Śródziemnomorski wyścig zbrojeń
Re: Śródziemnomorski wyścig zbrojeń
Malowałem trzech takich! Fajnie Ci wyszedł, zwłaszcza pochwa miecza. I karnacja skóry. Rozumiem, że na tym etapie nie będzie Ci się już chciało nawiercać otworu w trąbce, ale mógłbyś tam namalować na środku czarne kółko, żeby wyglądała na działającą. No i jeszcze pochwalę podstawkę - fajnie pasuje trawa do piasku.
Chłopska Bretka : W/R/P: 4/2/4
Wczoraj skoczylem czytac "wojne Hannibala" - i wyszly na jaw ciekawe fakty. Mianowicie - Hannibal nie mial kawalerii pochodzacej z kartaginy! Przynajmniej do czasu wezwania go do ojczyzny, zeby bronil ja przed Scypionem. Bazowal na konnicy numidyjskiej, iberyjskiej i galijskiej. Glownie numidyjskiej.
Pamiętajmy aby nie przesadzać z tym przezbrajaniem żołnierzy Hannibala w ekwipunek rzymski. Z pewnością część ciężkiej piechoty wykorzystała zdobyte na Rzymianach duże tarcze i kolczugi ale z pewnością niemała część piechoty pozostała przy rodzimych pancerzach (tak długo jak nadawały się do użytku). Natomiast jazda zwłaszcza lekka jak Numidowie zachowali swój charakter i pozostali wyśmienitą lekką jazdą.
- Martin von Carstein
- Kradziej
Kawalerię relica wykorzystajcie jako przyboczną eskortę Hannibala. Problem rozwiązany.
Panowie, czy najnowszy zestaw figurek do greckiej kawalerii nadaje się również do Republikańskiego Rzymu?
https://www.facebook.com/victrixlimited ... =3&theater
https://www.facebook.com/victrixlimited ... =3&theater
Age of Sigmar - Skaven, Empire, High Elves
Hail Caesar - Republika Rzymska
Flames of War - Niemcy
Flames of War - Niemcy
Ze zwykłymi włóczniami może i tak, wątpliwe natomiast wydaj się korzystanie przez Rzymian z ciężkiej jazdy typu macedońskiego (z xystonami). Można by się natomiast pobawić w ich przekonwertowanie na etruską kawalerię dając koryncko-etruskie hełmy i tarcze od welitów A najlepiej jeśli chcesz mieć plastikową rzymską jazdę to poczekaj chwilę, bo Victrix ma zamiar i taką zrobić
Kawaleria Rzymian od Zvezdy ma normalne tarcze, które były na wyposażeniu piechoty.
Ale jeśli Victrix, chce nam sprezentować jazdę Rzymu, to chyba poczekam
Ale jeśli Victrix, chce nam sprezentować jazdę Rzymu, to chyba poczekam
Flames of War - Niemcy
Flames of War - Niemcy
Jak idzie Wam malowanie?
Ostatnio pomalowałem 3 velitów, 3 trębaczy i 1 z insigniamy oddziału
Do weekendu mam nadzieje skończyć 2 centurionów i 2 legionistów ze znakami legionu.
Ostatnio pomalowałem 3 velitów, 3 trębaczy i 1 z insigniamy oddziału
Do weekendu mam nadzieje skończyć 2 centurionów i 2 legionistów ze znakami legionu.
Flames of War - Niemcy
Flames of War - Niemcy
UWAGA
W dn. od 12 do 16 września będę na szkoleniu w stolicy, więc jesli ktoś z Was ma ochotę się spotkać, pogadać o figsach w realu, coś obejrzeć (mogę zabrać modele różnych firm) i może nauczyć mnie grac w HC ( ) ja i moi Macedończycy jesteśmy do dyspozycji
W dn. od 12 do 16 września będę na szkoleniu w stolicy, więc jesli ktoś z Was ma ochotę się spotkać, pogadać o figsach w realu, coś obejrzeć (mogę zabrać modele różnych firm) i może nauczyć mnie grac w HC ( ) ja i moi Macedończycy jesteśmy do dyspozycji