9 age - Pytania ogolne

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Falubaz

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Dancaarkiiel »

Myślę, że brak.
Walą wtedy do Ciebie jak do kaczek.
Obrazek

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Ja bym powiedział, że cover jest.

Rozważmy cytaty z rozdziałów o górce i lesie:

Cover
A unit partially on a Hill counts the Hill as Soft Terrain.
A unit completely off a Hill counts the Hill as Hard Terrain.

Cover
Forests are Soft Terrain.

Z pierwszego mamy, że jednostka, która dotyka górki traktuje tą górkę jako teren lekki oraz jednostka, która nie dotyka górki traktuje tą górkę jako teren ciężki. Na tym etapie nie ma żadnych innych warunków. Z drugiego mamy, że lasy zawsze są terenem lekkim.

Weźmy kolejne dwa cytaty:

Soft Terrain
Units in, on or obscured by Soft Terrain benefit from Soft Cover if half or more of the unit’s Footprint is obscured from a shooter’s Line of Sight. Models always ignore the Terrain Piece they are currently inside.

Hard Terrain
Units in, on or obscured by Hard Terrain benefit from Hard Cover if half or more of the unit’s Footprint is obscured from a shooter’s Line of Sight. Models always ignore the Terrain Piece they are currently inside.

Tutaj w obu przypadkach mamy ten sam zapis. Wynika stąd, że jednostka w, na lub zasłonięta przez teren dostaje osłonę pod warunkiem, że co najmniej połowa oddziału jest zasłonięta (w sensie Line of Sight strzelającego przeciwnika) przez ten teren. Zasłonięcie w tym przypadku nie oznacza tego, że jednostka ma być niewidoczna tylko, że każda linia poprowadzona od oddziału strzelającego do celu musi przechodzić przez teren.

Zatem jeśli oddział stojący w lesie ma cover, to ten stojący na górce też.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

:O

Masz rację... Realnie cały oddział stojący na górze ma Soft Cover, chyba, że większość jest za górką... wówczas mają Hard Cover.

Idąc za ciosem...
Mam oddział 20 goblinów z łukami - oddział 5x4, 5 modeli z przodu stoi na górce, 15 za.
Jako, że tylne modele widzą tak jak te z przodu...

Mamy odział oddający 20 strzałów i mający Hard Cover?

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Falubaz

Post autor: Dancaarkiiel »

X.Maciek pisze:Ja bym powiedział, że cover jest.
Źle byś powiedział.
Jednostka traktuje górkę jako soft terrain jeśli jest na niej częściowo, tylko i wyłącznie wtedy. Nie wiem w ogóle skąd to odniesienie do lasu?

Blaesus pisze:[...] chyba, że większość jest za górką... wówczas mają Hard Cover.
A unit completely off a Hill counts the Hill as Hard Terrain.

Blaesus pisze: Mam oddział 20 goblinów z łukami - oddział 5x4, 5 modeli z przodu stoi na górce, 15 za.
Jako, że tylne modele widzą tak jak te z przodu...

Mamy odział oddający 20 strzałów i mający Hard Cover?
"Elevated position: Models with more than half of their base on a Hill are considered to be of Large Height for
Line of Sight and Cover purposes."
?
Obrazek

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

@X.Maciek - Nie masz racji bo Hill to Obscuring Terrain.
Obscuring Terrain
Line of Sight cannot be drawn through Obscuring Terrain. Some Obscuring Terrain allows models to move in or on them
(such as Hills), Line of Sight can be drawn into or out of (but never through) such Terrain Features.
Więc jak stoisz na górce to nie jesteś zasłonięty. Jako, że nie jesteś zasłonięty to nie ma soft covera z tytułu soft terrain.

@Blaesus - nie z hard coverem ale z soft coverem już tak.
Obrazek

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

ślivek pisze:@X.Maciek - Nie masz racji bo Hill to Obscuring Terrain.
Obscuring Terrain
Line of Sight cannot be drawn through Obscuring Terrain. Some Obscuring Terrain allows models to move in or on them
(such as Hills), Line of Sight can be drawn into or out of (but never through) such Terrain Features.
Więc jak stoisz na górce to nie jesteś zasłonięty. Jako, że nie jesteś zasłonięty to nie ma soft covera z tytułu soft terrain.
Rzeczywiście jeśli jest wprost napisane, że nie można poprowadzić linii przez górkę to covera w takiej sytuacji być nie może. Mój błąd, bo założyłem, że linie muszą być prowadzone na płaszczyźnie stołu i że tereny i jednostki rzutujemy na tą płaszczyznę. Inna sprawa, że potrzeba cytatów z 3 miejsc w księdze, żeby to określić. Mogli napisać przy górce trochę więcej, byłoby dużo czytelniej.

To jeszcze w kwestii upewnienia się.
Hard cover jest wtedy i tylko wtedy, gdy górka jest pomiędzy jednostką strzelającą i celem oraz przykrywa co najmniej 50% celu.
Soft cover jest wtedy i tylko wtedy, gdy cel dotyka górki dowolną częścią swojej podstawki, ale stoi w taki sposób, że co najmniej 50% celu jest zasłonięte przez górkę.

Czy to co napisałem jest prawdziwe? Czy są jeszcze jakieś inne przypadki?

Jeszcze chciałbym wrócić do przykładu Blaesusa. 5 łuczników stoi na górce a 15 za górką. Jeśli oni strzelają to zgodnie z cytatem ze strony 11 prowadzimy line of sight zawsze z pierwszego szeregu. Czyli wynika z tego, że strzela cały oddział i to bez covera mimo iż teoretycznie stoją za górką i nic nie widzą. Tak jest czy coś czego nie zauważyłem?
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Hej,
Projekt T9A mnie zainteresował na tyle, że po długiej nieobecności postanowiłem powrócić do WFB. W związku z tym że swoją przygodę zakończyłem u schyłku 7 ed., zaś 8 ed. ledwo liznąłem, mam dużo ogólnych, czasem wręcz trywialnych pytań odnośnie zasad, które pozwolę sobie w tym temacie wrzucać na bieżąco. Przeczytałem spolszczoną wersję rulebooka oraz część armybooków, lecz nie rozwiały moich wszystkich wątpliwości. Z góry dziękuje za pomoc.

1) Szarżujący uderza pierwszy w pierwszej turze combatu czy od początku walka prowadzona jest po inicjatywie? (chodzi mi o normalne ataki oczywiście)

2) Przykład: Oddział :twisted: atakuje oddział :mrgreen: , ustawienie i liczebność oddziałów wygląda następująco:

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wedle zasad możliwość ataków posiadają wszystkie jednostki oddziału :twisted: oraz 10 jednostek oddziału :mrgreen: (zakładam że oddziały mają zwykłą broń jednoręczną)

Oddział :twisted: ma większą inicjatywę i zabija 4 :mrgreen: , ile :mrgreen: oddaje - 6 czy 10?

3) Czy na pewno nie ma już modyfikatora -1 do trafienia za strzelanie do pojedynczego modelu wielkości piechoty?

4) Czy horda np. włóczników, ustawiona w formacji 4x10 (4 szeregi) uderza z wszystkich 4 szeregów? (2 normalnie, +1 za hordę, +1 za włócznię)

5) Czy oddział z Hate'm musi gonić w razie zwycięstwa w combacie?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

ad 1) od początku po inicjatywie,

ad 2) 10,

ad 3) nie ma,

ad 4) tak,

ad 5) mając hate'a nie musi gonić; nakaz pogoni mają jednostki z frenzy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Dzięki za wyjaśnienie sprawy z górkami... muszę przyznać jednak, że jest to opisane dosyć pokrętnie...

Teraz pytanie z mojej strony:
Backlash scroll:
One use only. Instead of making a dispel roll, you may
use the scroll. After the spell effect has been resolved
(including the PathAttribute),the caster must roll on the
Miscast Table
. This item has no effect on Bound Spells
and spells cast with 1 PowerDice orwithOverwhelming
Power.

Jak rozumieć "roll on Miscast table"? Czy to jest co innego niż "suffer a Miscast".
Jak ja to rozumiem:
"roll on Miscast table" - aplikuje się wynik, ale nie caster nie traci PD w ilości MDU?
"suffer a Miscast" - aplikuje się wynik i traci MDU dodatkowo...

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

Dobrze rozumiesz.

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Odoamar pisze:Pytania:
1. Dokładnie w którym momencie decydujemy czy jednostka robi Scout:
a) po wyborze stron, przed deklaracją kto pierwszy się wystawia, wtedy gdy decydujemy o ambushu?
b) obaj gracze po deklaracji kto pierwszy zaczyna wystawianie, lecz przed pierwszym wystawieniem ( jeśli jeden z graczy chce się wystawić cały to już wie co przeciwnik wystawi w scoucie )
c) tuż przed swoim pierwszym wystawieniem ( w sytuacji gdy przeciwnik wystawia się cały pierwszy to jeszcze nie wie co drugi wystawi w scoucie bo on jeszcze nie zaczął )

Obstawiam b. ale wole się upewnić

2. Jak prawidłowo powinniśmy rzucać za ambushe:
a) rzucam za 1, następnie wystawiam, potem rzucam kolejny itd
b) rzucam za wszystko naraz i wystawiam je razem jak chce

Najbardziej fair jest a. ale większość ludzi gra b. , a czasem to może mieć znaczenie?
Podbijam
Obrazek

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

po przeczytaniu angielskich zasad Ambusha i Scouta rozumiem to tak:
1. Deklaracja która jednostka używa Scouta: tuż przed swoim pierwszym wystawieniem ( w sytuacji gdy przeciwnik wystawia się cały pierwszy to jeszcze nie wie co drugi wystawi w scoucie bo on jeszcze nie zaczął )
2. Wyłazenie z Ambusha: rzucam za wszystko naraz i wystawiam je razem jak chce

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Hej,

Po kilku grach i dogłębniejszym przejrzeniu rulebooka, mam dalszą część pytań których odpowiedzi nie jestem do końca pewien lub chciałbym się jeszcze bardziej upewnić ;)
(Numeracje trzymam zgodnie ze swoim wcześniejszym postem, tworzę sobie prywatne kompendium :D )

6) Czy oddział np. zwykłej piechoty może wykonywać pivot (rotację) i ile razy może ją wykonać w ciągu tury, ewentualnie ile ruchu go to kosztuje?
7) Tylko oddział poruszający się w przód może robić obroty (wheele)? (tzn. nie można się cofać i obracać, choćby troszeczkę)
8 ) Czy Inżynier, jeśli jest zaangażowany w walkę, nie może użyć swojej zasady specjalnej, czyli w praktyce czy może dać swój BS np. Cannonowi?
9) Czy Inżynier może w tej samej turze strzelić z własnej broni i skorzystać ze swojej zasady specjalnej? (nie mogę znaleźć przeciwskazań)
10) Czy można użyć flail'a przez postać na koniu? (nie mogę znaleźć przeciwskazań)
11) Cannon - czy jest możliwość aby oddział np. 5 kawalerii ustawiony w jednym rzędzie, znajdujący się w całości w polu widzenia armaty, mógł otrzymać tylko jedno trafienie (jeżeli dobrze rozumiem, to zawsze da się wytyczyć linie aby przynajmniej 2 modele zahaczyć)
12) Cannon - np. oddział kawalerii zasłania pieszego maga który znajduje się 1 cal za nimi, mag jest smakowitym kąskiem dla armaty, więc czy chytry generał może wycelować w tył podstawki kawalerzysty, tak aby kula po przeturlaniu, zahaczyła o model maga (znalazłem przeciwskazanie że w warunkach trafienia po za szablonem linii model musi być również w polu widzenia)
13) Cannon - sytuacja jak wyżej, tylko przed magiem jest oddział piechoty a chytry generał chciałby za jednym strzałem pozbyć się maga i kilku piechociarzy
14) Cannon - np. w oddziale 20tki piechoty znajduje się bohater o typie jednostki potwór. Czy strzelając z Cannona mogę w pierwszej kolejności strzelić w tą postać a potem ewentualnie uderzyć po oddziale?
15) Cannon - jak wyżej, tylko w oddziale jest platforma wojenna z zasadą large target, czy mogę z cannona strzelić w nią w pierwszej kolejności a dopiero potem w oddział, i czy dostaje bonus +1 do trafienia?
16) Katapulta - czy środek templejtki posiada jakiś wymiar geometryczny, czy jest to nieskończenie mały punkt, a w praktyce, czy środek templejtki może znajdować się tylko nad jednym modelem, czy np. nad czterema (styk 4 podstawek, jak np. pocisk zostanie zniesiony). Rozumiem że celować należy w konkretny model, więc nie da się wycelować np. w powyższy styk?
17) Czy samotna postać, to nie tylko postać bez przyjaciół i o typie jednostki piechota, ale również pojedynczy bohater na koniku, potworze czy smoku?
18) Czy istnieje jakaś forma proximity dla pojedynczego inżyniera znajdującego się przy machinie wojennej (bo nie może oczywiście do niej dołączyć)
19) Czy oddział znajdujący się na wzgórzu widzi co się dzieje za sąsiednim wzgórzem? (teoretycznie nie, bo wzgórze to teren zasłaniający i nie mogę znaleźć zasady która by to negowała dla oddziałów na górce)
20) Strzelanie w oddział składający się z 4 jednostek i postaci (łącznie 5 modeli) - w powyższy oddział strzelają dwa oddziały łuczników, pierwszy uzyskał 3 trafienia, 1 zostało przeznaczone dla postaci, reszta w oddział, postać dostała ranę, ale żyje, reszta nie została zraniona, czyli dalej jest 5 modeli łącznie. Drugi oddział uzyskał 2 trafienia, czy może on jest znów rozdzielić na zasadzie 1 w postać i 1 w oddział, czy wszystko musi iść w oddział aby sumarycznie sprawiedliwości stało się zadość :)
21) Czy czempion liczy się jako model szeregowy na potrzeby rozdzielania trafień w połączonym oddziale? (np. 4 modele + Czempion + Postać)
22) Czy jeżeli w oddziale są 4 modele + czempion, to można rozdzielić trafienia specjalnie na czempiona? (brak przeciwskazań aby było inaczej)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin

Post autor: Aku. »

Pytanie do mapek ETC
Jaka jest przyjęta wielkość terenów na obowiązującyh mapkach hiszpańskich. W RB są podane tylko wymiary zalecane 6x8 lub 8x10?
Obrazek

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

PiotrekN pisze:Hej,

Po kilku grach i dogłębniejszym przejrzeniu rulebooka, mam dalszą część pytań których odpowiedzi nie jestem do końca pewien lub chciałbym się jeszcze bardziej upewnić ;)
(Numeracje trzymam zgodnie ze swoim wcześniejszym postem, tworzę sobie prywatne kompendium :D )

6) Czy oddział np. zwykłej piechoty może wykonywać pivot (rotację) i ile razy może ją wykonać w ciągu tury, ewentualnie ile ruchu go to kosztuje?
Tylko pojedyncze modele mogą wykonywać pivot w fazie ruchu, więc piechota nie (chyba że został jeden model)
Wszystkie rodzaje wojsk mogą wykonać pivot po wygranej walce, wykonuje się go także po oblanej panice przed poruszeniem oddziału, po złamaniu i przed pościgiem przed poruszeniem oddziału

7) Tylko oddział poruszający się w przód może robić obroty (wheele)? (tzn. nie można się cofać i obracać, choćby troszeczkę)
Tak jest.

8 ) Czy Inżynier, jeśli jest zaangażowany w walkę, nie może użyć swojej zasady specjalnej, czyli w praktyce czy może dać swój BS np. Cannonowi?
Ostatnie zdanie zasady Engineer - zasada nie może być używana jeśli ten model jest w walce, czyli nie może przekazywać BS.

9) Czy Inżynier może w tej samej turze strzelić z własnej broni i skorzystać ze swojej zasady specjalnej? (nie mogę znaleźć przeciwskazań)
Może strzelić.

10) Czy można użyć flail'a przez postać na koniu? (nie mogę znaleźć przeciwskazań)
Można.

11) Cannon - czy jest możliwość aby oddział np. 5 kawalerii ustawiony w jednym rzędzie, znajdujący się w całości w polu widzenia armaty, mógł otrzymać tylko jedno trafienie (jeżeli dobrze rozumiem, to zawsze da się wytyczyć linie aby przynajmniej 2 modele zahaczyć)
Zawsze da się wytyczyć linię przechodzącą przez 2 modele z pierwszego rzędu.

12) Cannon - np. oddział kawalerii zasłania pieszego maga który znajduje się 1 cal za nimi, mag jest smakowitym kąskiem dla armaty, więc czy chytry generał może wycelować w tył podstawki kawalerzysty, tak aby kula po przeturlaniu, zahaczyła o model maga (znalazłem przeciwskazanie że w warunkach trafienia po za szablonem linii model musi być również w polu widzenia)
Tu nie jestem pewien czy są jakieś zakazy takiego strzału.

13) Cannon - sytuacja jak wyżej, tylko przed magiem jest oddział piechoty a chytry generał chciałby za jednym strzałem pozbyć się maga i kilku piechociarzy
Tu nie ma problemu, bo maga widać od razu. Można też od razu strzelić w niego.

14) Cannon - np. w oddziale 20tki piechoty znajduje się bohater o typie jednostki potwór. Czy strzelając z Cannona mogę w pierwszej kolejności strzelić w tą postać a potem ewentualnie uderzyć po oddziale?
Jeśli postać w oddziale ma inny typ, można pierwsze trafienie przydzielić w nią.

15) Cannon - jak wyżej, tylko w oddziale jest platforma wojenna z zasadą large target, czy mogę z cannona strzelić w nią w pierwszej kolejności a dopiero potem w oddział, i czy dostaje bonus +1 do trafienia?
Tak i tak.

16) Katapulta - czy środek templejtki posiada jakiś wymiar geometryczny, czy jest to nieskończenie mały punkt, a w praktyce, czy środek templejtki może znajdować się tylko nad jednym modelem, czy np. nad czterema (styk 4 podstawek, jak np. pocisk zostanie zniesiony). Rozumiem że celować należy w konkretny model, więc nie da się wycelować np. w powyższy styk?
Środek znacznika może trafić maksymalnie jeden model.

17) Czy samotna postać, to nie tylko postać bez przyjaciół i o typie jednostki piechota, ale również pojedynczy bohater na koniku, potworze czy smoku?
Tak.

18) Czy istnieje jakaś forma proximity dla pojedynczego inżyniera znajdującego się przy machinie wojennej (bo nie może oczywiście do niej dołączyć)
Nie, ale zdolność może dawać z oddziału obok (zasięg wciąż mierzymy od niego)

19) Czy oddział znajdujący się na wzgórzu widzi co się dzieje za sąsiednim wzgórzem? (teoretycznie nie, bo wzgórze to teren zasłaniający i nie mogę znaleźć zasady która by to negowała dla oddziałów na górce)
Nie, wzgórze zasłania zawsze.

20) Strzelanie w oddział składający się z 4 jednostek i postaci (łącznie 5 modeli) - w powyższy oddział strzelają dwa oddziały łuczników, pierwszy uzyskał 3 trafienia, 1 zostało przeznaczone dla postaci, reszta w oddział, postać dostała ranę, ale żyje, reszta nie została zraniona, czyli dalej jest 5 modeli łącznie. Drugi oddział uzyskał 2 trafienia, czy może on jest znów rozdzielić na zasadzie 1 w postać i 1 w oddział, czy wszystko musi iść w oddział aby sumarycznie sprawiedliwości stało się zadość :)
Każdy strzelający oddział rozpatrujemy osobno, czyli nowy oddział znów może przydzielić trafienie w postać.

21) Czy czempion liczy się jako model szeregowy na potrzeby rozdzielania trafień w połączonym oddziale? (np. 4 modele + Czempion + Postać)
Tak, czempion w tej kwestii liczy się jako zwyklak.

22) Czy jeżeli w oddziale są 4 modele + czempion, to można rozdzielić trafienia specjalnie na czempiona? (brak przeciwskazań aby było inaczej)
Jeśli jest ich 5+ to na pewno, jeśli mniej to nie wiem :oops:

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Tu nie jestem pewien czy są jakieś zakazy takiego strzału.
cannon nie moze trafic modeli, d ktorych nie ma losa. mag wiec jest bezpieczny.
Jeśli jest ich 5+ to na pewno, jeśli mniej to nie wiem :oops:
nie, bo masz 5 modeli r&f w oddziale

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Post autor: Talladil »

Czy Crown of Scorn mozna laczyc z Wizard Conclave ? Wydaje mi sie, ze nie, ale wole sie upewnic ;)
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Ogarniam sobie zasady po paru latach przerwy i jednej rzeczy nie mogę znaleźć:

Co się dzieje z herosem jak mu z pod dupy wybijemy smoka, chariot?

Awatar użytkownika
Tocz
Falubaz

Post autor: Tocz »

ginie cały model, po górze już nie możesz pozatym bić, chyba że coś zmienili ostatnio

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

Czy captain imperialny na koniku może dawać rozkazy piechocie po dołączeniu do niej?

Zablokowany