaterowie rzeczywiście stali się dodatkami do oddziałów.
- Mogą posiadać jeden przedmiot, a nie cały wianuszek
- Nie mogą ukrywać się w oddziałach
- Nie są super pancerni dzięki bardzo wysokiemu pancerzowi z przerzutami i dodatkowo wardem.
- Magia jest wspierająca i prostsza, ale za to "zawsze" działa
- W KoW większość bohaterów działa jak BSB, tyle że na zasięg 6 cali i to jest często jest najczęściej ich główne zadanie, a reszta to poboczne dodatki.
- W KoW nawet Lord na smoku samotnie może sobie nie poradzić z oddziałem włóczników - muszą atakować od boku/tyłu albo razem z jakimś oddziałem.

Jedną z patologii WFB to możliwość posiadania pancerza 1+ z wardem i przerzutami. Kiedyś jeszcze można było do zestawu dorzucić regenkę i pancerze 0+. O ile przejście z 5 edycji na 6 pamiętam jako pozytywną rewolucję, to w kolejnych edycjach głównie wszystko psuto, aż im się wszystko rozlazło i postanowili porzucić ten system. Warto zastanowić się, aby do zasad ogólnych dodać zasadę, że rzut na ochronę może być jeden i wybiera się wyższą wartość. Ward będzie się rzucało przeciw atakom no armour save i wysokiej sile, a na pancerz przeciw atakom małą silą.

Ale z tego co się orientuję Furion nie zamierza rewolucjonizować zasad ogólnych.

Ale ciężko mi sobie chwilowo wyobrazić odejścia od herohammera bez jakiś rewolucyjnych zmian - chociaż oczywiście mogę się mylić.
Być może większa promocja oddziałów i ich większy balans zatuszują całą resztę wad w szkielecie systemu.

Awatar użytkownika
TATA
Pseudoklimaciarz

Post autor: TATA »

Lore of fire. Flame storm wersja podstawowa jest skaterowana d3", a ulepszona o 2d6. Czy tak ma być?

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Furion pisze:
kubencjusz pisze:Musi stać się coś, żeby wystawienie całego core w eterykach nie było zero jedynkowe.
Stało się: Wood Elfy, Demony, odginaczki i koszt punktowy.
Furion, właśnie o tym mówię. WE, Demony czy armie na lighcie mają praktycznie auto wina, a orki, ogry zaczynają grę w ciemnym dole...
Skoro widzisz że zjawisko 0-1 ma miejsce, to czemu nie zamierzasz nic z tym zrobić. IMO niefajnie jest jak przeciętniak sobie może wygrać turniej bo mu siądą paringi -.-

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

TATA pisze:Lore of fire. Flame storm wersja podstawowa jest skaterowana d3", a ulepszona o 2d6. Czy tak ma być?
Przeoczyłem. Dzięki za info!
kubencjusz pisze:
Furion pisze:
kubencjusz pisze:Musi stać się coś, żeby wystawienie całego core w eterykach nie było zero jedynkowe.
Stało się: Wood Elfy, Demony, odginaczki i koszt punktowy.
Furion, właśnie o tym mówię. WE, Demony czy armie na lighcie mają praktycznie auto wina, a orki, ogry zaczynają grę w ciemnym dole...
Skoro widzisz że zjawisko 0-1 ma miejsce, to czemu nie zamierzasz nic z tym zrobić. IMO niefajnie jest jak przeciętniak sobie może wygrać turniej bo mu siądą paringi -.-
Uwierz mi, że tak nie będzie. Chyba, że przeciętniak innych przeciętniaków ogra. Już na poprzednich zasadach możesz sobei zrobić armię na 400 zombiakach, 30 spirit hostach, writach i cholera wie czym jeszcze eterycznym. W ograniczeniach się mieści. O dziwo nikt tym nie gra.

as1
Chuck Norris

Post autor: as1 »

Siweusz pisze:
as1 pisze:siwisz najpierw pomyśl a później pisz.
Ucz mnie Panie. :mrgreen:
To że Bull nie podbija W, czy T jeżdżca jak pegaz u DE, to jeszcze nie to samo.
Gratuluje pomyślności dobrze a teraz sobie odpowiedz czy takie cos ma jakiekolwiek szanse przeciwko armartom ( przypominam nie lata ) :)

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Tak. Jedzie w mournach ma warda w cholere ran i charmed shielda

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

as1 pisze:
Siweusz pisze:
as1 pisze:siwisz najpierw pomyśl a później pisz.
Ucz mnie Panie. :mrgreen:
To że Bull nie podbija W, czy T jeżdżca jak pegaz u DE, to jeszcze nie to samo.
Gratuluje pomyślności dobrze a teraz sobie odpowiedz czy takie cos ma jakiekolwiek szanse przeciwko armartom ( przypominam nie lata ) :)
Ja z kolei gratuluję kultury wypowedzi i szacunku dla innych użytkowników pozdro. :mrgreen:
Troop type: MC
Troop type mou, to też MC. Może jeździć w kawie, czy nie?

Edit. Jak Durin pisze, ward i tarcza i jazda w kawie robią swoje.
GrimgorIronhide pisze:
Ziemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony :(
Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupności :mrgreen:

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Ponawiam pytanie, czy będzie ograniczenie 450pkt/oddział?
Wtedy mamy max 5 mournów, look out spada po pierwszym strzale.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Nie po pierwszym strzale, a po pierwszym zabitym mournfangu. Różnica jest spora.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Może też wstać na 2+
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Stan pisze:Ponawiam pytanie, czy będzie ograniczenie 450pkt/oddział?
500 pts. Chyba.

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

Stan pisze:Ponawiam pytanie, czy będzie ograniczenie 450pkt/oddział?
To ograniczenie dotyczy ETC.
GrimgorIronhide pisze:
Ziemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony :(
Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupności :mrgreen:

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Pojawiła się nowa wersja - linki już dostępne w pierwszym poście.

Dodatkowo tu wrzucam changelog:

Changelog 2015.08.23

Spells:
- Fire: Flame Storm: basic cast 13 to 12, improved 16 to 17, improved doesn't scatter.

Vampire COunts:
- Spirit Hosts: 45 to 68
- Mannfred the Acolyte: 100 to 165
- Vargheist: 38 to 40
- Blood Knights: 50 to 56
- Varghulf: 145 to 135
- Grave Guard: 13 to 14
- Black Knights: 30 to 32
- Terrorgheist: 265 to 270
- Wight King: Unholy Champion: rule changed
- Vampiric Powers: The Dark Master: added!
- Zombie Dragon: Venerable Dragon Scales: added!
- Zombie Dragon: 245 to 230

Dark Master pozwala maszerować na całym stole, a Venerable Dragon Scales daje smokowi save'a na 2+.

pozdrawiam
Furion

as1
Chuck Norris

Post autor: as1 »

To my dziękujemy zarówno Durinowi jak i Siweuszowi za obiektywne podejście do sprawy ale cóż wiadomo przecież że jak brało się pegaza to nagle lordzik wychodził z herosa bo tak mi wolno. Ostre macie te argumenty nieprawda?

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Napisz najpierw po polsku

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

as1 pisze:To my dziękujemy zarówno Durinowi jak i Siweuszowi za obiektywne podejście do sprawy ale cóż wiadomo przecież że jak brało się pegaza to nagle lordzik wychodził z herosa bo tak mi wolno. Ostre macie te argumenty nieprawda?
Ziomek, zluzuj. Daj se siana,

ODPOWIEDZ