9 age - Pytania ogolne

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Milczek
Kradziej

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Milczek »

Skaveny:

Motomyszy:
Thunder Hulks: In each turn one model in the unit may use one of it's weapons.

O co chodzi?
a) W każdej turze każdy model MOŻE użyć czegoś innego?
b) W każdej turze tylko 1 model może użyć 1 broni a reszta unitu może i musi wybrać inną?
c) W każdej turze tylko 1 model może użyć broni a reszta unitu stoi i patrzy (ew. bije się bez Meat Grindera)?

Przy czym pamiętać należy o zasadzie z Rulebooka:
If the models in the unit have more than one type of Shooting Weapon, declare which weapon is
used.

Wydaje mi się, że opcja c) jest poprawna ale proszę mnie wyprostować w razie czego.

Nargh
Chuck Norris

Post autor: Nargh »

Niestety, opcja C jest poprawna.

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

@bobson - źle uznaliście. Jak masz random movement nie możesz stosować magical move. Tak po prostu. Tak, sprawdzałem. Wystarczy przeczytać opis Magical Move i Random Movement w podręczniku.
Tak, sporo jednostek w O&G jest przez to uwalonych mimo, że mamy dostęp do teleportacji z Big Green Gods, popychaczki z Wilderness i popychaczkek z Path of Shadow.
Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Jak mam magiczna broń na herosie i sztandar z flamingami na oddziale, to mam ogniste ataki z tej magicznej broni?
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

Czy we wszystkich czarach w których mam napisane target otrzymuje... Mogę targetowac bohateróww unitach, czy oni mają jakiegoś losa? Chodzi mi o 3 z lusta, snajperke z deatha i 0 z metalu.
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Jak czar jest Focused to wtedy można wybrać tylko jeden model, w tym bohatera, i nie ma losa.

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

JarekK pisze:Jak mam magiczna broń na herosie i sztandar z flamingami na oddziale, to mam ogniste ataki z tej magicznej broni?
Nie ma żadnych przeciwwskazań

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

lohost pisze:Taki zapis czaru z white magic: focused augment
Target instantly Recovers 1 Wound. [If boosted,
target and its unit also receives +1 Strength.]
Czy odzyskanie wounda jest warunkiem koniecznym? Czy moge rzucic czar na niezraniona postac aby otrzymac na oddziale +1S?
Nie jest warunkiem, tylko czymś co się dostaje, najwyżej nie bedzie mialo efektu. Jest wiele czarów, które można rzucić na oddział, model, które nic nie dają, a nie jest to warunek. (Np. jesli czar nadaje modelowi np. zasadę Distracting, a cel już to ma, nie oznacza, że nie można tego rzucić, po prostu brak efektu).

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Post autor: Talladil »

Czy multiwoundy sie kumuluja ? Jezeli jeden przedmiot ma zasade MW2 i drugi przedmiot rowniez MW2 lub D3, czy to oznacza, ze nastepuje multiplikacja 4 lub 2+D3 ?
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

wybierasz wyzszy. Jesli jest w jednym rzut kostka, to wybierasz, ktora zasade masz.

Jest to wprost napisane w rulebooku

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Post autor: Talladil »

Shino pisze:wybierasz wyzszy. Jesli jest w jednym rzut kostka, to wybierasz, ktora zasade masz.

Jest to wprost napisane w rulebooku
Juz znalazlem odpowiedz, ale mimo wszystko dzieki za fatyge :)
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

Awatar użytkownika
Never
Chuck Norris

Post autor: Never »

Zastanawiam się nad powrotem do Warhammera (obecnie siedzę w 40k od kiedy wyszedł AOS).

Jak bardzo różni się edycja 9 od 8? W sensie, czy jestem w stanie bez gruntownego czytania rulebooka pojechać na turniej z nastawieniem "jakoś to będzie", czy lepiej przeczytać całość od deski do deski, bo zmian jest sporo?

Czy nadal są klepacze, którzy gniotą wszystko i wszystkich (np strzyga), czy ktoś to zbilansował i da się z tym już żyć?

Jakie armie mają najlepsze wyniki (w sensie, na jakie rasy trzeba uważać) i jak spisuje się CHD na ich tle?
Potem pojawił się Tauruk, no ten to rzeczywiście ma to co trzeba, gaz w nogach, postawę, może przywalić i odparować cios, umie zasuwać jak dziki! Gdyby nie ta jego francowata pięta!

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Jak spisuje się chd to musisz w dziale armijnym pytać.
Różnic jest sporo. Polecam grać na scenariusze bo one w sumie balansują największe potworki.
Uber klepacze są, chociażby nowy treeman czy stardragon. Trzeba ich załatwić na dystans bo w combacie jest ciężko. Może ich jeszcze przytną.
Podręcznik 9ed jest bardzo fajnie napisany, tam gdzie są zmiany względem 8ed tekst jest kolorowy, pozwala to łatwiej ogarnąć różnice.
Wyjaśniono sporo niedopowiedzeń itd. Osoby z którymi grałem bardzo sobie chwalą nową edycję.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Poświęciłem może z 90 minut na ogarniecie RB i drugie tyle na AB przed pierwszym turniejem. Byłem kilka razy zaskoczony, ale grało się dobrze i w miare wygodnie
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Jędrul
Chuck Norris

Post autor: Jędrul »

czy na lordzie tzeentcha moge miec rownoczsnie dzialajace ataki z zasada hellefire (z marka) + ward breaker z divine icon?
MARK OF MARKI MARK

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Oczywiście, nie ma żadnych przeciwwskazań.

Jędrul
Chuck Norris

Post autor: Jędrul »

dzięki
MARK OF MARKI MARK

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

lohost pisze:Taki zapis czaru z white magic: [...] Atrybut tej domeny
Place a Shield Counter on the target. Ignore the next Unsaved Wound the target would suffer (after calculating any Multiple Wounds) and remove the Shield Counter instead. A unit may only ever have a single Shield Counter at any time. At the start of each friendly magic phase, remove all Shield Counter from the game.
Kto decyduje jaki wound jest ignorowany? Wiadmomo, moga byc bohaterowie w tym oddziale....
Odpowiedź zmieściła się w tydzień :D
Lucky shield should be treated as follows (same goes for white magic attribute): The owner of the shield/marker chooses what hit/wound to discard, of course only if possible = the attacks are made at the same time.

So if skinks shoot you, one hit on 5, and one posion on 6. You can discard the poison hit and let him try to wound with the other hit.
oraz:
My post is an errate, it's been cleared by the rules team. You can refer to this if you need too. It will be in the next update.
źródło: http://www.the-ninth-age.com/index.php? ... post167342
Obrazek

Plague
Chuck Norris

Post autor: Plague »

W którym miejscu w zasadach można przeczytać co to są ranged attacks

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

Sekcja Attacks and Damage.

Polecam opcja "szukaj". Bardzo często ctrl+f. Bardzo często może być pomocna.

Zablokowany