9 age - Pytania ogolne

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Stan »

Nie górki zawsze zaslaniaja to co jest za nimi. Chyba że na nich stoisz.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Pierwszy raz się wziąłem na poważnie za obczajanie zasad 9th i mam kilka pytań.

1. Mundane equipment to tylko bronie niemagiczne, tak?

2. Jak z graniem scenariuszy, tymi objectivami itd - praktykuje się to?

3. Na końcu podane są obrazki z zaznaczeniami ile modeli obejmują poszczególne templatki. Rozumiem, że są to maksymalne objęcia. O co jednak chodzi z kreską. Skoro można zaznaczać wincyj jak jeden model z szeregu, to czemu jest zaznaczone 7 a nie 8?
Grafika poglądowa
Obrazek

4. I na koniec, czy ja dobrze rozumiem - latarka trafia teraz na BSie (4+ na daleki 5+), zabrali ciastko na końcu, skrócili możliwą kreskę do 6" i zmniejszyli d6w do d3+1? A do tego podrożyli ją o 10pkt?
To tego booka pisał ktoś niepoważny, czy w ogóle tendencja przekształciła się tak, że teraz wszystko jest w opór słabe?

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

1 tak
2 gra się ze scenami i losowym rozstawieniem
4 wszystko jest mocno osłabiane

Awatar użytkownika
Szczwaniak
Chuck Norris

Post autor: Szczwaniak »

impact hity wypłacają tylko modele w kontakcie, ale dostają bonusy do siły za każdą pełny szereg. Czyli dobrze rozumiem, że oddział 15 Rycerzy bretońskich z 3 bohaterami, ze sztandarem co daje wszystkim koniom jednego imapcta wypłaci 3 impacty o sile 8?
Kiedyś cierpieliśmy z powodu plag społecznych, dziś cierpimy z powodu lekarstw na nie. - Friedrich August von Hayek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Gdzie masz tę zasadę że jakiś bonus do siły za szeregi? Jakiś cytat podaj najlepiej.

Mieszko
Warzywo

Post autor: Mieszko »

Jak jest ze strzelaniem po marszu? W opisie broni żyroska (Flame Culverin) jest: "This weapon may not be used if the model performed a March Move." co sugeruje że w jakiś okolicznościach można, ale w rulebooku nie znalazłem nigdzie takiej opcji.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Fly (X)
Models with the Fly special rule also always have the Swiftstride and Free Reform special rules
Free Reform
Units composed entirely of models with this special rule are allowed to make any number of Reforms when moving in
the Remaining Moves sub-phase, and they may still Advance or March. They are allowed to shoot even if they Marched
or Reformed.

Awatar użytkownika
Szczwaniak
Chuck Norris

Stan pisze:Gdzie masz tę zasadę że jakiś bonus do siły za szeregi? Jakiś cytat podaj najlepiej.
Impact Hits are Special Close Combat Attacks which can only be made in the first round of a combat in which the model
with this special rule has charged. Impact Hits are resolved at Initiative 10 and inflict a number of hits equal to the value
stated within brackets (X) to a single enemy unit in base contact, which must be against the charged enemy unit. Impact
Hits automatically hit and have a Strength value equal to the model's own Strength, with +1 to Strength for every full
rank after the first in the unit, provided that those ranks are comprised entirely of models with the Impact Hits special
rule. Due to being Special Attacks, Impact Hits do not benefit from Weapon Bonuses or special rules. If a model has both
Grinding Attacks and Impact Hits, it may only use one of these rule in the same Close Combat Phase.
Insignificant
Kiedyś cierpieliśmy z powodu plag społecznych, dziś cierpimy z powodu lekarstw na nie. - Friedrich August von Hayek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Tylko z tego co widzę w ab brety to koniki nie mają impactów tylko stompy.

Mieszko
Warzywo

Post autor: Mieszko »

Czy magiczna broń blokuje możliwość użycia AHW czy może mogę obu naraz (i wykożystywać i +1I/A i moce magiczne)?

Awatar użytkownika
Szczwaniak
Chuck Norris

jest item co daje 1 impacta wszystkim wierzchowcom i nie wiem ile ich wtedy wypłacę....

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

po 1 za każdego konia w pierwszym szeregu.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Mieszko pisze:Czy magiczna broń blokuje możliwość użycia AHW czy może mogę obu naraz (i wykożystywać i +1I/A i moce magiczne)?
Tak, blokuje, nie możesz używać magicznej broni oraz AHW, jedynym wyjątkiem są Daemon i Dragon Seekerzy którzy mogą nakładać runy na swoje AHW.
Obrazek

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

Nie myśl o AHW jako o dodatkowej broni, tylko o takiej pojedynczej sztuce broni, tak samo jak GW, Halabarda i inne.

Warlordus
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Warlordus »

Czy zasadna multiple wounds na Lion Guardach działą na Monstrous Infantry(np Rat ogry)?
High Elves 2 Win/1 Draw/2 Lose
Sprzedam 20 maruderów(sklejeni pod broń i tarcze, czarny podkład, zaczęte malowanie, tarcze osobno w ramkach) chaosu lub wymienię w zamian za wojowników. Zainteresowanych proszę priv

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Warlordus pisze:Czy zasadna multiple wounds na Lion Guardach działą na Monstrous Infantry(np Rat ogry)?
Nie. Zostały wymienione wszystkie troop type, na które ta zasada u nich działa i nie ma tam Monstrous Infantry.
Obrazek

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Czy strzelając z balisty na Taurosaurze można używać BSa bohatera? Przeszukałem rulebook i armybook i nie widzę żadnego zapisu z tym związanego.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

X.Maciek pisze:Czy strzelając z balisty na Taurosaurze można używać BSa bohatera? Przeszukałem rulebook i armybook i nie widzę żadnego zapisu z tym związanego.
Można. :wink:

RB strona 66, Ridden Monster's Profile.
A crew member or rider can choose to shoot a weapon carried by the monster instead of its own weapon.
Obrazek

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

X.Maciek pisze:Czy strzelając z balisty na Taurosaurze można używać BSa bohatera? Przeszukałem rulebook i armybook i nie widzę żadnego zapisu z tym związanego.
"When attacking or shooting​, each part of the multipart model uses its own Characteristics. Each part of a model can
make a Shooting Attack in the same phase, but must choose the same target. A crew member or rider can choose to
shoot a weapon carried by the chariot instead of its own weapon"

Raczej można

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Dzięki :) Przejrzałem wszystko co możliwe, ale nie wpadłem na pomysł szukać w troop type :)
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Zablokowany