Tak przecież robię. Jeszcze trzeba tylko trochę slotami pokombinować i nara.Slayer Zabójców pisze:Ja na waszym miejscu zająłbym się głównym problemem Warhammera, trzeba sprawić, żeby we wszystkich armiach potwory i bohaterowie byli dodatkiem do piechoty i konnicy, nie na odwrót.
WFB: Reworked and Rebalanced
Re: Warhammer 9 edycja?!
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Najprostszym sposobem byłoby poobcinać możliwości ofensywne większości lordów a pododawać dla nich różne zasady specjalne, żeby każdy z nich boostował oddział w którym się znajduje. Najlepszym tego przykładem jest General of the Empire czy Runelord. Wyjątkami mogliby być bohaterowie typu Chaos Lord Khorna, Daemon Slayer czy Treeman Ancient, oni jednak zamiast wspierać swoich ludzi wolą po prostu iść komuś wpier**lić.Furion pisze: Tak przecież robię. Jeszcze trzeba tylko trochę slotami pokombinować i nara.
-
- Chuck Norris
dalej nie rozumiem następujących rzeczy:
Captain i generał mają Demigryfa a grandmaster nie mimo że jego cały zakon może na Demigryfach jeździć.
jeżeli już podniosłeś cenę demigryfów to warto zrobić to w trochę inny sposob: bazowa demigryf kosztuje 64 punkty i jest z halabardą wiec w walce wręcz ma sejwa 2+ można zastąpić halabardą Lancą i
koszt idzie w górę + 10 za model. Bo tak nikt nigdy nie będzie brał halabard. reiksguard powinien mieć ws 5 bo za ten koszt są mega drodzy w porównaniu do innej jazdy w specialach
baner of the world dragon 55 punktów ten sam numer co zrobiłeś z czołgiem. niby nic a jednak dużo. gość dający Worda 5+ im to Psychology i mr cały czas za tani złaszcza wobec luminarka.
Bez zmiany rulebooka to na razie wychodzi flayerhammer zwłaszcza u he.
Jeszcze jedna drobna uwaga jak chcesz osłabić grę bohaterami i
magią to masz Kings of War
Captain i generał mają Demigryfa a grandmaster nie mimo że jego cały zakon może na Demigryfach jeździć.
jeżeli już podniosłeś cenę demigryfów to warto zrobić to w trochę inny sposob: bazowa demigryf kosztuje 64 punkty i jest z halabardą wiec w walce wręcz ma sejwa 2+ można zastąpić halabardą Lancą i
koszt idzie w górę + 10 za model. Bo tak nikt nigdy nie będzie brał halabard. reiksguard powinien mieć ws 5 bo za ten koszt są mega drodzy w porównaniu do innej jazdy w specialach
baner of the world dragon 55 punktów ten sam numer co zrobiłeś z czołgiem. niby nic a jednak dużo. gość dający Worda 5+ im to Psychology i mr cały czas za tani złaszcza wobec luminarka.
Bez zmiany rulebooka to na razie wychodzi flayerhammer zwłaszcza u he.
Jeszcze jedna drobna uwaga jak chcesz osłabić grę bohaterami i
magią to masz Kings of War
- Slayer Zabójców
- Masakrator
W sumie na to samo cierpią Mourny z great weaponami, jeszcze nigdy na nich nie grałem i nigdy na stole nie widziałemscoutmaster pisze: jeżeli już podniosłeś cenę demigryfów to warto zrobić to w trochę inny sposob: bazowa demigryf kosztuje 64 punkty i jest z halabardą wiec w walce wręcz ma sejwa 2+ można zastąpić halabardą Lancą i
koszt idzie w górę + 10 za model. Bo tak nikt nigdy nie będzie brał halabard.
W KoW postarano się, aby bohaterowie rzeczywiście stali się dodatkami do oddziałów.Slayer Zabójców pisze:Najprostszym sposobem byłoby poobcinać możliwości ofensywne większości lordów a pododawać dla nich różne zasady specjalne, żeby każdy z nich boostował oddział w którym się znajduje. Najlepszym tego przykładem jest General of the Empire czy Runelord. Wyjątkami mogliby być bohaterowie typu Chaos Lord Khorna, Daemon Slayer czy Treeman Ancient, oni jednak zamiast wspierać swoich ludzi wolą po prostu iść komuś wpier**lić.Furion pisze: Tak przecież robię. Jeszcze trzeba tylko trochę slotami pokombinować i nara.
- Mogą posiadać jeden przedmiot, a nie cały wianuszek
- Nie mogą ukrywać się w oddziałach
- Nie są super pancerni dzięki bardzo wysokiemu pancerzowi z przerzutami i dodatkowo wardem.
- Magia jest wspierająca i prostsza, ale za to "zawsze" działa
- W KoW większość bohaterów działa jak BSB, tyle że na zasięg 6 cali i to jest często jest najczęściej ich główne zadanie, a reszta to poboczne dodatki.
- W KoW nawet Lord na smoku samotnie może sobie nie poradzić z oddziałem włóczników - muszą atakować od boku/tyłu albo razem z jakimś oddziałem.
Jedną z patologii WFB to możliwość posiadania pancerza 1+ z wardem i przerzutami. Kiedyś jeszcze można było do zestawu dorzucić regenkę i pancerze 0+. O ile przejście z 5 edycji na 6 pamiętam jako pozytywną rewolucję, to w kolejnych edycjach głównie wszystko psuto, aż im się wszystko rozlazło i postanowili porzucić ten system. Warto zastanowić się, aby do zasad ogólnych dodać zasadę, że rzut na ochronę może być jeden i wybiera się wyższą wartość. Ward będzie się rzucało przeciw atakom no armour save i wysokiej sile, a na pancerz przeciw atakom małą silą.
Ale z tego co się orientuję Furion nie zamierza rewolucjonizować zasad ogólnych.
Ale ciężko mi sobie chwilowo wyobrazić odejścia od herohammera bez jakiś rewolucyjnych zmian - chociaż oczywiście mogę się mylić.
Być może większa promocja oddziałów i ich większy balans zatuszują całą resztę wad w szkielecie systemu.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Furion, właśnie o tym mówię. WE, Demony czy armie na lighcie mają praktycznie auto wina, a orki, ogry zaczynają grę w ciemnym dole...Furion pisze:Stało się: Wood Elfy, Demony, odginaczki i koszt punktowy.kubencjusz pisze:Musi stać się coś, żeby wystawienie całego core w eterykach nie było zero jedynkowe.
Skoro widzisz że zjawisko 0-1 ma miejsce, to czemu nie zamierzasz nic z tym zrobić. IMO niefajnie jest jak przeciętniak sobie może wygrać turniej bo mu siądą paringi -.-
Przeoczyłem. Dzięki za info!TATA pisze:Lore of fire. Flame storm wersja podstawowa jest skaterowana d3", a ulepszona o 2d6. Czy tak ma być?
Uwierz mi, że tak nie będzie. Chyba, że przeciętniak innych przeciętniaków ogra. Już na poprzednich zasadach możesz sobei zrobić armię na 400 zombiakach, 30 spirit hostach, writach i cholera wie czym jeszcze eterycznym. W ograniczeniach się mieści. O dziwo nikt tym nie gra.kubencjusz pisze:Furion, właśnie o tym mówię. WE, Demony czy armie na lighcie mają praktycznie auto wina, a orki, ogry zaczynają grę w ciemnym dole...Furion pisze:Stało się: Wood Elfy, Demony, odginaczki i koszt punktowy.kubencjusz pisze:Musi stać się coś, żeby wystawienie całego core w eterykach nie było zero jedynkowe.
Skoro widzisz że zjawisko 0-1 ma miejsce, to czemu nie zamierzasz nic z tym zrobić. IMO niefajnie jest jak przeciętniak sobie może wygrać turniej bo mu siądą paringi -.-
Gratuluje pomyślności dobrze a teraz sobie odpowiedz czy takie cos ma jakiekolwiek szanse przeciwko armartom ( przypominam nie lata )Siweusz pisze:Ucz mnie Panie.as1 pisze:siwisz najpierw pomyśl a później pisz.
To że Bull nie podbija W, czy T jeżdżca jak pegaz u DE, to jeszcze nie to samo.
Tak. Jedzie w mournach ma warda w cholere ran i charmed shielda
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
Ja z kolei gratuluję kultury wypowedzi i szacunku dla innych użytkowników pozdro.as1 pisze:Gratuluje pomyślności dobrze a teraz sobie odpowiedz czy takie cos ma jakiekolwiek szanse przeciwko armartom ( przypominam nie lata )Siweusz pisze:Ucz mnie Panie.as1 pisze:siwisz najpierw pomyśl a później pisz.
To że Bull nie podbija W, czy T jeżdżca jak pegaz u DE, to jeszcze nie to samo.
Troop type: MC
Troop type mou, to też MC. Może jeździć w kawie, czy nie?
Edit. Jak Durin pisze, ward i tarcza i jazda w kawie robią swoje.
GrimgorIronhide pisze:Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupnościZiemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony
500 pts. Chyba.Stan pisze:Ponawiam pytanie, czy będzie ograniczenie 450pkt/oddział?
Wtedy mamy max 5 mournów, look out spada po pierwszym strzale.
To ograniczenie dotyczy ETC.Stan pisze:Ponawiam pytanie, czy będzie ograniczenie 450pkt/oddział?
Wtedy mamy max 5 mournów, look out spada po pierwszym strzale.
GrimgorIronhide pisze:Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupnościZiemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony
Pojawiła się nowa wersja - linki już dostępne w pierwszym poście.
Dodatkowo tu wrzucam changelog:
Changelog 2015.08.23
Spells:
- Fire: Flame Storm: basic cast 13 to 12, improved 16 to 17, improved doesn't scatter.
Vampire COunts:
- Spirit Hosts: 45 to 68
- Mannfred the Acolyte: 100 to 165
- Vargheist: 38 to 40
- Blood Knights: 50 to 56
- Varghulf: 145 to 135
- Grave Guard: 13 to 14
- Black Knights: 30 to 32
- Terrorgheist: 265 to 270
- Wight King: Unholy Champion: rule changed
- Vampiric Powers: The Dark Master: added!
- Zombie Dragon: Venerable Dragon Scales: added!
- Zombie Dragon: 245 to 230
Dark Master pozwala maszerować na całym stole, a Venerable Dragon Scales daje smokowi save'a na 2+.
pozdrawiam
Furion
Dodatkowo tu wrzucam changelog:
Changelog 2015.08.23
Spells:
- Fire: Flame Storm: basic cast 13 to 12, improved 16 to 17, improved doesn't scatter.
Vampire COunts:
- Spirit Hosts: 45 to 68
- Mannfred the Acolyte: 100 to 165
- Vargheist: 38 to 40
- Blood Knights: 50 to 56
- Varghulf: 145 to 135
- Grave Guard: 13 to 14
- Black Knights: 30 to 32
- Terrorgheist: 265 to 270
- Wight King: Unholy Champion: rule changed
- Vampiric Powers: The Dark Master: added!
- Zombie Dragon: Venerable Dragon Scales: added!
- Zombie Dragon: 245 to 230
Dark Master pozwala maszerować na całym stole, a Venerable Dragon Scales daje smokowi save'a na 2+.
pozdrawiam
Furion
Napisz najpierw po polsku
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
Ziomek, zluzuj. Daj se siana,as1 pisze:To my dziękujemy zarówno Durinowi jak i Siweuszowi za obiektywne podejście do sprawy ale cóż wiadomo przecież że jak brało się pegaza to nagle lordzik wychodził z herosa bo tak mi wolno. Ostre macie te argumenty nieprawda?