Bow of Arahan

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Ten łuk jest bronią wzornikową i wydaje mi się, że stosuje się do niej zasady broni tego typu. Innymi słowy bliżej mu do cannona niz do zwykłego łuku.

Skoro nie można celować templatkami w cele niemożliwe (np. niewidoczne) to - jakkolwiek strzelasz z łuku - trafiasz jak z klopki (mniej więcej).
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Wg mnie strzela w model ktory widzi, jesli strzela 10 lucznikow to wszyscy naraz strzelaja w model ktory widza;) Oczywiscie moge sie mylic, ale uwazam ze templatke siostr kladzie sie w taki sam sposob jak z klopy.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

@ Robak i ile modeli maksymalnie zabijesz strzelając do unitu 10 łucznikami którzy widza tylko jeden model? Jeden??

@ Danrakh strzelasz w oparciu o BS. Jak dla mnie bliżej łukom sióstr do łuków niż do dział./

Template to efekt a nie rodzaj broni.

Druga siostra ma łuk którym jak hituje unieruchamia przeciwnika po nie zdanym teście na siłę. Test robi się na najniższej sile jaka jest w unicie , a nie na najniższej sile modelu widocznego dla siostry.

To tak na marginesie.

Nadal uważam że strzela się w unit a nie model.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Christos pisze:@ Robak i ile modeli maksymalnie zabijesz strzelając do unitu 10 łucznikami którzy widza tylko jeden model? Jeden??
jesli nie sa rank & file to tak ;)

co do strzelania to uwazam, ze jak w black horrorze srodek templatki musi byc w widzialnym dla strzelajacego miejscu (tu modelu). Jednak to sprawia, ze jest inny problem. mianowicie jak sie mierzy zasieg gdy dooddzialu est bliski a w miejscu gdzie chcesz polozyc templatke daleki? czy musialbys zadeklarowac polozenie templatkiprzed zmierzeniem odleglosci? ( w koncu do srodka oddzialu moze byc wiecej niz ten luk moze dostrzelic... ale wtedy pudlujesz? Oo)

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Strzelasz w unit. Jeśli trafisz, cały oddział jest pod wpływem efektu. Zasięg, ani LoS nie ma tu wg. mnie znaczenia.

Jak napisałem z przyzwoitości nie położyłbym tempaltki za domkiem. Ale tylko z przyzwoitości bo nie w imieniu zasad.

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

Christos, oczywiscie ze nie zabijasz tylko jednego modelu. A co do strzelania z katapulty :

Obrazek

Jesn dosc jasno napisane ze model musi byc widoczny, teraz pytanie czy ten luk to bardziej katapulta czy luk :)

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

No właśnie nie jest. Inaczej deklarował bym miejsce i odległość gdzie leci strzała. Tymczasem normalnie rzucam na BS.

Oczywiście zapis o katapulcie może interpretować na wiele sposobów (jak wiele rzeczy w battlu).

Dla mnie to tylko zapis informujący o sposobie rozłożenia hitów (wszystkie modele całkowicie pod template i na 4+ te które są częściowo)

ODPOWIEDZ