9 age - Pytania ogolne

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: wind_sower »

Stan pisze:Da się w ogóle kupić jednocześnie magiczną broń j zwykłą?
Nie znalazłem ku temu przeciwskazań, jeżeli magiczna zostanie zniszczona używasz tej wykupionej.

Awatar użytkownika
Roedor
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Roedor »

Jak to jest z jednoczesnym posiadaniem lancy i jakiejś innej broni?
Jeśli mam wykupioną magiczną lancę i jednocześnie zwykłą halabardę to czy w późniejszych fazach CC mogę używać zwykłej halabardy zamiast tej lancy, czy takie kminy to tylko breta?
Jeżeli masz magiczną broń musisz ją używać. Żadnych wyjątków (nawet Weapon Master musi używać magicznej broni). Dotyczy to także magicznej lancy na KoE. Możesz wykupić inną broń ale to bez sensu... chyba że:
wind_sower pisze:
Nie znalazłem ku temu przeciwwskazań, jeżeli magiczna zostanie zniszczona używasz tej wykupionej.
Magiczną broń staje się zwykłą bronią - jeżeli jesteś w walce możesz ją zmienić tylko jak masz Weapon Mastera - inaczej musisz czekać do następnej walki.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

wind_sower pisze:
Nie znalazłem ku temu przeciwskazań, jeżeli magiczna zostanie zniszczona używasz tej wykupionej.
zniszczona magiczna bron staje sie jej zwyklym odpowiednikiem.

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

ale wtedy mając dwie wybierasz tą którą używasz na początku CC. Pytanie jak i kiedy ta broń została zniszczona.
Obrazek

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Czy dobrze zauważyłem (dosyć późno, jakby nie było), że przy utrace ran, Warmachine nie tracą ataków?

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

tak

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Jak to jest z kolejnością modyfikowania liderki? To słowem zagajenia, bo sytuacja jest następująca.
Opis Fellblade'a w dziewiątkowej nowomowie zwanego Doombladem jest zapis, że typ go niosący pomimo posiadania najwyższego LD nie musi być generałem. Nie ma ani słowa jednak o tym, że swojego LD nie może przekazywać.
Unit w którym stoi ma zatem jego LD. Pytanie co z generałem? Generał rozdaje swoje LD, czy LD najwyższe w oddziale w którym, czyli LD Doomblade'a?

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

Hoax pisze:Jak to jest z kolejnością modyfikowania liderki? To słowem zagajenia, bo sytuacja jest następująca.
Opis Fellblade'a w dziewiątkowej nowomowie zwanego Doombladem jest zapis, że typ go niosący pomimo posiadania najwyższego LD nie musi być generałem. Nie ma ani słowa jednak o tym, że swojego LD nie może przekazywać.
Unit w którym stoi ma zatem jego LD. Pytanie co z generałem? Generał rozdaje swoje LD, czy LD najwyższe w oddziale w którym, czyli LD Doomblade'a?
Swoje, wedle odpowiedzi Lagerlofa z RT Supportu.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Tak czułem, ale wolałem się upewnić. Dzięki!

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Nawet po prostu wedle zasady Inspiring Presence. Najwyższą Ld z oddziału bierze się tylko dla testu Ld tego oddziału. To nie tak, że wszystkie modele w oddziele mają taką samą wartość Ld równą najwyższej w oddziele. Jeśli jakiś oddział z unitu ma testować Ld także robi to na własnej. Tylko jak oddział jako całość ma testować i jeśli są różne wartości Ld to może sobie wybrać na jakiej będzie zdawać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

ślivek pisze:Jeśli jakiś oddział z unitu ma testować Ld także robi to na własnej. Tylko jak oddział jako całość ma testować i jeśli są różne wartości Ld to może sobie wybrać na jakiej będzie zdawać.
Tego akurat nie wiedziałem. Tyczy się to też np snajperki liderkowej, tak?

ślivek
Kretozord

yup.
Performing a Leadership Test
To perform a Leadership Test the player rolls 2D6 and compares the result with the Leadership Characteristic of a
model. If the roll result is equal or less then the Leadership value, the test is passed. Otherwise, the Test is failed. If a
unit takes a Leadership Test and more than one Leadership value is available (for example when a Character joins a
unit), the player may choose which Leadership value to use .
Obrazek

Awatar użytkownika
Gasior
Postownik Niepospolity

Post autor: Gasior »

czy np. lewkom można podbić AS z atrybutu metala? Maja 3+ na strzelanie i 4+ w CC. Wiadomo że jednostka nie może mieć większego niż 3+, mimo że jest w CC (dla przykładu) to nadal wartość AS na strzelanie jest 2+. Tak mnie naszło po turnieju :)
:twisted: always Vampire :twisted:

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

Można. W strzelaniu nic im to nie da (bo nie może być 'used'), ale w CC już jak najbardziej.

ślivek
Kretozord

Rzucasz sobie na oddział i sprawdzasz czy ten bonus działa dopiero jeśli ma być wykorzystany ("This bonus cannot be used when it would make the target's Armour Save better than 3+"). To znaczy, że White Lioni wciąż na strzelanie mają 3+ a w walce ten bonus może dać im także 3+. Jeśli przeciwnik rzuci Creeping Corrosion w swojej na ten oddział to zdejmuje on save czyli będą mieli 4+ na strzelanie i 5+ w CC co jest dalej podbijane w przypadku użycia przez atrybut. Ważny wniosek - to podbicie ASa nie wpływa na Metalshifting na przykład. Inna ciekawostka - jak rzucisz na oddział bez save ten czar to Creeping Corrosion nie ma efektu (zmniejsza brak save'a do braku save'a) ale wciąż dostajesz bonus w momencie kiedy miałbyś się save-ować.
Parę takich smaczków w rulebooku jest ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Artur
Chuck Norris

Post autor: Artur »

Co daje mi stubborn przy Demonic unstable ? To samo co przy normalnej LD, że ignoruje wynik combatu?
Obrazek

Awatar użytkownika
cieniu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: cieniu »

czy rzucając buffy na oddział mounty też je dostają (np. czar white na statystyki)?

czy bonusy lub kary do Mv wpływają na flying?

Jędrul
Chuck Norris

Post autor: Jędrul »

Artur pisze:Co daje mi stubborn przy Demonic unstable ? To samo co przy normalnej LD, że ignoruje wynik combatu?
tak
MARK OF MARKI MARK

Awatar użytkownika
G@lahad
Chuck Norris

Post autor: G@lahad »

Czy czołg na obecnych zasadach ma karę za ruch przy strzelaniu?

Szarżujący war altar wyzywa na pojedynek. Czy nieszczęśnik, który go przyjął otrzymuje impacty czy impacty idą w oddział?

Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

dominik.saburo pisze:Czy czołg na obecnych zasadach ma karę za ruch przy strzelaniu?

Szarżujący war altar wyzywa na pojedynek. Czy nieszczęśnik, który go przyjął otrzymuje impacty czy impacty idą w oddział?

Pozdrawiam
Tak, czołg ma normalnie karę za strzał po ruchu.

Impacty challengera idą w challenge.
Obrazek

Zablokowany