OczywiścieAsmodai pisze:Ale działa jak 1+ i od niego zaczniesz liczenie AP i modyfikatorów z S tak dla przypomnieniaale Sv na 0+ wygląda fajnie
9th Age - WDG ogólnie
Moderator: JarekK
Re: 9th Age WoCH
E tam, lord chaosu na koniu z Hardened Shield i Waste Hardened Skin wyciąga -1+  

Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
						- 
				PadrePadre
 - Wałkarz

Gdyby nie ograniczenie do 1+ max, to jakiś czas temu można było złożyć -2 czy nawet -3 save z przerzutem przy Lordzie na kuniu 
Ja się zastanawiam czy nie chciałbym zagrać takim dyskowcem.
Wydaje mi się nienajgorszy:
Chaos Lord of Change (385 pts)
Third Eye of Change
Talisman of Greater Shielding
Bluffer's Helm
Ogre Blade
Disc of Change
Przy poświęceniu save 1+ na rzecz 2+, zyskuję reroll na woundy przy T5... i 4++ na wszelki wypadek.
Szukam opcji dla lordów, ale rozważam też ostro opcję zrezygnowania z nich w ogóle w listach. Sami mało zrobią, a czasy herohammera wyglądają na ... "zmierzchające". Jak Wam się wydaje?

Ja się zastanawiam czy nie chciałbym zagrać takim dyskowcem.
Wydaje mi się nienajgorszy:
Chaos Lord of Change (385 pts)
Third Eye of Change
Talisman of Greater Shielding
Bluffer's Helm
Ogre Blade
Disc of Change
Przy poświęceniu save 1+ na rzecz 2+, zyskuję reroll na woundy przy T5... i 4++ na wszelki wypadek.
Szukam opcji dla lordów, ale rozważam też ostro opcję zrezygnowania z nich w ogóle w listach. Sami mało zrobią, a czasy herohammera wyglądają na ... "zmierzchające". Jak Wam się wydaje?

Wiecie co, a w zasadzie gdzie jest napisane, ze Sv nie mize byc 0+?? Prejrzalem podręcznik i znalazlem info ze owszem, współczynniki charakteryzujące postać tj S,T,Ws,Bs itd, nie ma tam info o Sv, musza sie mieścić w granicach 1-10. Ma ktoś zapis odnośnie tego, ze Sv również??Asmodai pisze:Ale działa jak 1+ i od niego zaczniesz liczenie AP i modyfikatorów z S tak dla przypomnieniaale Sv na 0+ wygląda fajnie
Rb, s. 75.Jeronimo pisze:Wiecie co, a w zasadzie gdzie jest napisane, ze Sv nie mize byc 0+?? Prejrzalem podręcznik i znalazlem info ze owszem, współczynniki charakteryzujące postać tj S,T,Ws,Bs itd, nie ma tam info o Sv, musza sie mieścić w granicach 1-10. Ma ktoś zapis odnośnie tego, ze Sv również??

- 
				PadrePadre
 - Wałkarz

Jeśli chodzi o włócznie do Marud to trzeba pamiętać, że w 9 ed nie ma WYSIWYG 
Ale jeśli chcemy mieć koszernie i ładnie na stole, to proponuję rozwiązanie, które sam przyjąłem - modele do Dark Ages. Są spearmani, bardzo tani. Łatwo się to skleja, wielkością są porównywalni z wojskiem imperialnym. Metale nie są tanie, za to plastiki są tanie i to bardzo.
Kupowałem tutaj, jak komuś tarcze przeszkadzają, można dać normalne od Barbów - dla mnie te oryginalne są mega.
http://www.warchimera.com/pl/c/Saga-Sredniowiecze/96
Vikingowie

Dark Age Warriors

Dobrze maźniesz i będzie git
Plastik fajny, pozy też. Wikingowie mają speary dla połowy ekipy.

Ale jeśli chcemy mieć koszernie i ładnie na stole, to proponuję rozwiązanie, które sam przyjąłem - modele do Dark Ages. Są spearmani, bardzo tani. Łatwo się to skleja, wielkością są porównywalni z wojskiem imperialnym. Metale nie są tanie, za to plastiki są tanie i to bardzo.
Kupowałem tutaj, jak komuś tarcze przeszkadzają, można dać normalne od Barbów - dla mnie te oryginalne są mega.
http://www.warchimera.com/pl/c/Saga-Sredniowiecze/96
Vikingowie

Dark Age Warriors

Dobrze maźniesz i będzie git
Plastik fajny, pozy też. Wikingowie mają speary dla połowy ekipy.

To, że nie ma WYSIWYG, nie znaczy, że nie wolno go sobie zrobić. 
Oszczepy od konnych - no spoko, tylko w sumie problem z tym taki, że większość wykorzystana właśnie na konnych.
Nie ukrywam, że kupowanie kolejnych modeli, w dodatku słabo pasujących do obecnych Marud, jakoś tak średnio mi się widzi.
Raczej szukam czegoś, jak w miarę prosto dać Marudom owe włócznie. Może wykałaczki, odpowiednio pocięte?

Oszczepy od konnych - no spoko, tylko w sumie problem z tym taki, że większość wykorzystana właśnie na konnych.
Nie ukrywam, że kupowanie kolejnych modeli, w dodatku słabo pasujących do obecnych Marud, jakoś tak średnio mi się widzi.
Raczej szukam czegoś, jak w miarę prosto dać Marudom owe włócznie. Może wykałaczki, odpowiednio pocięte?
WYSIWYG to nie jest wymóg systemowy tylko turniejowy, tak było w 8 edycji i nic się nie zmieniło w T9A.

Ja właśnie planuję użyć włóczni ungorów - pasują w sam raz.

- 
				PadrePadre
 - Wałkarz

Niestety zauważyłem, że w Polsce jest o to wielkie ciśnienie. Przy eventach spoza naszych granic podejście jest lżejsze i w z tego co widziałem w T9A nie ma parcia na WYSIWYG. Nie wiem z czego to wynika, dla mnie to ograniczenie to "zdupping" ale rozumiem, że komuś może się podobać.debelial pisze:WYSIWYG to nie jest wymóg systemowy tylko turniejowy, tak było w 8 edycji i nic się nie zmieniło w T9A.
Czyli idąc na turniej w T9A w Polsce muszę oderwać rączki od 120 pomalowanych modeli bo rozmyśliłem się co do tego czy mają mieć tarcze/miecz/włócznię/pałkę?
Mega słabe, mega ograniczające i nie trzyma klimatu ogólnej dostępności jaką promuje T9A.

Czyli Twoim zdaniem klimat jest wtedy kiedy wbijam się w 40 maruderów khorne z extra weapon a tu szok, oni jednak mają nurgle i grejty i command. W następnej bitwie będą mieli lusta i speary bo akurat będą szarżowali kawę na 13 calu.
Generalnie na lokalach można grać jak się chce, na materach ostatnio też przymykali oko.
Ale miej trochę szacunku dla przeciwnika, graj tym co masz, wtedy jest po prostu przyjemniej.

Generalnie na lokalach można grać jak się chce, na materach ostatnio też przymykali oko.
Ale miej trochę szacunku dla przeciwnika, graj tym co masz, wtedy jest po prostu przyjemniej.
To nie żadne ograniczenie tylko jeden z elementów oceny hobbystycznej. Można je olać kosztem 2-3 punktów.