9 age - Pytania ogolne

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
cieniu
"Nie jestem powergamerem"

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: cieniu »

myślę że ta zasada z 26 strony została źle podciągnięta do sytuacji po CC. wszystko jasne, dzięki :)

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

debelial pisze:To zupełnie inna sprawa, pytanie było o reform po złamaniu w walce i gonieniu.
Wiem, dlatego napisałem że w zupełnie innych okolicznościach. Także pewnie koledze pewnie po prostu pomyliły się zasady?
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Absolutnie podstawowe pytanie:

Obrazek

Zielony oddział dostał w pierwszej turze szarżę pomarańczowego. W kolejnej szary oddział próbuje doszarżować do zielonego. Czarny obiekt to obelisk, szarżujący nie mieści się po lewej stronie zielonego. Spotkałem się z opinią, że jeśli szarżujący szary wyrzuci na tyle oczek, że dojdzie, to dostawia się go po prawej stronie zielonego pomimo faktu, że szarżujący nie jest w stanie ruchem szarży zetknąć się z oddziałem zielonym (bo musiałby wykonać 2 wheele). Możliwa szarża, czy nie?

Lore of Alchemy - transmutacja - kto wybiera w jakiej kolejności modele obrywają, gracz aktywny, czy właściciel oddziału, na który rzucono czar?

I trzecie pytanie - kowboj w klocku piechoty. Czy można go osobno brać na cel: 1) magic misslem, 2) strzelaniem BSowym?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

1) nie da się dostawić w jednym wheelu to znaczy, że szarża niemożliwa - nie możesz jej zadeklarować więc nie ma mowy nawet o turlaniu kostkami.
2) "Owner of the target unit rolls D6 for each model in the target unit (in an order chosen by the owner of the unit)." Raczej jasno napisane - właściciel oddziału.
3) nie możesz obrać na cel ot tak. Jak już określisz liczbę trafień i kowboj ma inny typ jednostki (albo R&F modeli w oddziele jest mniej niż 5) to strzelający rozdziela trafienia pomiędzy modele możliwie równo.
Obrazek

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Dzięki Ślivek za szybką odpowiedź. To jeszcze jedno pytanie o kowboja w oddziale o innym troop type - tak samo ma się kwestia z bolcami, zarówno maszynami, jak i z magii? Czyli że 1 hit -> możliwe równo, czyli w herosa?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Jak jest tylko jeden hit ( strzał z bolca, canona, pojedynczy hit z magii ) a bohater ma inny troop type niż oddział to możesz przydzielić ten jeden hit akurat w bohatera.
Natomiast jeśli jest ich więcej to przydzielasz możliwie równo, jak każdy w oddziale dostanie po 1 hicie a zostanie Ci jeden do rozdzielenia jeszcze to nic nie stoi na przeszkodzie by przydzielić go bohaterowi.
W odróżnieniu od 8ed to Ty przydzielasz hity
Obrazek

kszyhu
Chuck Norris

Post autor: kszyhu »

Siema, czy innate defendce combuje się z light armorem, tarczą i koniem?

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

Tak
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Elvis is (un)dead
Oszukista

Post autor: Elvis is (un)dead »

Nie combuje się, combuje się Save z "Mount's Protection" - str. 66-67 oraz 75

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Elvis is (un)dead pisze:Nie combuje się, combuje się Save z "Mount's Protection" - str. 66-67 oraz 75
Oczywiście, że combuje się. Jest to jeden z wymienionych rodzajów "pancerzy", które można ze sobą łączyć. Nie rozpatrujemy wyjątku jakim są Ridden Monstery, bo pytanie było o kawaleryjski model z zasadą Combined Profile.

Przykład:

Saurian warlord z innate defence (5+) + light armour (6+) + tarcza (6+) + raptor (mount's protection 5+) = 1+ AS
Obrazek

Awatar użytkownika
Fubuki
Mudżahedin

Post autor: Fubuki »

Czy "Magical move" można najechać na uciekający oddział i w ten sposób go zniszczyć?

Edit: Jeszcze jedno pytanie mi przyszło do głowy, czy zasada"Stupidity", w przypadku jej oblania, uniemożliwia deklaracje szarży?
Perfer et obdura, dolor hic tibi proderit olim

Obrazek

Awatar użytkownika
Artur
Chuck Norris

Post autor: Artur »

1. Czy hard target działa na cannony ?
Fubuki pisze:
Edit: Jeszcze jedno pytanie mi przyszło do głowy, czy zasada"Stupidity", w przypadku jej oblania, uniemożliwia deklaracje szarży?
Na stronie 99 masz zasadę stiupidity wystarczy tam zajrzeć, przecież tam nie ma żadnego niedopowiedzenia ... nic nie możesz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Cannon ignoruje tylko cover, hard target działa normalnie.

Awatar użytkownika
Artur
Chuck Norris

Post autor: Artur »

1. Jeśli Warshrine rzuca boundspella to korzysta z atrybutu danego lora ?
2. Inicjatywa Trolla wynosi 1, jak daję mu mark Nurlga (który daje -1 do I) i daje mu Paired Weapons (które daje mu +1 I) to ma w końcu 1 czy 2 I ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin

Post autor: Aku. »

Ad.1 Tak str. 40 RB
Ad. 2 Mark nurgla obniża bazową I o 1 do min 1, więc jakiekolwiek testy będą robić na I 1, ale w kombacie będą bić z I 2 za dwie bronie ręczne.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Jak to jest z jednoczesnym posiadaniem lancy i jakiejś innej broni?
Jeśli mam wykupioną magiczną lancę i jednocześnie zwykłą halabardę to czy w późniejszych fazach CC mogę używać zwykłej halabardy zamiast tej lancy, czy takie kminy to tylko breta?

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

Takie kminy to tylko breta albo weapon masterzy.
If a model has more than one Close Combat Weapon, it must choose which one to
use at the start of each combat, and must continue to use the same weapon for the duration of that combat.
70 strona
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Da się w ogóle kupić jednocześnie magiczną broń j zwykłą?

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

A Divine Attacks działają tylko na typeniusza na górze, czy na jego mounta też?

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Hoax pisze:A Divine Attacks działają tylko na typeniusza na górze, czy na jego mounta też?
Z divine attacks korzysta ta część modelu, która je ma.

Przykładowo jak masz divine attacks od broni, to tylko chłopek na górze. Natomiast jeżeli jesteś wyposażony w divine icon, który swoim działaniem obejmuje cały model, to zarówno jeździec jak i mount będzie korzystał z ich dobrodziejstwa.
Obrazek

Zablokowany