![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
1. Aranżacja.
Niby nic takiego a jednak. Wszystcy tutaj w Galerii jesteśmy estetami (mam przynajmniej taką nadzieję). Po co ustawiać ładną figurkę na takim tle:
![Obrazek](http://i49.photobucket.com/albums/f259/romanczuk/DSCN8509.jpg)
Nie lepiej na czymś takim ?
![Obrazek](http://img170.imageshack.us/img170/8803/highelfnb4.jpg)
Przecież nic nas nie kosztuje ustawić figurkę na białej kartce, nie proszę tez by ustawiać ją na blue-white
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Inną sprawą aranżacji jest złapanie jakiejś ciekawej perspektywy figurek. Po co robić oklepane zdjęcia z profilu czy pierwszego rzędu z przodka ? Można czasem (szczególnie przy ciekawych konwersjach) strzelić fotę z góry, od dołu czy jeszcze jakoś inaczej tak aby zdjęcie przedstawiało sobą jakąś fabułę.
2. Światło.
Czasem bardzo fajna figurka jest niedoświetlona albo zbyt blada. To wina tego że uzyliśmy złego trybu na aparacie. Nie wszyscy z nas mają profesjonalne lustrzanki albo nawet kompakty pokroju S3 Canona czy H5 Sony. Ale postarajmy się używać programów choćby zbliżonych do tego co chcemy zrobić. W jednym temacie ktoś zauważył ze twarze elfów Blessa są zbyt blade. Winę za to ponosi lampa błyskowa a nie sam malarz.. Kiedy rezygnujemy z lampy błyskowej jedynym mankamentem który się pojawia to dłuższy czas otwarcia migawki a co za tym idzie rozmazanie całego zdjęcia. Można temu łatwo zaradzic stawiając parat na statywie. Małe statywy mozna już kupić za kwotę 6,99 a to nie fortuna
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Jak zrobić zdjęcie tak zeby figurka nie była zbyt ciemna ? Był też tu temat o smoku gdzie napisałem że Łosiu sfotografował smoka na jasnej powierzchni, która oczywiście jest duuużo jaśniejsza od potwora i ten wyszedł zbyt ciemny. Dlatego najlepiej jeśli w aparacie ustawimy "pomiar światła" na punktowy i przy pstrykaniu ustawimy ten punkt (zazwyczaj centralny punkt na ekranie/wizjerze) na obszar figurki o średniej ciemności (ani nie na jakimś czarnym miejscu ani nie na najjaśniejszym).
3. Ostrość.
Pracuję w sklepie fotograficznym od jakiegoś czasu i ciągle klienci pytają mnie "panie, a od ile ten aparat ma makro?" Jeśli NIE odpowiem im że od 1cm to machają znacząco ręką co oznacza że aparat wg nich jest słabiutki. Oczywiście to jest błąd bo jak sfotografować mrówkę z 1cm zasłaniając sobie całe światło ?
Jeśli macie zoom optyczny (zoom cyfrowy należy bezwzględnie wyłączyć)to ustawiajcie go zawsze na maxa i oddalcie się troszkę od obiektu tak by aparat sam złapał ostrość. Pamiętajcie zeby punkt autofokusa ustawiony był środek. Można sobie załączyć "tryb makro" ale jakoś nie zauważyłem w większości aparatów do 1200plnów by ten tryb coś zmieniał
Myślę że na dzisiaj Wam drodzy uzytkownicy wystarczy. W kolejnych odcinkach przedstawię inne sprawki dotyczące fotografowania i retuszowania błędów malarskich
Jeśli ktoś ma jakiekolwiek pytania chętnie na nie odpowiem.