rozczarowanie nowymi HE

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

gdyby dragon mag był wystawiany bez smoka jako 0-1 to było by to cudo :D szkoda że magowie HE nei zostali podzieleni na takich jeden uniwerzalny i z uniwerzalnego możliwosć zrobienia wypaśnego na jeden lore :D

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

20 modeli to z oszczędności - i tak stoją w formacji 7,7,6.
A bohaterowie z oszczędności nic nie mają, poza heavy armour dla klimatu i dwurakiem. Powinni unikać wszelkich niebezpiecznych sytuacji i nie pchać się do walki ze smokami (a one swoją drogą są największym bólem tej armii).
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

WE ze smokiem mają znacznie gorzej. Ta armia sobie radzi znacznie lepiej :)

Można się zastanowić nad reaver bowem dla BSB. Daje to w rezultacie dodatkowego bolca, niby tylko 3 strzały a nie 6 ale za to ze znacznie większą efektywnością bo z BS 6 i Siłą 5. Nie ma opcji żeby w bitwie się nie spłacił z nawiązką :).

Ice-T mimo wszystko ciesze się, że HE nie mają takich pieszych dragonmage :). W końcu jak napisał Elmariel - dzięki bogom, że grzybiarze wyszli z lasu :).

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

Jakby ktoś kitrał maga z fire w lesie to niebyłbyto bynajmniej ograny gracz.Mniejsza,co myślicie o czymś takim na 1200
Dragonmage-seerstaff,scroll-435
20 spirmanów-cg,war banner-225
2x5 dragonów szt-170
2 bolce 200
Niby 3 oddziały ale każdy jest lujski,dragonmag ma z załozenia 2 pociski na 3 kościach,myślałem nad 5 ellyrianów zamiast scrolla i sztandarów,ale stwierdziłem że nie.Mały format więc niesądze aby przeciwnika było dużo,co myślicie?
Jest jeszcze druga opcja
dragonmag-vand,fury
mag 2lev-seer,sc
10 łuków
2 bolce
11 swordów-cg,soc
5 szadołów
Tak bardzo defensywnie z silną magią,przeszkadzajką i dość mocnym pkt obrony.

Awatar użytkownika
Fensir
Chuck Norris

Post autor: Fensir »

Mnie martwi co się stanie po stracie księżniczek :? Może wystąpić problem w postaci braku mobilności, i wtedy już jest kiepawo.

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

A więc chyba doszliśmy do wniąsku że na 2k+ (najcześciej 2250) albo dajemy stardragona i caddego albo przycinamy herosów maksymalnie żeby było więcej na oddziały.

belaner wizualnie i wogóle mi się podoba bardziej armia pierwsza , tymbardziej że druga nie mieści się w 1200 pkt i tych swordmasterów zamieniłbym na PG.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

nadal mocna opcja jest granie na 2-3-4 magach :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

No tak zapomniałem napisać że dragonmag niema scrolla.A pg niemam pojęcia czemu dać,plewy straszne z nich :cry:

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

Ice-T pisze:Sorki ale ja nei wystawiałem nigdy full herosów i nadal uważam że moi 2 magowie z Arcy sa lepsi niż twoi (Loremaster)4 z arcy warci 1200 pts (ale nie bede się sprzeczał już o to) chciałem zaznaczyć że nei wymiatamy w magi jak niegdyś w6 ed miałeś zajebistych magów dorównujących arcy a teraz maż magów dorównójących magom imperium

rozpy można złożyć fajne ale moim zdaniem nadal herosi sa siłą tej armi np. Battle Banner wężmie wszystko na klatę i przejerzdża po wszystkim

armai jest strasznie wrązliwa na ostrzał
znowu piszesz śmieszne rzeczy, 2 magów z Arcymagiem na 6ed = 715, 4 magów z Arcy na nową edycję = 915 ja nie wiem jak Ty liczysz, właśnie że nadal z seere, silver wandem dostępnem do wszystkich lorów dużo silniejszym high magic i banner of sorcery mamy najsilniejszą magię.
Raptem jedna koniguracja byłą świetna Seer , Silver Wand, Channelear, reszta była tak samo dobra jak teraz. Tylko ndal nie widzisz róźnicy w 7ed
- magowie nie zdają terroru w odpowiednim unicie
- nie giną od byle tunnelingu
- trudno ich zabic
- a to są kluczowe rzeczy grania na magii bo czary są teraz zasięgowe i nie ma campienia w lesie cały czas tylko aby zmaximalizowac magię. W tamtej edycji w co nie schowałeś magów to fast, tunneling byle gówno i po zabawie teraz trzeba coś potężnego rzucic, a np. Pheonix Guard są doskonałą ochroną przed prawie wszystkim.
- to są zalety których się nie da przecenic, i naprawdę zamieniłbym tego jednego super 2lvl maga na to te zalety

Jankiel super rozpiska też coś podobnego klecę ale bez princ'e a z lordem magiem , mam taką fajną rozpiskę na piechocie jak znajdę ją gdzieś na kompie to wrzucę masa modeli i powinno nawet działac jak będę miał ok 60 Spearelves to zagram

Kal_Torak
Masakrator

To chyba doszliśmy do jakiegoś konsensu :), a co z niego wynikło...na to każdy sobie sam odpowie ;)

Wykrystalizowałem już wygląd swojej rozpy HE na 1500:

http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?t=6629

Po testach moje stare zasłużone WE którymi grałem od prawie 10 lat i tylko nimi, odchodzą na emeryture :). Poprostu nowymi HE gra się duuużo fajniej :). Głównie dlatego, że mam w HE dosłownie wszystko, a najważniejsze to prawdziwa rzeźnicka piechcota (w HE nawet łucznicy sobie nieźle radzą w walce ;) ). Może macie jakieś uwag na temat powyższej rozpy - każda sugestia na wagę złota :).

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

Kal_Torak pisze: (w HE nawet łucznicy sobie nieźle radzą w walce ;) ). .
ostatnio to 10 lucznikow przetrzymalo 3 tury walki z pegazami. A 14 sm spadlo od 1 szarzy =P

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

co od łuczników to mi kiedyś taka 10 jeszcze na 6 edycje wytrzymała szarże takiego stwora chosu chyba to był dod (coś z parametrami smoka) i ugrzązł w tych moich biednych elfach na 3 tury. :D
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Kal_Torak
Masakrator

Nie mam na myśli sytuacji "ekstremalnych" czy niewątpliwie wyjątkowych "losowo".

Ja tam się cieszę, że moi łucznicy w starcu z fellbatami mają duze szanse na wygraną. To samo z DR, GR, baaa nawet wild riderze nie mają tak różowo, wszelkie fasty wilko-podobne, furie, harpie etc....

Fajnie mieć takich łuczników o LSG nawet nie wspominając :)

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

ja łuczników wogóle nie będę wystawiał jak tylko będę miał resztę figurek pomalowanych to jedyna opcja to 10LSG z tarczami za 20p więcej mam piechotę która coprawda strzela gorzej ze względu na zasięg ale w walce ma ASF i save na 4+

ELMALIER
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ELMALIER »

Sam wybieram lucznikow ze wzgledu na zasieg 30 cali. Z drugiej strony LSG sa tez slucznym wyborem-wieksza elastycznosc kosztem zmniejszonego zasiegu. Dobrze ,ze nie zostali wyposazeni w dlugie luki bo wtedy na stolach wogole bysmy nie uswiadczyli lucznikow.

Awatar użytkownika
Ritchie
Wodzirej

Post autor: Ritchie »

3 miesiące temu zastanawiałem się jaką drugą po DE armię zacząć zbierać. Rozważałem Vampiry, WE i HE właśnie. Vampiry odpadły najszybciej, w następnej kolejności HE jako że gra na silverhelmach, rydwanach czy jakiś grzybiarzach mi nie odpowiadała :) Choć wiedziałem, ze zbliża się nowa edycja HE wybrałem z kilku względów WE. Teraz żałuje bo He mają chyba najfajniejszy ab jaki widziałem, a widziałem większość booków począwszy od Ved. . . .dokupię do WE to co niezbędne na 2 koła i może za rok, dwa jak już pomaluluje co mam pomalować, wezmę się za HE :)
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"

Widukind z Korwei, Kronika Saska

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

a jak pisalem kiedys http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?t=5477&start=120

2x20 włóczników
18 White Lionów
5 Dragon Princów
2x5 Fastów
12 Swordmasterów
3 bolce
Orzeł

to mnie troszkę wyśmiali...

Kal_Torak
Masakrator

grzech76 - pewnie trzeba było coś więcej na temat takiej rozpy napisać, zmusić do dyskusji, napisać rozprawke i w końcu ludziska załapią o co chodzi :wink:

Ritchie - gdyby nowe HE były takie wcześniej to zapewne zbierałbym je już od lat zamiast WE :). Czemu GW dopiero teraz zaczyna pisać dopiero dobre AB, tyle edycji było, tyle lat istnieją, a tak koszmarnie wolno się uczą :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

ja łuczników wogóle nie będę wystawiał jak tylko będę miał resztę figurek pomalowanych to jedyna opcja to 10LSG z tarczami za 20p więcej mam piechotę która coprawda strzela gorzej
Ja wolę łuczników - nie sądzę, żeby coś się o nich zbliżyło, a potrzebuję dodatkowych 6" na thundererów, handgunnerów i organki.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

jak tak bardzo liczycie na te hordy elfow to zlozcie rozpiske na 9x20 spearman.. spokojnie zostaje jeszcze punktów na BSB i arcy z 4 scrolami..
nikt was nie wystrzela... nie wymaguje.. a kazdy regiment bedzie wyplacal minimalnie 15 ataków z S3 ale za to ASF ;-)

a dodatkowo chciałbym zauwazyc ze istnieje jeden problem przy tym całym ASF - rydwany :-)

pozdrawiam
Obrazek

Zablokowany