9th Age - WDG ogólnie

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Re: 9th Age WoCH

Post autor: Stan »

W zeszłą sobotę zrobiliśmy turniej na 9ed i w zwycięskiej rozpie było:
BSB mantykora
lord na smoku
Chimera ancient
4 jurki
60 maruderów posion gw
oddział dla maga
3/4lvl heaven

Ale IMO teraz frenzy jest gorsze niż było i dobry gracz może ich wyprowadzić w pole.

Lucid
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lucid »

Czy czempion favouredów Tzeentcha może brać książke z +1 spellem? A czy jeśli tak to czy ropziska na laserach z magii change ma jakąś szanse funkcjonować? (Mag lvl3 ze sztyletem i circletem w tym oddziale). Co o tym sądzicie i jaką rozpę byście proponowali do tego stylu?
Obrazek
WoC W9 D1 L6

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Post autor: Bobson »

My też graliśmy w minion weekend w Adeptusie i Jurki generalnie słabo zapamiętają ten turniej :P Ja grałem piątką, bo siedział tam BSB. Miał kosić i wyszarżowywać z oddziału w razie kiepskiego odgięcia. W efekcie i tak latał sam.

Pierwsza gra z bretką. Szarżuje na nich oddział 5 errantów. W Magii dostają zerówkę z beasta. Zadaje jedną!!! ranę z 25A S5. Sam dostaje dwie/trzy i nie zdaję breaka z przerzutem. Oczywiście zagonieni.

Druga gra z HE. Wojtek zrobił błąd i w pierwszej turze miałem szarżę w scoutów i overrun w fasta. Przez resztę gry trzymali objective.

Trzecia gra z Gąsiorem. W 3 turze szarżuję w psy i overrunuję w 40 szkieletów ze spearami w hordzie. Nie miałem już scrolla i poszedł obszarowy WS10 I10. Nie udało się zbić i jurki nie zdążyły zaatakować. Ze szkieletami? Naprawdę?

Save 2+ i frenzy mocno przeszkadza i generalnie mimo, że uwielbiam te modele, to lądują na półce :)

Jędrul
Chuck Norris

Post autor: Jędrul »

nie mam za bardzo czasu spojrzec, wiec powiedzcie prosze a jak w tej chwili wygladaja dragon ogry?czy oddzial 6 typa jest teraz grywalny?
MARK OF MARKI MARK

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin

Post autor: Aku. »

hmm... frenzy zawsze było obusieczne i fakt, że dobry przeciwnik potrafił to zazwyczaj wykorzystać na swoją korzyść no i obecne KB też bolą. Szkoda bo też bardzo lubię te modele i ciągle mam jedną trójkę wbitą na korkach i chyba jeszcze na nich posiedzą :P Tak patrząc jeszcze na te wochowe rary to chyba tylko battleshrine, ancient chimera i gigant to są jakieś rozsądne opcje. Ja osobiście testowałem shrine z piechotą i faktycznie to daje całkiem fajną osłonę i lekkie wsparcie do jakiejś szarży.
Obrazek

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin

Jędrul pisze:nie mam za bardzo czasu spojrzec, wiec powiedzcie prosze a jak w tej chwili wygladaja dragon ogry?czy oddzial 6 typa jest teraz grywalny?
MAx 5 w unicie za 350 z fcg, brak możliwości magicznego sztandaru, plus dodatkowe od 15-40 pkt za jakieś bronie. T5 i 4W zawsze spoko ale AS na 4+, niska inicjatywa oraz właściwie 0 liczba szeregów powodują moim zdaniem, że ten odział za prawie 400pkt., na inne elitarne oddziały jest za slaby i po osłabieniu w strzelaniu i magii zostanie potem łatwo zagoniony. To oczywiście teoria bo grałem tym oddziałem tylko raz na 8ed w liczbie 3. No i ważne jest co jeszcze jest w rozpisce.
No i nie moga wykupić marka więc ewentualnie może to być problem dla bohaterów.
P.S.
Wszystko jest grywalne tylko trzeba umieć tym grać :P
Obrazek

Jędrul
Chuck Norris

Post autor: Jędrul »

czyli teraz gosc z markiem nie moze wejsc do oddzialu bez marka czy o co chodzi z tymi bohaterami?

na plus na pewno muzyk. szmaty bym nie bral ale szartaka chetnie.

dlaczego niska inicjatywa przy GW ma byc wada?czy czary typu sloneczko/pitka nadal sa bardzo niebezpieczne?
MARK OF MARKI MARK

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Ostatnie zmiany przed przerwą świąteczną:
This is the most important stuff from the changes for the 21st. Everything else is can be done afterwards. Every relevant balance change are already implemented (max unit size, weapon costs, base cost from units, Heir of the Sea fixing,...)

Mark of Wrath:
Change it into:

+1 to hit, immune to fear, cannot flee and wizards cannot join this unit

Why change? We calculated that +1to hit is mostly the same as +1A. Really small differences even in rank and file units. But +1A promotes smaller units, more MSU style which we think this army has enough of it. Also, since power level is the same, practical playing with +1 to hit is a lot easier and faster than with +1A. Additionally, this mark has an additionally nerf compared to current one with "cannot Flee". This finishes unique roles of each of the mark.

Brutes:
Remove Brute Force special rule
Brutes
M WS BS S T W I A Ld
5 5 3 4 4 3 4 3 8

Monstrous Infantry - Unit size 3-8
40x40mm

Base Price: 35PPM

Basic Mark cost: 5PPM

Chosen of the Dark Gods upgrade: 12PPM

Armour: Plate Armour

Weapon Costs:
Great Weapon 6PPM
Halberd 6PPM
Flail 4PPM
Spear 4PPM
AHW 4PPM
Shield 3PPM

Normal Commando option - option for a 25pts banner

A slight redesign of them. We decided to get rid of Brute Force, which was an unnecessary rule. To be on the safer side, we overpriced them slightly (2-3PPM) compared with Oger Mercenaries and Ironguts. They have again access to both normal and ubermarks but are paying more than twice from what they previously paid.

Chosen of the Dark Gods:
change Unbound to: +1 Leadership, remove Bodyguard
change Change to: 6+ Ward Save and Wizard Conclave (Level 1: Blue Fire, Pink Fire) Special rule.

Unbound, Bodyguard is a special rule which doesn't quite fit our army. Changing it to +1LD would be better flavourwise and prevents some rather nasty bunkers.
The Wizard Conclave change, addition of Pink Fire spell is made, to get them in line with the Spells from the Horrors.

Remove Mutant of the Dark Gods (Gift)
This is due to new Brutes. We want to revisit it the future, but we don't want to create a broken Gift by accident, while we are changing the Brutes.
Obrazek

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

W sumie dobrze, im prościej i mniej zbędnych zasad tym lepiej :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

A już wydawało się że mark khorna bedzie grywalny...
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Czy choseni dostają bonusy z podstawowego marka i z ulepszonego? Jest zapis "in addition"
Czy brutesy żeby mieć lepszego marka muszą płacić 17 pktów za model? (!)
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Lepszy mark daje im np. +1T co jest dosyc mocne na modelu z 3 woundami.
Albo +1 do siły, z dodatkową bronią to dużo ataków z wysoką inicjatywą wsem i siłą.
Jeśli dobrze rozumiem mogą mieć za 12pkt lepszy mark lub za 5pkt zwykły.

Choseni dostają bonusy z obu.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Mocne nerfy, czekam teraz na dane z turniejów, bo czuję, że WoC mocno poleci.
Śmiesznie, że WoC ma jedyną w grze corową piechotę za 19 punktów za model z M4 i jedną zasadą specjalną :)

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Mamy też hordę 50 maruderów z poisonem i flailami za 355pkt. Albo fallen po 15pkt za skirmish M6 i statystycznie trzema atakami z modelu.
Zwykli warriorzy się fajnie combują z dużymi chosenami z bsb z bannerem +1 move w 12". -1 do inicjatywy niby nic ale pomaga elfy.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Nie wiem gdzie masz Fallena za 15 pkt, pierwszych 5 kosztuje 17.

Awatar użytkownika
Kaszalot
Mudżahedin

Post autor: Kaszalot »

A skąd ten poison na pieszych marudach?

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Ze sztandaru.

Nie zauważyłem że falleni w górę, IMO nadal warci swoich punktów.

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin

Ostatnio testowałem właśnie kombo ze slaaneshowymi warriorami i chosenami khorna z banerem +1M i dużym bannerem za 55, fajnie to wygląda jak w pierwszej turze piechotą jesteś już w połowie stołu i masz teoretycznie szarżę na 6+ z przerzutem bo wtedy nawet przeciwnik z mocnym strzelaniem może nie zdążyć przetrzebić ich. No i moim zdaniem pozwala to trochę zniwelować problem dużych klocków i ich nie dochodzeniem do kombatu
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Ale wiesz, że ten sztandar wchodzi tylko na BSB?

Awatar użytkownika
Artur
Chuck Norris

Post autor: Artur »

Nie ma już możliwości Lorda/Hero na podstawce 40x40 mm jako infrantry ?
Obrazek

ODPOWIEDZ