Katapulta Khemri....Czy moze.....

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
mysza82
Pseudoklimaciarz

Katapulta Khemri....Czy moze.....

Post autor: mysza82 »

Hejo;):)....

Mam takie pytanie, wsumie ciekawi mnie:):)...

Czy katapulta Khemri ktora strzela w magi i rzuci 5 na misfire... to czy moze strzelic w fazie strzelania normalnie:)?... Przytaczam 2 teksty z rule:)...

Obrazek<br>
Obrazek

Jest napisane ze nie moze strzelic w tej turze, ale w przyszlej moze:).. a tura dzieli sie na fazy, a nie odwrotnie:):)...
Bylo pare glosow ze moze i pare ze nie;):)...

Awatar użytkownika
Bison
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Bison »

No tak tylko, że mamy tu do czynienia z problemem składniowym odwołującym się do inteligencji czytającego ...

Nie widziałem jeszcze takiej mega hiper nadinterpretacji.

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: GreatTaurus »

a czy przypadkiem w AB do TK, tudzież w erracie lub FAQ nie ma coś na ten temat napisane? i'll go and check.

EDIT:
nic nie znalazłem, ale tak na chłopski rozum - niby dlaczego by nie mogła w fazie strzelania strzelić normalnie?

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Przy opisie smittinga pisze, że jest to dodatkowa faza strzelania i to w niej sobie nie strzelisz. W RB pisze jak pisze bo nikt inny sobie strzelić w magii nie może. Jakby pisało, że nie strzeli w tej fazie strzelania, to by się ludzie pytali czy mogą sobie w takim razie potem strzelić w fazie combatu.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Muker dobrze gada;]

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

jest zaznaczone przecież ze nie strzeli do końca TURY więc jeżeli masz pecha w czasie magii to niestety ale sobie "postrzelałeś"
to nie jest interpretacja zasad...poprostu niektórzy chcą naginać zasady na swoją korzyść i tyle...w zasadzie taka rozmowa jest niepotrzebna...na turnieju jest sędzia a grając towarzysko to sami się dogadają ludzie....(chyba :roll: )

Awatar użytkownika
mysza82
Pseudoklimaciarz

Hmm:)... no ok:)... czyli jak mozna strzelic to oki;)... a czy to jest nadinterpretacja, to mi wydaje sie ze nie:):)... poniewaz miedzy slowem Turn a phase jest roznica;):)...

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

mysza82 pisze:Hmm:)... no ok:)... czyli jak mozna strzelic to oki;)... a czy to jest nadinterpretacja, to mi wydaje sie ze nie:):)... poniewaz miedzy slowem Turn a phase jest roznica;):)...
jest zaznaczone ze nie strzeli w tej turze tak? czyli katapulta jest uziemiona (teoretycznie) od początku ruchów do końca wszystkich walk Itp. w praktyce wygląda to tak że nie strzeli w magii(bo misfire) ani w shootingu bo tak mówi RB
przynajmnej tak to wygląda na logiczne myślenie...tura to ruchy magia walki i strzelanie a faza jedna z wyżej wymienionych
pozatym i tak od sędziego to zależy :roll:

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

a myślenie nie boli...

Awatar użytkownika
mysza82
Pseudoklimaciarz

To wkoncu moze czy nie:):).... ja dalem uzasadnienie ze mam watpliwosci, to moze ktos poda ze sie myle:):)

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Szkoda tylko ze nikt nie zarzucil cytatem inkantacji dajacej ten dodatkowy strzal :roll:

Moja opinia jest znana :wink: I smianie sie w twarz czlowiekowi ktory zakaze mi strzelic w fazie shootingu :D
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Malal pisze:Szkoda tylko ze nikt nie zarzucil cytatem inkantacji dajacej ten dodatkowy strzal :roll:

Moja opinia jest znana :wink: I smianie sie w twarz czlowiekowi ktory zakaze mi strzelic w fazie shootingu :D
Mozna sie śmiać, można podetknąć książkę pod nos.

Obrazek
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

I chyba się niektórym rozjaśniło nie?

Sprawa jest taka, że daliście cytat missfire z RB bez opisu smittinga.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Tak jak Jacek i Malal napisali.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
mysza82
Pseudoklimaciarz

no tak:):)... nikt mi nie pokazal booka Khermi na turnieju, dlatego mialem takie pytanie;)... Wszystko sie wyjasnilo:), i jest git;):)..

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

no jak dla mnie, to opis inkantacji nic nie wyjasnia - mowi tylko tyle, ze jesli SSC nie moglaby strzelac w tej turze, to po udanej inkantacji nie strzela w fazie magii, a za to moze w fazie shootingu.

pytanie brzmialo natomiast, czy jesli zmisfire'uje w fazie magii, to bedzie mogla strzelic w shootingu?
to jest spora roznica :wink:

imo nie moze :twisted:
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

No nie może, bo nie można rzucić dwa razy tej samej inkantacji na nią. Natomiast będzie mogła strzelać już w następnej fazie magii :)

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

przeczytajcie sobie ostatnie zdanie z cytowanej inkantacji... kurde, rozmowa na poziomie "czy konie Wild Ridersów mają magiczne ataki"...

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

GreatTaurus pisze:przeczytajcie sobie ostatnie zdanie z cytowanej inkantacji...
tobie polecam to samo, razem z kilkoma poprzedzajacymi zdaniami :wink:
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Gobos pisze:
GreatTaurus pisze:przeczytajcie sobie ostatnie zdanie z cytowanej inkantacji...
tobie polecam to samo, razem z kilkoma poprzedzajacymi zdaniami :wink:
jaki kurde spostrzegawczy! :P

Zablokowany