Gra o Tron - serial

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Re: Gra o Tron - serial

Post autor: wind_sower »

Kuros pisze:czemu jej nie wzięli za wiedźmę ?

powinni wziąć ją za wiedźmę i ubić w 9epku to by dopiero było coś :)

A to nie było tak, że jak zaciukałem innego khala to brałeś jego khalasar?

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

wind_sower pisze:
Kuros pisze:czemu jej nie wzięli za wiedźmę ?

powinni wziąć ją za wiedźmę i ubić w 9epku to by dopiero było coś :)

A to nie było tak, że jak zaciukałem innego khala to brałeś jego khalasar?

dokladnie - a jak pokazujesz cycki w ogniu to bierzesz wszystko w zasiegu wzroku
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

A co się dzieje z moim ulubionym najemnikiem, Bronn'em ? żyje ?
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
Inglief
Mudżahedin

Post autor: Inglief »

Zasadniczo tak jak w książce.
Czyli został rycerzem, siedzi tam sobie w swoim zamku i ma grubą, przygłupią żonę.
"This quiet offends Slaanesh! Things shall get loud now."

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Dzisiejszy epizod mega, Hodor, Hodor :shock:

Ciekawe spojrzenie na kwestie cofania się w czasie.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Grand Admiral Thrawn
Falubaz

Post autor: Grand Admiral Thrawn »

Końcówka kuźwa....końcówka :cry:
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Awatar użytkownika
Kuros
Falubaz

Post autor: Kuros »

Napis u góry memu
"Żarty się skończyły "

Obrazek
Mega!!

Awatar użytkownika
Chomikozo
Chuck Norris

Post autor: Chomikozo »

George Martin wyjaśniał w książkach, skąd wzięli się White Walkerzy ? Bo to, co zaserwowali w serialu jest... meh. Tajemnicza groza z północy sprowadzona do takiego czegoś :?
Prawdziwy krasnolud gardzi słonecznikiem.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

GrimgorIronhide pisze:Nie sądzę, póki do niej Greyjoyowie nie dopłyną to nic nie zrobi

Jak już olewać książkę to po całości - ere goes the heresy train
Obrazek
Rzekne, ze zaczyna to coraz bardziej sie potweirdzac po dzisiejszym odcinku.

Awatar użytkownika
Chomikozo
Chuck Norris

@up swoją drogą, to jest jakiś przeciek czy GoT jest po prostu aż tak przewidywalne ? Bo ile dzięki wam wiedziałem, że Hodor nie przeżyje to twist z hold the door trochę mnie zaskoczył.

Awatar użytkownika
Inglief
Mudżahedin

Post autor: Inglief »

Raczej jest tak przewidywalne :P Logika D&D jest na poziomie dziecka z gimnazjum albo rzymskiego plebsu "chleba i igrzysk".
Jak sam Martin powiedział: "zarzucają mi że zabijam dużo postaci, ale u mnie w książkach żyje bardzo wiele tych, które w serialu uśmiercono - D&D to prawdziwi rzeźnicy".

Czyli innymi słowy nie potrafią pociągnąć dobrze nawet podanej na tacy fabuły, żeby zainteresować tym widza, serwują tylko kolejne zgony dla gawiedzi.
"This quiet offends Slaanesh! Things shall get loud now."

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Czy mi sie wydaje, jak nie to poprawcie, ze jest tu zagiecie czasoprzestrzeni niczym w interstelarze, ze mlody hodor zbzikowal, bo bran w tym czasie wszedl mu do glowy i kazal "hold the door" ? Czy jakos zle to rozumiem ? Generalnie jest to najlepszy dla mnie sezon od poczatkowych 1-2.

Awatar użytkownika
Chomikozo
Chuck Norris

Dokładnie. Czyli te wizje Brana z przyszłości wcale nie były wizjami, tylko de facto podróżami w czasie. W pewien sposób przynajmniej. Przecież pod Tower of Joy też krzyczał do Neda i wydawało się, że go usłyszał.
Btw. Cała egzystencja Hodora i jego przeznaczenie sprowadzało się do szlachetnej misji trzymania drzwi na jakimś zamarzniętym odludziu ? I dlatego przez te wszystkie lata był upośledzony ? Łał, to jest dopiero smutne. I swoją droga, to był pomysł Martina, D&D sami się przyznali.

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

Bardzo dobry sezon. Ostatnia scena z Hold the door, aż normalnie zasmutłem :c
Obrazek

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Hodor śmodor....

Lato. :cry:

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

To w sumie z wilkorow zostala tylko Nymeria i Duch ?

Szkoda Hodora, szkoda Lata...
Sansa jak mnie pozytywnie zaskoczyla - naprawde dawno nie mialem tak, ze nie moglem sie doczekac kolejnego odcinka, mega dla mnie ten sezon.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

@Lato
Winter is coming - nie pasowal chlopak :wink:
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Ziemko pisze:Czy mi sie wydaje, jak nie to poprawcie, ze jest tu zagiecie czasoprzestrzeni niczym w interstelarze, ze mlody hodor zbzikowal, bo bran w tym czasie wszedl mu do glowy i kazal "hold the door" ? Czy jakos zle to rozumiem ?
Dokładnie. I był to mistrzowski pomysł Martina, bo D&D nigdy by na coś takiego nie wpadli. Szkoda jednakowoż, że spoileruje to książkę w której Hodor najprawdopodobniej zginie.

Powiem wam więcej, najprawdopodobniej dlaczego Szalony Król Aerys Targaryen oszalał ?
Trójoka wrona, czyli Brynden Bloodraven Rivers - bękart Aegona IV Niegodnego zesłał się do Nocnej Straży po usunięciu ze stanowiska Namiestnika i zapewne w czasie jednej z rajz za Mur odkrył zagrożenie jakie stanowią Inni oraz ostatnie dziecko Lasu z Pierwszym Czardrzewem, którego użył by z Warga stać się Greenseerem.
Ad meritum.
Szalony Król pod koniec życia nabawił się obsesji na punkcie ognia. Palił ludzi, lubił Dziki Ogień dobrze to wiemy.
Teraz dodajmy do tego stale niczym mantrę powtarzane słowa "Burn them all" "Burn them all". Powtarzał to nawet gdy Tywin plądrował KL pod koniec Rebelii i gdy sam umierał zabity przez Królobójcę.
Przykładem Hodora per analogiam można się domyślać, że szaleństwo tak nagle wzięło się u niego z powodu głosów w jego głowie.
Czy te głosy to mógł być Brynden Bloodraven próbujący przekazać mu remedium na pokonanie największego jego zdaniem zagrożenia dla królestwa - Innych (burn them all) lub próbujący przejąć nad królem kontrolę by wpoić mu konieczność zajęcia się tą sprawą ?
Jeśli tak to to jest dopiero najsoczystszy i najzayebistszy plot twist w dziejach fantasy od bardzo, bardzo dawna :shock:

Poza tym jakoś mieszane odczucia mam po tym odcinku
1. Littlefinger
- Wiedziałeś że Ramsay to sadysta i mnie skrzywdzi, co ty chciałeś, zyskać, na co ty gurwa liczyłeś ?
- Ja wiem, że to bez sensu było... ale reżyserowie kazali mi sklecić ten durny wątek, przepraszam. Jako książkowy największy mastermind i najlepszy gracz o tron w życiu bym tego nie zrobił... Ale hej, ściągnąłem ci super armię, świeżą, niewykrwawioną wojnami i zahartowaną w bojach, bo ponoć potrzebujesz wojsk...
- "No i ch*j no i cześć"
- Aha...
2. Braavos
- to przedstawienie było skrajnie głupim pomysłem, zakładałoby u plebsu dokładną znajomość polityczną w królestwie z drugiego kontynentu... poza tym mieli kartonowe rekwizyty! Proszę jak ta technologia w Wolnych Miastach leci...
Sam Staruszek historię o pierwszych Faceless sporo spłycił, ja wiem, że musiał się zmieścić w 3 sekundy żeby wcisnąć bezsensowne scenki z sentymentalizmami Dany do Joraha ale jednak to, że pierwszy Faceless na początku zabił nie Valyrianina tylko cierpiącego niewolnika skracając mu męki było integralną częścią opowiadania zmieniającą cały jego wydźwięk. Tak wypadli na jakichś powstańców.
3. Meereen
Nie mamy czasu w serialu na super postacie i wątki z książek, dlategoo... każemy przez 5 minut Tyrionowi wymyślać jakiś super głupi powód dla picu by wprowadzić kolejną wymyśloną jak Tauriel przez Jacksona postać.
No i co ona się starała Varysowi wmówić ? Że coś Rh'llor ? Przecież Czerwoni Kapłani to wrogowie Magii Krwi, palą czarnoksiężników na stosach...
4. Wiec Królewski
Kojarzycie tę scenę z Aterix i Wikingowie animowanego, jak brodacze okrzykami przytakują na cokolwiek powie przemawiająca osoba, aż do absurdu ? Tu wyglądało to podobnie komicznie.
Brak obiecanego Victariona. Grr.
Euron (nawiasem mówiąc jak większość postaci serialowych tragicznie wyglądem dobrana - co by szkodziła opaska na oko? Albo niebieskie włosy u Daario Naharisa skoro Dany ma srebrne? pojawia się nagle kompletnie z nikąd i wygrywa wiec. No kurde. Można zbiedniać fabułę, ale to już po prostu głupie jest. No i brak rogu do kontroli smoków, szkoda. A maksymalnym idiotyzmem jest już ta scena gdzie dają sobie ukraść statki, po czym stwierdza, że a zbuduje sobie flotę. Przecież statki robi się w parę dni, nic wielkiego. Zamiast jak w książce założyć, że już po prostu mają flotę.
5. Kryjówka Bloodravena
Nagle z jednego Dziecka Lasu zrobili cały team, żeby pokazać mini bitwę.
No i nie kupuję tego pomysłu ze stworzeniem Innych przez Dzieci. Raz, że Dzieci walczyły razem z herosami Pierwszych Ludzi (dając im min. obsydianową broń), a dwa że jest dość prostackim motywem... Liczyłem na coś ciekawszego.
Bez sensu też ta śmierć Lato. Ot skoczył i zdechł.

tiny
Chuck Norris

Post autor: tiny »

Jeśli motyw "hold the door" pojawi się w książce to ciekawi mnie jak poradzą sobie z tym osoby przekładające książki na inne języki, ktoś ma jakiś pomysł na polską wersje? ;D

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

W napisach z którymi oglądałem było:
Zahamuj zmarłych, na ile możesz!
Zahamuj dwych, ile możesz!
Hamujd, ile ożesz!
Hamildeorzesz!
Hodorze!
Hodor!

Jak widać da się :P