9th Age

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Re: 9th Age

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

dzięki :)

Tak aby nie zginęło za bardzo. Oczywiście wszystko się może pozmieniać ale na tę chwilę plan jest by:
- ostateczna wersja podręcznika wyszła 1.02 i ma nie mieć większych zmian ponoć.
- wersja 0.12 armybooków początek marca (pewnie pierwszy tydzień) - ponoć od wtedy mają być nie zmieniane zasady a tylko koszty punktowe.
- zebranie feedbacku jakiegoś jeszcze i przyjrzenie się bardziej problematycznym kwestiom. Tweaki punktowe.
- armybooki 1.0 (zamrożona wersja na etc) przed końcem kwietnia.
Może pomoże organizatorom oraz w układaniu rozpisek.
Obrazek

as1
Chuck Norris

Post autor: as1 »

Stan pisze:IMO wampiry są teraz całkiem spoko, jedynie te kawaleryjskie trochę ssą.
Ale jak mają coś poprawić to niech poprawiają. Byle nie kosztem innych jednostek.
obawiam się że będziesz musiał pożegnać się z jedną z następujących rzeczy: stabborn na GG, +1 to hita, 5ws na unicie , droższe wraithy, droższe Wampiry , droższe black couche. Wiesz nie lubię kiedy koleś pędzi max do przodu i ma wszystko gdzieś niech zacznie troszeczkę myśleć.
Jarek jaka szkoda ..........
Nie wiem czy panowie słyszeli ale obecnie mają nerwić wszystko do poziomu Koe, imperium czy ogrów więc ściśnijcie dupska po będzie bolało.

siker
Warzywo

Post autor: siker »

as1 pisze:
Stan pisze:IMO wampiry są teraz całkiem spoko, jedynie te kawaleryjskie trochę ssą.
Ale jak mają coś poprawić to niech poprawiają. Byle nie kosztem innych jednostek.
obawiam się że będziesz musiał pożegnać się z jedną z następujących rzeczy: stabborn na GG, +1 to hita, 5ws na unicie , droższe wraithy, droższe Wampiry , droższe black couche. Wiesz nie lubię kiedy koleś pędzi max do przodu i ma wszystko gdzieś niech zacznie troszeczkę myśleć.
Nie wiem czy panowie słyszeli ale obecnie mają nerwić wszystko do poziomu Koe, imperium czy ogrów więc ściśnijcie dupska po będzie bolało.
U Ciebie widać od dłuższego czasu ten ból. Musiałeś kiepsko ścisnąć.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

A co mają robić wampiry? Stać w rogu i strzelać z jednej balisty #-o Ta armia musi iść do przodu. A jak już idzie to musi mieć argumenty w CC. Jak masz super strzelanie i dobrą magię to chyba normalne że masz słabszy combat od armii która ani nie strzela ani zbytnio nie czaruje (chyba że drogim wampirem który nie może mieć żadnego pancerza). Jeśli dla Ciebie ta armia to bezmyślne iście na pałę to czemu się jakoś nie słyszy żeby wygrywała turnieje?
Po mojemu w tym momencie armia jest OK. Magia jest słabsza, więcej teraz ognistych ataków(dużo rzeczy w vcetach ma regenę), eteryki nie są już takie nietykalne.
GG nie mają stubborna tylko bodyguarda, to spora różnica. Wampiry nie są już takimi rzeźnikami jak były. Dlaczego zawsze wszyscy brali asf? Bo bez przerzutów wampir nie robi roboty. Teraz nie ma przerzutów, na dodatek jedyny wampir który sobie dorabia ataki musi rzucać challenge. Black coach nie rozumiem fenomenu. Jak wpadnie w piechotę to się szybko ładuje i jest fajny, ale dwa zajmują większość punktów rare gdzie IMO są lepsze wybory. Eteryki jak już pisałem, niby 2++ ale te gały się jednak rzuca a zranić je łatwo. WS5 na unicie jest kosztem słabszego klepacza. Coś za coś nie można mieć wszystkiego, po mojemu jest teraz w porządku.

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

@as1 - o tym, że będą ciąć było wiadomo od początku grudnia. Nihil novi.
Co do tego do jakiego poziomu będą kroić - EoS obecnie według statystyk to najlepsza armia na tych zasadach które widzisz :D Abrasus może napisać więcej.
Obrazek

as1
Chuck Norris

Nie mają iść na pałę. Czytaj wpierniczać się w 80 % armii dostawać następnie szarże klocka relmów od przodu zaś od boku klocka grailów i kolesia z mighty i jeszcze to wszystko rozpierniczyć bo mi wolno. Nie wiem czy jeszcze zauważyłeś ale takie rzeczy już się kończą niestety i należy trochę bardziej się wysilić a nie odmierzać maxa.
Słaba magia taaa.........
Wraitchy takie słabe taa
GG mają bodyguarda do tego bsbeka który daje -1 to hita na oddział, oczywiście wampira w takim ustawieniu jest niebywale łatwy do zabicia ( ten przedmiot co zeruje siłę też jest spoko). mało tego oddział ma +1 do hita czyli wracamy do starej gwardii oddziału legendarnego. Jeszcze do tego light reflexa od byle czaru.
Ja też chciałbym mieć rydwan który jak się wpierniczy to już nie wyjdzie. szkoda że nie mam naprawdę szkoda. a wiesz ze mogą mieć jeszcze 5 ws?
chciałbym mieć eteryka z 2W siła 5 z bazy oraz darmowe hity za przechodzenie przez oddział a no tak i jeszcze są magami mało prawda?

śliwek wkurza mnie piadolenie kolesia który dosłownie nic nie myśli w czasie bitwy bo przecież mogę pójść do przodu bo przyjmę wszystko na klatę. Ja też tak chce.

Nargh
Chuck Norris

Post autor: Nargh »

as1 pisze:Nie mają iść na pałę. Czytaj wpierniczać się w 80 % armii dostawać następnie szarże klocka relmów od przodu zaś od boku klocka grailów i kolesia z mighty i jeszcze to wszystko rozpierniczyć bo mi wolno. Nie wiem czy jeszcze zauważyłeś ale takie rzeczy już się kończą niestety i należy trochę bardziej się wysilić a nie odmierzać maxa.
Słaba magia taaa.........
Wraitchy takie słabe taa
GG mają bodyguarda do tego bsbeka który daje -1 to hita na oddział, oczywiście wampira w takim ustawieniu jest niebywale łatwy do zabicia ( ten przedmiot co zeruje siłę też jest spoko). mało tego oddział ma +1 do hita czyli wracamy do starej gwardii oddziału legendarnego. Jeszcze do tego light reflexa od byle czaru.
Ja też chciałbym mieć rydwan który jak się wpierniczy to już nie wyjdzie. szkoda że nie mam naprawdę szkoda. a wiesz ze mogą mieć jeszcze 5 ws?
chciałbym mieć eteryka z 2W siła 5 z bazy oraz darmowe hity za przechodzenie przez oddział a no tak i jeszcze są magami mało prawda?

śliwek wkurza mnie piadolenie kolesia który dosłownie nic nie myśli w czasie bitwy bo przecież mogę pójść do przodu bo przyjmę wszystko na klatę. Ja też tak chce.
To graj wampirami i nie marudź. Proste.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Masz maga wraitha - nie masz ws5. Siła 5 nie jest z bazy tylko z greata. Jakbyś w nich wjechał tymi swoimi gralami nie miałoby co oddać.
O magii nic nie napisałeś. Co tam mocnego, przerzut hitów czy wskrzeszanie?
Item co zeruje siłę - masz przecież swoje fajne itemy. Jak wrzucisz to na wampira z wardem to nagle nie ma pkt na sensowny pancerz ani broń.
Jak dajesz sobie wjechać rydwanem w kawę i się dziwisz że z kilku ataków z s3 go nie ruszysz to kto tu jest słaby?
GG tak złożeni kosztują jakieś 1200pkt. I tylko idiota zaszarżuje kilkoma konnymi od frontu licząc że skruszy 40 woundów w turę skoro jeszcze przed combatem wie że trafia na 5+.
Ja wiem że magia kości ale czasem warto sobie policzyć, ile statystycznie wklepiesz woundów a ile dostaniesz.
Z różnych templatek spadają aż miło. Poza tym mają 4 cale ruchu i jako horda są w cholerę szerocy i ciężko im manewrować. Możesz ich odgiąć, ogarnąć resztę armii, zająć cele i ugrać te 8-2.

Z Twojego opisu wnioskuję że sam pojechałeś bretą na pałę, odbiłeś się i próbujesz załagodzić "ból dupy"(Twoje słowa) wylewając frustrację na forum.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

as1 pisze:obawiam się że będziesz musiał pożegnać się z jedną z następujących rzeczy: stabborn na GG, +1 to hita, 5ws na unicie , droższe wraithy, droższe Wampiry , droższe black couche. Wiesz nie lubię kiedy koleś pędzi max do przodu i ma wszystko gdzieś niech zacznie troszeczkę myśleć.
Kawaleria VC już w 8 edycji była bardzo ciężka w obsłudze. Prawie rok mi zajęło dostosowanie się do mety i nauczenie się tym grać, więc gadasz głupoty. Dla potwierdzenia zrobiłem na DMP 68 pkt gdzie w 1 bitwie powinienem wcisnąć maskę, ale mój klocek kawalerii za 1200 pkt odbił się od imperialnej (pozdro Nogul :D ). Nie zauważyłeś, że w top 10 na DMP grałem jedynymi wampirami na kawalerii? Oprócz mnie grał jeszcze chyba tylko abrassus, a graczy VC było jak mrówków. Więc kompletnie nie rozumiem jeżdżenia po kawaleryjskich VC, które w 9th age jeszcze dostały mocno po dupie, przez brak blendera i podrożenie supportu.

Masz chyba jakieś złe doznania z gier z VC i płaczesz na forum jak ci źle i niedobrze, bo nie umiesz sobie poradzić z klockiem za 1000 pkt który ma TYLKO 4M 5WS GW i jakieś modyfikatory do hitów. Zero ochrony przed strzelaniem, chujowe wskrzeszanie, biją ostatni zawsze.
VC dostały strasznie po dupie w perspektywie 8ed, gdzie łatwo też nie było. Crypty droższe, magia słabsza, klepacze nie mają wygaru. Z dobrych jednostek masz Blooków i Vargulfa, którzy i tak pewnie zaraz zdrożeją. Nie płacz i się grać ucz!
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Elvis is (un)dead
Oszukista

Post autor: Elvis is (un)dead »

Jarekk nie ma sensu wchodzenie z nim w dyskusje, bo on średnio wie o czym pisze. Większość atutów armii VC wspomnianych przez asa1 możliwe jest tylko przy konkretnym złożeniu, a nie są to uniwersalne bonusy. Żadna armia nie pozwala na tępe parcie do przodu bez zwracania uwagi na konsekwencje

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Elvis is (un)dead pisze: Żadna armia nie pozwala na tępe parcie do przodu bez zwracania uwagi na konsekwencje
Woch ;)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Luc pisze:
Elvis is (un)dead pisze: Żadna armia nie pozwala na tępe parcie do przodu bez zwracania uwagi na konsekwencje
Woch ;)

Nie, już nie. W sumie to grałem juz 6 turniejów na 9th Age i zdecydowanie zgadzam się z Elvisem.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

as1
Chuck Norris

Rozumiem stan wiec prosze przeczytaj jeszcze raz co napisałem a nie wciskasz mi coś co nie powiedzialem. Jak dalej nie rozumiesz to odpowiedz mi na pytanie Czy oddział za 1200 punktów ustawiony 5 z przodu ma prawo rozpierniczyc oddziały za2000 punktow dostając szarże najpotężniejszych klocków od boku. Ma czy nie ma?
Jarek widzę ignorancja on. Pewnie nie wiesz ze grając przeciwko Vc masz wybór albo koleś maszeruje ci na flanki albo zaczynaja tworzyć się oddziały po 60- 70 Luda. Wiec sorka jeżeli mówisz mi ze mam stać czekając na toje miłosierdzie to się nie doczekasz.
Jarek a rozumiem mówisz o tych słabych vcetach z 8 edycji które miały przykładowo oddział typu trafiam cię na 2 wounduje na 2, a ty mi oddajesz na 5, a no tak jeszcze regenka i jeszcze stała szarże na 16 cali. A on tak zapomniałem o nowym boku i jeszcze dodaniu dwóch nowych jednostek bardzo mało grywalnych bo przecież Vc były mega słabe.
Hujowe wskrzeszanie ? Ja tez takie chce.

Szkoda elvisku i laiczki ze teoria totalnie mija się z praktyka.

Uniwersalne bonusy? To se popatrz na przedmioty brety to są w praktyce sytuacyjne przedmioty a nie twoje.

Awatar użytkownika
Elvis is (un)dead
Oszukista

Post autor: Elvis is (un)dead »

as1 pisze:Rozumiem stan wiec prosze przeczytaj jeszcze raz co napisałem a nie wciskasz mi coś co nie powiedzialem. Jak dalej nie rozumiesz to odpowiedz mi na pytanie Czy oddział za 1200 punktów ustawiony 5 z przodu ma prawo rozpierniczyc oddziały za2000 punktow dostając szarże najpotężniejszych klocków od boku. Ma czy nie ma?
Jarek widzę ignorancja on. Pewnie nie wiesz ze grając przeciwko Vc masz wybór albo koleś maszeruje ci na flanki albo zaczynaja tworzyć się oddziały po 60- 70 Luda. Wiec sorka jeżeli mówisz mi ze mam stać czekając na toje miłosierdzie to się nie doczekasz.
Jarek a rozumiem mówisz o tych słabych vcetach z 8 edycji które miały przykładowo oddział typu trafiam cię na 2 wounduje na 2, a ty mi oddajesz na 5, a no tak jeszcze regenka i jeszcze stała szarże na 16 cali
Bredzisz, ale gramy w inną grę.

Nie znam oddziału Vampirów który zniesie porządną kanapkę, sypanie się załatwia sprawę...
Vampiry flankujące przeciwnika? To dopiero nowość, trupy są dość mało mobilne w porównaniu do innych armii i wielkie manewry flankujące raczej nie wchodzą w grę i nie są elementem taktyki Nieumarłych Hrabiów. (pamiętasz, że wyjście poza bańkę LD = brak marszu?)
Oddziały po 60-70 luda? Niech się wypowiedzą inni władcy umarłych, ale ja bardzo rzadko osiągam przybliżony stan osobowy w moich jednostkach...
Jedyny oddział trafiający na 2 to Gwardia (pod warunkiem, że walczy z czymś co ma śmiesznie niskiego WS), niektórych bohaterów da się tak złożyć, ale to raczej nie jest cecha charakterystyczna martwych legionów...
Szarża na 16 cali? Mówimy o kawie czy Morghastach? Chociaż z drugiej strony maksymalny zasięg szarży piechoty to 16 cali, więc może o to chodzi.

Polecam Ci dobry test: zamień się na armię z jakiś graczem VC i oddaj mu swoją bretkę... Wynik takiej bitwy może dać wiele do myślenia, bo może to nie armia jest tutaj problemem...

Awatar użytkownika
Gasior
Postownik Niepospolity

Post autor: Gasior »

stary weź wrzuć na luz, bo widzę że internet zabiera ci trochę ogłady. W realu taki spokojny człowiek a tutaj większą piane bije z ust niż swego czasu Przemcio (Pozdro!).
Powiem ci tylko jedną rzecz o przegiętych wampirach i gwardii. Ostatnio grałem z Dębkiem (tak, grał tą samą słabą bretką którą ty grasz), i moja gwardia szybciej cofała się, aniżeli miała iść do przodu. Ogarnij skill po prostu, bo do ferowania takich wyroków to przydałoby się mieć po prostu trochę więcej doświadczenia niż masz ty. No offence stary, po prostu wyluzuj.
:twisted: always Vampire :twisted:

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Rozumiem stan wiec prosze przeczytaj jeszcze raz co napisałem a nie wciskasz mi coś co nie powiedzialem. Jak dalej nie rozumiesz to odpowiedz mi na pytanie Czy oddział za 1200 punktów ustawiony 5 z przodu ma prawo rozpierniczyc oddziały za2000 punktow dostając szarże najpotężniejszych klocków od boku. Ma czy nie ma?
Nie ma bo uderza 4 modele, chyba że jeszcze szarżujesz na przód aby pozwolić mu nagle z 15 dodatkowych ataków nabić sobie CR, co właśnie zrobiłeś i to było zupełnie bez sensu wiedząc że realmami trafiasz na piątkach.

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

Ślivek, a Ty wiesz czy nad magią jeszcze pracują?

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Cos mi sie obiło o uszy, że ma byc jeszcze jedna duza zmiana 'dotycząca wszystkich armii', coś na kształt ostatnich zmian w magii.
Szwed od DH się wypaplał.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Falubaz

Post autor: Dancaarkiiel »

@Up
Może chodzi o maksymalny +3 do ciasta.

@Topic
L2P issue
Obrazek

ODPOWIEDZ