Właśnie Kołata kilka osób pod rząd w ogóle już o 9th Age nie wspominało a Ty wyjeżdzasz z postem reklamującym 9th Age kiedy dysuksja się toczy zupełnie na inny temat. Właśnie kilka osób pod rząd wcześniej nic nie pisze o 9th Age

Problemem GW nie jest że nie potrafią systemu stworzyć bo jednak ludzie tam pracujący stworzyli lub brali udział w tworzeniu świetnych systemów. Problemem jest podejście do klienta myśleli że klient wszystko kupi, dodatkowo zabezpieczą IP całkowicie wprowadzając AoS (jakby inne firmy były dla nich wielką konkurencją) i będą mieli kokosy. Klient szczególnie teraz już taki głupi nie jest i nie będzie grał w system który jest słaby a figurki coraz droższe. Oczywiście u nich to było wręcz do absurdu doprowadzone.
Teraz coś próbują robić z tym nadal mają ogromny potencjał jeżeli chodzi o sklepy i zasięg. Jeżeli zmienią zasady, zaczną politykę polegającą na kontakcie z klientem i środowiskiem i obniżą ceny to jest jeszcze dla nich jakaś szansa. Ale ja jestem sceptyczny, zobaczymy co te zasady wprowadzą. Jeżeli będę mógł pograć w grę, która mi się podoba, moimi High Elfami to chętnie sobie w ten system pogram. A jak wyjdą nowe figurki w przystępnych cenach ( nadal modele GW wydane do 40k czy AoS czy End Times są naprawdę świetne co do zasady bo Sigmarici są fatalni) to nawet kupię coś pewnie.
Na korzyść GW przemawia jeszcze to, że jednak jeżeli chodzi o Fantasy nie mają zbytnio konkurencji wielkiej. KoW jeszcze nie ma jakiejkolwiek pozycji. Jeżeli chodzi o 40k to jest Warmachine, Warzone, X-wing, Infinity itd. KoW czy 9th Age to żadna konkurencja raczej, szczególnie jeżeli chodzi o potencjalnych nowych klientów. Jeżeli chcą rzeczywiście wskrzesić jakoś Lotra to może i AoS ma sens przy założeniach wyżej - bardzo dobre zasady gry i grywalność, otworcie się na środowisko i kontakt z klientem, przystępne ceny przynajmniej jakiejś części figurek.
Bo jednak innych systemów fantasy nie ma. 9th Age to nakłada na WFB tak naprawdę i podobnie jest z KoW.