Śródziemnomorski wyścig zbrojeń

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Re: Śródziemnomorski wyścig zbrojeń

Post autor: Martin von Carstein »

Wojpajek - żaden problem. ;)

http://vaevictis15mm.blogspot.com/2016/ ... .html#more

Obrazek

Pyrrus - dobry początek choć nie malowałbym ich jednolicie. W tamtych czasach (tj. III p.n.e) uzbrojenie nabywał sam zainteresowany i nie było jakiejś standaryzacji kolorystycznej, a przynajmniej nie kojarzę żadnych dowodów na taką. Rzymskie legiony armią barwną w przenośni i dosłownie. ;)

Pyrrus
Warzywo

Post autor: Pyrrus »

Zgadzam się. Oddział welitów będzie liczył około 16-10 żołnierzy. Będą mieli tuniki w różnych odcieniach szarości. tych trzech akurat wygląda dość jednolicie ale całkowicie zgodnie z realiami historycznymi. Zastanawiałem się co do koloru tarcz. Czy wszystkim zrobić czerwone czy tez może kilka niepomalowanych(w kolorze drewna). kilku będzie z odkrytymi głowami. Martwi mnie tylko to, że Victrix nie pomyślał by choć 2 figurki rzymian w zestawie (hastati/principes) zrobić w dynamicznych pozach. Kto widział żeby rzucać PILUM NA WYPROSTOWANYCH NOGACH!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam

Pyrrus
Warzywo

16-20żołnierzy!

Wojpajek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Wojpajek »

No proszę - drugi gracz do Republiki Rzymskiej się szykuje ;-) Figurki bardzo ładne :-)
Na zasady Hail Caesara Velici są małym oddziałem od 8 - 12 żołnierzy - tak jak zrozumiałem.
Fakt - trochę szkoda, że VIctrix robi tak statyczne pozy - ale moim zdaniem i tak mają najładniejsze figureczki ^^
Age of Sigmar - Skaven, Empire, High Elves
Hail Caesar - Republika Rzymska
Flames of War - Niemcy

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

=D> Pyrrusie barzo fajni. Welici to jest klimat ! Cieszymy się, że dołącza kolejny fanatyk :mrgreen:
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Witam w naszym temacie króla Epiru i życzę mu wielu zwycięstw!
Mi się velici bardzo podobają. Ciuszki mają w jeden deseń - ale moim zdaniem ówcześni żołnierze mogli ubierać się jak najtaniej. W którejś z dawnych książeczek ospreya widziałem rysunek Rzymian ubranych w takie brudnobiałe łachy. A poza tym - malowanie bez zarzutu. Już się nie mogę doczekać, aż ich wdeptam w ziemię słoniowymi nogami!

Pyrrus
Warzywo

Dziękuję. Niestety jestem zielony jeśli chodzi o gry wojenne. Nie znaczy to, że kiedyś nie spróbuję. Musiałbym poczytać jakieś zasady. Są jakieś przetłumaczone na język polski?
Miałbym walczyć rzymską republiką, nie wiem zawsze trzymałem stroną wrogów Rzymu, którzy bronili się przed drapieżnikami z nad Tybru.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Field of Glory został przetłumaczony na język polski. Mogę posłać na email.
Hail Caesar do którego ludzie zdecydowali się zbierać armie (jest bardziej rozleklamowany) niestety takiego tłumaczenia nie posiada. Podręczniki i listy armii możesz znaleźć na chomiku.

Możesz zbierać armię jaką tylko chcesz. ;) Chyba nikt nie zdecydował się zbierać armii celtyckiej, są też Samnici, armie hellenistyczne, Iberowie. Co dusza zapragnie, aczkolwiek grupka skupiła się na V - II p.n.e.

Ps. Dzięki za Brytyjczyków, dotarli już do mnie. ;)

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Ja bym poprosił Fields of glory. A podreczniki do HC mogę udostępnić, jeśli będę znał maila.

Pyrrus
Warzywo

niech Brytyjczycy Ci dobrze służa podeslij mi proszę ten system będę wdzięczny. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Do Gervazego już wysłałem paczkę z podręcznikiem i listami armijnymi, natomiast Pyrrus musi mi jeszcze raz podać swój e-mail.

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Dziękuję, pliki doszły. I zasiliły zbiór podręczników, które czekają na przeczytanie aż do emerytury...

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Żaden problem.

Tak naprawdę tylko podręcznik główny wymaga wysiłku, reszta to proste listy armijne - wyszukujesz konkretną i czytasz prostą tabelkę.

Thureophoroi z Relica chyba.

http://vaevictis15mm.blogspot.com/2016/ ... .html#more

Obrazek

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

=D> Tak, to Relic!
Obrazek

dumny puchacz
Mudżahedin

Post autor: dumny puchacz »

Pyrrus -witamy w naszym małym gronie, bardzo fajni velici- jakiej trawy używasz do podstawek?
Temat ma zadabie motywować do ukończenia armii -chodzi o to, żeby w regularnych odstępach wrzucać postępy swoich prac, nawet niekoniecznie modeli z jednej armii. Nie wahaj się nad dołączeniem, nie ma też zbytnio znaczenia czy malujesz armię, którą zbiera już ktoś inny.

Martin von Carstein -z jednej strony fajnie popatrzeć codziennie na nowy, świetny model, a z drugiej potem człowiek nabawia się kompleksów, kasę zamiast na figurki przepuszcza na antydepresanty, w nocy zamiast spać rozpacza, że znów nic nie posiedział przy hobby. Bardzo fajnie wyszlu Ci wszyscy, których pokazałeś.

Jeśli chodzi o zasady, to wybrałem hail caesar głównie dlatego, że podręcznik był łączony w promocji z boxem hoplitów -figurki do systemów historycznych mają to do siebie, że odpowiednio spodstawkowane mogą być wykorzystane w wielu grach i wcale nie mam zamiaru się ograniczać tylko do jednej.
Gervaz -podeślij mi Field of Glory, też się zapoznam

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Ja mogę się najwyżej pochwalić kolejnymi spodstawkowanymi modelami (30 łuczników perskich OG) :mrgreen:
Obrazek

Wojpajek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Wojpajek »

Jedyny problem to podstawkowanie figurek. Nie bardzo wiem jak polaczyc dwie roznej wielkosci podstawki pod armie.

Puchacz - nasze kalkomanie dwa dni temu zostaly wyslane z Anglii :-)
Age of Sigmar - Skaven, Empire, High Elves
Hail Caesar - Republika Rzymska
Flames of War - Niemcy

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Ja podstawkuję wszystko na 20mm (piechota) i 25x50 jazda. Potem magnesy i kładę na magnetyczne treje.
Obrazek

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Bardzo polecam rozwiązanie stosowane przez Nijlora. Dzięki niemu można stosować figurki do różnych systemów.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

I jest to poza tym bardzo wygodne.
Obrazek

ODPOWIEDZ