9 age - Pytania ogolne

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Anadim
Chuck Norris

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Anadim »

ślivek pisze:
lohost pisze:Taki zapis czaru z white magic: [...] Atrybut tej domeny
Place a Shield Counter on the target. Ignore the next Unsaved Wound the target would suffer (after calculating any Multiple Wounds) and remove the Shield Counter instead. A unit may only ever have a single Shield Counter at any time. At the start of each friendly magic phase, remove all Shield Counter from the game.
Kto decyduje jaki wound jest ignorowany? Wiadmomo, moga byc bohaterowie w tym oddziale....
Odpowiedź zmieściła się w tydzień :D
Lucky shield should be treated as follows (same goes for white magic attribute): The owner of the shield/marker chooses what hit/wound to discard, of course only if possible = the attacks are made at the same time.

So if skinks shoot you, one hit on 5, and one posion on 6. You can discard the poison hit and let him try to wound with the other hit.
oraz:
My post is an errate, it's been cleared by the rules team. You can refer to this if you need too. It will be in the next update.
źródło: http://www.the-ninth-age.com/index.php? ... post167342

Wciąż nie kumam jak właściciel lucky shield ma o czymkolwiek decydować, skoro nic nie turla, rozstrzygnięcie jest między roll to hit a roll to wound. W dodatku warunkowe. Podobnie ma sie sprawa z poison, przy ward save to już dyskusyjne, i w jakiś sposób słuszne

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

@Anadim - czytałeś tę rozmowę na 9th Age. Wiesz tak jak ja, że aby to uzasadnić muszą zrobić dodatkowy zapis po prostu bo obecnie to nijak nie wynika z żadnych zasad. Zrobią to a póki co jest errata. Liczę, że przy okazji wyjaśnią co to jest "ability" :D
Obrazek

Anadim
Chuck Norris

Czytam, tyle że moim zdaniem jest różnica między ward save z White magic, gdzie jako obrońca masz co rzucać, a poisonem/Lucky shield, gdzie wszytko dzieje się w trakcie czynności atakującego/active player. A tu wszystko do jednego wora...
Ciekawe jak zapiszą zasady pod to.. Poczekamy zobaczymy.

Awatar użytkownika
Keller
Falubaz

Post autor: Keller »

Jaki problem jest z tym atrybutem, bo do końca nie rozumiem (może jestem za tępy).

szeregowiec ryan
Mudżahedin

Post autor: szeregowiec ryan »

Nie wiem czy już było bo nie moge znaleźć. Przy nowej Sztormówce (The Lightning Rod) jest zapis że ,,all friendly units gets Blurry special rule" tej zasady nie mam ani w booku Verminów ani w głownym.

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

bela - masz ten atrybut na oddziele np. skinki i dołączony saurus cowboy. Jako, że kawalerzysta to jak dostaną oni templatką (katapulta na przykład) to normalnie dostanie hita. Powiedzmy, że dostanie wounda i jakiś skinek też dostanie. Który wound jest niwelowany atrubytem? Pierwszy. Który z nich jest pierwszy?
Wedle obecnej erraty zapewnionej przez RT poprzez swój Support - wybiera to właściciel Shield Countera.
Przedtem dało się wywnioskować (dość logicznie i intuicyjnie ale z dużą ilością formalnie niejasnych założeń), że wybierać powinien ten co strzelał z katapulty.

Stąd problem, że obecne uściślenie RT jest nijak nie odzwierciedlone w zasadach i liczymy, że będzie :)

szeregowiec - Blurry to stara nazwa na Hard Target. Widać zapomnieli albo przeoczyli. -1 to hit ze strzelania.
Obrazek

Awatar użytkownika
Keller
Falubaz

Post autor: Keller »

Oki rozumiem. Racja, że "domyślnie" właściciel oddziału powinien wybrać, która rana jest niwelowana. Mam nadzieję, że tak to wyjaśnią w najnowszym updacie.

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

Ridden Monster’s Profile
Wounds
Use the Monster’s Wounds. When the Monster reaches 0 Wounds, remove the whole
model as a casualty.
Czyli jak mam Lorda Chaosu na Matikorze to wystarczy zabić Manikore (nota bene "miękciejszą") aby zdjąć cały model wart ok. 450 pts? :shock: :shock: :shock:

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Mantykora jest monstrous cavalery.
Ale smoka tak.

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

To niczego nie zmienia (zasada use highest wounds).

Jeszcze jedno pytanie w związku z Ridden Monsters:
Armour and Saves Use the saves of the Monster. Any armour equipment worn by the rider or its
Ward/Regeneration Save have no effect, unless noted otherwise. Ridden Monsters
may only have Innate Defence armour type.
Czy istnieje wobec tego sens kupowania zbroi dla jedzdzca?

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

Nie ma sensu, zainwestuj w offens:)

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Zmienia bo pancerz i ward z jezdzca przechodzi na MC czyli mantykora może latać z pancerzem 2+ i wardem 4+
Smok już nie. Ale np. Jest pancerz który daje 1+ na jedną ture albo odrzucenie pierwszego hita.
Takie itemy można brać.

Muthare
Mudżahedin

Post autor: Muthare »

Ja też mam problem ze zrozumieniem zasad raider/monster. W zielono napisanej czesci uzywane jest okreslenie combined profile, z małych liter, ale tez jest zasada taka z duzych ktora dotyczy jeżdźenia na innej piechocie.

Jeżeli mount jest mounstrous beast to razem sa mounstrous calvary, czy sa ridden monster czy combined profile, czy cos innego?

Nie wiem czy tylko ja mam problem z tym , widzialem tylko 2 tabelki kiedy co się używa jedna do ridden moster jedna do combined prile, ale nie wiem co sie dzieje jak wstawie nekromante na odpowiednik winged nightmare :(

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Tylko, że monstrous cavalrsy ma po prostu Combined profile :)

U wampirów monsterami jest tylko Zombie Dragon i Shrieking Horror.

Monstrous Revenant jset Monstrous beast, czyli dosiadany jest montrous cavalry... czyli taki duży pegaz, jeśli chodzi zasady :)

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Mam lorda na mantikorze. Mantikora jest Immune to Psychology. Czy w związku z tym cały model jest Immune to Psychology?

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Tak

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Na turnieju parę osób mi powiedziało, że fast cavalry jak zrobi flee reaction i się zbierze to może się ruszyć, ale nie może maszerować. Generalnie fajna zasada, ale nie mogę teraz znaleźć potwierdzenia tego w rulebooku. Czy ktoś może mi wskazać czy to prawda?

Anadim
Chuck Norris

W zasadach specjalnych - fast cavalry

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

dobrze. a moglbys podac cytat?

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Models with this special rule have Free Reform and Vanguard. If a unit consisting solely of models with Fast Cavalry
voluntarily flees as a Charge Reaction and subsequently rallies the next turn then the unit may move and shoot during
that turn. The rallied unit may not charge and counts as having moved for the purpose of shooting. This rule cannot be
applied if a unit fails to rally on the first turn or involuntarily flees, such as a result of a failed Panic Test.
Nie ma nic o zakazie marszu, jest dokładnie jak w 8 edycji.

Zablokowany