Empire the 9th Age
Moderator: #helion#
-
- Mudżahedin
Re: Empire the 9th Age
Ok ale po to wstawiam to na forum zebys powiedzial mi ze wg Ciebie to bezsensu Wstawilem kuszników ze wzgledu na ich zasieg z rozkazów, który powoduje ze strzelamy zwykle jako pierwsi. Wstawilem ich dlatego ze w przeciwienstwie do helblastera zyja wiecej niz 3 tury oraz mozna na nich oprzec swoja strategie defensywna dzieki support unit. Halabardy z shieldami to teraz najlepszy oddzial combatowy u nas duzo lepszy niz gs. Masz do tego dwa wózki które robia z halabard morderców. A gryf to taki przyjemny dodatek który szachuje wiekszosc kozaków. Wczesniej wstawiale 2x gs ale z nowymi rozkazami grzech nie wziac bsowego strzelania plus to ze gsy bija gw mega ich udupia bo nie moga efektywnie korzystac z lightning reflexes, zawsze porzebowali ws10 i10. A no i kosztuja w chuj.
Kapitan KOCOŃ stół nr. 6 xD
Bis dat qui cito dat.
Bis dat qui cito dat.
-
- Mudżahedin
dokladnie w cc uzywaja halabardySkavenLord pisze:Kurcze, kolejna nowość dla mnie - jak można używać halabardy i tarczy razem skoro to broń dwuręczna? No chyba, że jak maszerują/stoją to używają tarczy a w CC używają halabardy i nie mają Sv z tarczy?
Kapitan KOCOŃ stół nr. 6 xD
Bis dat qui cito dat.
Bis dat qui cito dat.
Captain Kocoń pisze:Halabardy z shieldami to teraz najlepszy oddzial combatowy u nas duzo lepszy niz gs
Zaraz... pierwszy kwietnia dopiero w piątek.
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Fakt halabardy są dobre bo są w core, ale nie można powiedzieć, że są lepsze od gsów. Zgadnij co się dzieję z hordą halabard gdy wpada w nie Imperialna kawaleria lub Carnosaur? Teraz zgadnij co się dzieje z Imperialną kawalerią i Carnosaurem gdy wpadają w hordę gsówCaptain Kocoń pisze:Ok ale po to wstawiam to na forum zebys powiedzial mi ze wg Ciebie to bezsensu Wstawilem kuszników ze wzgledu na ich zasieg z rozkazów, który powoduje ze strzelamy zwykle jako pierwsi. Wstawilem ich dlatego ze w przeciwienstwie do helblastera zyja wiecej niz 3 tury oraz mozna na nich oprzec swoja strategie defensywna dzieki support unit. Halabardy z shieldami to teraz najlepszy oddzial combatowy u nas duzo lepszy niz gs. Masz do tego dwa wózki które robia z halabard morderców. A gryf to taki przyjemny dodatek który szachuje wiekszosc kozaków. Wczesniej wstawiale 2x gs ale z nowymi rozkazami grzech nie wziac bsowego strzelania plus to ze gsy bija gw mega ich udupia bo nie moga efektywnie korzystac z lightning reflexes, zawsze porzebowali ws10 i10. A no i kosztuja w chuj.
egzakli. Stała siła 6 to jest coś. Ostatnio wypłaciłem coś circa 40 ataków w elfiacką konnice i zabiłem jednego!!! Co z tego że speary skoro nie idzie mi rzucanie '6'. Dlatego bezpiecznie mieć różne narzędzia w rozpie do różnych zadań. WD-40 i szkot nie rozwiązują wszystkich problemów.
"Wielkie problemy współczesności nie rozstrzygną się mowami i uchwałami większości… ale krwią i żelazem." Bismarck
A kawaleria jak się sprawdza ?? Testował któryś imperialista już ?
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr
Od samego początku mojej przygody z imperium gram konnym imperium i muszę niestety stwierdzić, że ona ciągle gra podobnie. Dodanie możliwości wystawienia więcej niż jednego oddziału imperial cavalary niczego nie zmieniło. Wciąż knightly ordersom przydałby się monstrous support a demisie jak demisie nihil novi. Gra to moim zdaniem bardzo dobrze, ale jest to mało stabilne rozwiązanie. Innymi słowy grając 100% konnym imperium dowalasz sobie niezłą adrenalinę .
Jak dla mnie GS to jedna z czołowych jednostek teraz.Herbata pisze:egzakli. Stała siła 6 to jest coś. Ostatnio wypłaciłem coś circa 40 ataków w elfiacką konnice i zabiłem jednego!!! Co z tego że speary skoro nie idzie mi rzucanie '6'. Dlatego bezpiecznie mieć różne narzędzia w rozpie do różnych zadań. WD-40 i szkot nie rozwiązują wszystkich problemów.
W głupim starciu GS z halabardami, obie hordy diametralnie się różnią. Halabardy zabijają niecałe 7 modeli, w momencie, gdy GS mordują prawie 17.
A formacje o niskim T i pancerzu to nie target docelowy dla GS. ciężka kawa i monstery omijają ich łukiem, S6 to bardzo dużo - ostatnim razem wyrżnęli w pień 9 Knightów Khorne'a.
Bodyguard, który działa w obecności dowolnego herosa... najlepiej małego lub dużego priesta...
W special mamy teraz dwie mordercze hordy - GS i Flagusi.
Co do strzelania to 2 rakietnice i mortar dają rade. Duży placek z mortara robi przecier z elfów, a rakietnica może sama zdjąć bsb'ka chaosu. Mi osobiście brak punktów w rozpie na jakiś kuszników abo cuś co będzie psuło odginaczki przeciwnika.
"Wielkie problemy współczesności nie rozstrzygną się mowami i uchwałami większości… ale krwią i żelazem." Bismarck
Takie 2 tematy zaprzątają moje myśli ostatnio:
1) co z systemem jednostek wspierających: ma sens ustawienie gs w hordzie, po bokach 20 lekkiej z bronią palną a po drugiej stronie 20 halabard jako jednostki wspierające?
Tak rozmyślając "taktycznie" - to jak ktoś zaszarżuje mi na strzelców bądź halabardy do dostanie w następnej turze zdrowego kopa od gs - no a jak przypuści szturm na gs... to wiele z niego nie zostanie... i mamy opanowany środek dzięki 3 jednostkom, a za nimi biegną milicjanci z długimi pałami...
2) Zastanawiałem się także nad złożeniem całej armii bez jednostek strzelających (dział, kuszników, strzelców itd). Maksymalny ruch do przodu piechoty a na skrzydłach po lekkiej kawalerii? Co byłoby tutaj zagrożeniem ze strony przeciwnika? Chyba nie nastawienie defensywne - gdyż moja kawaleria w 2 turze powinna związać w cc "niewygodne jednostki" a kolejna, 3 tura powinna pozwolić na dotarcie szarżującej piechocie.
Jakie jest Wasze zdanie w tej materii?
1) co z systemem jednostek wspierających: ma sens ustawienie gs w hordzie, po bokach 20 lekkiej z bronią palną a po drugiej stronie 20 halabard jako jednostki wspierające?
Tak rozmyślając "taktycznie" - to jak ktoś zaszarżuje mi na strzelców bądź halabardy do dostanie w następnej turze zdrowego kopa od gs - no a jak przypuści szturm na gs... to wiele z niego nie zostanie... i mamy opanowany środek dzięki 3 jednostkom, a za nimi biegną milicjanci z długimi pałami...
2) Zastanawiałem się także nad złożeniem całej armii bez jednostek strzelających (dział, kuszników, strzelców itd). Maksymalny ruch do przodu piechoty a na skrzydłach po lekkiej kawalerii? Co byłoby tutaj zagrożeniem ze strony przeciwnika? Chyba nie nastawienie defensywne - gdyż moja kawaleria w 2 turze powinna związać w cc "niewygodne jednostki" a kolejna, 3 tura powinna pozwolić na dotarcie szarżującej piechocie.
Jakie jest Wasze zdanie w tej materii?
Kawaleria ostatnio w ogóle mi się nie sprawdzała, więc niechętnie na piechotę. 2 opcje, co myślicie?
lub
czy może odpuścić altarynę, wrzucić zamiast tego do drugiej opcji wózek +1 to hit
Kod: Zaznacz cały
1 Lord: Prelate @ 315.0 Pts
General
Barding
Heavy Armour
Hardened Shield [5.0]
Locket of Sunna [30.0]
Sword of Might [15.0]
Dragonfire Gem [5.0]
1 Lord: Marshal - Seasoned General @ 183.0 Pts
Seasoned General
Plate Armour
Shield
Dragonscale Helm [10.0]
Dusk Stone [30.0]
Charm of Cursed Iron [20.0]
Hero's Sword [20.0]
1 Lord: Archwizard of Light @ 235.0 Pts
Magic Level 4
Dispel Scroll [35.0]
1 Hero: Artificer @ 65.0 Pts
Repeater Gun
1 Hero: Captain @ 129.0 Pts
Great Weapon
Battle Standard
Blessed Armour of Frederic the Great [35.0]
Lucky Charm [5.0]
50 Heavy Infantry - Halberdiers, Seasoned Soldiers @ 365.0 Pts
FCG
Banner of Courage [5.0]
15 State Militia with Pistols Skirmishers @ 115.0 Pts
Musician
11 State Militia with Pistols Skirmishers @ 77.0 Pts
10 State Militia with Pistols Skirmishers @ 70.0 Pts
40 Imperial Guard @ 460.0 Pts
Great Weapon
Plate Armour
FCG
Icon of Relentless Company [15.0]
1 Artillery - Volley Gun @ 125.0 Pts
5 Reiters @ 105.0 Pts
Brace of Pistols
Light Armour
Musician
1 Arcane Engine of Foreseeing @ 130.0 Pts
Models in Army: 139
Total Army Cost: 2499.0
Kod: Zaznacz cały
1 Lord: Prelate @ 315.0 Pts
General
Barding
Heavy Armour
Hardened Shield [5.0]
Locket of Sunna [30.0]
Sword of Might [15.0]
Dragonfire Gem [5.0]
1 Lord: Marshal - Seasoned General @ 183.0 Pts
Seasoned General
Plate Armour
Shield
Dragonscale Helm [10.0]
Dusk Stone [30.0]
Charm of Cursed Iron [20.0]
Hero's Sword [20.0]
1 Lord: Archwizard of Light @ 240.0 Pts
Magic Level 4
Dispel Scroll [35.0]
Talisman of Shielding [5.0]
1 Hero: Captain @ 129.0 Pts
Great Weapon
Battle Standard
Blessed Armour of Frederic the Great [35.0]
Lucky Charm [5.0]
50 Heavy Infantry - Halberdiers, Seasoned Soldiers @ 365.0 Pts
FCG
Banner of Courage [5.0]
15 State Militia with Pistols Skirmishers @ 115.0 Pts
Musician
11 State Militia with Pistols Skirmishers @ 77.0 Pts
10 State Militia with Pistols Skirmishers @ 70.0 Pts
40 Imperial Guard @ 460.0 Pts
Great Weapon
FCG
Icon of Relentless Company [15.0]
5 Reiters @ 115.0 Pts
Brace of Pistols
Heavy Armour
Musician
37 Flagellants @ 306.0 Pts
Models in Army: 171
Total Army Cost: 2500.0
Szanowni Imperatorzy!
1) Czy dobrze rozumiem, że moja artyleria imperialna - w postaci dział - posiadając tak wysokie zdolności strzeleckie (3) i oddając strzał ma tylko możliwy jeden ujemny modyfikator -1 za daleki zasięg (pomijając ruch)? Czyli stawiając ludka, inżyniera dostaje owo działo bonus do zdolności strzeleckich +1, -1 za zasięg i trafia w cele oddalone o 72'' na 4+ bez względu na zasłony po drodze (ciężkie i lekkie). Jeżeli tak jest jak dumam, to czemu uważacie, że canony są słabe? Przecież w kozaków na dużych celach, na bliskim zasięgu trafiają z inżynierem na 2+, a takiemu celowi trudno jest się schować... Oczywiście pomijam sens strzelania z działa do jednostek typu niewolnicy w Skavenach
2) Zastanawiam się nad współczynnikami żywotności połączonych jednostek. Biorąc pod uwagę dla przykładu lorda generała + pegaza zdaje się, że ten połączony model będzie miał 3+3 W = 6W Czyli może "po drodze" dostać 4 rany nim padnie od 5...? Czy dobrze rozczytuję zasadę profilu połączonego?
3) czy sztandarowy armii może posiadać na wyposażeniu tarczę, pistolet, broń ręczną i sztandar - i używać ich wedle uznania? Czy podczas walki wręcz może używać np. tarczy jako osłony i sztandaru jako narzędzia do zadawania przeciwnikowi obrażeń?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, a podwójnie dziękuję osobom potwierdzającym moje tezy
1) Czy dobrze rozumiem, że moja artyleria imperialna - w postaci dział - posiadając tak wysokie zdolności strzeleckie (3) i oddając strzał ma tylko możliwy jeden ujemny modyfikator -1 za daleki zasięg (pomijając ruch)? Czyli stawiając ludka, inżyniera dostaje owo działo bonus do zdolności strzeleckich +1, -1 za zasięg i trafia w cele oddalone o 72'' na 4+ bez względu na zasłony po drodze (ciężkie i lekkie). Jeżeli tak jest jak dumam, to czemu uważacie, że canony są słabe? Przecież w kozaków na dużych celach, na bliskim zasięgu trafiają z inżynierem na 2+, a takiemu celowi trudno jest się schować... Oczywiście pomijam sens strzelania z działa do jednostek typu niewolnicy w Skavenach
2) Zastanawiam się nad współczynnikami żywotności połączonych jednostek. Biorąc pod uwagę dla przykładu lorda generała + pegaza zdaje się, że ten połączony model będzie miał 3+3 W = 6W Czyli może "po drodze" dostać 4 rany nim padnie od 5...? Czy dobrze rozczytuję zasadę profilu połączonego?
3) czy sztandarowy armii może posiadać na wyposażeniu tarczę, pistolet, broń ręczną i sztandar - i używać ich wedle uznania? Czy podczas walki wręcz może używać np. tarczy jako osłony i sztandaru jako narzędzia do zadawania przeciwnikowi obrażeń?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, a podwójnie dziękuję osobom potwierdzającym moje tezy
Trafianie na 2+ z działa? How?SkavenLord pisze:Szanowni Imperatorzy!
Są dalej kary za skirmish, hard target i inne umiejętności specjalne.
Stąd np. w manglera na dalekim zasięgu trafiasz na 6+ bez inzyniera.
Fakt, armata nie jest do bani, ale też nie urywa moim zdaniem.