9 age - Pytania ogolne
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 9 age - Pytania ogolne
Mam WS 5 i Lightning Reflex. Przeciwnik ma WS 4 i Parry. Trafiam na 3+ czy na 4+?
Jeżeli do unitu DR dołączy bohater bez free reform to cały unit traci tę zasadę. Czy w takim przypadku unit jest scorring czy nie ? Czysto literalnie w unicie znajdują się modele z free reform tylko czasowo ta zasada jest zablokowana, więc nie wiem jak interpretować taką sytuację...All units with a Standard Bearer (including the Battle Standard Bearer) are Scoring Units, unless the unit (or any model in the unit) has Free Reform.
Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15
Nie jest scoring unitem, jeśli unit ma jakikolwiek model z zasadą free reform. W Twoim unit nie ma, ale modele już mają.
Nie do końca. Bo unit traci zasade free reform jeśli modeli z tą zasadą będzie mniej niż polowa.ajt pisze:Nie jest scoring unitem, jeśli unit ma jakikolwiek model z zasadą free reform. W Twoim unit nie ma, ale modele już mają.
Tak więc bsb+ hero w oddziale fasta z którego został jeden typ - będzie scoring unitem.
Mogę wiedzieć skąd informacja o traceniu zasady free reform? Z czego konkretnie to wynika według Ciebie (koniecznie strona, cytat), bo ja takiego czegoś nie mogłem znaleźć.
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
Coś strasznie pokręciłeś.Glegut pisze:W rozdziale specialrules/freereform
Chyba nie piszesz o poniższym zdaniu, które jest o czym innym i z którego nie wynika to co zasugerowałeś?
If at least half of the models in a unit have the Free Reform special rule, the unit always counts as having 0 Full Ranks.
Dokładnie. W żadnym wypadku nie traci się zasady Free Reform. Co najwyżej obecność postaci bez FR powoduje że nie można używać tej zasady, ale to nie znaczy że ona znika. Oddziały z FR nigdy nie mogą stać się "scoring units".
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
No i fajniedebelial pisze:Dokładnie. W żadnym wypadku nie traci się zasady Free Reform. Co najwyżej obecność postaci bez FR powoduje że nie można używać tej zasady, ale to nie znaczy że ona znika. Oddziały z FR nigdy nie mogą stać się "scoring units".
Zebrać się możesz, jeśli
"If a unit consisting solely of models with Fast Cavalry voluntarily flees as a Charge Reaction and subsequently rallies the next turn then the unit may move and shoot during that turn"
Oddział uciekający już:
"An already fleeing unit that is charged must always choose to flee."
Uważam, że mimo wszystko może normalnie się ruszyć i strzelić.
Dlaczego?
Warunek "voluntarily flees" został spełniony. To, że później dalej uciekali nie ma znaczenia. Nie ma też nic napisanego w stylu "and was not forced to flee"...
Nawet jest to rozsądne, bo dalsza ucieczka jest wynikiem zadeklarowanej ucieczki.
"If a unit consisting solely of models with Fast Cavalry voluntarily flees as a Charge Reaction and subsequently rallies the next turn then the unit may move and shoot during that turn"
Oddział uciekający już:
"An already fleeing unit that is charged must always choose to flee."
Uważam, że mimo wszystko może normalnie się ruszyć i strzelić.
Dlaczego?
Warunek "voluntarily flees" został spełniony. To, że później dalej uciekali nie ma znaczenia. Nie ma też nic napisanego w stylu "and was not forced to flee"...
Nawet jest to rozsądne, bo dalsza ucieczka jest wynikiem zadeklarowanej ucieczki.
Poproszę o argument, nie ma nic o tym jaka ma być deklaracja jako ostatnia.
Jedyne wymagane warunki to:
- zadeklarować samemu flee w tej turze
- zebrać się w następnej
Jedyne wymagane warunki to:
- zadeklarować samemu flee w tej turze
- zebrać się w następnej