Śródziemnomorski wyścig zbrojeń

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Re: Śródziemnomorski wyścig zbrojeń

Post autor: Dziad »

Nijlor pisze:Aaa a to sredniowieczni maja byc ☺
Wydaje mi się że uzbrojenie i ubiór nomadów nie różnił się dużo w starożytności i w średniowieczu. Oczywiście nie licząc hełmów.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

No niestety różnił się ☺Przynajmniej jeśli idzie o Afrykę Pn. Azja środkowa to inna bajka.
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Obczaiłem army listę Numidyjczyków. Kawaleria, szczątkowa piechota (głównie lekka) i słonie. Może być tym trudno grać.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Ale jaki klimat. Tylko Masynisse zrobić jakoś fajnie... Ale ale a wojny jugurtynskIE? Tam już troszkę inaczej armia wyglądała...
Obrazek

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

@Nijlor Nie chce się wymądzrzać ponieważ tym okresem historycznym interesuje się od niedawna , ale nadal wydaje mi się że stroje ludów mieszkających na pustyni nie zmieniają się drastycznie na przestrzeni lat. Ale jak już wcześniej pisałem , jak widać specjalistą nie jestem , więc chętnie się dowiem więcej.

Pyrrus
Warzywo

Post autor: Pyrrus »

Jeśli chodzi o bitwę pod Zamą większość Numidów stanęła po stronie Rzymu. Byli jednak książęta/wodzowie, którzy walczyli po stronie Kartaginy. Nie nazwałbym tego zdradą, Numidowie (Masynissa) wybrali Rzym kierując się własnym interesem. Nie przewidzieli tylko tego, że jak padnie Kartagina Rzymianie (ich można nazwać z czystym sumieniem ZDRAJCAMI!!!!!!! łamiącymi zawarte wcześniej traktaty) podporządkują sobie ich terytorium.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Zbych zobacz modele Numidow Warlorda lub Victrixa i porownaj z GB to sie przekonasz ☺ Poczekaj juz mozna kupic kawalerie Numidow w plastiku a niebawem i slinie i piechotę Victrixa. Tylko pamietaj nie strzelalu z luku konno.To nie Scytowie czy Persowie
Obrazek

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

@Nijlor Nie chce się wymądzrzać ponieważ tym okresem historycznym interesuje się od niedawna , ale nadal wydaje mi się że stroje ludów mieszkających na pustyni nie zmieniają się drastycznie na przestrzeni lat. Ale jak już wcześniej pisałem , jak widać specjalistą nie jestem , więc chętnie się dowiem więcej.
Ale to nie są lata lecz wieki. Poza tym zapominasz o ekspansji islamu (czyli rewolucji kulturalnej).

Tak wyglądali mauretańscy jeźdźcy w II n.e.

Obrazek

IMO skup się na celtach, są wdzięczniejsi modelarsko i brali udział w większej ilości konfliktów (o wiele większej)

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Okej , kończę narzekanie i biorę się za Celtów. Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Oprócz tego, że celtowie brali udział w wielu konfliktach - i to po obu stronach (co ułatwia zgranie teamu) to ich zaletą są relatywnie łatwo dostępne modele. I dość tanie - od Warlord Games. Obecnie jestem w trakcie zamawiania kawalerii do nich za pośrednictwem Figurkowych Gier Bitewnych. Jak sprawa się sfinalizuje, to ją tutaj opiszę. Natomiast odradzam zamawianie czegoś z Wargamera. Już trzy miesiące czekam na kartagińską grupę dowodzenia - i nie zanosi się, żeby się pojawiła.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Dlatego najlepiej robić zamówienia i producenta. Jeśli idzie o warlorda radze zaczekać do konca lustopada. W czrny piatek maja swietne wyprzedaze i ramki sa za grosze np. Ramka falangitow za 2 funty. Celtowie nieco dtozsi ale ich jest więcej. BTW radze pooglądać też inne firmy. Np. fanatyków można znaleźć łatwiejszych i tańszych niż W arlorda.

http://www.crusaderminiatures.com/list. ... =59&page=1
Obrazek

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

http://www.relicminiatures.com/store/in ... &Itemid=53

Z pola walki. Na urlop zabrałem do sklejania falangitow. Po ułożeniu do snu sukcesorow pora na robótki ręczne. :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

W sumie poważnym ograniczeniem dla zbierania figurek do starożytności w Polsce są kłopoty z dostępnością modeli. Np gallowie, których zaproponował Nijlor biją jakością na głowę tych z warlorda. Ale żeby ich dostać - trzeba się borykać z zamówieniami z zagranicy. Polskie sklepy albo nie chcą tego sprowadzać - albo robią to w ślimaczym tempie.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Jak się ma sposób problemu nie ma. Jeśli ktoś coś sobie życzy z Relica czy Aventine niechaj pisze - niebawem zamawiam z kolegą z UK.
Obrazek

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Armia celtycka z racji operowania hordami jest duża zatem jedyny wybór (piechota) jaki powinien wchodzić w grę to Warlord. Na początek kupić jedno pudło i zobaczyć czy się w ogóle składanie podoba.

Poza tym mają specjalnie dopasowaną kalkomanie, a to gigantyczny plus. Można szybko i schludnie wszystko złożyć zamiast siedzieć nad tarczą dla setnego wojownika.

Obecnie z racji popularności Bolt Action z kupowaniem figurek od WG nie ma żadnego problemu. Jest Warchimmera, jest Vanaheim, Battle-Models, Mgła... wpisujesz Bolt Action sklep w wyszukiwarkę i masz listę sklepów.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Martin ma rację, ale jakby ktoś chciał coś fajnego na dowódców czy elity dajcie znać.
Obrazek

Wojpajek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Wojpajek »

Jak już jesteśmy przy temacie zamówień z zagranicy, to zadam takie pytanie:
kto z Was ma doświaczenie z przesyłkami płynącymi z UK? Miesiąc temu równo dostałem maila z VIctrixa, że kalkomanie na tarcze w liczbie blisko 30 arkuszy już zostały wysłane. Do tej pory nic nie doszło ;/ Czy to normalne, czy tylko ja mam takie szczęście :-)
Age of Sigmar - Skaven, Empire, High Elves
Hail Caesar - Republika Rzymska
Flames of War - Niemcy

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Mi wysyła kolega z UK i idzie szybciutko ☺Bracia Perry też szybko wysyłają. ..
Obrazek

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

kto z Was ma doświaczenie z przesyłkami płynącymi z UK
5 dni.

Pyrrus
Warzywo

Post autor: Pyrrus »

Kartagiński sygnalista Victrixa