9th Age

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SZKODNIK-HE
"Nie jestem powergamerem"

Re: 9th Age

Post autor: SZKODNIK-HE »

no ale armii która ma piechotę z savem 2+ to poza krasnalami nie ma

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Jasne, tylko pogadaj z graczami DH nt. grywalnosci tej jednostki.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

Przy GW wszędzie dookoła ten AS to zazwyczaj można sobie w d.. wsadzić. Dlatego nowe tracze były ok. dawały wybór. Albo coś ubijesz, albo ciebie nie ubiją.
AS 2+/3+ jest warunkowe u krasi. Tak jak i parry.
Krasie mają właściwie tylko AS. pozostałe (niektóre) armie dzięki magii/skillom oprócz AS mają jeszcze warda na R&F. Fajnie się strzela/bije przez 1+/3++ :)

Awatar użytkownika
SZKODNIK-HE
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SZKODNIK-HE »

nie ma teraz 3++

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

O czym w ogóle jest ta gadka?
O krasnalach, które jedyne co mają to przeszacowaną elitarną piechotę, z wygietym combo TW-scout, które zostanie, na szczęście, przycięte..?
O ASv 2+ na jednostce kosztującej 16pkt/model, w slocie special? Wzięcie 25 takich ziomków praktycznie blokuje mozliwosc pogrania sensownym lordem, albo artylerią, a sam klocek jest dobry głównie na papierze, bo żaden oponent z głowa na karku nie wpakuje sie w to tylko po to, zeby przegrac przez static i się złamać.

Hipokryzja. Na szczęscie graybeards zostaną przycięci, i nie bedzie juz w armii DH niczego, co miałoby prawo wywoływac jakies skrajne reakcje.
Spełni się marzenie ABC, zeby DH były armia mid-tier.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Szczepan jakoś armia z przeszacowaną piechotą ostatnio jest dosyć regularnie w turniejowym top 3 więc to troche hipokryzja co piszesz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

Lazur - no bardzo regularnie, faktycznie xD. Patrząc na raporty z turniejów które ostatnio obrabiałem dwarfy są gdzieś koło 6 miejsca pośród wszystkich armii ;)

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Tylko nas interesują wyniki z krajów w których umie się grać w te grę. ..
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

To je dostarczajcie :D. Chętnie będę zbierał i przetwarzał już bardziej oficjalnie.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Dalej wyjdzie jakąś rozmazana średnia.
Jak znajdę analizę Barbarossy to zobaczysz co się powinno wykluczyć z obliczen.

Moim zdaniem to co wrzuciles na forum 9th Age jest mało warte - głównie z powodu źle dobranych danych - w Twojej analizie gra mistrzów świata jest tyle samo warta co casualowych piwnych graczy, gier jest mało więc tym bardziej skill ma wpływ na te kilka wyników.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Guldur
Mudżahedin

Post autor: Guldur »

Już nie mogę czytać tego jęczenia teoretyków battlowych.

Dajcie spokój tym dwarfom.
Gadanie, że ta armia jest OP jest po prostu żenujące - na podstawie czego to twierdzenie? Gdzie te dwarfy regularnie w top3 na ostatnich turniejach? Dwa razy na make wayu i to jest ekstrapoalcja na "regularnie" ?!

Jęczenie na piechotę z AS2+ - tylko od przodu i za 16 punktów sztuka.
Odpowiadam: jak nie potraficie sobei z tym poradzic, to słabo gracie.
Gadanie o tym, że nikt nie ma piechoty z takim AS - tak, to prawda, za to ma konnice.

Opinia kanapowym teoretyków battlowych jest nic nie warta w sprawie tego co jest OP, a co nie - więcej gry, a mniej teorii.

Odnośnie tego co Laik napisał w sprawie analizy czysto statycznej - to jest prawda - chcecie porównywać wyniki w ten sposób to badajcie je na tej samej populacji, a nie na losowych graczach i pojedynczych turniejach na 8 osób.

Niestety coraz słabiej ten projekt wygląda.
Twórcy dopuszczają do niego losowe osoby, bez elementarnej wiedzy o tej grze.
O ile podręcznik główny zostął dobrze zrobiony i potem odpowiednik ravending hordes tak później zaczął się dramat i wymyslanie bzdur, poprzez losowe osoby.

Pomysł na nowa tarcze jest kompletnie głupi, bo powoduje wyparcie elitarnych oddziałów.
Tarcze można by naprawić w inny sposób np. zwiększajać jej koszt punktowy do 3-4 pkt. W końcu była konkurencyjna w stosunku do dwuraka ale znowu nie będzie.
Zakładając sposób w jaki prace są prowadzone wniosek będzie nastepujący: "Afters several tournament we observed that gw is an obvious choice and noone takes shields. To fix it we moved all units with GW to rare choice"
Niesety tak to wygląda - zgodnie z najnowsza propozycją dwarfy w rarach mają więcej jednostek niż w corach i specjalach razme wziętych.
Dwarfy są dobrze napisanym podręcznikiem, nie słabym nie OP - takim którym można pograc i wygrać. Wystarczyło wprowadzić kosmetyczne zmiany ale najwyraźniej kanapowi ludzie, którzy to tworzą nie mają o tym pojecia.

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Laik pisze:Dalej wyjdzie jakąś rozmazana średnia.
Jak znajdę analizę Barbarossy to zobaczysz co się powinno wykluczyć z obliczen.

Moim zdaniem to co wrzuciles na forum 9th Age jest mało warte - głównie z powodu źle dobranych danych - w Twojej analizie gra mistrzów świata jest tyle samo warta co casualowych piwnych graczy, gier jest mało więc tym bardziej skill ma wpływ na te kilka wyników.
To jest w pewnym stopniu prawda a w pewnym stopniu brak zrozumienia niektórych założeń. Oczywiście, że dobrze byłoby takie rzeczy brać pod uwagę i m.in. nad tym teraz pracujemy. Ale to nie są rzeczy, które da się wdrożyć od tak. Dlatego potrzebne jest obecnie założenie, że średni poziom graczy każdej armii jest podobny - skillem mogą wygrywać zarówno ludzie z demonów, warriorów jak i ogrów. Oczywiście jak ktoś ma więcej armii to często wybierze tą która jest lepsza - dlatego istotne jest także to ile mamy obserwacji z której grupy. Mamy na uwadze te i inne problemy i pracujemy nad długodystansowymi rozwiązaniami, które pozwalałyby zebrać dużo bardziej szczegółowe informacje, ale potrzebujemy też kilka rozwiązań, które będą działać na wczoraj. Rozbijanie grup na mniejsze podgrupy i wykluczanie z obliczeń większych grup danych (bo część oczywiście odrzucić trzeba) uniemożliwia przeprowadzanie testów, ponieważ danych nie jest dużo a drafty wychodzą często.

Jeśli potrzebowałbym kursu praktycznej statystyki od Ciebie to bym poprosił. Do tej pory jednak tego nie zrobiłem. Jeśli uważasz, że nadałbyś się świetnie do roboty statystycznej to zapraszam do złożenia podań do teamów.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Jeżeli dla Ciebie możliwe jest wyciągnięcie trafnych wniosków o jakiejś armii z 10 gier rozegranych gdzieś na świecie - tak jak to zrobiłeś, to myślę że brak tutaj nie tylko podstawowej wiedzy o statystyce i battlu ale także logiki.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Obrazek

Polecam wszystkim co bardziej spiętym.

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

jestem tuż po turnieju w Mielcu na 1600 pkt.

Jestem zachwycony 9tką. Tarcze są super, dwie bronie sa super, speary, pistole - każda broń jest teraz warta rozważenia.

Wygrał chaos (ta piechotka w skirmishu jest ciut za dobra za te punkty), ale nie bylo to wcale oczywiste.
Widziałem WE na samych patykach, Imperium na kawalerii, sam mialem Imperium na piechocie z kolegium, Dwarfy z kowadlem, dwarfy z klocem w scoucie, ogry z yeti w corach, giganty na stołach. Mniam!

Ta edycja jest moją ulubioną!

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Crusader pisze:No jest, ale myślę, że mogliby zrobić, że to -1 do hita nie działa na ataki z siłą dwukrotnie wieksza od posiadacza tarczy. Bo niby jak goblinek chce tarczą zatrzymać dwuraka chaoslorda
instant death z 40k? tarcza to tarcza man, daj jej coś :D

Btw - uruchomiliście Guldura, shit just got serious

Panie A. - do dupy ta twoja statystyka i jeszcze mi będą przez Ciebie armie upierdalając - a idź Pan! :D
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Cieszę się, że Abrasus się uaktywnił. Przynajmniej kolejny krajan w projekcie jest. Zgłaszać się na ABC jeśli jeszcze tego nie zrobiliście! po 5 na jedną armię - może kogoś wezmą :) Do O&G też bo trochę im zalazłem za skórę pisząc prawdę prosto w oczy i jeszcze będą chcieli mnie zmienić :D
Jeśli się to nie naprawi to sam nie wiem jak to z tym projektem będzie...

@Abrasus - weź jednak pod uwagę to co napisał Laik. Przemyśl raz jeszcze to co napisałeś sam. W tej fazie projektu i tak mamy za dużo narzędzi w użyciu takich jak porównywanie jednostek przez wyliczanie co mogą zrobić sobie nawzajem w bezpośrednim starciu (sic!). Masa niedokładnych narzędzi statystycznych tylko i wyłącznie zaciemnia obraz tego jak dane jednostki zachowują się rzeczywiście na polu bitwy i prowadzą do błędnych wniosków.
Nie twierdzę, że analiza statystyczna wyników turniejów spowoduje podobny negatywny efekt ale warto to przemyśleć.
Raczej będzie tak, że skrajne armie będą dostawały nerf requesty a te słabsze buffy. BB jest po to by wskazać które jednostki dane wyniki powodują. ABC następnie jest po to by naprawić je w odpowiedni sposób by nie przegiąć w żadną stronę.
Problemy mogą się tworzyć na każdym etapie. Niestety każdy może zrobić błąd a każdy jeden się propaguje dalej i wychodzą potworki.
Sam wiesz, że wszechobecny gut feeling jest do bani ale też nie przeceniaj tego co może dać ta analiza turniejowa. Także może prowadzić do bardzo błędnych wniosków co sam dobrze wiesz.
Wydaje mi się, że po prostu Laik wolał by aby najpierw dopracować narzędzie a potem stosować bo może wyjść gorzej niż jest.

WE: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 8#p1391958
Woch: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1391959
BH: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 0#p1391960
DE: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 2#p1391962
HE: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 3#p1391963
Liz: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 4#p1391964
TK: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 5#p1391965
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Znalazłem wspomnianą analizę Barbarossy:
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 26&start=0

polecam przeczytać cały temat

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

dzieki slivek.

DL ? 8)

ODPOWIEDZ