rozczarowanie nowymi HE
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
20 modeli to z oszczędności - i tak stoją w formacji 7,7,6.
A bohaterowie z oszczędności nic nie mają, poza heavy armour dla klimatu i dwurakiem. Powinni unikać wszelkich niebezpiecznych sytuacji i nie pchać się do walki ze smokami (a one swoją drogą są największym bólem tej armii).
A bohaterowie z oszczędności nic nie mają, poza heavy armour dla klimatu i dwurakiem. Powinni unikać wszelkich niebezpiecznych sytuacji i nie pchać się do walki ze smokami (a one swoją drogą są największym bólem tej armii).
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
WE ze smokiem mają znacznie gorzej. Ta armia sobie radzi znacznie lepiej
Można się zastanowić nad reaver bowem dla BSB. Daje to w rezultacie dodatkowego bolca, niby tylko 3 strzały a nie 6 ale za to ze znacznie większą efektywnością bo z BS 6 i Siłą 5. Nie ma opcji żeby w bitwie się nie spłacił z nawiązką .
Ice-T mimo wszystko ciesze się, że HE nie mają takich pieszych dragonmage . W końcu jak napisał Elmariel - dzięki bogom, że grzybiarze wyszli z lasu .
Można się zastanowić nad reaver bowem dla BSB. Daje to w rezultacie dodatkowego bolca, niby tylko 3 strzały a nie 6 ale za to ze znacznie większą efektywnością bo z BS 6 i Siłą 5. Nie ma opcji żeby w bitwie się nie spłacił z nawiązką .
Ice-T mimo wszystko ciesze się, że HE nie mają takich pieszych dragonmage . W końcu jak napisał Elmariel - dzięki bogom, że grzybiarze wyszli z lasu .
Jakby ktoś kitrał maga z fire w lesie to niebyłbyto bynajmniej ograny gracz.Mniejsza,co myślicie o czymś takim na 1200
Dragonmage-seerstaff,scroll-435
20 spirmanów-cg,war banner-225
2x5 dragonów szt-170
2 bolce 200
Niby 3 oddziały ale każdy jest lujski,dragonmag ma z załozenia 2 pociski na 3 kościach,myślałem nad 5 ellyrianów zamiast scrolla i sztandarów,ale stwierdziłem że nie.Mały format więc niesądze aby przeciwnika było dużo,co myślicie?
Jest jeszcze druga opcja
dragonmag-vand,fury
mag 2lev-seer,sc
10 łuków
2 bolce
11 swordów-cg,soc
5 szadołów
Tak bardzo defensywnie z silną magią,przeszkadzajką i dość mocnym pkt obrony.
Dragonmage-seerstaff,scroll-435
20 spirmanów-cg,war banner-225
2x5 dragonów szt-170
2 bolce 200
Niby 3 oddziały ale każdy jest lujski,dragonmag ma z załozenia 2 pociski na 3 kościach,myślałem nad 5 ellyrianów zamiast scrolla i sztandarów,ale stwierdziłem że nie.Mały format więc niesądze aby przeciwnika było dużo,co myślicie?
Jest jeszcze druga opcja
dragonmag-vand,fury
mag 2lev-seer,sc
10 łuków
2 bolce
11 swordów-cg,soc
5 szadołów
Tak bardzo defensywnie z silną magią,przeszkadzajką i dość mocnym pkt obrony.
A więc chyba doszliśmy do wniąsku że na 2k+ (najcześciej 2250) albo dajemy stardragona i caddego albo przycinamy herosów maksymalnie żeby było więcej na oddziały.
belaner wizualnie i wogóle mi się podoba bardziej armia pierwsza , tymbardziej że druga nie mieści się w 1200 pkt i tych swordmasterów zamieniłbym na PG.
belaner wizualnie i wogóle mi się podoba bardziej armia pierwsza , tymbardziej że druga nie mieści się w 1200 pkt i tych swordmasterów zamieniłbym na PG.
nadal mocna opcja jest granie na 2-3-4 magach
- Loremaster
- Oszukista
znowu piszesz śmieszne rzeczy, 2 magów z Arcymagiem na 6ed = 715, 4 magów z Arcy na nową edycję = 915 ja nie wiem jak Ty liczysz, właśnie że nadal z seere, silver wandem dostępnem do wszystkich lorów dużo silniejszym high magic i banner of sorcery mamy najsilniejszą magię.Ice-T pisze:Sorki ale ja nei wystawiałem nigdy full herosów i nadal uważam że moi 2 magowie z Arcy sa lepsi niż twoi (Loremaster)4 z arcy warci 1200 pts (ale nie bede się sprzeczał już o to) chciałem zaznaczyć że nei wymiatamy w magi jak niegdyś w6 ed miałeś zajebistych magów dorównujących arcy a teraz maż magów dorównójących magom imperium
rozpy można złożyć fajne ale moim zdaniem nadal herosi sa siłą tej armi np. Battle Banner wężmie wszystko na klatę i przejerzdża po wszystkim
armai jest strasznie wrązliwa na ostrzał
Raptem jedna koniguracja byłą świetna Seer , Silver Wand, Channelear, reszta była tak samo dobra jak teraz. Tylko ndal nie widzisz róźnicy w 7ed
- magowie nie zdają terroru w odpowiednim unicie
- nie giną od byle tunnelingu
- trudno ich zabic
- a to są kluczowe rzeczy grania na magii bo czary są teraz zasięgowe i nie ma campienia w lesie cały czas tylko aby zmaximalizowac magię. W tamtej edycji w co nie schowałeś magów to fast, tunneling byle gówno i po zabawie teraz trzeba coś potężnego rzucic, a np. Pheonix Guard są doskonałą ochroną przed prawie wszystkim.
- to są zalety których się nie da przecenic, i naprawdę zamieniłbym tego jednego super 2lvl maga na to te zalety
Jankiel super rozpiska też coś podobnego klecę ale bez princ'e a z lordem magiem , mam taką fajną rozpiskę na piechocie jak znajdę ją gdzieś na kompie to wrzucę masa modeli i powinno nawet działac jak będę miał ok 60 Spearelves to zagram
To chyba doszliśmy do jakiegoś konsensu , a co z niego wynikło...na to każdy sobie sam odpowie
Wykrystalizowałem już wygląd swojej rozpy HE na 1500:
http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?t=6629
Po testach moje stare zasłużone WE którymi grałem od prawie 10 lat i tylko nimi, odchodzą na emeryture . Poprostu nowymi HE gra się duuużo fajniej . Głównie dlatego, że mam w HE dosłownie wszystko, a najważniejsze to prawdziwa rzeźnicka piechcota (w HE nawet łucznicy sobie nieźle radzą w walce ). Może macie jakieś uwag na temat powyższej rozpy - każda sugestia na wagę złota .
Wykrystalizowałem już wygląd swojej rozpy HE na 1500:
http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?t=6629
Po testach moje stare zasłużone WE którymi grałem od prawie 10 lat i tylko nimi, odchodzą na emeryture . Poprostu nowymi HE gra się duuużo fajniej . Głównie dlatego, że mam w HE dosłownie wszystko, a najważniejsze to prawdziwa rzeźnicka piechcota (w HE nawet łucznicy sobie nieźle radzą w walce ). Może macie jakieś uwag na temat powyższej rozpy - każda sugestia na wagę złota .
co od łuczników to mi kiedyś taka 10 jeszcze na 6 edycje wytrzymała szarże takiego stwora chosu chyba to był dod (coś z parametrami smoka) i ugrzązł w tych moich biednych elfach na 3 tury.
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?
Nie mam na myśli sytuacji "ekstremalnych" czy niewątpliwie wyjątkowych "losowo".
Ja tam się cieszę, że moi łucznicy w starcu z fellbatami mają duze szanse na wygraną. To samo z DR, GR, baaa nawet wild riderze nie mają tak różowo, wszelkie fasty wilko-podobne, furie, harpie etc....
Fajnie mieć takich łuczników o LSG nawet nie wspominając
Ja tam się cieszę, że moi łucznicy w starcu z fellbatami mają duze szanse na wygraną. To samo z DR, GR, baaa nawet wild riderze nie mają tak różowo, wszelkie fasty wilko-podobne, furie, harpie etc....
Fajnie mieć takich łuczników o LSG nawet nie wspominając
- Loremaster
- Oszukista
ja łuczników wogóle nie będę wystawiał jak tylko będę miał resztę figurek pomalowanych to jedyna opcja to 10LSG z tarczami za 20p więcej mam piechotę która coprawda strzela gorzej ze względu na zasięg ale w walce ma ASF i save na 4+
Sam wybieram lucznikow ze wzgledu na zasieg 30 cali. Z drugiej strony LSG sa tez slucznym wyborem-wieksza elastycznosc kosztem zmniejszonego zasiegu. Dobrze ,ze nie zostali wyposazeni w dlugie luki bo wtedy na stolach wogole bysmy nie uswiadczyli lucznikow.
3 miesiące temu zastanawiałem się jaką drugą po DE armię zacząć zbierać. Rozważałem Vampiry, WE i HE właśnie. Vampiry odpadły najszybciej, w następnej kolejności HE jako że gra na silverhelmach, rydwanach czy jakiś grzybiarzach mi nie odpowiadała Choć wiedziałem, ze zbliża się nowa edycja HE wybrałem z kilku względów WE. Teraz żałuje bo He mają chyba najfajniejszy ab jaki widziałem, a widziałem większość booków począwszy od Ved. . . .dokupię do WE to co niezbędne na 2 koła i może za rok, dwa jak już pomaluluje co mam pomalować, wezmę się za HE
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"
Widukind z Korwei, Kronika Saska
Widukind z Korwei, Kronika Saska
a jak pisalem kiedys http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?t=5477&start=120
2x20 włóczników
18 White Lionów
5 Dragon Princów
2x5 Fastów
12 Swordmasterów
3 bolce
Orzeł
to mnie troszkę wyśmiali...
2x20 włóczników
18 White Lionów
5 Dragon Princów
2x5 Fastów
12 Swordmasterów
3 bolce
Orzeł
to mnie troszkę wyśmiali...
grzech76 - pewnie trzeba było coś więcej na temat takiej rozpy napisać, zmusić do dyskusji, napisać rozprawke i w końcu ludziska załapią o co chodzi
Ritchie - gdyby nowe HE były takie wcześniej to zapewne zbierałbym je już od lat zamiast WE . Czemu GW dopiero teraz zaczyna pisać dopiero dobre AB, tyle edycji było, tyle lat istnieją, a tak koszmarnie wolno się uczą
Ritchie - gdyby nowe HE były takie wcześniej to zapewne zbierałbym je już od lat zamiast WE . Czemu GW dopiero teraz zaczyna pisać dopiero dobre AB, tyle edycji było, tyle lat istnieją, a tak koszmarnie wolno się uczą
Ja wolę łuczników - nie sądzę, żeby coś się o nich zbliżyło, a potrzebuję dodatkowych 6" na thundererów, handgunnerów i organki.ja łuczników wogóle nie będę wystawiał jak tylko będę miał resztę figurek pomalowanych to jedyna opcja to 10LSG z tarczami za 20p więcej mam piechotę która coprawda strzela gorzej
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
jak tak bardzo liczycie na te hordy elfow to zlozcie rozpiske na 9x20 spearman.. spokojnie zostaje jeszcze punktów na BSB i arcy z 4 scrolami..
nikt was nie wystrzela... nie wymaguje.. a kazdy regiment bedzie wyplacal minimalnie 15 ataków z S3 ale za to ASF
a dodatkowo chciałbym zauwazyc ze istnieje jeden problem przy tym całym ASF - rydwany
pozdrawiam
nikt was nie wystrzela... nie wymaguje.. a kazdy regiment bedzie wyplacal minimalnie 15 ataków z S3 ale za to ASF
a dodatkowo chciałbym zauwazyc ze istnieje jeden problem przy tym całym ASF - rydwany
pozdrawiam