Rudy Goblin

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
QQrydza
Prawie jak Ziemko

Re: Rudy Goblin

Post autor: QQrydza »

Uznanie atamana zdobyte - teraz zostaje mi już tylko cisnąć orkami tak agresywnie, że do reprezentacji będą mnie zapraszać :)
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
argoth
Mudżahedin

Post autor: argoth »

Grimgor, generał, 29 Immortulz FCG, szmata Morka 688,5
GGS, 4lvl, arok, prezerwatywa, 295
Snagla, 14 pająków FCG, 257
SOBB, BSB, AoSS, Ancestral Warpaints, GW, 131

5 wilków, 50
29 OB, Big Uns, GW, Noggs Banner 393,5

10 Boar Boyz, Spear, Shield, HA, 180
6 Snottlings, 90
2 Chukka 70
2 Wolf Charriot 100

Gigant 145

Równe 2400.
Można wywalić snoty, chukki i rydwany i dać 6 Stone Trollii. Wyjdzie na to samo punktowo.

Nargh
Chuck Norris

Post autor: Nargh »

Co do animozji - niech prawdopodobieństwo narasta z tury na turę wraz z siłą uderzeniową - chopaki napalają się na walkę coraz bardziej, więc rośnie bonus do czopy. Jednocześnie rośnie frustracja, więc prawdopodobieństwo wyładowania się na kompanie z boku też. Oczywiście im później animozja wybuchnie, tym mocniej zaszkodzi ekipie :mrgreen:
I tak mamy zasadę specjalną o dwusiecznym ostrzu, jeśli ktoś chce ryzykować to może ładować bonus do ostatniej tury :twisted:

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

@up coś ale Power from Pain z Dark Eldarów z 40K ?
Niby fajne ale nie jest to dokładnie ta znana przez nas i kochana animozja.

Jak dla mnie furionowe rozwiązanie jest świetne, +1 do QC i atamana. Stara animozja była zbyt 0-1kowa. Albo cała kluczowa kadra ci działała albo wogóle jakby tej animozji miało nie być. Już lepiej zminimalizować to, ale rozciągnąć na resztę armii. Uwielbiam tę nakładkę Furiona bo wreszcie mogę sobie pośmigać rydwanami, Arokami i Wronami oraz pajęczarzami i BO jeszcze lepsi.
Furek ewidentnie jest into Orkoffy klimad!!!

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Furion generalnie jest aspołecznym nerdem - więc nadaje się do pisania zasad jak nikt inny :D

Coś hoppersów w waszych rozpiskach nie widze :)
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

E tam, wyrzucenie animozji uwolniło by mnóstwo bildow. Brak animozji by totalnie wystarczył. Inne poprawki może być ciężko przepchnac. Ale nadal wspieram inicjatywę. Wielbiciele animozji i inni klimaciarze mogą żreć kał.
Obrazek

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Aron - nie widzę tego mnóstwa buildów. Faktycznie bez animozji (i już z tą osłabioną) gra się pewniej ale nie przesadzał bym także z tym "uwolnieniem" - póki co tego nie widzę ale jeśli się pojawi więcej takich rozpisek to fajnie.

Hoppersi mają teraz maks 7 ruchu :( Poza tym pivot też jest mniej fajny bo aby szarżować na flankę jest się w kresce. Nie są skreśleni ale z powrotem mogą przegrywać z wolf ridersami w pewnych zadaniach bo wypełniają Core i mogą uciekać.
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

brak animozji = wszelkie piatki dzików zaczynają mieć rację bytu. Nie musisz do kazdego kloca piechoty cisnąć BO. Goblinski deathstar działa 6 tur, a nie raz na bitwe gremialnie rezygnuje z magowania :P

Bez animozji można grać MSU na savagach czy bunach w core. Mozna brac fasty - wczesniej de facto tylko epizodycznie wkorzystywane

Mozesz grac na wagonach kawy, bez obawy ze wagon debilnie wpierniczy się coś nieodpowiedniego (czołg dajmy na to :P)

Snagla i pająki, gittila i wilki - da się grać, bo sie same nie zabiją szarżując w byle co.

Mozesz grac ofens, bo nie musisz myslec tylko o quellu. I Twoj ofens nie musi byc w 100% złozony z trolli :D

Słowem - są korzyści. Znaczne czy nie, jest po prostu normalnie.

A że na furiona dochodzi racjonalna wycena wielu unitów + speciali, to tylko lepiej. Teraz wszyscy musimy zajac sie promowaniem tego formatu :D

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

Qc, rozumiemy się bez słów

brak animozji przede wszystkim uwalnia build wielu małych oddziałów
Obrazek

paulinka17
Kretozord

Post autor: paulinka17 »

jo Atamany.

Jest bardzo dużo kmin, ale...
Zmieni się też meta. Regeneracja tanieje, flaming tanieje, maszyny wszędzie drożeją. Potworki sie pojawiają. Nie będzie już bitew do jednego czaru, jeszcze więcej będzie zależało od mobilności. Mobilność, uniwersalność i zaskoczenie - to jest moje credo.

Stanie na gorce już się nie sprawdzi. Trzeba grać w szachy i mordować. Trzeba umieć mordować duże cele, szybkie cele i hordy. Trzeba mieć przewagę w ruchu. Zazwyczaj sprawdzały się trole i manglery, ale podrożały wiec trzeba kminic inaczej. Kluczem może być małe łaa, które jest bardzo uniwersalne. Rozpiski fluffiego trzeba odkurzyć.

Pamiętajcie o banerze immune to panic - ważny przedmiot. No i mamy tani, ale ciężki do użycia stubborn z banneru na goblinie.

@argoth, masz frenzy na bsb, wiec masz frenzy na całym oddziale.

Ja rozważam takie:
- gorbad + kawa i trole
- tani gen, mag arok, spam małych magow, snaga, hoppery, kowboje, gigant
- znacznie potaniała moja rozpiska na wurzagu, skarsniku i morzu squigow i małych oddziałów NG
- sk.wole na dzikach w lancach wilków a la breta zielonego

QQrydza
Prawie jak Ziemko

No moja rozpiska na kałbojach dostała taki boost, zę nawet jeszcze do niej nie podchodze bo by mi zeszło z 2 dni na rozkminę itemków ;)

Czekam na inne booki, zeby sie meta wyklarowała

paulinka17
Kretozord

Post autor: paulinka17 »

Powszechna będzie regena i 2+ na ogień.
Twoja rozpiska do przebudowy, bo masz opcje ciężkiej kawy w core'ach.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

No wiem przeciez - teraz mam klocek bunów z AP, a bede mial boar boyzów (zwyklych - jebac savage) + kilka fastów po 7 modeli (dla losa i bo mogę)

Czyli moja rozpiska kowbojowa dostała LOSa w core :) jestem na tak :D

biore goblina na wilku 4 levl (bo nie musze miec wurzzaga bo mam losa wreszcie) i mam dodatkowe 100 punktów, na to zeby ponapychac rozniastych regenkowardów. i saveów 1+ i 2+ na pajonkach

4 pajonk ida sie zloyc lekko, 2+ rerol, 2x 4++ i regenka. to samo moge zlozyc na dzikach tylko z 1+. Balck orci nie sa msut have, a gorbad nie wpadnie w debilny CC z animozji :P

i to wszystko juz 5 września! :D

W sumie moge wziac goblina na aroku - bo loremaster nie blokuje. Duzo opcji jest straszliwie

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

-Qc- pisze: ...Balck orci nie sa msut have...
:mrgreen:
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
IronWithin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: IronWithin »

Grammar nazi? Wypowiedz mimo tych błedów niby zrozumiała ;p
"From iron cometh strength! From strength cometh will! From will cometh faith! From faith cometh honour! From honour cometh iron!"

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

IronWithin pisze:Grammar nazi? Wypowiedz mimo tych błedów niby zrozumiała ;p
Pewnie że zrozumiała. Zaznaczyłem bo taka "orcza" do bólu :mrgreen:
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

QQrydza
Prawie jak Ziemko

No literówki zrobiłem, w biegu piszę :D Kajam się ^^

Awatar użytkownika
IronWithin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: IronWithin »

W sumie... jak widać orkowy styl życia ujawnia się nie tylko w grze ;p
"From iron cometh strength! From strength cometh will! From will cometh faith! From faith cometh honour! From honour cometh iron!"

QQrydza
Prawie jak Ziemko

uwaga uwaga pierwsza rozpa!!!!!! one one one

gorbad - 280
goblin na aroku - 285, 4 levl
2x goblin wolf - 2x62, jeden ma DS = 35
4x savage BB, 5++, xhw, dzik = 360
2x pajonk z regenka i flamingiem = 2x131

3x6 fast wilczy = 3x60
18 boar boyzó, FCG, noggs banner = 438

arok z flingerem - 220

2184. zostaje 216

moge to wydac albo na 1+ save z rerollem na dziku + pajonk z 4++, albo na 2 dziki na wypasie, albo na aroka (raczej bez klopy, ale moge poszukac punktów

Co myślicie?

Awatar użytkownika
Szczwaniak
Chuck Norris

Post autor: Szczwaniak »

Noga banner nie jest one use only? Upewniam się tylko. Co do rozpiski to jest mega mobilna, a resztę punktów bym na coś nieprzewidywalnego wywalił. Może na sgiugu nocnika, albo giganta, fajnie się to czyta.
Kiedyś cierpieliśmy z powodu plag społecznych, dziś cierpimy z powodu lekarstw na nie. - Friedrich August von Hayek

ODPOWIEDZ