9th Age

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
ślivek
Kretozord

Re: 9th Age

Post autor: ślivek »

ajt pisze:Ślivek, a Ty wiesz czy nad magią jeszcze pracują?
ślivek pisze:Tak aby nie zginęło za bardzo. Oczywiście wszystko się może pozmieniać ale na tę chwilę plan jest by:
- ostateczna wersja podręcznika wyszła 1.02 i ma nie mieć większych zmian ponoć.
- wersja 0.12 armybooków początek marca (pewnie pierwszy tydzień) - ponoć od wtedy mają być nie zmieniane zasady a tylko koszty punktowe.
- zebranie feedbacku jakiegoś jeszcze i przyjrzenie się bardziej problematycznym kwestiom. Tweaki punktowe.
- armybooki 1.0 (zamrożona wersja na etc) przed końcem kwietnia.
BattleMagic to raczej traktują jako część podręcznika czyli 1.02.
Magię armybooków traktują jako część armybooka więc początek marca pewnie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Od kiedy powstał projekt 9th age raczej niezbyt aktywnie śledziłem zmiany oraz kierunek nowej edycji Warhammera, lecz ostatnio (czyt. ostatnie kilka dni) zacząłem przeglądać oficjalne forum 9th age i naprawdę jestem bardzo ale to bardzo zaskoczony - większość tematów wygląda mniej więcej tak:
"Twoja armia jest za mocna, nerfić ją, moja za słaba, buffować, buffować!" - To jest chore... mam nadzieję, że koniec końców powstanie naprawdę wspaniały produkt, ale jeżeli ABC, RT, BSB, O&G czy jak tam nazywają siebie ludzie odpowiedzialni za ten twór będą słuchać głosów na forum to nic dobrego z tego nie wyniknie.

Edit: Jeżeli ktoś chciałby dostać raka to polecam przejrzeć fora elfickie, to co tam się dzieje to po prostu poezja :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

nie czytać tylko malować ludziki, które zalegają w wypraskach bo były beznadziejne lepiej ;) i poczekać na koniec. Ileż to głupoty się ominie i spokój ducha można zachować w przyzwoitej formie.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Zapodaję coś na pozytywną zmianę klimatu ;)

Zapowiedź drugiego booka z fabułą i ilustracjami =P~ ?

Obrazek

Kto nie czytał (nie oglądał) booka do UD (stare TK) to gorąco polecam.
http://www.the-ninth-age.com/pdf/the-ni ... -0_EN0.pdf

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Jezeli o to chodzi to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakoscia. Book do ud moze nie jest najwyzszej klasy, ale jest bardzo dobry, a przyznam szczerze spodziewałem się tabelek z worda z powklejanymi byle gdzie rysunkami autystycznego 6-latka.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

@Kolata
Boobs ☺

Kto wie - być może nadejdzie ten dzień i pierwszy raz w życiu przeczytam te strony z fluffem...

A tak w ogóle to kiedy to ma być?
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

@Kołata
Dzieje się coś ciekawego w ABC BH? Kiedy mniej więcej będziecie siadać do poprawek?

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Pracujemy cały czas. W sumie to ja teraz nadaję tempo prac, bo najbardziej mi się chce.
Ale nie narzekam, odpowiadają zazwyczaj w ciągu 24h i w około połowie rzeczy się zgadzamy.
Aha, wokrze, byłbym Ci niezmiernie wdzieczny jakbyś updatował co pare dni Twoją tabelkę. Jest świetna :)

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Kołata pisze:Pracujemy cały czas. W sumie to ja teraz nadaję tempo prac, bo najbardziej mi się chce.
Ale nie narzekam, odpowiadają zazwyczaj w ciągu 24h i w około połowie rzeczy się zgadzamy.
Aha, wokrze, byłbym Ci niezmiernie wdzieczny jakbyś updatował co pare dni Twoją tabelkę. Jest świetna :)
Oki - zaraz wrzucę update. Problem jest tylko taki, że BH są jednak mało popularne (i na świecie i u nas) i na jakieś 4 turnieje zgłoszonych ostatnio na froum "9" tylko jeden miał BH... (plus jeden niezgłoszony, ale opisany przez Showteka w dziale army listów BH).

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Post autor: Dziad »

Niech ja tylko dostane te Wood Elf :twisted: y , tak dawno nie wydano żadnej książki o fluffie tej armii że niezależnie czy będzie dobra czy nie przeczytam ją z chęcią.

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Na pewno będzie to lepszy fluff niż GWowski :P

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Post autor: Dziad »

GrimgorIronhide pisze:Na pewno będzie to lepszy fluff niż GWowski :P
Z pewnością , szczególnie że Wood Elfy były jedną z najbardziej zaniedbanych ras jeżeli chodzi o fluff.

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Zaproponowałem takie coś w temacie maszyn:

KLIK
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Warmachines, especially cannons, are considered unreliable, and it is not secret, that cannon fix was one of the most urgent issues addresses lately by the RT.
The chance to kill a griffon or manticore with one cannon in 8th:

2/3*5/6*1/3=18.51%

In 9thage:

2/3*5/6*2/3=37%

An now cost 20pts less

invalid argument imo
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

ślivek
Kretozord

skąd to pierwsze 2/3 w 9th age? zakładasz bliski zasięg widzę. Poza tym są potworki mające więcej Woundów. Nie mówiąc o tym, że wcześniej z cannonów się snipowało maszynki przeciwnika łatwo a teraz niełatwo wcale. Postacie teraz mają automatycznego Look outa. Hard Target (rzadki bo rzadki) też działa na cannona.
Ale tak generalnie to się zgadzam, że to +1 jest głupie.
Obrazek

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

A nie raniłeś czasem jednocześnie jeźdźca i zwierzaka przedtem? Teraz masz jeden model, zwykle z wardem.
Szansa na zranienie jest większa w 8th...
Poza tym szansa na trafienie w 8th z działa jest zdecydowanie wieksza niż 2/3. Coś pomyliłeś.

ślivek
Kretozord

Jedne z wardem inne bez. Monstrous Cavalry zawsze raniłeś razem i tak, miały Warda. Ridden Monster miały oddzielne profile a teraz mają wspólne fakt ale nie mają Warda (a jak już to drogo) a wtedy był na jednej części (tej mniej woundowej).
Szansa na zranienie taka sama bo 5/6 przecież.
szansa na trafienie zależała od podstawki. Wynosiło 2/3 dla 50x50 ustawionej na wprost na przykład. Większe jeśli większa podstawka.
Obrazek

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

Źle się wyraziłem, chodziło mi o to że dojście do zranienie czyli to hit i to wound razem, w 8th były wyższe, szczególnie że reroll był, czego kolega parę postów wcześniej nie uwzględnia.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Anadim pisze:Źle się wyraziłem, chodziło mi o to że dojście do zranienie czyli to hit i to wound razem, w 8th były wyższe, szczególnie że reroll był, czego kolega parę postów wcześniej nie uwzględnia.
nie czaje

szansa na zabicie pegazisty czy mantykorzysty jest teraz wieksza. wiec nie trzeba nic bufowac....
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Imo +1 to hit w LT mogłoby spokojnie obowiązywać wszystkie BS-owe bronie.

Za to panic test od 1 wounda to zły pomysł - jak już to od 1 casualty. :P
Obrazek

ODPOWIEDZ