Rozpiski

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Re: Rozpiski

Post autor: Stan »

Aku. - smok i lord to jeden model a nie dwa.

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin

Post autor: Aku. »

taa racja, nie wiem czemu tak pomyślałem. Ale Barbara rozwiał już wątpliwości :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Krótki raport z turnieju 3k. Grałem jak nowy podręcznik przykazał, na piechocie:
Generał lust dawnstone som chariot
BSB pieszy 1+5++ magiczna włócznia
15 warriorów wrath halabardy champion sztandar
2x20 chosen pestilens gw champion sztandar sztandar +1 move w 12"

1) bretonia dwie lance, magica 4 czary, lord na hipogryfie, 2x yeomeni, pegazy małe
Na dzień dobry przeciwnik oddaje mi yeomanów odginając klocki które miały szarże w lance na jakieś 11-12 na kościach. Jedni choseni dostają lance od frontu i pegazy od boku, wchodzi aura przerzut trafień, trochę słabo rzuciłem i kloc się złamał ale uciekł. Druga lanca w halabardy, które skroiły rycerzy w dwie tury. Lord na hipogryfie szarżuje w rydwan, daję flee bo nie uśmiecha mi się dostać z dragonlancy z s7 d3 ran. W następnej turze generał się nie zbiera i za stół. Choseni z bsb wpadają w combat z halabardami i z overruna łapią drugą lancę. Halabardy chowam za górką, a chosenami ustawiam się na szarżę hipogryfa i pegazów, wycinam pegazy zaganiam gryfa. Dużo błędów po obu stronach ale ostatecznie przeważyło na moje.
2) imperium 2x5 demigryfów, kloc kawalerii, czołg
W pierwszej turze generał dostaje 3 woundy z czołgu, więc szarżuje daleko w demigryfy aby cokolwiek zabić. Przeciwnik dużo zaryzykował blokując mi jednych chosenów bsbkiem z przerzutem a drugi klocek generałem. Generała nie zabijam i nie zaganiam. Mój generał zabija dwa demigryfy, dostaje drugie na bok i umiera. Z overruna dostaję drugie demigryfy w chosenów. BSB dostaje dwie rany ale ustaje na 4 z przerzutem. Demigryfy farcą i łamią chosenów, drudzy choseni dostają kawalerię na bok. W międzyczasie bsb z halabardami kroi czołg. Pierwsze demigryfy wpadają w halabardy, zostaje bsb który ucieka ale potem się zbiera. Choseni którzy zostali łamią się ale wracają. Przeciwnik znowu w nie szarżuje, tym razem od frontu, farci pancerze i choseni giną. Zostaje mi bsb a przeciwnikowi wszystko oprócz czołgu, żenada.
3) 2x stonehorn, 2x3 leadzi, bullstar, 2 yeti, 2x20 gnoblarów z łukami, 2 mourny, brak bsb, generał z +1 do liderki
W drugiej turze generał szarżuje w stonehorna, udaje się też to zrobić chosenom na 10 na kościach dzięki czemu zabijam byka i z overruna generał siedzi w mournach. Choseni dostają potem od frontu bullstar, od boku gnoblary a od tyłu yeti. Udaje się naklepać dosyć dużo żeby złamać przeciwnika, ale zostają yeti. W międzyczasie drudzy choseni dostają stonehorna ale go kroją, potem zabijają jeszcze 3 leadów. Poniosłem spore straty ze strzelania ale po trochę z każdego klocka, gdyby przeciwnik skoncentrował się na jednym oddziale byłoby znacznie gorzej.

Co do samej rozpiski, fajnie to na stole wygląda i fajnie się tym gra, polecam.
Jedyne co jest do wywalenia to ten nieszczęsny lord na rydwanie, jedyny cel dla cannonów magii o czym nie pomyślałem.
Można wymienić na maga metalu i dużo to da rozpisce. Włócznia to fajny item, s6 ap1 i KB.

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

możecie podrzucić jakieś złożenie smoka?
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

mieczyk +3 do siły; khorne; lucky shield; lcky charm i divine icon

i 2 grany na zachodzie: potka siły, burning blade; do tego albo: lucky shield lub charm ; mark Tz,
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

sYsek
Kretozord

w tym zestawie z mieczem +3st, nie lepiej jednak lust?

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Jak masz 8 siły to fajnie jest trafić :D ale racja, jeszcze fajniej w ogóle dolecieć.

sYsek
Kretozord

wieczny dylemat ;) sadze, ze bardziej kluczowe bedzie dolecenie do combatu niż trafianie na +1. bo możesz sobie założyć słaby rzut na trafienie, gorzej jak nie dolecisz a będzie kontra. Zresztą całe książki można o tym pisać ;) a i jeszcze jest taniej, mi pasuje, bo brakuje mi 2pkt do zrobienia rozpy ;P

Szczur22

Jędrul
Chuck Norris

Post autor: Jędrul »

dochodzi jeszcze immune to panic :)
MARK OF MARKI MARK

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Ja w poznaniu dostalem szarże much w lorda z change i na trafienie rzucilem 1,2,2,3,4 po czym Boja wywardował 1 wounda i przez to zwiałem generałem z combatu. Także ja jestem fanem khorna i 8 siły z khornem i divine atakiami to mój pomysł na smoka, ale już mam lepszy :)

Lust też jest fajny, ale nie daje kompetnie nic do combatu. Jak się dobrze ustawi, to ten smok ma szarże na 7-9. A tak prawdą a bogiem to jest mało "kontr" na smoka z khornita z 8S, które będą chciały wjechać jak się spali szarżę.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

JarekK pisze:Ja w poznaniu dostalem szarże much w lorda z change i na trafienie rzucilem 1,2,2,3,4 po czym Boja wywardował 1 wounda i przez to zwiałem generałem z combatu. Także ja jestem fanem khorna i 8 siły z khornem i divine atakiami to mój pomysł na smoka, ale już mam lepszy :)

Lust też jest fajny, ale nie daje kompetnie nic do combatu. Jak się dobrze ustawi, to ten smok ma szarże na 7-9. A tak prawdą a bogiem to jest mało "kontr" na smoka z khornita z 8S, które będą chciały wjechać jak się spali szarżę.
Słyszałem, że uranos i 2 armaty są niezłe.

Awatar użytkownika
Keller
Falubaz

Post autor: Keller »

W sobotę miałem turniej na 2500pkt.
Były to pierwsze gry na 1.2 i ogólnie gra numer 5 i 6 w 9th Age (niestety zagrałem tylko 2 z 3 planowanych bitew :( )
Moja rozpa:
Wrath Priest: Gen, Axe of Battle, Hardened Shield, potka do I
BSB Wrath: słomka, dueler's shield, lucky charm, Hardened skin, Crown od Scorn
18x Warriors of Wrath, Paired Weapon, FCG + Banner of Fury
2x10 Chosen of Lust, FCG, Banner of Speed/Nine-tiled Standard

Rozpa była robiona na szybko i wiem, że na starcie problem mam z wrogiem pancernym i źle jest trzymać połowę pkt w jednym oddziale, ale cóż :)

Pierwsza gra przeciwko Krasnalom: Than, Run Smith, 25x Clan Warriors 2x10 Marksmen. 10x Miners, Steam Copter i Działo.
Druga gra przeciwko Wampirom: 2x nekromanci (2 czary/1 czar), zombi, ghule, 2xghost hosts, 2x7Ghasty.

Ogólne wrażenia:
Wrath Priest rozpisce bez maga bardzo na +. MR(2) i bonus do rozpraszania super, a z AoB i frenzy 7 ataków tez wygląda całkiem ciekawie :)
BSB przydany w walce z Ghastami, bo jako jedyny nie ranił na 5+ tylko na 3+. Pomagał też ogarnąć Frenzy jednak nie miałem z tym jakiś większych problemów.
Warriors super, ilość ataków jaką wypłacali wraz z postaciami była przybijająca (35), jednak obowiązkowo wymiana Paired weapon na halabardy, bo siła 4 to mało, gdy przeciwnik ma jakiś pancerz lub wyższego Tafa.
Chosen bardzo na +. Biegają, przeszkadzają, likwidują mniejsze i średnie cele i świetnie wspierają na flance.

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin

Post autor: Aku. »

Jak wam sie sprawdzają bohaterowie na rydwanach? Bo widzę, że sporo ich się przewija w rozpiskach? Dają radę czy jednak jak solo to lepiej dyskowca brać ?
Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

swieta_barbara pisze:Słyszałem, że uranos i 2 armaty są niezłe.
No nie poradzisz. Oczywista kontra na smoka zawsze będzie go tyrać i trzeba mieć to na uwadze przy wyborze tego modelu. Ja w Poznaniu nie miałem smoka, ale Szmaja miał i sobie chwalił.

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

Post autor: Kedziorson »

w skrócie wychodzi mi teraz coś takiego :
Smok , 7siły, divine at, lucky, wrath
BSB ward 4+, dysk, GW,change
priest piechota, DS, hero sword 4A S5, przerzut save one use only, wrath

40 marud wrath, GW, Frenzy banner, FCG
40 marud pest, GW, FCG
2 charioty true
3 Dogry GW
spawn pestilence,

myślałem, żeby wrath priesta dać na rydwan żeby nadal były 3 na stole ale wtedy marasów miałem 37 i 30 a to trochę ich osłabia... dOdry są scorin unit dlatego zastąpiły szagota z poznania

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Brak odginaczek. Trafisz demony i keeper ci blokuje ruszanie się armią. Lord na smoku ssie pałę w takiej konfiguracji. Daj mu 8 siły jak chcesz go w takiej kontiguracji, to przynajmniej będzie sensownie siekał jakieś stworki z T6. Dragon ogry w takiej liczbie lepiej sie sprawdzą z ahw, wiem bo testowałem. Z GW to 4 z championem. Nie kumam opcji ze spawnem, szarzuje w 3 turze najwczesniej czyli wtedy gdy twoja armia i tak powinna szarżować już razem z czariotami. Zamień go na fasta.

Awatar użytkownika
Kedziorson
Masakrator

Post autor: Kedziorson »

8 siły jest do przemyślenia...
odginaczki to wieczna bolączka teraz...
dOgry przetestuje w obu wersjach pare bitewek i zdecyduje, moim zdaniem i doświadczeniem 3I to mało i wolę mieć 7S,
spawn daje mi element zagrożenia z tyłu, w poznaniu zjadł pięknie bolce, zajął canony pomógł zjeść TK katapy. możliwe że na jednego fasta coś uzbieram jego kosztem ;)

z demonami mam przerąbane jak wszyscy więc rzeźbienie w gównie od początku... keepera wklejam w jeden klocem a resztą lece po punkty ;)

sYsek
Kretozord

Ukradłem kilka patentów i takie coś złożyłem, jakieś sugestie?

Lord Lust smok +3siły, lucky shield, charm, divine icon
BsB wrath, Icon of relentless company, waste hardened skin duskstone, razor blade, tarcza
Sorcerrer true chaos 4 spelle alchemia book of arcane power, harden shield (zostały pkt)

20 warriorow wrath fcg, flamming banner, ahw, tarcze (chociaż chciałbym dać tutaj halabardy, siła 4 nawet z przerzutem to wound nie powala)

10 chosenow true chaos +1mv

2x horsemani true chaos

2x crusherzy z magiczną bronią (nie mam modelu EDC, więc wchodzą crusherzy + hardened shield na magu).

4492. Chciałbym wstawić halabardy, ale nie widzę za co (poza championem, razor bladem, hardened shieldem).

edit. za 3 crusherow wchodza 2 charioty (1 wrath/change) i są punkty na halabardy, ale nie wiem, czy to dobry trade. zawsze można próbować shrine + chariot, ale musialby być true chaos (chyba, że zdjąć championa, to może być wratha)

Szczur22

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

nie łatwiej wstawić 17 warriorów z halkami zamiast 20?
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

sYsek, bo ta moja kmina z ahw + flaming banner to taki spadochroniarz po Inspire Greatnes. Dzięki ahw zostajesz z 40 atakami i strate siły rekompensujesz flaming atakami. Jak wrzucisz halabardy to możesz całe to kombo wywalić (bsb w środku, +1 M) bo dla 30 ataków ono już nie ma sensu.

ODPOWIEDZ