WFB: Reworked and Rebalanced
Re: WFB: Reworked and Rebalanced
Furion, w takim razie pomyśl może nad zorganizowaniem jakiejś zrzuty, żeby odpalić komuś jakąś symbliczną kwotę za rzeczy które mało kto potrafi zrobić, jak choćby z tym plikiem do AB czy grafiką. Sam bez zastanowienia przelałbym co najmniej 2-3 dychy i myślę, że nie byłbym jedynym. To śmieszne pieniądze w porównaniu z kasą jaką już wrzuciliśmy w battla oraz jako że spora część z nas to już ludzie pracujący. Z budżetem paru stówek, bo imo tyle spokojnie się nazbiera, da się już to wszystko poprowadzić znacznie bardziej profesjonalnie no i nada to imo większej rangi temu projektowi.
Ja na przykład bardzo chciałbym pomóc w tym projekcie, ale po prostu nie mam czasu, ledwo co nadążam ze śledzeniem na bieżąco zmian w AB. Myślę, że wiele osób jest w tej samej sytuacji. A w dzisiejszych czasach jest to norma, patrz choćby te wszsytkie startupy w sieci tworzace gry za kase anonimowych internautów.
Przemyśl to
Ja na przykład bardzo chciałbym pomóc w tym projekcie, ale po prostu nie mam czasu, ledwo co nadążam ze śledzeniem na bieżąco zmian w AB. Myślę, że wiele osób jest w tej samej sytuacji. A w dzisiejszych czasach jest to norma, patrz choćby te wszsytkie startupy w sieci tworzace gry za kase anonimowych internautów.
Przemyśl to
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Battlescribe (przynajmniej ten którego mam bo pewnie wersje na winde i androida się różnią) ma w sobie CatalogueEditor gdzie można edytować sobie jego pliczki. Nie potrzeba wielu umiejętności do tego z tego co spojrzałem za to sporo czasu to zajmie za pomocą tego przez bardzo komponentową strukturę.
Osobiście uważam Battlescribe'a za bardzo wygodny program do wyklikiwania i przejrzysty ale format w jakim wypluwa rozpiski jest już dużo gorszy od armybuilderowego (choć pewnie można pokombinować by nie drukował wszystkiego).
Osobiście uważam Battlescribe'a za bardzo wygodny program do wyklikiwania i przejrzysty ale format w jakim wypluwa rozpiski jest już dużo gorszy od armybuilderowego (choć pewnie można pokombinować by nie drukował wszystkiego).
Kickstarter yo!Andrzej pisze:Furion, w takim razie pomyśl może nad zorganizowaniem jakiejś zrzuty, żeby odpalić komuś jakąś symbliczną kwotę za rzeczy które mało kto potrafi zrobić, jak choćby z tym plikiem do AB czy grafiką. Sam bez zastanowienia przelałbym co najmniej 2-3 dychy i myślę, że nie byłbym jedynym. To śmieszne pieniądze w porównaniu z kasą jaką już wrzuciliśmy w battla oraz jako że spora część z nas to już ludzie pracujący. Z budżetem paru stówek, bo imo tyle spokojnie się nazbiera, da się już to wszystko poprowadzić znacznie bardziej profesjonalnie no i nada to imo większej rangi temu projektowi.
Przemyśl to
Narazie nie ma sensu. Po wyborze ETC się zobaczy.
.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Bezcelowy trud Furionie w to wkładasz - bez wsparcia GW WFB pozostanie martwy a fanprojekt będzie zawsze tylko fanprojektem w jakie piórka by go nie ubrać. GW zablokuje wszelkie komercyjne aspekty jakie mogły by się pojawić typu dotacja kasy , kickstarter jesli coś będzie tam z zastrzeżonych nazw. Ludzie będą mieli zawsze zastrzeżenia a dlaczego tak wymyślono a nie inaczej, a bo to ktoś z kraju X kluby Y myśli że jest ważny i robi projekt i chce narzucic wszystkim swoją wizję, a to gremium z raju Z robi podobnie i robi chujowo. Nawet jesli część osób pójdzie na to to jest reanimacja trupa. Osobiście liczę na to że system Mantica zajmie to miejsce Warhammera a potencjał jest naprawdę duży a producent z ludzką twarzą pasjonaty a nie księgowego tylko.
-
- Chuck Norris
niestety ta 9 ed wygląda coraz bardziej na próbę zarobienia kasy. niby ok ale balansuje to na krawędzi piractwa.
A ja to widzę inaczej - wydaje mi się, że taki wysiłek ma szansę na sukces. Oczywiście GW będzie przeszkadzać w używaniu nazw związanych z ich produktami. Dlatego następne podręczniki trzeba pisać tak jak Mantic albo Avatars of War - z użyciem innych nazw jednostek
I dalej - jestem pewien, że ludzie mocno ograni w battlu są w stanie w ciągu paru tygodni wymyślić lub zredagować zasady 8edycji tak, by były zrównoważone. Dowodem na to jest praca Furiona. W kontakcie ze środowiskiem ludzi często grających mogą być one poddawane nieustannym playtestom i poprawkom.
Natomiast gdyby zaprosić do współpracy ludzi mających doświadczenie w tworzeniu innych gier, można by stworzyć zupełnie nowy zestaw zasad: nie tylko zrównoważonych, ale też łatwych do przyswojenia czy dających większy fun z gry.
I taki twór - same zasady, bez pretensji do produkcji własnych figurek - mógłby się sprzedawać, o ile tylko byłby napisany po angielsku i dystrybuowany na cały świat. I tutaj bez kickstartera i większego zespołu - który traktuje zadanie jako robotę, a nie jako hobby - nie da rady.
I dalej - jestem pewien, że ludzie mocno ograni w battlu są w stanie w ciągu paru tygodni wymyślić lub zredagować zasady 8edycji tak, by były zrównoważone. Dowodem na to jest praca Furiona. W kontakcie ze środowiskiem ludzi często grających mogą być one poddawane nieustannym playtestom i poprawkom.
Natomiast gdyby zaprosić do współpracy ludzi mających doświadczenie w tworzeniu innych gier, można by stworzyć zupełnie nowy zestaw zasad: nie tylko zrównoważonych, ale też łatwych do przyswojenia czy dających większy fun z gry.
I taki twór - same zasady, bez pretensji do produkcji własnych figurek - mógłby się sprzedawać, o ile tylko byłby napisany po angielsku i dystrybuowany na cały świat. I tutaj bez kickstartera i większego zespołu - który traktuje zadanie jako robotę, a nie jako hobby - nie da rady.
Ciezko powiedziec co bedzie w przyszlosci. mi sie bardzo podoba co robi furion. nie wyobrazam sobie ze gra w którą gram prawie 18 lat umiera. problem w tym ze furionowy balans musi sie przyjąć na całym swiecie aby sie udalo. no i najlepiej jakby furion juz nigdy nie gral w battla ;] niestety, taka cena. bo zaraz jakaś lapa zacznie krzyczec ze HE to i HE tamto ;]
Murm tez ma duzo racji, bez figurek gra w koncu padnie, bo przeciez nie bedzie co kupować mlodym graczom. a jak cos, we will always have paris(8th ed.)
Murm tez ma duzo racji, bez figurek gra w koncu padnie, bo przeciez nie bedzie co kupować mlodym graczom. a jak cos, we will always have paris(8th ed.)
"Our weapons cut through them like blade through air!"
"Double or nothing, aim for his cock"
-
- Chuck Norris
jaki wysiłek?
moim zdaniem jest to próba uzyskania finansowania stosunkowo małym nakładem pracy.
widzę prosty mechanizm:
uznać ze nie da się grać w 8 ed
skopiować co się da z GW
rozpropagować i opracowac tanim kosztem czyli wolontariuszami
zastrzec prawa autorskie
czerpać korzyści przez płatne aplikacje
moim zdaniem jest to próba uzyskania finansowania stosunkowo małym nakładem pracy.
widzę prosty mechanizm:
skopiować co się da z GW
zastrzec prawa autorskie
wat?scoutmaster pisze:jaki wysiłek?
widzę prosty mechanizm:
skopiować co się da z GW
zastrzec prawa autorskie
poki nikt nie wzial za to kasy, to wyloguj sie pls ;]
moment w którym ktoś weźmie, zaloguj sie i krzycz.
"Our weapons cut through them like blade through air!"
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Sam jesteś płatna aplikacja. Póki co nikt na tym ani grosza nie zarobił, a projekt jest od gracza dla graczy.scoutmaster pisze:jaki wysiłek?
widzę prosty mechanizm:
skopiować co się da z GW
zastrzec prawa autorskie
Zastrzeżenie praw autorskich jest niemożliwe, bo prawa autorskie do tekstu tych podręczników już i tak są zastrzeżone. Ogarnij się.
No nie musisz sie juz az tak wyzywac na furka i reszte, ze Twoje uwagi i argumenty byly przez nich ignorowane.scoutmaster pisze:jaki wysiłek?
widzę prosty mechanizm:
skopiować co się da z GW
zastrzec prawa autorskie
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.
Nie musi. Wystarczy sam fakt rozpowszechniania dzieła bez zgody wydawcy/autora. Bezpieczniej byłoby od razu na czysto zapisywać zmodyfikowane zasady, bez fluffu i grafik, podać, że oryginalny tekst zasad opracował taki i taki a dzieło ma charakter nieoficjalny i w zasadzie żaden prawnik już tego nie ugryzie. Ale to ma jeden minus - nie da się wypuszczać podręczników w jedno czy dwa popołudnia i nie ma pewności, czy taka forma będzie strawna dla wszystkich chcących jeszcze grać w 8mą edycję.Póki co nikt na tym ani grosza nie zarobił
Może kol. scoutmaster zamiast posądzać Furiona o próbę nieuczciwego zarabiania na kolegach pomógłby mu np. przepisywać te tony tekstu?
czytam sobie HE i wstępnie widzę rzeczy które są moim zdaniem trochę za dobre na swój koszt
armour of caledor - za 25 = połączenie armour of silvered steel (30) i dragon armour z mundane items 20 pkt. (2++ na ogień/6++) chyba trochę za tanio
vembraces of defense - za 55 pkt mamy prezerwatywe (45) i dawnstone (25) i to wszytko jako jeden talizman
ring of corin - niszczarka przedmiotów z power level 3?
silver wand - 10 pkt za dodatkowy czar?
armour of caledor - za 25 = połączenie armour of silvered steel (30) i dragon armour z mundane items 20 pkt. (2++ na ogień/6++) chyba trochę za tanio
vembraces of defense - za 55 pkt mamy prezerwatywe (45) i dawnstone (25) i to wszytko jako jeden talizman
ring of corin - niszczarka przedmiotów z power level 3?
silver wand - 10 pkt za dodatkowy czar?
MARK OF MARKI MARK