9th Age

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Remo
Falubaz

Re: 9th Age

Post autor: Remo »

Przeglądam Dwarfy i nie potrafię znaleźć inżyniera... i Ironów, no i Minerów. Za to balista przypadkowo do "rzadkich" oddziałów przeniesiona. :)

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

@ Remo
Z warriorów robisz górników - dając im ambush,
Rangerów robisz z strzelców

Możesz też zrobić veteranów z ambushem bądź scoutem

podobnie z ironami - teraz z honour guardow możesz zrobić albo hamki albo ironbreakerów.
Ci ostatni sa lepsi bo mają bodyguarda, in3 sv 2+ od frontu i po dwa ataki. Niestety ciągle S4. Choć pancerniaków wydaje się że jest mniej. Wisienką jest to że jest w nich -1 to hit :)

inżynier jest ukryty w opcji guild mastera- za +20 pkt masz zasade inżynier

Więc jest chyba wszystko o co pytałeś.
Plus to że warriorzy mogą być z spearami bądź xhw

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

A bez inżynieria nie ma już rerolla, tak więc maszyny dużo drożej wyjdą, buffy maszyn przypisane na stałe, zyrocopter mimo starej ceny słabszą broń ma(zasada misfire) bombowiec też jakoś słabszy.
Miners w core, za większe punkty i bez opcji rerolla na wyjście.
W końcu krasie mają coś z bs 4 :-o
Slayerzy jakoś tak marnie wyglądają, mimo vanguarda i swiftstride. Furiona slayki mi się dużo bardziej podobają szczególnie z demon slayerem na pokładzie.
Kowadło bez runesmitha lata.... Ale może to i dobrze. Tylko nie doczytałem czy można kilka razy w turze te samą rune nabijac.
Generalnie mam wrażenie, że chyli się szwedzka 9 lekko w stronę age of sigmar.
Przynajmniej testy charakterystyka nie oznaczają automatycznej śmierci, i magic resistance w końcu coś da

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Anadim pisze: Generalnie mam wrażenie, że chyli się szwedzka 9 lekko w stronę age of sigmar.
Z czym się chyli do AoS?

Anadim
Chuck Norris

Z uproszczeniem systemu. Wiem, że póki co armybooki są w fazie szkiców, niemniej - na przykładzie krasi i ich run - wszystkie unikalne zdolności przerodziły się w +1 do tego czy tamtego.
Dlatego bardziej podoba mi się Furionowa wersja - wręcz dodaje więcej specjalnych zdolności. Naginanie fantasy specjalnie pod wyrównaną turniejową rozgrywkę wydaje mi się niekoniecznie dobrym pomysłem. Wyrównane są szachy, ale do tak wyrównanej rozgrywki wystarczy jeden armybook :mrgreen:

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Tak jak mówisz, trzeba zaczekać na army booki. Beastmany są ciekawsze niż były.

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Największą zaletą tego wszystkiego jest spójność wszystkich armybooków oraz wg mnie bardzo dobrze dopracowany główny podręcznik. Nie ma wyjątków od wyjątków wszystkie zasady się do siebie zgrabnie odnoszą.
Obrazek

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Crusader pisze:
Anadim pisze: Generalnie mam wrażenie, że chyli się szwedzka 9 lekko w stronę age of sigmar.
Z czym się chyli do AoS?
Jest parę podobieństw w zasadach odddziałów.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Anadim
Chuck Norris

A już najbardziej "spójne" jest domykanie szarży na maszynach w zestawieniu z obcięciem możliwości manewru tzw "kresek"

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Dzisiaj graliśmy z JH 2 bitewki. DE na VC i Breta na VC. Same pozytywne wrażenia.
Prawie wszystko wynika z RB. Nie ma dużego pola do nadinterpretacji, bo RB bazuje na sztywnych terminach, które są jasno zdefiniowane.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

RB - odbieram pozytywnie... może jedynie zasady maszyn (np. strzelanie z dział)... dziwne..
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Remo
Falubaz

Mnie zastanawia jeszcze ich niechęć do kości artyleryjskiej. Po co wymyślać misfire na "6" czy inne takie jeśli jest do tego odpowiednia kostka?

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Moze ta kostka jest zastrzeżona przez gw?
Albo gw już jej nie produkuje więc skąd ja wziąć?
To moje domysły.

Anadim
Chuck Norris

Kołata pisze:Moze ta kostka jest zastrzeżona przez gw?
Albo gw już jej nie produkuje więc skąd ja wziąć?
To moje domysły.
Oba argumenty obalone prze pozostawienie kości scatter.
To raczej dążenie do ograniczenia rozrzutu. Przy kości artyleryjskiej rzucanie granatami mogło skończyć się rzuceniem za siebie #-o
Nie wiem czy rozrzut 5" max nie okaże się zbyt mały dla templatek.

Jak dla mnie artyleria dostała zdrowo po tyłku. Zwykle kreska i tak nie przebijała się porządnie przez monstrous infantry - a to wypadła jedynka, a to jeden albo 2 woundsy. Bohater też obronił się prędzej przed strzałem z armaty, niż przed czarem snajperskim. Teraz będzie jeszcze gorzej. Może ja jestem stronniczy prowadząc brodaczy, a może to kwestia tego że wszystkie armie oprócz krasi czarują, a tylko 3 mają sensowną artylerie, więc lobby jest , jakie jest.

Remo
Falubaz

Anadim pisze: Może ja jestem stronniczy prowadząc brodaczy, a może to kwestia tego że wszystkie armie oprócz krasi czarują, a tylko 3 mają sensowną artylerie, więc lobby jest , jakie jest.
To prawda, mało osób pamięta że inne armie wyczarują pitkę, bramkę czy banishment a potem poprawią z czterech bolców, Heleny czy dwóch dział. Natomiast dwarfom zostaje tylko "poprawianie" z maszyn i dlatego te maszyny zawsze były bardzo dobre - co nie znaczy, że darmowe czy w 100% skuteczne...

Cylindryk
Chuck Norris

Post autor: Cylindryk »

Ej, a te ich booki to wyszły już?

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Jak na razie to są wszystkie wersje testowe
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Obecnie tylko bestie maja zbalansowany podręcznik, cała reszta wykonana na szybko aby umożliwić ludziom rozgrywkę, praca nad nimi trwa.

Cylindryk
Chuck Norris

Post autor: Cylindryk »

Lol? Wy tak serio?
Czyli na ETC jest przyjęty produkt w wersji Alpha?

Kurde, a myślałem, że WFB gorzej od ETC już nie upadnie... :P

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Z pełnych produktów jedyną alternatywą była 8ed, której wszyscy mają już dosyć.

ODPOWIEDZ