Moim zdanie istnieje coś takiego, jak Points Value istnieje coś takiego jak CHAR / CORE / SPEC / RARE....
Punkty i Podział, podziałem balansuje się taktyczność (i to jak wygląda cała bitwa) czy gra jest herohammerem czy taktycznym na corach itd itd a punktami waży się siłe danej kombinacji.
Na serio tak ciężko jest tym operować? Zmienić koszt bestii nurgle'a jeśli jest dobra ? Jeśli ciągle ciągle ciągle jest za dobra pomimo, że kosztuje już x3 wiecej to próbować zmienić jej charakrystykę lub zaingerować w specjalne zasady aby taka nie była ? Trzeba robić 0-10 dawać specjalne procenty inne specjalne procenty zmieniać te inne specjalne procenty gdy zmieni się na mono. Potem zmieniać te 0-x jak robi sie warbandę...
Pierwsza myśl jaka do mnie trafiła podczas układania rozpiski brzmiała:
Szkoda, że nie ma jeszcze specjalny procentów od przyjaźni i nienawiści demonów, szkoda, że każda jednostka nie ma osobnych punktów demonicznej geometrii tak aby za pomocą tych punktów wyliczać spec układ i wzór z którego na koniec ma wyjsć pentagram. Jak wyjdzie pentagram rozpiska legalna jak nie no to niestety... - układaj dalej
Nie lubiłem wszystkich balansów przekonałem się tylko do ostatniej wersji ETC bo była najprzyjemniejsza. Wszędzie mnie dręczył fakt, że balansuje się wszystkim wkoło tylko nie tym czym się powinno balansować czyli Wartością Punktową. Coś jest dobre to jest drogie, coś jest drogie krytycznie a i tak się tym wygrywa albo i tak psuje całą rozgrywkę to ingeruje się zasady. Wyczuwam powrót do starych prób - mi się to nie podoba. Nie było tego 0-cośtam przy każdej jednostce na początku T9A oraz milinoa różnych procentowości i byłem tym zachwycony.
Na tak wysokim poziomie kiedy skraca się championowi charakterystkę by usprawnić kombat i nie robić drugiego rzutu tylko poprostu dodać kostkę. Wśród takiej mega fajnej kosmetyki, pojawia się coś IMO co zupełnie odchodzi od intuicyjności i usprawnień. Scorującą jednostkę cechował Sztandar (było ją widać na stole) cechowała także sposób zachowania. Trzeba było mieć sztandar i nie mieć light troops. Teraz trzeba znać na pamięć każdy book. Tyle ode mnie za 1h gram 2 bitwy to coś może więcej dam znać.
Naprostujcie mnie skarćcie jeśli coś źle wnioskuję.. Może się czegoś nauczę