9 age - Pytania ogolne

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Aseoks
Chuck Norris

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Aseoks »

OK dobra dotarło do mnie XD, oddział musi się składać w całości z modeli z light troops aby móc strzelać po marszu, a oddziałem scorrujacym jest oddział, który wgl nie ma light troops.

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

czy po udanej szarży na uciakający oddział i rozbiciu go mogę wykonać najeżdżanie?

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

Nie, ale mozesz zrobic reforma jak zdasz ld
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
SiersciucH

a nie rotację tylko ?

Awatar użytkownika
SiersciucH

Kolejne pytanie
1. Oddział 20 skinków 2 kajmany z okazji tego że więcej modeli jest piechotą rozumiem że całość oddziału jest traktowana jako piechota - czy to znaczy że kajmany tracą deptanie i monstrualne wsparcie?
2. Jeśli mam dosiadanego potwora i wsadzę na niego bohatera z wardem +4 czy mogę kożystać z ochrony warda pochodzącego od bohatera czy z okazji że jest profil dosiadanego potwora mogę korzystać tylko z ochron potwora ?

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

SiersciucH pisze:Kolejne pytanie
1. Oddział 20 skinków 2 kajmany z okazji tego że więcej modeli jest piechotą rozumiem że całość oddziału jest traktowana jako piechota - czy to znaczy że kajmany tracą deptanie i monstrualne wsparcie?
2. Jeśli mam dosiadanego potwora i wsadzę na niego bohatera z wardem +4 czy mogę kożystać z ochrony warda pochodzącego od bohatera czy z okazji że jest profil dosiadanego potwora mogę korzystać tylko z ochron potwora ?
1.
Nie tracą deptania - lecz by mogły z niego skorzystać muszą być w styku z innym modelem - zobacz zasady Deptania.
Nie tracą monstrualnego wsparcia.
2.
Tylko z ochrony potwora tak jak jest w zasadzie Ridden Monster. Chyba, że masz przedmiot który daje efekt na cały model przykładem jest Divine Icon.
Obrazek

Awatar użytkownika
morFa
Warzywo

Post autor: morFa »

Czy odnośnie podstawek pod ARTYLERIE jest jakiś przepis co do średnicy (co jak się nie mieści na 60mm) ?
Posłuchajcie tego! Król, kwiat rycerstwa, książe monarchów, Ten władca doskonały teraz przemówi, posłuchajcie mądrości, podziwiajcie oratorską elokwencję, zamieńcie się w Słuch. Słuchajcie łagodnego głosu, delikatnego tonu harmonijnych spółgłosek Jego Wspaniałości, który powie Wam wprost, wyjaśni zagadki, oślepi logiką. Mężni Panowie, Urocze Damy, Wasza Łaskawość, Wasza Wysokość - Król !!

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Przy każdej maszynie w podręczniku masz napisany rozmiar podstawki.

Awatar użytkownika
morFa
Warzywo

Post autor: morFa »

haha ok, gram elfami, czyli żadnych maszyn, pytam, bo znajomi grają artylerią bez podstawek. dzięki
Teraz moje pytania (Leśne E.):
1. czy Heros po wyborze pokrewieństwa -PATHFINDER potrzebuje doposażenia w łuk?!
Master Archer bez łuku?! Tak sugeruje AB... [nie wspominając, że AB sugeruje by potem takiemu Masterowi dokupić z osobna każdą z Fay Arrow, ale to rozumiem już błąd programu]
2. Dlaczego AB w przypadku Herosów z Otherwordly (np. Matrona Driad) po wzięciu Aspektu "Oaken Crown", blokuje możliwość innych np. nie mogę wziąść Toxic Spores chociaż droższe Scarred Bark już można dokupić ?! o co tu chodzi?
3. Czy mozna wsadzić Herosa z pokrewieństwem Wild hunt do Ridersów [bo już Heros-Tancerz w oddziale nie-tancerzy straci tańce, to jest zaznaczone] niby nie ale nie mogę znaleźć obostrzeń co do WILD HUNT... tracą FAST CAVALRY pewnie, ale to tyle
Posłuchajcie tego! Król, kwiat rycerstwa, książe monarchów, Ten władca doskonały teraz przemówi, posłuchajcie mądrości, podziwiajcie oratorską elokwencję, zamieńcie się w Słuch. Słuchajcie łagodnego głosu, delikatnego tonu harmonijnych spółgłosek Jego Wspaniałości, który powie Wam wprost, wyjaśni zagadki, oślepi logiką. Mężni Panowie, Urocze Damy, Wasza Łaskawość, Wasza Wysokość - Król !!

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

1. Tak, musisz wydać te 3 punkty na łuk. Pathfinder daje Ci tylko i wyłącznie zestaw zasad.
2. Po prostu tak jest że każda drewniana postać może wziąć jeden przedmiot.
3. Można wsadzić wild huntera do każdej jednostki, ograniczenia co do dołączania masz tylko przy war dancerze i shapeshifterze. Ponadto wild huntsmeni nie mają zasady "Fast Cavalry" tylko Light Troops + ew. Vanguard do kupienia, czyli trochę biedniejszy fast. Po dołączeniu tam bohatera Wild Huntsmana nie tracisz Light Troopsów, tylko Vanguarda jak wykupiłeś.
Obrazek

JRP
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: JRP »

Bohater siedzi w dużym klocku piechoty.
Cała piechota została wybita w walce, został sam bohater.
Złamany w walce, ucieka.
W następnej turze próbuje się zebrać (rally test)
Czy zdaje test na połowie swojej LD (poniżej 25% oddziału), czy na pełnej LD (samotny bohater)?

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

Na swojej jako samotna postać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Zasada:
Penetrating
When a weapon with this special rule hits, check in which arc of the target the shooter is in. The weapon causes a
number of hits equal to the number of ranks of its target if the shooter is in the front or the rear arc, or a number
hits equal to the number of files of its target if the shooter is in either flank arc. In either case, the number of hits
cannot exceed 5, and no model can suffer more than one hit from a single Attack with Penetrating.
Some Penetrating attacks have a higher Strength and/or additional special rules stated in square brackets (such as
Strength 3[6], [Multiple Wounds (D3)]). If so, a single hit from this attack uses the Strength value and special rules
in brackets. The Bracketed values and special rules are not applied to any other hits.
Opis Silver Spike z alchemii:
The target suffers one hit with Strength 6, Armour Piercing (6),
Multiple Wounds (D3), and Penetrating.
Dobrze rozumiem, że wszystkie modele (max5) dostaje hity z s6 ap(6) d3w?

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Falubaz

Post autor: Dancaarkiiel »

Dobrze rozumiesz. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Keller
Falubaz

Post autor: Keller »

Czy jak oddział posiada Random Attacks to rzucam 1 kość za wszystkich, czy za każdy model rzucam kością osobno?

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Rzucasz za każdy model z osobna, chyba że szczegółowy opis przy jakiejś jednostce mówi inaczej.

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Post autor: sorinmarkov »

Siemka, dwa pytanka.
1. Gdzie do wuja jest napisane w RB że wizard nie może założyć zbroi? Wiem, że gdzieś jest, tylko where??
2. Czy krasnoludy zabójcy wypłacaja swoje pośmiertne drgawki po impactach/grindingach/stompach?
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

ad 1) Rulebook, strona 102, Magical Armour
ad 2) Dwarven Holds Army Book, strona 3, Yer comin' with me!

:)
Obrazek

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Post autor: sorinmarkov »

Ekstra z tym drugim :-) Tylko stompy czy impacty to Special Combat Attacks chyba... Wystarczy napisać tak/nie :-D
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

A tam jest napisane przekornie i odpowiadając na drugie pytanie: nie działa na impacty, natomiast działa na grindy/stompy.
Obrazek

Zablokowany