9 age - Pytania ogolne

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
StR
"Nie jestem powergamerem"

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: StR »

damn :shock:
Obrazek
I am a dwarf and I`m digging a hole... diggy diggy hole...

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

Takiej odpowiedzi to się nie spodziewałem :)
Kolejne pytanie czy mogę podczas walki zmieniać pozycje bohaterów w oddziale?? Czy jak już doszli do walki to zostają w tej pozycji do końca

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

przy szarzy przeciwnik daje flee i ucieka z pola bitwy, czy mam spaloną szarże i ruszam się tylko o najwyższą kostkę czy ruszam się pełnym ruchem M+2d6 tak jakbym go dogonił i wyjeżdżam za pole bitwy?

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

esgaroth pisze:przy szarzy przeciwnik daje flee i ucieka z pola bitwy, czy mam spaloną szarże i ruszam się tylko o najwyższą kostkę czy ruszam się pełnym ruchem M+2d6 tak jakbym go dogonił i wyjeżdżam za pole bitwy?
Spalona.

Awatar użytkownika
StR

kanti pisze:Takiej odpowiedzi to się nie spodziewałem :)
Kolejne pytanie czy mogę podczas walki zmieniać pozycje bohaterów w oddziale?? Czy jak już doszli do walki to zostają w tej pozycji do końca

o ile się nie mylę to "make way" działa tylko jak nie ma kontaktu podstawek , jak już s kimś się bohater mizia to musi tam stać
Obrazek

Awatar użytkownika
Karbowy

Post autor: Karbowy »

ayer Zabójców napisał(a):
kanti napisał(a):
Takie Pytanko
Daje zabójcy smoków Ponurą determinacje czyli +1 atak za każdy model w kontakcie podstawek, stykam się załóżmy z dwoma modelami czyli 2 dodatkowe ataki przeciwnik rzuca pojedynek który przyjmuję. Czy w pojedynku ciągle mam +2 ataki czy tylko +1 za przeciwnika w pojedynku??

Model dostaje 3 ataki, 2 za modele w kontakcie z nim oraz 1 za model walczący w challenge'u, który jest z nim w wirtualnym pojedynku i liczy się jako model base to base.
skoro a za każdy model w kontakcie podstawek to powinien mieć 2 ataki bo styka się fizycznie z dwoma. Nie znalazłem nigdzie że za wirtualnego przeciwnika dostaje się dodatkowe bonusy. jest na to jakiś cytat? Tylko po polsku proszę.
Tworzone przez Polaków uściślenia oraz wszelkie inne zasady i FAQi dla Polaków - powinno opracować się po polsku - cholerne anglickie lizusy :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Karbowy pisze: skoro a za każdy model w kontakcie podstawek to powinien mieć 2 ataki bo styka się fizycznie z dwoma. Nie znalazłem nigdzie że za wirtualnego przeciwnika dostaje się dodatkowe bonusy. jest na to jakiś cytat? Tylko po polsku proszę.
Niestety po angielsku, nie korzystam z polskiego tłumaczenia.
Strona 80 angielski rulebook:
If the Challenge was accepted,the Character or Champion issuing the Challenge and the Character or Champion that
answered the Challenge count as being in base contact with each other (even if their bases are not physically
touching each other)
Dragon seeker dostaje 1 dodatkowy atak za każdy model w base contact'cie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Karbowy

po angielsku nie rozumiem, używam polskiego podręcznika, więc nic mnie nie przekonałeś.Dla mnie jeśli jest w kontakcie, to tylko z tymi którymi się styka, ewentualnie z tym z którym się bije w pojedynku.
Proszę więc o cytat który zrozumiem.
Tworzone przez Polaków uściślenia oraz wszelkie inne zasady i FAQi dla Polaków - powinno opracować się po polsku - cholerne anglickie lizusy :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Karbowy pisze:po angielsku nie rozumiem, używam polskiego podręcznika, więc nic mnie nie przekonałeś.Dla mnie jeśli jest w kontakcie, to tylko z tymi którymi się styka, ewentualnie z tym z którym się bije w pojedynku.
Trudno, masz pecha, naucz się angielskiego albo szukaj pomocy u kogoś innego. Zawsze możesz wrzucić mój tekst w translator.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Falubaz

Post autor: Dancaarkiiel »

"Siema nie rozumiem w ogóle angielskiego ale na pewno tak nie jest, jest tak jak mówię pozdrawiam : -)) )"

exDe
Obrazek

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

W dziale ogólnym warhammera masz temat - 9th age tłumaczenie. Tam znajdziesz podręcznik po polsku i dział "pojedynki".
Obrazek

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

Polski Podręcznik strona 65
Walka w Pojedynku
Jeśli Pojedynek został przyjęty, Postacie lub Dowódcy walczący w nim ze sobą, są uznawani za bycie w kontakcie podstawek
ze sobą
(nawet jeśli ich podstawki fizycznie się nie stykają) i muszą przydzielić wszystkie swoje Ataki przeciwnikowi
w pojedynku, włączając Ataki Specjalne wykonywane przeciwko Oddziałowi (takie jak Deptanie, Zionięcie, Trafienia
z Uderzenia, Roztrzaskanie), które w tym przypadku są wymierzone we wrogą Postać lub Dowódcę w Pojedynku (aby
wykonać Deptanie, przeciwnik musi posiadać odpowiedni Typ Jednostki -możliwy do Deptania- w innym przypadku Atak
przepada).
Podręcznik krasi:
Ponura Determinacja (Grim Resolve):
Model otrzymuje jeden dodatkowy Atak, za każdy wrogi model
będący z nim w kontakcie podstawek.

Awatar użytkownika
Karbowy

To jest kwestia interpretacjii. Wy gracze krsnalami interpretujecie to w sposób taki że krsnal styka sięz trzema podstawkami na raz, co jest wam ewidentnie na rękę. Część graczy interpretuje to za bycie w kontakcie ze sobą, nawet jeśli się nie stykaja ze sobą jako kontakt z jedną podstawką, ponieważ jest pojedynek, więc macie tylko jeden dodatkowy atak. Zgodnie z waszą interpretacją modele z którymi styka się krasnal też powinny go bić, bo się stykają ze sobą, pomimo pojedynku. I co teraz?

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Karbowy pisze:To jest kwestia interpretacjii. Wy gracze krsnalami interpretujecie to w sposób taki że krsnal styka sięz trzema podstawkami na raz, co jest wam ewidentnie na rękę. Część graczy interpretuje to za bycie w kontakcie ze sobą, nawet jeśli się nie stykaja ze sobą jako kontakt z jedną podstawką, ponieważ jest pojedynek, więc macie tylko jeden dodatkowy atak. Zgodnie z waszą interpretacją modele z którymi styka się krasnal też powinny go bić, bo się stykają ze sobą, pomimo pojedynku. I co teraz?
To nie jest interpretacja graczy krasnali tylko interpretacja graczy zasad z głównego podręcznika. Adekwatnie gdy np. ogrzy czempion jest w wirtualnym challengu z bohaterem typu: piechota, to mimo tego, że ogr stoi w 2 szeregu może wyprowadzić atak typu Stomp we wrogiego bohatera walczącego z nim w pojedynku. Jeżeli postać jest w pojedynku to tylko jego przeciwnik może wycelować w niego swoje ataki, żaden inny model nie może tego zrobić, a fizycznie ten Slayer dalej jest w styku z 2 modelami + 1 model wirtualny. Takie są zasady, możesz napisać na forum 9th age i zapytać się ludzi tworzących tą grę - ale oczywiście do tego celu musisz poznać język angielski.
Obrazek

Awatar użytkownika
DarekH
Chuck Norris

Post autor: DarekH »

Przecież to wałek jest...
są uznawani za bycie w kontakcie podstawek ze sobą

i dalej:
kanti pisze: Model otrzymuje jeden dodatkowy Atak, za każdy wrogi model
będący z nim w kontakcie podstawek.

Awatar użytkownika
Karbowy

Oczywiście że wałek jest, ale widzę że niektórym osobom znającym jedynie słuszny język angielski tródno jest przyznać rację komuś bez anglika... bo oni znają go i zawsze mają rację...

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Karbowy pisze:Oczywiście że wałek jest, ale widzę że niektórym osobom znającym jedynie słuszny język angielski tródno jest przyznać rację komuś bez anglika... bo oni znają go i zawsze mają rację...
Widzę, że nie tylko z językiem obcym mamy problemy :( Ja podałem wam cytat z książki i argumentację, jeżeli dalej nie jesteście przekonani to grajcie jak chcecie :) W języku angielskim wszystko jest jasne i klarowne, niestety polskie tłumaczenie nie jest takie idealne, więc jeżeli macie wątpliwości polecam zasięgnąć angielskiej wersji zasad.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

Karbowy pisze:To jest kwestia interpretacjii. Wy gracze krsnalami interpretujecie to w sposób taki że krsnal styka sięz trzema podstawkami na raz, co jest wam ewidentnie na rękę. Część graczy interpretuje to za bycie w kontakcie ze sobą, nawet jeśli się nie stykaja ze sobą jako kontakt z jedną podstawką, ponieważ jest pojedynek, więc macie tylko jeden dodatkowy atak. Zgodnie z waszą interpretacją modele z którymi styka się krasnal też powinny go bić, bo się stykają ze sobą, pomimo pojedynku. I co teraz?
Polecam przeczytać podręcznik, i wgl nauczyć się angielskiego bo piszesz tutaj takie bzdury które by nie miały miejsca gdybyś znał zasady. Grasz w grę zrobioną przez zagraniczne osoby więc jest po angielsku żeby jak najwięcej osób mogło w to grać więc znajomość angielskiego to fajny atut.

Dla mnie zasady są proste. Nie żadna interpretacja tylko grasz tak jak zasady mówią i tyle. Koleś dostaje dodatkowy atak za każdego btb. Załóżmy 3 modele corner to corner + dodatkowy atak z pojedynku, bo w pojedynku są traktowani jakby byli w styku, no chyba że stykasz się z czempionem fizycznie to dostajesz 3 ataki. I nie wiem skąd ten pomysł że z naszej interpretacji jak się stykasz z kimś to możesz go bić nawet jak jest w pojedynku.
Obrazek

Awatar użytkownika
StR

Karbowy pisze:po angielsku nie rozumiem, używam polskiego podręcznika, więc nic mnie nie przekonałeś.Dla mnie jeśli jest w kontakcie, to tylko z tymi którymi się styka, ewentualnie z tym z którym się bije w pojedynku.

:shock: ostro .

polecam Age of Sigmar (Wiek Sigmara - odrazu przetłumaczę ;) ) - nie będzie trzeba nic interpretować ani rozumieć tylko kulać kostki .
Obrazek

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Obrazek

Zablokowany