Beka z forum 9th Age

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Re: Beka z forum 9th Age

Post autor: Shino »

jelsi witchki sa dobre, podobniej jak i kilka innych oddzialow, to exe sa za tani a nie inne oddzialy za drogie raczej.

nadal nie wiem czemy meduzy czy assassin jest slaby

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Problem wszystkich trzech armii elfickich (moze z wyjątkiem SE) polega na tym, ze wciąż w podręcznikach są pozycje bardzo OP, i niektóre inne opcje wyglądaja przy nich blado.
Panowie, nie oszukujmy się, egzekutorzy i swordmasterzy nieco zakrzywiają balans, tak samo bolce, które przy generalnym nerfie strzelania, w tym maszyn w szczególnosci, zachowały cały swój potencjał. Nie dziwie sie, ze wytykacie szereg niegrywalnych rzeczy, skoro w rozpiskach macie kilka power-choice'ów, i ograniczoną ilosc przestrzeni.
Ciśnijcie o przycięcie tego czy tamtego, i balans sie pojawi. Kazdy chce ciągnąć tylko w górę, az mam wyrzuty sumienia, ze postulowałem o nerfy w krasnalach...
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Kołata pisze:Wokrze,
1 słabsza jednostka na jakieś 20 dostępnych w książce to całkiem niezły wynik moim zdaniem :)
Na pewno lepszy niż w jakimkolwiek booku by GW ;)
A ten rydwan dostanie pewnie jakiegoś drobnego boosta (kosy?) i może ktoś go wystawi. Pracujemy nad tym.
Przecież się nabijam z narzekających... :) W BH faktycznie nie jest źle. Jakby jeszcze popracować nad tym Razorchariotem, "urealnić" (tj. wyjąć z magii) totemy i ugrywalnić "duże stada" różnych -hornów to naprawdę będzie gites.
PS. I jak już będziecie czyścić to wywalcie ten beast banner w cholerę, albo zamieńcie chociaż nazwę na "mino banner", tudzież inna choroba wściekłych krów. ;)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

totemy to cos czuje, ze po ostatnich zmianach w magii beda albo drozsze albo slabsze, bo mocno plusow dostaly.

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Shino pisze:totemy to cos czuje, ze po ostatnich zmianach w magii beda albo drozsze albo slabsze, bo mocno plusow dostaly.
Spora część graczy wolałaby (w tym ja), żeby nie było totemów jako bound spell'i tylko żeby były bardziej jak marki w WoCh czy inne big'unsy (upgrade wykupywany dla całej jednostki na poziomie rozpiski). Oczywiście efekty muszą być trochę znerfione, bo takie przepisane z obecnych to byłby albo zbyt gięte, albo drogie jak cholera... Nie wiem jakie zdanie ma Kołata w tym temacie, ale chyba jednego gościa z ABC udało się przekonać (Thrillhouse).

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Nie ma szans żeby 90% jednostek w booku było grywalnych - im więcej tego tym trudniej o balans. Myślę że teraz a wtedy to niebo a ziemia.
W SE spadła mocno grywalnosc wildow ale sporo wrocilo - całe Forest Spirity, glade ridersi , tancerze. ..
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Post autor: Talladil »

@Laik
Trudno sie z Toba nie zgodzic, ale po co w takim razie mydlic ludziom oczy jakims balansem... Wystarczy powiedziec, ze robimy gre, w ktora bedzie sie dalo fajnie grac i tyle. Bo szukajac tego balansu jedni sie frustruja, a drudzy maja niezla beke... Bo w moim przypadku ni hu hu nie moge znalezc balansu i argumentow by inwestowac np. w speary, a nie korsarzy... Na korsarzach w core gram od poczatku 9th age nawet jak nie byli tak zajebisci jak teraz, a speary nadal kurza sie na polce...
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Może grasz korsarzami bo lubisz? :)
Za te same pkt korsarze mają +1 save, a speary w zamian walkę z dodatkowego szeregu, ap i lethal strike.
Po ugradzie ahw i throwinga, a dla spearów heavy armour (imho nie warte swoich pkt) corsarze sobie lepiej radzą z nieopancerzonymi rzeczami, a speary są lepsze kontra opancerzone cele.
Speary jako broń są teraz dużo lepsze niż wcześniej. Walka z dodatkowego szeregu to również zachowanie dodatkowych ataków przy wykorzystaniu taktyki wąskiej formacji.
W takie korsarze wpada sobie taki hero z 1+ save z rerollem, a w speary nie może.
Nie bardzo widzę jakąś dysproporcję w balansie.

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

warunkowy lethal strike. Warto dopisać, żeby się ktoś nie napalił.. :shock:

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

@Crusader
Gdy dasz ahw korsarzom obydwa unity wypłacają tyle samo ataków przy zachowaniu takiej samej formacji, tylko że... korsarze podejdą wypłacą 20 pestek, zrobią s&s z kolejnych 20 pestek z S as user... gdy obydwa unity dostaną bufa +1S dysproporcja na rzecz korsarzy jest miażdżąca... nie mówiąc już o formacji hordy... Ponadto mogą mieć jeszcze vanguard, swiftstride i ap...
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Zapraszamy z takimi dysputami na odpowiednie armijne podfora. Polecam po napisaniu posta przeczytać nazwe tematu w którym się pisze i upewnić się czy na pewno pasuje.
Obrazek

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Bearded Unclean 'Un pisze:Ciśnijcie o przycięcie tego czy tamtego, i balans sie pojawi. Kazdy chce ciągnąć tylko w górę, az mam wyrzuty sumienia, ze postulowałem o nerfy w krasnalach...
Święte słowa stary. Takie same wrażenia. Liczę po prostu, że RT i BB wiedzą co robią. Wciąż czekam i nie obrażam się ale do końca marca nie wiem jak to pójdzie :D

@Talladil - zauważyłem, że często jest tak: jakaś osoba twierdzi, że coś tam jest niegrywalne a co innego jest autoinclude. Inna osoba mówi odwrotnie :) (to nie offtop bo to momenty tzw. beki)
Nie twierdzę, że to jest właśnie ta sytuacja ale generalnie zbyt często to widzę spowodowane a to przeoczeniem a to po prostu theoryhammerem słabym rozbijającym się przy pierwszej grze gdzie okazuje się, że jakiś niegrywalny oddział jednak działa świetnie. Po prostu nie można reagować impulsywnie przy tworzeniu balansu ale trzeba analizować sytuację. Nie wspominając o tym, że wprowadzanie zmian nie wygląda tak hop-siup jak byś chciał.
Obrazek

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

Z mojej perspektywy RT i BB robią dobrą robotę. Herminard np. gra przynajmniej 10-15 bitew daną armią zanim cokolwiek o niej powie, ogląda kolejnych 20. Reszta też nie odstaję. Jak patrzę co ABC czasem wymyśla to myślę, że jakby to ABC decydowało jak wyglądają booki to mielibyśmy 100x większy power creep niż w 8 edycji.

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Lazur pisze:Zapraszamy z takimi dysputami na odpowiednie armijne podfora. Polecam po napisaniu posta przeczytać nazwe tematu w którym się pisze i upewnić się czy na pewno pasuje.
Napisałem odpowiedź w temacie... generalnie wszystko co sie dzieje na forum 9th age i teamach tworzących army booki to jedna wielka beka... i w takim prześmiewczym tonie napisałem post... to, że im to jakoś wychodzi to jakiś cud i nie moja wina... :P sytuacja, w której członek teamu nigdy nie rozegrał ani jednej bitwy daną armią i nie posiada ani jednej figurki z danej armii, a jest wybrany jako ekspert do tworzenia balansu w armii to jakiś absurd i beka na skalę Światową... grałem całe życie krasiami lub skavenami to teraz DE będą grały na piechocie... mniej więcej tak to wygląda... albo z innej "beki", zgłoszę się do teamu, a później będę się udzielał raz na miesiąc, a tak w zasadzieto nie musze się odzywać wogole... ktoś tam zrobi moją robotę i jakaś upka wyjdzie... może troche przesadzam, ale z drugiej strony te kilka czy kilkanascie tysiecy ludzi na calym swiecie patrzy na to wszystko i czeka, az te kilka osob zrobi cos dobrego dla ich hobby... gdy widzi takie sytuacje to jest troche niepoważne i frustrujace...

@Abrasus
I świetnie, good for you ;) tylko, ze chcialbym aby selekcja pod katem teamu tworzacego booki byla troche bardziej rzetelna i kazdy mogl sie chwalic, ze jego book zostal swietnie wykonany przez bardzo dobry team...

@Szczepan
W pewnych sytuacjach się nie da... niektóre unity czy booki sa skazane na nerf dla zasady... gdybym wspomniał o tym , że chce ni mniej ni wiecej niz copy paste z booka HE to podejzewam, że juz nigdy by mi nie zdjeto bana z forum 9th age... przecież, to nie sa przegiete rozwiazania skoro zostaly zatwierdzone dla he, ale w de nie ma o nich mowy... przeciez i tak mamy za duzo, trzeba jeszcze znalezc miejsca gdzie da sie cos przyciac... moze sie powtarzam, ale taka jest prawda... pomimo tego, że sm>exe to exe maja dostac nerfa... nie wiem na czym to polega...

@ślivek
Wolałbym, aby update był raz na pół roku niż co miesiąc, ale ograny, sprawdzony, przetestowany... czy teamy ogrywaja miedzy soba nowe rozwiazania ? np. woch vs he z nowymi zmianami przed ich publikacja ? i tak kazdy z kazdym ? gdyby to mialo miejsce to upka byla by raz na pol roku ale konkretna i moze balans by sie sam pojawil ;) teamy powinny mniej mozdzyc, a wiecej grac... skoro ktos podjął się takiego zadania to powinien się temu poświecić by taki cel osiągnąc... imo...
Obrazek

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

SM tez dostaną nerfa, wydaje mi się, ze obie jednostki (SM i EXE) sa na cenzurowanym, z resztą nie jako jedyne.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

gdy widzi takie sytuacje to jest troche niepoważne i frustrujace...
narzekasz, ze inni sie patrza i nic nie robia (nie ma odpowiednich chetnych osob na te miejsca) podczas gdy sam siedzisz i jedyne co robisz to narzkasz?

nie jest to przypadkiem hipokryzja?

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Talladil pisze:Wolałbym, aby update był raz na pół roku niż co miesiąc, ale ograny, sprawdzony, przetestowany... czy teamy ogrywaja miedzy soba nowe rozwiazania ? np. woch vs he z nowymi zmianami przed ich publikacja ? i tak kazdy z kazdym ? gdyby to mialo miejsce to upka byla by raz na pol roku ale konkretna i moze balans by sie sam pojawil ;) teamy powinny mniej mozdzyc, a wiecej grac... skoro ktos podjął się takiego zadania to powinien się temu poświecić by taki cel osiągnąc... imo...
Też bym to wolał. Myślę, że jak każdy. Wymyślili bardzo dziwny system updateów i się nie sprawdza ani trochę. Dane z turniejów są ignorowane, nikt o niczym nie wie i wszystko jest ogłaszane po fakcie. Nikt tam nie ogarnia zarządzania projektem czy zespołem z wyżej postawionych a przynajmniej taką wiedzę ukrywa. Jak najbardziej też zgadzam się, że sporo członków ABC i AS jest nie na tym miejscu gdzie być powinni. Zachęcałem tutaj na początku i oceniałem, że paru gości z Polski się znajdzie którzy to nawet jeśli nie będą najwyższych lotów graczami to koledzy z BP ich naprostują. Wyszło na to, że byłem sam w projekcie od nas a teraz widzę marudzenie, że są nieodpowiednie osoby ;)
Sporo osób które tam są to nie mniej bardzo ogarnięci ludzie. Niestety wymieszani z przypadkowymi raczej osobami.
Co ja mogę zrobić by było lepiej?
Robię co mogę wewnątrz uprawnień nie spamując do RT i ExB co mogliby zrobić lepiej co krok bo to nie ma sensu. Nie płaczę na forach bo to nic nie daje, że się uzewnętrznię jakie coś jest głupie. Staram się zrozumieć czyjeś zdanie i staram się wyłuszczyć moje zamiast prowadzić bloga "jaki to ja mądry a świat taki zły".
Mogę Ci napisać dokładnie jak wygląda moja współpraca zarówno na wewnętrznym forum jak i z moim ABC ale nie wiem czy to miejsce na to i czy w ogóle komukolwiek by się chciało to czytać.

Zrobiło się mało śmiesznie trochę a temat to miało być kręcenie beki...
To może to: jakiś miesiąc temu była dłuższa dyskusja nt. sensowności istnienia Core Tax w 9th age. Abstrahując od waszych personalnych opinii czy powinien on być - trwało dość długo, było ciężko bo temat co jakiś czas był przerywany pytaniami, czy nie chodzi o zmianę kompozycji armii by była inna wartość niż min.25% Core (sic! ludkowie wyglądali jakby nie wiedzieli w ogóle o czym się pisze) i mniej więcej zakończyło się tym, że ktoś z RT napisał, że "jeszcze raz przemyślą sprawę i dadzą znać" 21.12.2015 (We are currently discussing this in the RT internal section as well).
Dzisiaj pada pytanie (ta sama strona gdzie jest wypowiedź powyżej tylko parę postów niżej):
"Dear RT, has there been agreed upon on a final stance regarding Core Tax?"
odpowiada Arthain:
"Core Tax has already been explained elsewhere."
Podpowiedź - ja też nie mam pojęcia gdzie :D sprawa zamieciona pod dywan co by nie było niewygodnych pytań o uzasadnienia decyzji.
Obrazek

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

@ślivek
Ale to wszystko o czym piszesz jest jasne i logiczne dla osob, ktore wejda choc raz dziennie na 5 min na forum 9th age ;) W temacie o bece z forum wypowiedziałem swoje zdanie na temat forum oraz formy pracy zespolow zajmujacych sie tworzeniem bookow itp itd gdyz dla mnie jest to beka i beke sobie zrobilem oceniajac w jakim kierunku to wszystko zmierza i jaki tok myslenia maja niektore z ww. zespolow ;) Byc moze zostałem zle zrozumiany, ale z "beki" zrodzila sie jakas krucjata ;) Sorka za OT, nie bylo to moim celem ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

"BB is there to test every army and give out reports, they don't decide anything. That is why BB is composed of experienced players that play every army. One BB member did tell me that he just bought WDG army and will try some filth and give complete report when WDG army comes to reevaluation in February. And he plays Warhammer almost every day. Literally."

Jedna z moich ulubionych wypowiedzi na forum 9.
Doświadczeni gracze grający wszystkimi armiami i podnieta bo jeden z nich dopiero co kupił armie i bedzie robił review armii WDG...
Obrazek

Awatar użytkownika
Klaudel
Falubaz

Post autor: Klaudel »

Ja dzisiaj miałem conf calla z RT w sprawie draftu DE i okazało się, że członkowie RT nie wiedzą, jak działa zasada Beast Master. Jak się dowiedzieli, to zażądali za nią 100 pkt :).
Także Szczepan nie musisz mieć wyrzutów sumienia, further nerfs are coming :)
We can't stop here. This is bat country.

ODPOWIEDZ